Karščio bangos apimtoje Pietvakarių Europoje tęsiasi miškų gaisrai

Prieš 1 metus 72

Pietvakarių Europoje šeštadienį jau kone savaitę tęsiasi vasaros karščių banga, dėl kurios kilo niokojančių miškų gaisrų, o kai kuriose žemyno dalyse kitos savaitės pradžioje prognozuojami nauji oro temperatūros rekordai.

Nuo savaitės pradžios Prancūzijos, Portugalijos, Ispanijos ir Graikijos ugniagesiai kovoja su miškų gaisrais, kurie išdegino tūkstančius hektarų žemės ir nusinešė kelių ugniagesių gyvybes.

„Gaisras vis dar nesuvaldytas“, – sakė Ronanas Leausticas, pareigūnas iš Arkašono pietvakarių Prancūzijos Žirondos regione, kur ugniagesiai gesina du miško gaisrus, nuo antradienio apėmusius 9 000 hektarų plotą.

Prancūzijos nacionalinė orų tarnyba „Meteo France“ nurodė, kad šeštadienį oro temperatūra šalyje siekia 35–40 laipsnių Celsijaus, o pirmadienį laukiama naujų karščio rekordų.

Pareigūnai Prancūzijos Alpėse paragino alpinistus, norinčius įkopti į aukščiausią Europos kalną Monblaną, atidėti kelionę dėl pasikartojančių akmenų griūčių, kurias sukėlė „išskirtinės klimato sąlygos“ ir „sausra“.

Šis raginimas nuskambėjo po to, kai mėnesio pradžioje nugriuvus daliai didžiausio Italijos Alpių ledyno kalno šlaitais nusirito sniego, ledo ir akmenų lavina ir žuvo 11 žmonių. Pareigūnai šią nelaimę sieja su klimato kaitos padariniais.

Tuo metu Portugalijos meteorologijos institutas prognozavo šalyje iki 42 laipsnių pagal Celsijų oro temperatūrą, o termometrų stulpeliai artimiausiomis dienomis neturėtų nukristi žemiau 40 laipsnių.

„Reikia būti itin budriems“

Tačiau portugalų civilinės gynybos pareigūnai pasinaudojo šiek tiek nukritusia temperatūra, kuri ketvirtadienį pasiekė liepos mėnesio rekordą – 47 laipsnius – ir pabandė užgesinti paskutinį didelį gaisrą šalies šiaurėje.

„Gaisrų pavojus išlieka labai didelis“, – per vidurdienį surengtą spaudos konferenciją perspėjo civilinės gynybos vadovas Andre Fernandesas.

„Šį savaitgalį reikia būti itin budriems“, – pridūrė jis.

Portugalijos šiaurėje penktadienį sudužus miškų gaisrus gesinusiam lėktuvui, žuvo jo pilotas, pranešė civilinė gynyba.

Anksčiau šią savaitę du įgulos nariai žuvo prie Graikijos krantų nukritus priešgaisriniam sraigtasparniui, dalyvavusiam miško gaisro gesinimo operacijoje Samo saloje.

Ispanijos nacionalinė meteorologijos agentūra visoje šalyje yra paskelbusi įvairaus lygio pavojų, įspėdama, kad kai kuriuose regionuose termometrai gali rodyti iki 44 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą.

Įvairiose šalies dalyse toliau siautėja dešimtys miškų gaisrų.

JK vyriausybė rengia posėdį

Dėl vieno gaisro Ispanijos pietuose valdžios institucijos buvo priverstos uždaryti svarbaus greitkelio, jungiančio Madridą su Portugalijos sostine Lisabona, atkarpą.

Gaisrai išdegino tūkstančius hektarų Ispanijos Ekstremadūros regione.

Graikijoje civilinė gynyba skubėjo gesinti Viduržemio jūros Kretos saloje siautėjančių liepsnų.

Toliau į šiaurę žmonės taip pat ruošiasi neįprastai šiltiems orams.

Jungtinės Karalystės vyriausybės ministrų krizių komitetas vėliau šeštadienį ketina surengti posėdį, kad suplanuotų, kaip elgtis tvyrant itin aukštai oro temperatūrai, šalies meteorologijos agentūrai pirmą kartą istorijoje paskelbus „raudonąjį“ įspėjimą dėl ypatingų karščių.

Agentūra prognozuoja kad oro temperatūra kitą savaitę daug kur Anglijoje gali pasiekti rekordinę 40 laipsnių pagal Celsijų ribą. Tokia aukšta oro temperatūra kelia rimtų ligų ir net mirties pavojų žmonėms, penktadienį pranešė JK meteorologijos agentūra.

„Raudonasis“ įspėjimas skelbiamas, kai „labai tikėtina, kad kils pavojus gyvybei, bus smarkiai trikdomos kelionės, energijos tiekimas ir galbūt bus padaryta didelė žala turtui bei infrastruktūrai“.

Pasak Meteorologijos tarnybos, nors „ekstremalių karščio reiškinių pasitaiko dėl natūralių klimato svyravimų“, jų padažnėjimas pastaraisiais dešimtmečiais „aiškiai susijęs su stebimu planetos atšilimu ir gali būti siejamas su žmogaus veikla“.

Prognozuojama, kad bus viršytas ankstesnis, 2019 metais šalyje fiksuotas rekordas – 38,7 laipsnio pagal Celsijų oro temperatūra.

Traukinių ir Londono metropoliteno keleiviams pirmadienį ir antradienį patariama niekur nevažiuoti, jei tai nėra būtina.

Kadangi vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės laikomi ypač pažeidžiamais, mokyklos ir senjorų namai raginami imtis priemonių mokiniams ir vyresnio amžiaus žmonėms apsaugoti.

Skaityti visą pranešimą