Karščiai kamuoja Europą – Šveicarijos kaimo gyventojai evakuojami, Ispanijoje kilusi sausra gali mažinti derlių

Prieš 11 mėnesius 90

Dėl gresiančių nuošliaužų Šveicarijoje pirmą kartą evakuojami Brynco kaimo Berno kantone gyventojai. Italijos kai kurie regionai kovoja su potvynių padariniais, o Ispanija – su sausra, dėl kurios gali pražūti didelė derliaus dalis. Ispanija – didžiausia Europoje vaisių ir daržovių eksportuotoja.

Šios salotos ir arbūzai keliaus į Europos parduotuvių lentynas. Pasak meteorologų, visoje Ispanijoje nuo sausio kritulių ketvirtadaliu, o Andalūzijoje – perpus mažiau nei įprasta.

Padėtis ypač paaštrėjo balandį, kai prasidėjo kaitra – oro temperatūra šokteli iki 38 ir daugiau laipsnių. Pasėliai čia įprastai drėkinami Težo upės vandeniu, bet kai degina kaitra, trims ketvirtadaliams šalies gresia virsti dykuma, vyriausybė nusprendė riboti senkančios Težo upės vandens srautus laukams drėkinti.

„Težo upei būtina išlaikyti vandens lygį, kad būtų apsaugota jos ekosistema. Gamtosaugos ir visuomenės naudos požiūriu tai geras sprendimas“, – teigia „Greenpeace“ atstovas Julio Barea.

Vakariso miestelyje Katalonijoje kita problema, kuri ūkininkus tikriausiai tik prajuokintų. Kaimas garsus dėl baseinų skaičiaus – septyni tūkstančiai gyventojų ir daugiau nei pusantro tūkstančio baseinų. Bet dėl vandens trūkumo draudžiama leisti jį į baseinus, nors būtent baseinais ir sodais viliojo netoli Barselonos esantis Vakariso.

„Daug įvairių sprendimų jau įgyvendinome, o dabar įsigalios ir skaitmeniniai skaitikliai, kurie leis aptikti bet kokį vandens nuotėkį, taip pat apsiginti nuo sukčių“, – Vakariso meras Antonis Masana.

Katalonija – vienas labiausiai sausros kamuojamų Ispanijos regionų, kai kurie vandens rezervuarai užpildyti tik 7 proc. Tad ribojamas ne tik baseinų vanduo. Tokio karšto balandžio regionas nematė nuo 1961 m., kai pradėti fiksuoti matavimai. Gyventojai sutinka – dabar neatsakinga užpildyti baseinus vandeniu, nors didžiąją Ispanijos vandens išteklių dalį – apie 70 proc. – naudoja žemės ūkis. Tačiau jų nuomone, Ispanijai trūksta centralizuotos vandens išteklių valdymo politikos ir investicijų.

Kaitra kol kas nesiskundžia turizmo sektorius.

Kai Ispanija leipsta nuo karščio, Italijos šiaurėje, Emilijos-Romanijos regione, liūtys sukėlė didžiulius potvynius. Viena vertus, tai bėda, kita vertus, liūtys padeda mažinti vandens trūkumą po ilgai trukusios sausros. Dėl potvynio kai kuriems gyventojams teko laikinai keltis į saugesnes vietas.

O Šveicarijoje pirmąkart evakuojamas Brynco kaimas. Laikinai jį iki penktadienio turi palikti visi gyventojai, nes bet kada gali užgriūti uolų nuošliauža.

„Kai geras oras, niekas nešliaužia, bet kai lyja, baisu. Vakar visai nemiegojau, nes lijo, akmenys judėjo“, – teigia Brynco gyventoja.

Nors išvyksta laikinai, vaizdingo kaimo gyventojai sako išsiveža gyvenimo dalį ir tikisi grįžti. Evakuotis turi apie 100 žmonių.

Skaityti visą pranešimą