Karas Ukrainoje. Stoltenbergas perspėja dėl Putino planų: sunku pasakyti, ar tai – tik įžanga

Prieš 1 metus 53

Kalbėdamas CNN per Miuncheno saugumo konferenciją, jis sakė: „Mes matome priešingai. Jis neplanuoja taikos. Jis planuoja daugiau karo“.

J. Stoltenbergas atkreipė dėmesį į kovas Bachmute.

„Šiek tiek sunku pasakyti, ar tai yra didysis pavasario puolimas, ar tai tik tam tikra įžanga. Jie įveda vis daugiau karių ir ginklų“, – pridūrė jis.

Rusijos karas prieš Ukrainą

Analitikai: Ukraina gali susigrąžinti iniciatyvą mūšio lauke 2023 m.Ukraina turi potencialo 2023 m. susigrąžinti iniciatyvą mūšio lauke, jeigu sąjungininkės šalys laiku suteiks pakankamą paramą.Tai teigiama Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų ataskaitoje. Pažymima, kad JAV prezidento Joe Bideno vizitas į Ukrainą visiškos invazijos pradžios metinių išvakarėse rodo nuolatinę Vakarų paramą Ukrainai.Analitikai atkreipia dėmesį į prezidento Volodymyro Zelenskio pareiškimą apie tai, kad Ukrainai svarbu apginti Bachmutą, bet „ne bet kokia kaina“. V. Zelenskis ir gynybos ministras Oleksijus Reznikovas taip pat pabrėžė, kad Ukrainos kariai toliau rengiasi kontrpuolimui artimiausiu metu.„ISW mano, kad Ukrainos sprendimas ginti Bachmutą yra strategiškai pagrįstas bandymas sulaikyti Rusijos karius atskirame fronto ruože ir juos suskaldyti, o Zelenskis greičiausiai sušvelnino savo administracijos poziciją dėl Bachmuto, kad padarytų ribotą retorinę nuolaidą JAV pareigūnams“, – sakoma pranešime.Analitikai priduria, kad Rusija neturi didelių nepanaudotų kovinės parengties rezervų, kuriuos galėtų panaudoti ir pakeisti karo eigą savo naudai. Taigi, analitikai mano, kad Ukraina turi potencialo susigrąžinti iniciatyvą 2023 m., jei Vakarai laiku ir pakankamai ją paremtų.

Zelenskis po susitikimo su Bidenu: Ukraina yra svarbi visam pasauliuiJungtinių Amerikos Valstijų prezidento Joe Bideno vizitas Ukrainoje parodė, kokia svarbi Ukraina yra visam pasauliui, vakariniame vaizdo pranešime pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis.„Šiandien buvo simboliška 362-oji karo diena. Ir mes savo laisvos šalies sostinėje priimame savo galingą sąjungininką, Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentą. Mes su juo kalbamės apie Ukrainos ateitį, mūsų santykius, visą Europą ir pasaulinę demokratiją. Tai yra rodiklis, kokia stabili yra Ukraina ir kokia Ukraina yra svarbi pasauliui“, – sakė šalies vadovas.Jis pabrėžė, kad valstybė agresorė turės atsakyti už savo nusikaltimus.

Stoltenbergas: Putinas taikos neplanuojaPasak NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo, „nėra jokių ženklų“, kad Vladimiras Putinas pakeitė savo ambicijas.Kalbėdamas CNN per Miuncheno saugumo konferenciją, jis sakė: „Mes matome priešingai. Jis neplanuoja taikos. Jis planuoja daugiau karo“.J. Stoltenbergas atkreipė dėmesį į kovas Bachmute.„Šiek tiek sunku pasakyti, ar tai yra didysis pavasario puolimas, ar tai tik tam tikra įžanga. Jie įveda vis daugiau karių ir ginklų“, – pridūrė jis.J. Stoltenbergas pabrėžė, kaip svarbu tęsti karinę paramą iš Vakarų.

JAV prezidentas Joe Bidenas jau išvyko iš Ukrainos, rašo CNN. Lenkijos sieną jis kirto maždaug 20 val. vietos laiku.

Reznikovas: kitas Ramšteino formato susitikimas galimai įvyks kovo viduryjeKitas Ramšteino formato susitikimas galimai įvyks kovo viduryje. Tai pirmadienį pareiškė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, kurį cituoja „Ukrinform“.„Kito susitikimo data, jei neklystu, yra kovo viduryje. Tačiau esama didelės tikimybės, kad jis bus surengtas nuotoliniu būdu“, – spaudos konferencijoje sakė O. Reznikovas.

Ukraina: šviesa grįžta ir į Irpinės gatvesKyjivo srities Irpinės mieste nuo pirmadienio atnaujinamas gatvių apšvietimas. Savaitgalį bus apšviesti ir jo parkai bei skverai.Tai „Telegram“ kanale pranešė Irpinės meras Oleksandras Markušinas, kuriuo remiasi portalas „rbc.ua“.Pasak mero, išaugusi elektros energijos gamyba leido vakarais grąžinti apšvietimą miesto gatvėms.Anksčiau portalas pranešė, kad Irpinėje buvo sumontuota pirmoji Ukrainoje mažoji elektrinė, kuri nepertraukiamai maitins kritinę miesto infrastruktūrą.Pirmadienį Zaporižios srities gynybos taryba taip pat nusprendė atnaujinti išorinį apšvietimą Zaporižios mieste.

Sakartvelo parlamento delegacija atsisakė atvykti į Kyjivą per Rusijos invazijos metinesSakartvelo parlamento delegacija atsisakė apsilankyti Kyjive per Rusijos invazijos metines – vasario 24-ąją.Šią informaciją patvirtino valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ narys Iraklis Zarkua, praneša portalas „Echo Kavkaza“.„Kai aukšti Ukrainos pareigūnai ragina mūsų valstybę atidaryti antrąjį frontą, kai įkalintas Saakašvilis, kuriam pateikta daug rimtų kaltinimų, vadinamas politiniu kaliniu, manau, tai nepalieka vietos diplomatiniams santykiams“, – sakė jis.„Taip, vasario 24ąją esame kviečiami į Ukrainą, nors mes atsisakome“, – teigė I. Zarkua, kurį cituoja leidinys „Interpressnews“.Tačiau politikas pridūrė, kad Sakartvelo valdžia „palaiko Ukrainos žmones“ ir „viską daro visais lygiais“, nors daugelis stiprių šalių, taip pat ir Europoje, „neišdrįso padaryti to, kam Sakartvelas ryžosi prieš Rusiją“.Anksčiau apie tai, kad Sakartvelo parlamento delegacija atsisakė atvykti į Kyjivą vasario 24 d., pranešė  opozicijos atstovas, partijos „Agmašenebelio strategija“ lyderis Georgis Vašadzė.Sakartvelo parlamento pirmininkas Šalva Papuašvilis anksčiau pareiškė, kad tiesioginių sankcijų Rusijai įvedimas ir rusų įvažiavimo ribojimas padarytų didelę žalą Sakartvelo ekonomikai, ir sukritikavo opozicijos raginimus žengti tokį žingsnį.

Zelenskis Kyjive priėmė TVF vadovęUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį sostinėje Kyjive priėmė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovę Kristaliną Georgievą.Kaip rašo „The Guardian“, apie tai pranešė pats V. Zelenskis.„TVF parama sudaro sąlygas Ukrainai išlikti stipria. Tačiau ji kartu yra ir ginklas – ekonominis ginklas, leidžiantis mums, mūsų visuomenei ir mūsų verslui vystytis“, – „Telegram“ parašė V. Zelenskis.Anksčiau pirmadienį Ukrainos lyderis Kyjive taip pat susitiko su netikėtai atvykusiu JAV prezidentu Joe Bidenu.

Zaporižioje nuo pirmadienio vėl bus apšviečiamos miesto gatvėsGatvių apšvietimas Zaporižioje bus atnaujintas vakaro valandomis nuo pirmadienio, vasario 20 d., ir bus išjungiamas tik prasidėjus komendanto valandai.Tai pranešė Zaporižios miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtevas, kuriuo remiasi „Interfax-Ukraina“.„Zaporižios srities gynybos taryba, suderinusi su kariškiais ir teisėsaugos institucijų atstovais, nusprendė atnaujinti Zaporžios išorinį apšvietimą. Nuo šiandien miesto gatvėse šviesa bus įjungta nuo saulėlydžio iki 23 val. (tai yra iki komendanto valandos pradžios)“, – pirmadienį „Telegram“ kanale parašė A. Kurtevas.Kaip jau buvo pranešta, prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai, Zaporižioje tamsiuoju paros metu buvo imamasi šviesos maskavimo priemonių, tačiau 2022 metų birželio pradžioje gatvių apšvietimas mieste vėl buvo atnaujintas. Okupantams rusams pradėjus naikinti Ukrainos energetikos infrastruktūros objektus, nuo spalio mėnesio apšvietimas Zaporižioje vėl buvo išjungtas, bet jau ekonomijos tikslais, siekiant užtikrinti nenutrūkstamą energetikos tinklo darbą.

Generalinis štabas papasakojo apie padėtį fronteRusijos okupantai daugiausia pastangų sutelkia puolimo veiksmams Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdijivkos ir Šachtaro kryptimis vykdyti, nurodo generalinis štabas.„Priešas ir toliau sutelkia pagrindines pastangas vykdyti puolamuosius veiksmus Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdejevkos ir Šachtiorsko kryptimis. Volynės, Polesės, Seversko ir Slobožano kryptimis priešo puolamųjų grupių formavimosi požymių nepastebėta“, – rašoma pranešime.Pažymima, kad per parą priešo apšaudymo taikiniais tapo trijų gyvenviečių rajonai Černigovo srityje, septynios gyvenvietės Sumų srityje, taip pat daugiau kaip 20 gyvenviečių rajonų Charkovo srityje.

Žvalgyba: Rusija kelia Švedijai akivaizdų karinį pavojųRusija kelia Švedijai akivaizdų karinį pavojų, tačiau dabar jos pajėgos daugiausia dėmesio skiria karui Ukrainoje.Kaip praneša „The Guardian“, tai pirmadienį pareiškė Švedijos karinės žvalgybos ir saugumo tarnybos  (Must) vadovė Lena Hallin.„Europos saugumo tvarka... nustojo egzistuoti... ir kartu išaugo rizika Švedijos saugumui“, – sakė ji per spaudos konferenciją.L. Hallin mano, kad Rusija, reaguodama į Švedijos ir Suomijos paraiškas dėl narystės NATO, padidins savo karinį potencialą prie pat Švedijos teritorijos, kai tik galės tai padaryti.Švedijos žvalgybos nuomone, Rusija kol kas nori išvengti dabartinės įtampos peraugimo į ginkluotą konfliktą su NATO.„Tačiau esama didelio netikrumo, daugiausia susijusio su Rusijos vadovybės noru smarkiai rizikuoti“, – pabrėžė L. Hallin. Pasak jos, didelė įtampa sudaro pavojų, kad nelaimingas atsitikimas ar neteisingas sprendimas gali sukelti konfliktą.

Rusija tvirtina, kad jos santykiai su Moldova yra labai įtemptiRusija pirmadienį pareiškė, kad jos santykiai su Moldova šiuo metu yra labai įtempti, ir apkaltino šios šalies lyderius vykdant tariamai „antirusišką“ politiką, praneša „Reuters“.Tokie Maskvos komentarai paskelbti praėjus savaitei po to, kai Kišiniovas paskelbė gavęs duomenų, kad Rusija ketina surengti perversmą Moldovoje.Moldovos parlamentas praėjusią savaitę patvirtino naują provakarietišką vyriausybę, praėjusią sukrėtus atsistatydinimų bangai. Naujosios vyriausybės atstovai, vedami premjero Dorino Receano, pažadėjo eiti proeuropietišku keliu ir kartu paragino demilitarizuoti Uždniestrę – šalies regioną, kurį kontroliuoja prorusiški separatistai.Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį tikino, kad Maskva šio regiono ir jame dislokuotų Rusijos taikdarių klausimu esą elgiasi „atsakingai“, ir kartu perspėjo Moldovą nepilti žibalo į ugnį.„Mūsų santykiai su Moldova jau ir taip yra labai įtempti, – žurnalistams sakė D. Peskovas. – Moldovą apima antirusiška isterija.“Moldovos prezidentė Maia Sandu anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad buvo gauta žvalgybinės informacijos, rodančios, jog Rusija planuoja ardomuosius veiksmus, kurių tikslas – nuversti Moldovos politinę vadovybę ir pasėti chaosą šalyje.Rusija tai atkakliai neigia. Nepaisant to, Maskva yra pareiškusi prieštaravimą Moldovos užmojams įstoti į Europos Sąjungą (ES).

 Reznikovas: esame pasirengę Rusijos puolimui ir ruošiamės kontrpuolimuiPraėję metai įrodė, kad Ukraina pajėgi ne tik sustabdyti Rusijos kariuomenę, bet ir nugalėti ją mūšio lauke.Tai interviu leidiniui „Forbes“ pareiškė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.„Dabar abi šalys kaupia išteklius. Kiekviena iš jų yra pasirengusi parodyti iniciatyvą. Mes laukiame. Mes pasirengę Rusijos puolimui ir ruošiamės kontrpuolimui. Svarbiausias mūsų tikslas šiame kare – nugalėti ir išlaisvinti visas laikinai okupuotas teritorijas, išlaisvinant mūsų žmones ir patraukti nusikaltėlius atsakomybėn prieš tarptautinį tribunolą. Mes tikime, kad kartu su visu civilizuotu pasauliu galime tai padaryti. Pernai mes įrodėme, kad Ukraina gali ne tik sustabdyti Rusijos kariuomenę, bet ir ją nugalėti“, – sakė jis.Anot O. Reznikovo, Ukrainai nugalėti  Rusiją padės Vakarų ginkluotė.„Niekas netikėjo, kad Dovydas nugalės Galijotą, bet taip atsitiko dėl to akmens svaidyklėje. Mūsų atveju Dovydui nugalėti Galijotą padės mūsų draugų ginklai“, – sakė ministras.Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, O. Reznikovas pareiškė, kad Ukrainos delegacijos vizito į Briuselį rezultatai sustiprins Ukrainos „šarvuotą kumštį“, kuris po kelių mėnesių galės išspręsti ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijus Zalužno suplanuotas užduotis.

Lenkija teigia Bideno vizitą Ukrainoje vertinanti kaip įsipareigojimo ženklą Lenkijos prezidento patarėjas Marcinas Przydaczas pareiškė, kad JAV prezidento Joe Bideno vizitu Ukrainoje parodytas Vašingtono įsipareigojimas remti Kyjivą dabartiniame Rusijos sukeltame kare, praneša CNN.„Sveikiname jo drąsų sprendimą nuvykti į Ukrainą ir vertiname tai kaip aiškų ženklą, liudijantį JAV įsipareigojimą ir jo (J. Bideno) asmeninį dėmesį tenykštei situacijai, ir kartu aiškiai signalizuojantį, kad JAV laikosi išvien su savo sąjungininkais ir partneriais ir kad esama tikrumo, jog Ukraina gali laimėti“, – komentavo M. Przydaczas.J. Bidenas su netikėtu vizitu į Ukrainą atvyko pirmadienio rytą. JAV prezidentas po neilgos viešnagės šioje šalyje išvyko į Lenkiją, kur numatytas jo susitikimas su lenkų prezidentu Andrzejumi Duda.

Ukrainos pareigūnas: Rusijos orlaivių, sutelktų aerodromuose, skaičius nuo agresijos pradžios nepasikeitė Krymo, Baltarusijos ir Rusijos aerodromuose sutelktos Rusijos aviacijos kiekis nuo agresijos prieš Ukrainą pradžios nepasikeitė – 700 orlaivių.Tai pirmadienį pareiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Oro pajėgų vadovybės atstovas Jurijus Ihnatas, praneša „Interfax-Ukraina“.„Informacija apie aviacijos telkimą yra „sena istorija“. Negalima teigti, kad tai vyksta prie pat Ukrainos sienų. Omenyje turimi aerodromai, kuriuos rusai naudoja agresijai prieš Ukrainą. Ne kartą buvo kalbėta, kad tai apie 40 aerodromų, taip pat ir okupuotame Kryme, Baltarusijoje ir Rusijoje. Šie aerodromai priima įvairių tipų orlaivius, naudojamus atakoms prieš Ukrainą“, – sakė pareigūnas per spaudos konferenciją Ukrainos žiniasklaidos centre Kyjive.Jis pažymėjo, kad nuo agresijos pradžios priešo sukauptos aviacijos kiekis nepasikeitė.„Iš viso tai daugiau kaip 700 orlaivių – taktinė aviacija, sraigtasparniai, smogiamieji ir kariniai transporto lėktuvai“, – patikslino jis.J. Ihnatas teigė, kad Ukrainos kariai jau numušė 299 lėktuvus, o numuštų sraigtasparnių skaičius artėja prie 300. Tačiau priešas gali papildyti prarastas aviacijos pajėgas, permesdamas techniką iš šalies vidurio.„Sutelkti aviacijos prie sienos neįmanoma, nes jai reikalingi aerodromai“, – pabrėžė jis.

Rusija tvirtina užėmusi kaimą netoli BachmutoRusija pirmadienį pareiškė, kad jos kariuomenė užėmė Paraskovijivkos kaimą netoli nuožmių mūšių apimto Bachmuto miesto Rytų Ukrainoje.Remiantis Gynybos ministerijos Maskvoje pranešimu, Paraskovijivką „išlaisvino“ savanoriai kovotojai, padedami reguliariųjų karių. Pranešime neminima Rusijos samdinių grupuotė „Vagner“, kuri apie Paraskovijivkos užėmimą skelbė dar praėjusią savaitę.Šis kaimas išsidėstęs šiauriniame Bachmuto pakraštyje.„Vagner“ vadeiva Jevgenijus Prigožinas yra pareiškęs, kad jau kurį laiką verdantys mūšiai dėl Bachmuto kontrolės gali tęstis ilgai.Šis miestas laikomas turinčiu didelę strateginę svarbą.Čia vykstančios kautynės atskleidė įtampą tarp „Vagner“ ir Rusijos kariuomenės, nors Kremlius bet kokius kivirčus neigia. Sausį J. Prigožinas paskelbė, kad jo samdiniai užėmė netoli Bachmuto esantį Soledarą. Tačiau po dviejų dienų Rusijos gynybos ministerija savo ruožtu tvirtino, kad šis miestas dabar yra Maskvos pajėgų rankose.

Izraelio parlamentarų delegacija apsilankė Bučoje Izraelio parlamento delegacija pirmadienį apsilankė Ukrainos sostinės Kyjivo priemiestyje Bučoje, kur Rusijos kariai kaltinami itin sunkiais nusikaltimais šio miestelio okupacijos metu.Apie tai pranešė Izraelio ambasadorius Ukrainoje Michaelas Brodsky'is, kuriuo remiasi „Ukrinform“.„Lankausi Bučoje kartu su Yuli Edelsteinu ir Zeevu Elkinu“, – tviteryje parašė diplomatas.Kaip jau skelbta, Izraelio parlamentarai į Ukrainą su vizitu atvyko anksčiau pirmadienį.

Bidenui siūlytos kelios vietos susitikti su Zelenskiu, jis atsisakėKelionės į Ukrainą išvakarėse JAV prezidentui Joe Bidenui buvo pasiūlyti keli variantai, kur jis galėtų susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.  Tarp jų – Lenkijos ir Ukrainos pasienis (tiksli vieta nebuvo nurodyta) ir Lvivas – miestas Vakarų Ukrainoje, kuris laikomas gana saugiu.Apie tai „Rolling Stone“ sakė neįvardytas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas, tiesiogiai susipažinęs su šiuo klausimu.„Vienas iš sumanymų buvo, kad J. Bidenas ir V. Zelenskis susitiks neskelbiamoje vietoje Lenkijos ir Ukrainos pasienyje. Kita idėja buvo surengti susitikimą Lvive, Vakarų Ukrainos mieste, kuris nuo karo pradžios kelis kartus nukentėjo nuo Rusijos oro antskrydžių, tačiau išlieka palyginti saugus“, – sakoma pranešime.Tačiau galiausiai, pasak JAV pareigūno, J. Bidenas pasirinko Kyjivą – miestą, kuris yra Ukrainos ryžto simbolis. Rusijos pajėgos Ukrainos sostinę bandė užimti praėjusiais metais prasidėjus plataus masto karui, tačiau patyrė nesėkmę.

Navalnas: Rusijos pralaimėjimas Ukrainoje – neišvengiamas Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas pirmadienį pareiškė manantis, kad Rusijos pralaimėjimas Ukrainoje yra neišvengiamas – anot opozicionieriaus, Maskva būtų nugalėta netgi tokiu atveju, jei nuspręstų pasiųsti į kaimyninę šalį daugiau karių.„Buvo beprasmiškai sugriauti dešimčių tūkstančių Rusijos karių gyvenimai“, – sakoma A. Navalno pranešime, paskelbtame likus kelioms dienoms iki pirmųjų Rusijos visapusiškos invazijos į Ukrainą metinių.„Galutinis pralaimėjimas gali būti atidėtas sumokėjus šimtų tūkstančių papildomų rezervistų gyvybėmis, tačiau jis yra neišvengiamas“, – priduriama pranešime.Pirmosios Rusijos Ukrainoje sukelto plataus masto karo metinės bus minimos šį penktadienį, vasario 24 d.

Dėl Bideno vizito karą palaikantys tinklaraštininkai užsipuolė PutinąKremlius kol kas nepakomentavo pirmadieninio JAV prezidento Joe Bideno vizito į Kyjivą, tačiau manoma, kad jo apsilankymą Kremlius traktuos kaip naujausią patvirtinimą, jog Maskva kovoja ne tik su Ukraina, bet ir su kolektyviniais Vakarais, kuriems vadovauja Vašingtonas.Apie tai rašo „The Guardian“.„Nemanau, kad rusai nustebo“, – sakė politinės analizės įmonės „R.Politik“ įkūrėja Tatjana Stanovaja. „Jiems tai bus dar vienas įrodymas, kad Vašingtonas vienareikšmiškai pasirinko stovyklą... Įrodymas, kad Vakarų ir Rusijos tarpusavio santykiai visiškai žlugo ir kad dabar Vakarai tikisi strateginio V. Putino pralaimėjimo“, – kalbėjo ji.J. Bidenas į Ukrainą atvyko likus dienai iki V. Putino metinės kalbos, galinčios dar labiau eskaluoti karinį konfliktą.„Spėju, kad rytoj, sakydamas metinę kalbą, V. Putinas bus itin karingai nusiteikęs Vakarų atžvilgiu“, – nurodė T. Stanovaja.Kai kurie socialiniame tinkle „Telegram“ besireiškiantys karą palaikantys rusų apžvalgininkai pasinaudojo J. Bideno vizitu kaip proga sukritikuoti V. Putiną dėl to, kad jis taip ir neapsilankė karo veiksmų zonoje. „Žiūrėkite, yra du seneliai“, – skelbiama karą palaikančiame „Telegram“ kanale „Zastavnij“, turinčiame daugiau nei 110 tūkst. sekėjų.„Vienas iš jų yra senas, pasižymi visais Alzheimerio ligai, silpnaprotystei ir noktiurijai būdingais simptomais. Iš jo šaiposi visas pasaulis. Kitas senelis atrodo labai gerai, vaikščioja greitai ir lengvai, kalba aiškiai, mąsto blaiviai bei gali pasigirti plačiai pripažinta tvirto ir drąsaus lyderio reputacija. Bet tik vienas iš jų atvyko į Kyjivą. O kitas [V. Putinas] taip ir neapsilankė Donecke“, – rašoma minėtame komentare.„Bidenas vaikšto po Kyjivą. Tai spjūvis mums visiems į veidą“, – pareiškė kitas karą palaikantis tinlaraštininkas.

Bidenas išvyko iš Kyjivo Pirmadienį su netikėtu vizitu į Ukrainos sostinę Kyjivą atvykęs JAV prezidentas Joe Bidenas jau paliko miestą, pranešė valstybės vadovą šioje kelionėje lydintys žurnalistai.J. Bidenas savo trumpos viešnagės metu susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir paskelbė apie naują karinę paramą Ukrainai.JAV lyderis į šalį atvyko pirmadienio rytą. Šis jo vizitas saugumo sumetimais buvo iš anksto neanonsuojamas. Tai buvo pirmoji J. Bideno viešnagė Ukrainoje nuo Rusijos visapusiškos invazijos pradžios prieš beveik vienerius metus. Jo apsilankymo metu Kyjive, o taip pat ir praktiškai visoje likusioje Ukrainoje gaudė apie oro antskrydžių pavojų perspėjančios sirenos.

Bidenas: Putino karas žlunga Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo JAV prezidentui Joe Bidenui už apsilankymą Kyjive „pačiu sunkiausiu metu“.„Šis pokalbis priartina mus prie pergalės, – sakė V. Zelenskis bendroje kalboje žiniasklaidai. – Šiandien mūsų derybos buvo labai vaisingos ... Jos buvo labai svarbios ir lemiamos“.V. Zelenskis sakė, kad buvo tariamasi dėl naujų ilgojo nuotolio raketų, ir atkreipė dėmesį į J. Bideno pažadėtą papildomą paramą.Taip siunčiamas „aiškus signalas, kad Rusijos bandymas atnaujinti puolimą neturės jokių šansų“, – sakė Ukrainos prezidentas, pasak kartu su J. Bidenu keliaujančių žurnalistų.„Rusijos tikslas buvo ištrinti Ukrainą iš žemėlapio, – sakė J. Bidenas. – Putino okupacinis karas žlunga.“

Japonijos premjeras pažadėjo 5,5 mlrd. dolerių paramą Ukrainai, pakvietė Zelenskį į G7 susitikimą Pirmadienį, likus kelioms dienoms iki pirmųjų Rusijos invazijos metinių, Japonija suteiks Ukrainai naują 5,5 mlrd. dolerių finansinę paramą, pareiškė ministras pirmininkas Fumijo Kišida.„Vis dar reikia padėti žmonėms, kurių gyvenimus sugriovė karas, ir atkurti sugriautą infrastruktūrą. Nusprendėme suteikti papildomą 5,5 mlrd. dolerių finansinę paramą“, – sakė jis kalbėdamas analitinio centro simpoziume.Be to, F. Kišida pranešė, kad penktadienį, per pirmąsias Rusijos invazijos metines, surengs internetinį Didžiojo septyneto (G7) valstybių vadovų ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio nuotolinį susitikimą.„Kad G7 lyderiai galėtų išlikti vieningi spręsdami invazijos į Ukrainą klausimus, nusprendžiau šią savaitę, 24 dieną, surengti G7 lyderių vaizdo konferenciją, į kurią bus pakviestas prezidentas Zelenskis“, – sakė F. Kišida savo kalboje Tokijuje.

Zelenskis po susitikimo su Bidenu: tai buvo pokalbis, kuris priartins pergalęUkrainos ir JAV prezidentai Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas pirmadienį Kyjive susitiko pokalbių už uždarų durų ir kartu su delegacijomis.„Tai buvo pokalbis, kuris priartins bendrą pergalę šiame kare, – po susitikimo spaudos konferencijoje sakė V. Zelenskis. – Galime ir turime daryti taip, kad būtent 2023–ieji taptų pergalės metais.“Ukrainos prezidento biuro vadovas Andrijus Jermakas J. Bideno vizitą Ukrainoje pavadino „strateginiu“. „Bendras mūsų tikslas yra Ukrainos pergalė prieš Rusiją ir Ukrainos karių bei vakarietiškų ginklų triumfas“, – teigė jis „Telegram“ kanale.Per netikėtą savo vizitą Ukrainoje J. Bidenas, be kita ko, paskelbė apie pusės milijardo dolerių papildomą paramą Ukrainai – į paketą bus įtraukta daugiau karinės įrangos, įskaitant artilerijos šaudmenis, daugiau „Javelinų“ ir haubicų.

Žiniasklaida paviešino daugiau detalių apie slaptą Bideno kelionę į Ukrainą Į slaptą kelionę į Ukrainą J. Bidenas vyko traukiniu nuo Lenkijos sienos, pirmadienį pranešė „New York Times“.Vizitas Kyjive buvo laikomas paslaptyje saugumo sumetimais. Pranešimuose taip pat teigiama, kad J. Bidenas iš Vašingtono išvyko be išankstinio perspėjimo po to, kai šeštadienio vakarą su žmona Jill pavakarieniavo restorane.Pareigūnai neigė, kad J. Bidenas lankysis Ukrainoje per savo planuotą kelionę į Rytų Europą.„New York Times“ rašo: „Tiesą sakant, Baltieji rūmai sekmadienio vakarą paskelbė viešą pirmadienio tvarkaraštį, pagal kurį prezidentas tariamai tebėra Vašingtone ir tik vakare išvyksta į Varšuvą, nors iš tikrųjų jis jau buvo kitoje pasaulio pusėje.“

ES įspėjimas Kinijai: ginklų tiekimas Rusijai būtų „raudona linija“ ES užsienio politikos vadovas pirmadienį perspėjo Kiniją, kad ši netiektų Rusijai ginklų kariauti prieš Ukrainą, kai Pekinas atmetė JAV kaltinimus, jog Kinija svarsto tokią galimybę.Josepas Borrellis sakė, kad per savaitgalį vykusį susitikimą perspėjo Kinijos diplomatijos vadovą Wang Yi, jog „mums tai būtų raudona linija mūsų santykiuose“.„Jis man atsakė, kad jie neplanuoja to daryti. Tačiau mes išliksime budrūs“, – prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje žurnalistams sakė J. Borrellis.Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas įspėjo, kad jei Kinija pradės tiekti ginklus Rusijai, „tai neabejotinai turės pasekmių“.„Mes taip pat turime daryti spaudimą visomis priemonėmis ir įspėti Kiniją, kad tarptautinė bendruomenė jokiu būdu su tuo nesutiks“, – sakė Estijos užsienio reikalų ministras Urmasas Reinsalu.ES skelbia perspėjimus Pekinui, o kartu svarsto planus bandyti paspartinti labai reikalingos amunicijos gamybą ir tiekimą, kad padėtų Kyjivui kovoti.„Darysime viską, ką galime, – sakė J. Borrellis. – Tai pats skubiausias klausimas, jei mums nepavyks jo išspręsti, tuomet iš tikrųjų pergalė kare atsidurs pavojuje.“Estija pateikė pasiūlymą ES valstybėms susivienyti ir išleisti keturis milijardus eurų, kad Ukrainai būtų nupirkta milijonas 155 mm kalibro sviedinių.Apskaičiuota, kad Ukraina kiekvieną mėnesį sunaudoja tūkstančiais daugiau sviedinių, nei šiuo metu ES gynybos pramonė gali pagaminti.

Per Bideno vizitą Kyjive girdėti oro pavojaus sirenos Pirmadienį per netikėtą JAV prezidento Joe Bideno vizitą Kyjive skambėjo oro pavojaus sirenos, pranešė AFP žurnalistai.J. Bidenas kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ėjo iš bažnyčios tuo metu, kai pasigirdo sirenos, tačiau jos nesukėlė jokios panikos.

Netikėto vizito į Kyjivą metu Bidenas paskelbė apie pusės milijardo dolerių paramą UkrainaiJAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį per netikėtą vizitą Ukrainoje paskelbė apie pusės milijardo dolerių papildomą paramą Ukrainai, pranešė CNN.J. Bidenas stovėdamas kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, sakė, kad į paketą bus įtraukta daugiau karinės įrangos, įskaitant artilerijos šaudmenis, daugiau „Javelinų“ ir haubicų.V. Zelenskis sakė, kad jie su J. Bidenu kalbėjosi apie „tolimojo nuotolio ginklus ir ginklus, kurie vis dar gali būti tiekiami Ukrainai, nors anksčiau nebuvo tiekiami“.J. Bidenas kalbėjo apie Ukrainos pasipriešinimo atkaklumą karui įžengiant į antruosius metus.„Po metų Kyjivas laikosi. Ir Ukraina laikosi. Demokratija laikosi“, – sakė J. Bidenas.J. Bidenas pirmadienį prezidento rūmuose Kyjive susitiko su V. Zelenskiu ir pirmąja ponia Olena Zelenska.Istorinis vizitas įvyko likus kelioms dienoms iki Rusijos plataus masto invazijos į šalį metinių.

Zelenskis paviešino nuotrauką su JAV prezidentu„Bidene, sveiki atvykę į Kijevą! Jūsų vizitas – itin svarbus paramos visiems ukrainiečiams ženklas“, – prie bendros nuotraukos parašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.https://t.me/V_Zelenskiy_official/5182

BBC: Joe Bideno vizitas Kyjive – aiški žinia Maskvai JAV prezidentas Joe Bidenas netikėtai apsilankė Kyjive, praneša BBC.Jis susitiko su prezidentu Volodymiru Zelenskiu tą dieną, kai Ukraina mini prieš devynerius metus vykusius antivyriausybinius protestus, per kuriuos žuvo 107 žmonės.Kyjive oficialūs vizitai dažni, tačiau šis vizitas kitoks. Tai, kad JAV prezidentas susitinka su Ukrainos vadovu pačiame sostinės centre, pačiame karo įkarštyje, yra reikšminga ir simboliška.Praėjus beveik metams nuo karo pradžios, tai aiški žinia Maskvai, kad JAV ir Vakarai nieko nebijos ir toliau rems Ukrainą.

Dar vienas vaizdo įrašas iš Kyjivo, kuriame užfiksuoti JAV ir Ukrainos vadovai.https://t.me/stranaua/91801

Joe Bidenas – KyjivePranešama, kad JAV prezidentas Joe Bidenas atvyko į Kyjivą. Tai liudijantis vaizdo įrašas plinta socialiniuose tinkluose.Tai pirmasis J. Bideno vizitas į šią šalį nuo Rusijos invazijos pradžios. Ši kelionė daugeliui bus netikėta, nes dar praėjusią savaitę Baltieji rūmai skelbė, kad prezidentas neketina kirsti sienos su Ukraina. J. Bidenas yra vienas iš paskutiniųjų įtakingiausių Vakarų lyderių, vykstančių į Kyjivą susitikti su Volodymyru Zelenskiu: anksčiau į šalį buvo atvykę JK premjeras Rishi Sunakas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.https://twitter.com/olliecarroll/status/1627606329996062721

„Bild“ žurnalistas Julianas Röpcke patikslino, kad neturi duomenų apie Joe Bideno vizitą į Kyjivą. „Tai tik mano asmeninė nuomonė“, – parašė jis tviteryje.https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1627602986619764736

Pranešama, kad oro pavojaus signalas paskelbtas beveik visoje Ukrainoje.https://t.me/uaobozrevatel/67072

Britų žvalgyba: rusų pajėgų nesėkmės gali sustiprinti įtampą Rusijos vadovybėje Nesėkmingas Rusijos puolimas Ukrainoje, britų žvalgybos ekspertų vertinimu, gali sustiprinti įtampą Rusijos vadovybėje. Tai sakoma kasdieninėje žvalgybos ataskaitoje apie Ukrainos karą, kurią pirmadienį paskelbė Gynybos ministerija Londone.Rusija esą ir toliau keliuose fronto ruožuose vykdo puolimą, be kita ko, Rytų Ukrainos miestuose Bachmute ir Vuhledare – ir kai kur patiria didelių nuostolių. Du rusų elitiniai daliniai Vuhledare esą yra taip išsekinti, kad yra nebepajėgūs veikti.Rusijos kariuomenė patiria spaudimą per karo pradžios metines vasario 24 dieną parodyti laimėjimų, sakoma toliau pranešime. Tačiau jei per pavasario puolimą nieko nebus pasiekta, įtampa Rusijos vadovybėje esą tikriausiai išaugs.

Kyjive dar keliose Ukrainos srityse paskelbtas oro pavojaus signalas.

Rusijos opozicijos politikas, kasdienėmis transliacijomis apie Ukrainą garsėjantis Markas Feiginas taip pat skelbia, kad Ukrainos sostinėje vieši Joe Bidenas. Oficialiai ši informacija nėra patvirtinta.

Vokiečių leidinio „Bild“ žurnalistas tviteryje skelbia, kad pirmadienį į Kyjivą atvyko JAV prezidentas Joe Bidenas.„Bidenas yra Kyjive, mieste, kurį Rusija tikėjosi kontroliuoti jau 360 dienų. Koks stiprus ženklas diktatoriui Putinui!“ – rašė „Bild“ korespondentas Julianas Röpcke.https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1627595943443849219

„Flightradar24“ duomenimis, prie Ukrainos sienų virš Lenkijos ratus suka trys amerikiečių žvalgybiniai lėktuvai.https://t.me/stranaua/91771

Vasario 20 d. rytą Kyjive blokuojamas eismas daugelyje gatvių, įskaitant centrinius rajonus ir vietas, esančias netoli JAV ambasados. Taip pat sostinės gyventojai paslaptingą kortežą, jis sukėlė spėliones apie galimą vieno aukšto rango JAV pareigūno vizitą Kyjive. Be planuojamo Joe Bideno vizito į Lenkiją, JAV viceprezidentė Kamala Harris savaitgalį taip pat buvo Europoje (Miuncheno saugumo forume). Tačiau oficialių pranešimų apie amerikiečių ar kitų aukštų delegacijų vizitą nebuvo.https://twitter.com/olgatokariuk/status/1627595382698942464

Ukraina: ruošiama staigmena„Tikiuosi, staigmena pavyks“, – taip Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas pakomentavo gandus apie aukšto rango svečius Kyjive.Užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnikas sakė, kad Ukrainos diplomatija ruošia staigmeną, susijusią su aukšto rango užsienio svečių vizitu Kyjive. Apie tai jis pranešė nacionalinio teletono eteryje.Sklindant gandams apie aukšto rango užsienio svečio vizitą Ukrainos sostinėje ir skubias saugumo priemones Kyjive, A. Melnykas ragino išlaikyti intrigą ir neužbėgti įvykiams už akių.„Tikiuosi, kad ruošiama staigmena pavyks. Svarbu, kad didžiojo karo pradžios metinių išvakarėse jaučiame ir matome ne tik žodinį palaikymą ir solidarumą, bet dar daugiau pagalbos, taip pat pagrindinių partnerių buvimą Kyjive“, – sakė diplomatas. 

Kuleba nebevyksta į BriuselįPasklidus kalboms apie Vakarų pareigūnų vizitą į Kyjivą, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba neatvyko į iš anksto suplanuotą susitikimą su Europos kolegomis Briuselyje.„Esu dėkingas Estijai už pasiūlymą dėl bendro tiesioginio ginklų ir šaudmenų pirkimo, kuris galėtų prasidėti nuo to, kad ES šalys pateiktų 1 mln. 155 mm kalibro šovinių. Nors šiandien asmeniškai negaliu dalyvauti Briuselyje, mes tvirtai palaikome šią iniciatyvą ir raginame ją įgyvendinti“, – tviteryje parašė ministras.

Kyjive susidarė didžiulės spūstysKyjive susidarė didžiulės spūstys, miesto centre blokuojami keliai. Ukrainos leidiniai didelio masto eismo apribojimus aiškina Vakarų pareigūnų atvykimu. Kokie tai pareigūnai, kol kas neįvardijama.https://t.me/stranaua/91763

Ukrainos ambasadorius Jeruzalėje pimadienį sakė, kad į Kyjivą atvyko Izraelio parlamento delegacija. Savo ruožtu Izraelio ambasadorius Ukrainoje Michaelas Brodsky paviešino nuotrauką, kurioje užfiksuoti į Ukrainos sostinę atvykę Kneseto atstovai.https://twitter.com/michael_brodsk/status/1627574768491790337

Zelenskis: ruošiamės kontrpuolimuiUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis interviu Italijos leidiniui „Corriere della Sera“ pareiškė, kad Ukrainos kariuomenė kovos dėl Bachmuto miesto, dėl kurio kovos tęsiasi jau daugiau kaip šešis mėnesius, „tol, kol tai bus prasminga“, tačiau neketina jo išlaikyti bet kokia kaina.„Tai nėra itin didelis miestas. Mums svarbu jį apginti, bet ne bet kokia kaina ir ne tam, kad visi žūtų. Kovosime tol, kol tai bus prasminga. Rusai nori žengti toliau į Kramatorską ir Slovjanką, iki Donbaso sienų ir iki Dnipro, jei tik galės. Mes priešinamės ir ruošiamės kontrpuolimui“, – sakė V. Zelenskis.Anksčiau Vakarų žiniasklaida pranešė, kad JAV administracija pataria Kijevui neeikvoti didelių pajėgų Bachmuto laikymui ir sutelkti dėmesį į kontrpuolimą kitose fronto dalyse. Naujienų agentūra „Bloomberg“ vasario pradžioje citavo JAV pareigūną, kuris sakė, kad Ukrainai gali tekti netrukus išvesti savo karius iš Donecke esančio Bachmuto.Išvedimas iš Bachmuto strateginės įtakos karui neturės, Ukrainos kariai greičiausiai įrengs gynybines linijas labai arti tos vietos, kur dabar eina fronto linija, spėliojo šaltinis.Tuo metu JAV karo studijų institutas (ISW) praėjusią savaitę rašė, kad būtent Bachmuto gynyba gali sudaryti palankias sąlygas būsimam Ukrainos kontrpuolimui. Sprendimą toliau ginti miestą, nepaisant didelių nuostolių, ISW pavadino strategiškai pagrįstu žingsniu.

Baltieji rūmai: Bidenas po kelionės į Lenkiją neplanuoja vykti į UkrainąJAV prezidentas Joe Bidenas šią savaitę vyksta į Lenkiją, tačiau, artėjant vienerių metų Rusijos invazijos metinėms, jis nesilankys kaimyninėje Ukrainoje, pranešė Baltųjų rūmų pareigūnas.Šalies vadovas pareikš tolesnę JAV paramą Ukrainai lankydamasis kaimyninėje Lenkijoje, kur nusileis antradienio rytą, ir nekeis įvykių eigos, sekmadienį sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.„Akivaizdu, kad išlaikome didelį solidarumą su Ukrainos žmonėmis, – sakė jis MSNBC laidoje „The Sunday Show with Jonathan Capehart“.„Jungtinės Valstijos pirmauja pasaulyje pagal indėlį – ar tai būtų humanitarinė pagalba, ar karinė ginkluotė Ukrainai – ir mes ketiname toliau naudotis savo telkimo galia, kad suburtume pasaulį, pritrauktume paramą Ukrainai, – sakė J. Kirby. – Tačiau prezidentas šios kelionės metu neplanuoja atvykti į Ukrainą.“J. Bidenas turi susitikti su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda ir aptarti „kolektyvines pastangas remti Ukrainą ir stiprinti NATO atgrasymo priemones“, pranešė Baltieji rūmai.Lenkija yra pasirengusi nusiųsti Ukrainai naikintuvų MiG, jei JAV vadovaus sąjungininkėms didinant orlaivių siuntimą, šeštadienį pareiškė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.J. Bidenas taip pat susitiks su rytinių NATO narių lyderiais ir pasakys kalbą apie tai, „kaip mes ir toliau palaikysime Ukrainos žmones tiek, kiek reikės“, nurodė Baltieji rūmai.Planuojama, kad jis išvyks trečiadienį, likus dviem dienoms iki Rusijos invazijos metinių.Pastaraisiais mėnesiais karo nuniokotoje Ukrainoje lankėsi tokios įžymybės kaip JAV pirmoji ponia Jill Biden, buvęs JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir roko grupė „U2“, todėl dabar spėliojama, ar prezidentas irgi ryšis tokiai kelionei.Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusį balandį sakė, kad tikisi, jog J. Bidenas vieną dieną atvyks, tačiau Baltieji rūmai greitai šią idėją atmetė.Kelionė iš Lenkijos į Ukrainą pareikalautų ilgos kelionės traukiniu arba potencialiai pavojingo skrydžio, todėl J. Bideno patarėjai mano, kad rizikuoti neverta, sekmadienį pranešė „Politico“.Pernai kovą J. Bidenas aplankė JAV karius, dislokuotus Žešuve, Lenkijoje, maždaug už 96 km nuo Ukrainos sienos.

Ukraina: Rusija imasi nestandartinių metodųRusija pradėjo naudoti nestandartinius metodus oro smūgiams Ukrainos teritorijoje rengti.Apie tai informacinio telemaratono metu pranešė Ukrainos oro pajėgų vadovybės atstovas spaudai Jurijus Ignatas. Vienas iš naujųjų metodų – naktiniai raketų smūgiai.„Priešas pradėjo naudoti nestandartinius smūgių rengimo metodus. Ėmė atakuoti ir naktį, jau ir naktimis apšaudo raketomis. Anksčiau tai buvo naktiniai „šachedai“ (Irano bepiločiai „Shahed“), o rytais rengiamų masinių smūgių metu buvo naudojamos įvairios raketos“, – papasakojo jis.Anot J. Ignato, rusų okupantai pradėjo slėpti raketas upių vagose, kad pergudrautų priešlėktuvinės gynybos sistemas.„Naudojasi ir Dniestru, ir Pietiniu Bugu, kad, skrisdama į takinį, raketa būtų kaip įmanoma arčiau žemės paviršiaus. Taikant šią taktiką, jiems kai kur pavyksta išvengti priešlėktuvinės gynybos sistemų, galinčių sunaikinti raketas“, – nurodė Ukrainos oro pajėgų vadovybės atstovas spaudai.Taip pat rusai ėmė dažniau leisti raketas, bet gerokai sumažėjo vienos atakos metu paleidžiamų raketų skaičius. J. Ignatas pažymėjo, kad dėl to artimiausiomis dienomis reikia būti budresniems. 

Rusijos gubernatorius: Belgorode nuo artilerijos ugnies žuvo 12 metų mergaitėRusijos Belgorodo regione pasienyje su Ukraina, institucijų duomenimis, per artilerijos apšaudymą žuvo 12 metų mergaitė. Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas sekmadienį pranešė, kad mergaitė buvo mirtinai sužalota sviedinio gatvėje viename kaime.Anot nepriklausomos žiniasklaidos, per apšaudymą buvo apgadinti keli namai ir automobiliai. Pasak V. Gladkovo, apšaudymų būta ir kitose srities vietovėse.Pasienio regionų, įskaitant Kurską ir Brianską, valdžios institucijos nuo karo pradžios vis praneša apie Ukrainos vykdomus apšaudymus. Per juos esą jau žuvo daug žmonių. Taip pat būta sužeistųjų ir sugriovimų.

Ukraina: Rusija patiria didelių nuostolių rytuoseRusija, pasak prezidento Volodymyro Zelenskio, patiria didelių nuostolių per mūšius rytiniame Donbase. Situacija ten „labai sudėtinga“, – sakė jis savo vakariniame vaizdo kreipimesi. Įsibrovėliai esą patiria „ypatingai didelių nuostolių“, praneša agentūra „Reuters“.V. Zelenskis įvardijo virtinę vietovių regione, kur jau kelis mėnesius vyksta smarkūs mūšiai. Nepriklausomai patikrinti duomenų nėra galimybės.

Ukraina: Rusija pateikė raketų smūgių taktikąUkrainos karinių oro pajėgų spaudos atašė Jurijus Ignatas sakė, kad Rusija neseniai pakeitė raketų smūgių taktiką: smūgiai vykdomi naudojant mažiau raketų nei anksčiau, o kruizinės raketos dažnai paleidžiamos palei upių vagas.Pasak naujienų agentūros „Ukrinform“, Jurijus Ignatas sekmadienio vakarą Ukrainos televizijoms duotame interviu teigė, kad rusai paleidžia raketas, ypač virš Dniestro ir Pietų Bugo kanalų – tada raketą sunkiau aptikti ir nušauti.„Priešas pradėjo naudoti naktinius smūgius: naktį jis smogia raketomis. Nes anksčiau tai buvo „Shaheds“ naktį, o ryte su didžiuliai jau raketų smūgiai. Šį kartą jie slepia raketas upių vagose. Jie naudoja ir Dniestro upę, ir Pietų Bugą, kad raketa būtų prispausta prie žemės kuo žemiau, todėl kažkur galima apeiti tas oro gynybos sistemas, kurios potencialiai gali jas sunaikinti“, - aiškino J. Ignatas.

„ES delsia“: Borrellis kritikavo lėtą ginklų tiekimą UkrainaiEuropos Sąjungos vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis sakė, kad Ukrainai skubiai reikia perduoti šaudmenis.Kalbėdamas Miuncheno saugumo konferencijoje jis pabrėžė, kad sąjungininkai per daug laiko praleidžia priimdami sprendimus dėl kovinių tankų Ukrainai, o situacija su šaudmenimis tapo baisi, rašo CNN.„Nepainiokite trumpalaikių tikslų su vidutinės trukmės tikslais. Trumpalaikis, labai trumpalaikis tikslas yra daugiau amunicijos Ukrainai. Ukrainiečiai sulaukė daug aplodismentų ir mažai amunicijos. Tai paradoksas. Jiems reikia mažiau aplodismentų ir geresnių ginklų“, – sakė jis.Pasak J. Borrellio, šaudmenų klausimas turi būti išspręstas per kelias savaites. „Ukrainiečiai kovoja, moka didžiausią kainą – savo gyvybėmis, tačiau šis karas vyksta Europos žemėje, daro įtaką mums ir turi pasaulinių pasekmių visame pasaulyje, o tai taip pat turi įtakos mūsų saugumui“, – pridūrė ES užsienio politikos vadovas.Jis teigė, kad ES delsia teikti karinę pagalbą Ukrainai, o būsimi pristatymai negali būti vykdomi vykdant bendrus pirkimus, nes jiems reikia per daug laiko. „Todėl turime panaudoti tai, ką turime“, – pabrėžė.

Rusija karo nusikaltimais apkaltino 680 Ukrainos pareigūnųRusija apkaltino 680 Ukrainos pareigūnų, pažeidus įstatymus, reglamentuojančius karą.Rusijos vyriausiasis viešasis tyrėjas sakė, kad Ukrainos pareigūnai buvo apkaltinti „dėl draudžiamų karybos priemonių ir metodų naudojimo“, pranešė naujienų agentūra TASS.Tarp kaltinimų yra 118 ginkluotųjų pajėgų ir gynybos ministerijos narių, sakė Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas.Jis, tiesiogiai pavaldus prezidentui Vladimirui Putinui, sakė, kad kaltinimai apima ginklų panaudojimą prieš civilius.Ukrainos valdžia nuo konflikto pradžios užregistravo daugiau nei 70 000 Rusijos karo nusikaltimų.Ukraina taip pat atskleidė daugybę baudžiamųjų bylų prieš Rusijos pajėgų narius, tarp jų ir prieš „Vagnerio“ samdinių grupuotės lyderį.Tiek Ukraina, tiek Rusija neigė, kad taikėsi į civilius per metus trunkantį konfliktą.

Zelenskis įvedė naujas sankcijas RusijaiUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įvedė naujas sankcijas Rusijos finansų sektoriui, kad susilpnintų agresorės karo ekonomiką. Jos pritaikytos ne tik bankų sistemos Rusijoje atstovams, bet ir Maskvos biržai.„Šiandien mūsų šalis žengia naują sankcijų žingsnį prieš visis tuos, kurie maitina Rusijos agresiją“, – sakė V. Zelenskis sekmadienį Kyjive paskelbtame vakariniame kreipimesi.Dekretu įvestos sankcijos esą yra pagrindas sąjungininkams Vakaruose taip pat paskelbti tokias baudžiamąsias priemones. V. Zelenskis priminė, kad rengiamas jau dešimtasis sankcijų paketas. „Bendradarbiaujame su savo partneriais, kad jį sustiprintume“, – teigė prezidentas.ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį Briuselyje tarsis dėl naujų baudžiamųjų priemonių. V. Zelenskis reikalavo, kad kiekviena atsakinga valstybė prisijungtų prie „sankcijų prieš terorą“.

Zelenskis: Macronas švaisto laiką bandydamas kalbėtis su RusijaUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Prrancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas švaisto laiką skatindamas dialogą su Rusija.V. Zelenskis, kalbinamas italų dienraščio „Corriere Della Sera“, pasakė, jog tai bus nenaudingas dialogas.„Tiesą sakant, Macronas švaisto laiką“, – teigė V. Zelenskis.Penktadienį E. Macronas, Prancūzijos prezidentas, žurnalui „Journal Du Dimanche France“ sakė, kad nori, jog Rusija būtų nugalėta Ukrainoje, bet nenorėjo jos „sutriuškinti“.„Nemanau, kaip kai kurie žmonės, kad turime siekti visiško Rusijos pralaimėjimo, atakuojant Rusiją jos pačios žemėje. Tie stebėtojai visų pirma nori sutriuškinti Rusiją. Tokios Prancūzijos pozicijos niekada nebuvo ir mūsų pozicijos niekada nebus“, – teigė Prancūzijos prezidentas.

Blinkenas perspėja Kiniją dėl pasekmių, jei Pekinas tieks ginklus RusijaiJAV valstybės sekretorius Antony Blinken perspėjo Kiniją, kad jei Pekinas suteiks materialinę paramą Rusijai invazijoje į Ukrainą, tai turės pasekmių.Antony Blinken per interviu po susitikimo su Kinijos kolega Wang Yi sakė, kad Vašingtonas yra susirūpinęs, kad Pekinas svarsto galimybę tiekti ginklus Maskvai.Aukščiausi dviejų supervalstybių diplomatai susitiko neskelbtoje vietoje, pasaulinės saugumo konferencijos Miunchene kuluaruose.

Zelenskis: Ukraina juda savo tikslų link„Situacija labai sudėtinga. Ir mes kovojame. Mes naikiname įsibrovėlius ir darome Rusijai nepaprastai didelių nuostolių“, - savo tradicinė vaizdo žinutėje apie karo eigą teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.Ukrainos lyderis užsiminė apie kelis Donbase esančius miestus, kuriuose kovos vyksta jau kelis mėnesius, sakydamas, kad „kuo daugiau nuostolių Rusija patirs ten, Donbase – Bakhmute, Vuhledare, Marinkoje, Kreminoje – tuo greičiau galėsime užbaigti karą Ukrainos pergale“.Anot jo, Ukrainos kariai daro „nepaprastų didelių“ nuostolių Kremliaus pajėgoms netoli Vuhledaro miesto rytuose.Jis teigė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos „išlygina padėtį“ ir ruošiasi veiksmams „artimoje ateityje“.Jis pridūrė: „Žinoma, kariniai klausimai, žvalgybos operacijų detalės yra tai, apie ką negali pasakyti visko. Bet aš noriu, kad mūsų žmonės jau dabar turėtų nuspėjamumą, jausmą, kad Ukraina juda savo tikslų link“.

Analitikai: kad Rusija neturi pakankamai atsargų puolimui suintensyvintiJAV Karo studijų institutas (ISW) praneša, jog panašu, kad Rusija neturi pakankamai atsargų puolimui suintensyvinti. „Rusija neturi pakankamai laisvų rezervų, kad galėtų juos mesti į puolimą Luhansko regione ir pasiekti apčiuopiamų laimėjimų“, - teigė analitikai.Analizuojant Vakarų karinio rajono grupės sudėtį, bandant pereiti nuo Svatovo-Kremennaya linijos, ISW atkreipė dėmesį į tai, kad jame nėra kai kurių tankų vienetų, kurie nominaliai turėtų būti ten, ir tuo remiantis daroma prielaida, kad rusai patiria sunkumų papildydami šarvuotų transporto priemonių nuostolius.„Rusijos pajėgos beveik neabejotinai turi keletą atkurtų mechanizuotų dalinių rezerve, tačiau šių ribotų rezervų siuntimas į frontą Luhansko srityje, vargu, ar rimtai pakeis puolimo eigą“, – rašė ISW analitikai.Jie prognozuoja, kad įvedus paskutinius rezervus – jei taip atsitiks – puolimas gali įgauti tam tikrą pagreitį, bet baigsis tuo, kad rusai nesugebės pasiekti ne tik planuojamus strateginius tikslus, bet ir tik pastebimus rezultatus.Kalbant apie šarvuotų transporto priemonių trūkumą, ISW primena, kad rusai tariamai prarado iki 16 tankų pulkų, ir dabar neturi laiko remontuoti ir statyti naujus tankus tinkamu tempu.„Tačiau atkurtų tankų pulkų ir brigadų trūkumas atima iš Rusijos sausumos pajėgų stulbinančią galią, kuri leistų joms atlikti proveržius ir mėgautis savo vaisiais – tikriausiai todėl Vakarų karinė apygarda dar nepadarė jokių proveržių“, – rašo ISW.

Baltieji rūmai rekomendavo Ukrainos pajėgoms neatidėlioti kontrpuolimoBaltieji rūmai įsitikinę, kad Rusija netrukus pradės puolimą. Šiuo atžvilgiu Jungtinės Valstijos primygtinai reikalauja, kad Ukraina įtvirtintų savo sėkmę mūšio lauke ir pradėtų savo priešpriešą.Baltieji rūmai per daugelį pareigūnų patarė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio komandai ruoštis puolimui dabar, kai ginklai ir pagalba iš Vašingtono ir Europos teka laisvai.Rusijos Federacija vis dar kontroliuoja beveik 20 proc. Ukrainos, o konfliktas sulėtėjo iki žiauraus naikinimo karo. Pasak JAV pareigūnų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nerodo jokių ženklų, kad atsisakytų savo nuo noro užgrobti Ukrainą.Remiantis JAV žvalgybos vertinimais, V. Putinas mano, kad nepaisant nesėkmių, su kuriomis susidūrė jo kariuomenė, Rusija vis dar turi du lemiamus pranašumus: darbo jėgą ir laiką. Europos žvalgyba taip pat vertina, kad V. Putinas jaučiasi įsitikinęs, jog gali laukti neišvengiamo Vakarų pasipriešinimo nutraukimo.Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas sakė, kad Ukrainai reikės dar kelių mėnesių, kad parengtų didelę priešpriešą.

Skaityti visą pranešimą