Karo studijų institutas: Rusijos pajėgos tikriausiai užėmė Soledarą

Prieš 1 metus 61

Instituto ekspertai mano, kad „tikėtinas Soledaro užgrobimas sausio 11 d. nėra operatyviniu požiūriu svarbus situacijos pokytis ir vargu, ar tai gresia neišvengiamu Bachmuto apsupimu“.

ISW pranešime pažymima, kad ketvirtadienį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad atremtos Rusijos atakos gyvenvietėje, esančioje maždaug už kilometro į šiaurės vakarus nuo Soledaro. Tačiau, skirtingai nei ankstesnėmis dienomis, Ukrainos kariškiai nesakė, kad jiems pavyko atremti puolimą pačiame Soledare.

Tuo metu Rusijos šaltiniai rašė, kad Rusijos kariuomenė baigia Soledaro „valymo“ darbus, o karo tinklaraštininkų „Telegram“ kanalai paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip miesto gatvėmis vaikšto „Vagner“ kovotojai.

„Visi turimi įrodymai rodo, kad Ukrainos pajėgos nebepalaiko organizuotos gynybos Soledare“, – išvadą daro ISW ekspertai.

Tačiau ISW ekspertai mano, kad dėl „Rusijos informacinių operacijų Soledaro svarba buvo perdėta“ ir vadina jo užėmimą „geriausiu atveju taktine Pyro pergale Rusijai“.

„ISW ir toliau tiki, kad Soledaro užėmimas neleis Rusijos pajėgoms kontroliuoti svarbių Ukrainos antžeminių ryšių linijų su Bachmutu ir nesudarys joms geresnės padėties apsupti miestą“, – sakoma pranešime.

Pasak ISW, Rusijos pajėgoms „tikriausiai pavyko užimti Soledarą skiriant didelius išteklius taktinei sėkmei, kuri ją išsekino“, ir tai „paspartins nusilpusių Rusijos pajėgų kulminaciją prie Bachmuto“.

„Rusijos pajėgos gali bandyti išlaikyti aukštą atakų dažnį Bachmuto srityje, tačiau šios pastangos neduos reikšmingų operatyvinių rezultatų, nes rusų pajėgos išvargo“, – sakoma ISW santraukoje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą