Karas Ukrainoje. JK pulkininkas: Rusijos nuostoliai didesni, nei manoma Kremlius: Rusijos karinė operacija yra „labai sunki“

Prieš 11 mėnesius 127

Anot jo, Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalba per Pergalės dienos paradą gegužės 9 d. buvo „beviltiška, netgi kliedesinė“, pareiškęs, kad Vakarai siekia Rusijos „suirimo ir sunaikinimo“.

„Vienintelis žmogus, važiuojantis šio tikslo link, yra pats Putinas. Jo kariuomenė yra apgailėtinos būklės, keli pranešimai rodo, kad kariai kaunasi neturėdami tinkamų šarvų. Jauni vyrai yra pašaukti ir įmesti į Donbaso mėsmalę, remiami senovinių tankų. Jie susiduria su pajėgomis, jungiančiomis modernią vakarietišką įrangą su reikšmingomis naujomis taktinėmis naujovėmis. Ir jie yra skerdžiami“, – sakė de H. de Brettoną-Gordoną cituoja „Ukrinform“.

Pulkininkas pažymi, kad plataus masto karas Ukrainoje nėra panašus į konfliktus, kuriuos pasaulis matė anksčiau, pabrėždamas dronų įtaką.

„Tai yra toks karas, kokį NATO yra patyręs nedaugelis; kai Vakarų vertinimu Rusijos aukų skaičius atrodo perpus mažesnis, nei teigia ukrainiečiai, tikrai gali būti, kad ukrainiečiai teisūs“, – rašoma straipsnyje.

Karas Ukrainoje

Rusijos Briansko ir Belgorodo srityse griaudėjo sprogimaiGegužės 10-osios vakarą Rusijos Briansko ir Belgorodo srityse nugriaudėjo sprogimai. Gubernatoriai dėl atakų kaltina Ukrainos bepiločius orlaivius.Tai ketvirtadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi šių Rusijos regionų vadovais.Pasak Briansko srities gubernatorius Aleksandro Bogomazo, dronas atakavo administracinį pastatą Starodubo mieste.„Nukentėjusiųjų nėra. Operatyvinės tarnybos dirba vietoje“, – pareiškė jis.O Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas sakė, kad virš Belgorodo rajono gyvenamojo sektoriaus detonavo du dronai.„Pirminiais duomenimis, aukų nėra. Apgadinti du gyvenamieji namai: išdaužti langai, suvarpytos tvoros ir vienas automobilis. Į įvykio vietą išvyko operatyvinės tarnybos", – pranešė jis.Po valandos jis informavo, kad Rusijos oro gynyba virš rajono numušė dar vieną droną.Be to, Rusijos „Telegram“ kanalai skelbia vaizdo įrašą, kuriame esą užfiksuoti mūšio garsai, girdimi Belgorodo srities Šebekino rajone.Kaip jau buvo pranešta, praėjusią savaitę Rusijos Krasnodaro krašto teritorijoje esančią Ilsko naftos perdirbimo gamyklą dvi dienas paeiliui atakavo bepiločiai orlaiviai, įmonėje kilo gaisrai.

JK pulkininkas: Rusijos nuostoliai didesni, nei mes manomeRusijos nuostoliai kare Ukrainoje yra didesni, nei skaičiuoja Vakarų analitikai, o ilgalaikės amunicijos sąnaudos Rusijai greičiausiai bus pražūtingos.Pulkininkas Hamishas de Brettonas-Gordonas, buvęs Didžiosios Britanijos kariuomenės 1-ojo karališkojo tankų pulko vadas, tai pasakė straipsnyje „The Telegraph“, rašo „Ukrinform“.Anot jo, Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalba per Pergalės dienos paradą gegužės 9 d. buvo „beviltiška, netgi kliedesinė“, pareiškęs, kad Vakarai siekia Rusijos „suirimo ir sunaikinimo“.„Vienintelis žmogus, važiuojantis šio tikslo link, yra pats Putinas. Jo kariuomenė yra apgailėtinos būklės, keli pranešimai rodo, kad kariai kaunasi neturėdami tinkamų šarvų. Jauni vyrai yra pašaukti ir įmesti į Donbaso mėsmalę, remiami senovinių tankų. Jie susiduria su pajėgomis, jungiančiomis modernią vakarietišką įrangą su reikšmingomis naujomis taktinėmis naujovėmis. Ir jie yra skerdžiami“, – sakė de H. de Brettoną-Gordoną cituoja „Ukrinform“.Pulkininkas pažymi, kad plataus masto karas Ukrainoje nėra panašus į konfliktus, kuriuos pasaulis matė anksčiau, pabrėždamas dronų įtaką. „Tai yra toks karas, kokį NATO yra patyręs nedaugelis; kai Vakarų vertinimu Rusijos aukų skaičius atrodo perpus mažesnis, nei teigia ukrainiečiai, tikrai gali būti, kad ukrainiečiai teisūs“, – rašoma straipsnyje.Anot autoriaus, tai patvirtina Rusijoje vykstančios grumtynės ieškant karių.H. de Brettonas-Gordonas sako, kad abiem pusėms gali trūkti amunicijos, bet atrodo, kad Kremliui pritrūksta karių, kurie galėtų iššauti. „Ilgalaikės išlaidos Rusijai greičiausiai bus niokojančios“, – apibendrino pulkininkas.

Kremlius: Rusijos karinė operacija yra „labai sunki“Rusijos karinė operacija prieš Ukrainą yra „labai sunki“, tačiau tam tikri tikslai buvo pasiekti, sakė Kremliaus atstovas.Dmitrijus Peskovas sakė, kad Maskva smarkiai apgadino Ukrainos „karinę mašiną“, tačiau jos pajėgos dirba lėtai, nes tai „nėra karas“.Rusija invaziją į Ukrainą pradėjo 2022 metų vasarį, tačiau karą visada vadino „specialia karine operacija“.

„Kol kas nėra sąlygų“: Vokietija įvertino Ukrainos pasirengimą kontratakaiBundesvero generalinis inspektorius Carstenas Breueris, grįžęs iš Ukrainos, sakė, kad Ukraina aktyviai ruošiasi puolimui, tačiau kol kas nėra sąlygų jam pradėti.Tuo pačiu metu generolas pažymėjo, kad jis tarp ukrainiečių nejaučia nuovargio nuo karo, bet tik neužgesinamą norą jį užbaigti pergale, rašo „Handelsblatt“.„Jie man paaiškino, kaip vyksta fronto linijos mūšis. Žemė vis dar yra purvina ir drėgna. Kai kuriuose laukuose vis dar yra didelių balų. Sąlygos visapusiškam puolimui pastarosiomis savaitėmis dar nėra sukurtos“, - sakė C. Breueris.„Bet iš visų pokalbių man tapo aišku, kad Ukrainos puolimo planai vyksta“, – pridūrė jis.

Konfiskuotas Rusijos turtas pirmą kartą bus perduotas UkrainaiJAV pirmą kartą leido perduoti konfiskuotą Rusijos turtą Ukrainai. Tai įvyko po to, kai Teisingumo departamentas apkaltino Rusijos oligarchą Konstantiną Malofejevą pažeidus pernai Rusijai skirtas sankcijas.Jis buvo apkaltintas, jog finansuoja rusus, propaguojančius separatizmą Kryme.JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas taip pat paskelbė apie „milijonų dolerių areštą iš sąskaitos JAV finansų institucijoje, kuri siejama su Malofejevo sankcijų pažeidimais“.Vasarį M. Garlandas sakė leidęs tuos pinigus pervesti panaudoti Ukrainoje.„Nors tai yra pirmasis Jungtinių Valstijų konfiskuotų Rusijos lėšų pervedimas Ukrainos atstatymui, tai nebus paskutinis“, – pridūrė jis.

Per Rusijos ataką žuvo moterisUkrainos generalinė prokuratūra pranešė gegužės 10 d., Chersono srities Kachovskio rajone prie Dniepro upės per Rusijos apšaudymą žuvo moteris.Pranešama, kad Rusijos pajėgos rajoną apšaudė apie 17 val. Per išpuolį taip pat apgadinti gyvenamieji ir ūkiniai pastatai. Vyksta tyrimas, o Generalinė prokuratūra pranešė, kad pradėtas karo nusikaltimų tyrimas.

Prancūzija tiria reporterio Soldeno mirtį kaip karo nusikaltimąPrancūzijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl antradienį žuvusio AFP reporterio Armando Soldeno mirties. Skelbiama, kad jis žuvo per Rusijos raketų ataką Bachmute. AFP praneša, kad dėl žurnalisto mirties Prancūzijos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo karo nusikaltimo padarymo.Prancūzijos pilietis kilęs iš Sarajevo A. Soldenas kartu su kitais agentūros žurnalistais atvyko į Ukrainą kitą dieną po Rusijos agresijos pradžios ir nuo to laiko jis reguliariai dirbo fronte. „Reporteriai be sienų“ pranešė, kad A. Soldenas buvo 11-as žiniasklaidos atstovas, žuvęs nušviesdamas karą Ukrainoje.

Čekija gali duoti Ukrainai naikintuvųČekija galėtų duoti Ukrainai dalį savo naikintuvų L-159, kad paremtų planuojamą kontrpuolimą, pareiškė šalies prezidentas.Praha buvo viena iš tvirčiausių Kijevo sąjungininkių, tiekianti įvairią įrangą nuo amunicijos iki tankų, kurių vertė milijardai dolerių.L-159 yra Čekijos gamybos lengvas kovinis lėktuvas, skirtas sausumos pajėgų oro palaikymui, žvalgybai ir iš dalies oro kovinėms misijoms.„Verta pagalvoti, ar galėtume aprūpinti Ukrainą savo lėktuvu L-159“, – sakė Čekijos prezidentas Petras Pavelas. Jis teigė, kad lėktuvai galėtų reikšmingai padėti Ukrainai kontrpuolimo metu.Bet koks sprendimas dėl karinių siuntų tenka vyriausybei.Ukraina, kuri teigia, kad jos pajėgos laukia geresnių orų prieš pradėdamos ilgai žadėtą kontrpuolimą, prašo sąjungininkų tiekti modernius naikintuvus.Slovakija ir Lenkija kovą aprūpino Ukrainai sovietinių laikų naikintuvus MIG-29.

Išlaisvintose Donecko regiono teritorijose policija rado 385 kūnusDonecko regione iš Rusijos karių išvaduotose teritorijose teisėsaugos pareigūnai rado 385 kūnus, ir 282 žmonių tapatybė nustatyta, pranešė Kramatorsko rajono policijos departamentas.„Iš viso Donecko regiono policijos pareigūnai deokupuotose teritorijose rado 385 kūnus, 309 iš jų – civilių gyventojų. Tarp Rusijos agresijos aukų – 174 vyrai, 117 moterų ir šeši vaikai, dar 12 žmonių lytis nenustatyta. Žuvusiųjų tapatybės nustatymo darbai tęsiami. Šiai dienai jau identifikuoti 282 žmonės“, – sakoma pranešime.Teisėsaugos pareigūnai išlaisvintose Lymano ir Sviatohirsko bendruomenėse jau šeši mėnesiai aptinka naujų kapų ir neatpažintų kūnų. Jie tyrinėja apšaudymų vietas, apklausia vietos gyventojus, ieško aukų giminaičių, nustato liudininkus ir atkuria įvykių eigą.Ieškoma ne tik civilių, bet ir karių kūnų. Išlaisvinus Lymaną, miesto kapinėse rasta masinė kapavietė su žuvusiais Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariais, pradėtas kiekvieno iš jų identifikavimo darbas.

Rusija šaukia rezervistus į pratybasKaro įkarštyje Rusija šaukia savo rezervistus į kasmetines pratybas. Trečiadienį oficialiame leidinyje paskelbtas prezidento Vladimiro Putino pasirašytas dokumentas, kuriuo rezervistai įpareigojami dalyvauti šiųmetėse pratybose. Paskelbus įsaką, Gynybos ministerija galės rengti atitinkamus nurodymus kariniams komisariatams, kurie tada šauks čia registruotus rezervistus į pratybas, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.Užsienio vertinimu, Rusija turi apie 2 mln. rezervistų, iš kurių iki 150 000 jau turėtų būti dislokuoti Ukrainoje.Dėl karo Ukrainoje daugeliui rezervistų gali kilti abejonių, ar jie tikrai šaukiami į pratybas, ar galbūt bus siunčiami į frontą kaimyninėje šalyje.

Kanada ir Latvija surengs mokymus Ukrainos karininkamsKanada ir Latvija nuo kitos savaitės kartu rengs Ukrainos jaunesniųjų karininkų kovinio vadovavimo mokymus, trečiadienį pranešė abiejų šalių gynybos ministrės.Šie mokymai, kurie vyks Latvijoje, yra grindžiami Kanados karinių pajėgų dislokavimu ir mokymo Didžiojoje Britanijoje bei Europoje patirtimi siekiant sustiprinti NATO gynybą ir paremti Ukrainą.„Šiandien galiu paskelbti, kad Kanada ir Latvija kartu mokys Ukrainos karius Latvijos žemėje nuo gegužės 15 dienos“, – sakė Kanados gynybos ministrė Anita Anand žurnalistams Otavoje, kur lankėsi jos kolegė iš Latvijos Inara Murniecė.Pasak jos, abiejų šalių kariuomenės „rengs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nariams lyderystės ugdymo mokymus“.Ukrainos jaunesnieji karininkai gaus instrukcijas apie „atsakomybę mūšyje, planavimo ir įsakymų priėmimo procesą, manevrų koordinavimą, žvalgybą, informacijos rinkimą, planavimą ir vykdymą“.Per pastaruosius metus Otava skyrė Ukrainai daugiau kaip 1 mlrd. Kanados dolerių (750 mln. JAV dolerių) karinės pagalbos, įskaitant tankus ir šarvuočius, raketas žemė-oras, haubicas ir šaudmenis.Nuo 2015 metų Kanada taip pat apmokė dešimtis tūkstančių Ukrainos karių, o anksčiau šį mėnesį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau aptarė ilgalaikį bendradarbiavimą gynybos srityje.Be to, Kanada yra dislokavusi daugiau nei 1 100 karių Rytų Europoje, įskaitant 800 karių Latvijoje.

Prigožinas vėl kalba apie amunicijos trūkumąRusijos samdinių grupuotės „Vagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas vėl apkaltino karinę vadovybę Maskvoje dėl nepakankamo amunicijos tiekimo. Nepaisant visų pažadų, jo pajėgos vis dar negauna pakankamai sviedinių, kad galėtų stumtis į priekį Bachmute Rytų Ukrainoje, sakė jis garso įraše. Biurokratija Gynybos ministerijoje esą stabdo greitą atsargų tiekimą, praneša agentūra „Reuters“.„Mes negauname pakankamai sviedinių, tik 10 proc. reikiamo kiekio“, – teigė J. Prigožinas. Jo samdiniai esą turi verstis su minimaliu sviedinių kiekiu, tačiau ir toliau tęsia atakas.J. Prigožinas pastaruoju metu paaštrino daug mėnesių trunkantį ginčą su Rusijos karine vadovybe ir net pagrasino išvesti savo samdinius iš Bachmuto. Gynybos ministerija pažadėjo jam geresnį aprūpinimą amunicija.

Ukraina patvirtino apie savo kontrpuolimą Bachmuto kryptimi: paviešinta, kaip bėga visa Rusijos brigada Rusijos pajėgos atsitraukė iš kai kurių Bachmuto vietovių po to, kai Ukraina pradėjo daugybę kontratakų, pranešė vienas aukščiausių Ukrainos vadų.Rytiniame mieste, dažnai vadinamame „mėsmale“, jau kelis mėnesius vyksta įnirtingos kovos, kuriose abi pusės patyrė didelių nuostolių.Ukrainos sausumos pajėgoms vadovaujantis generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis sakė, kad Rusijos pajėgos, kaip ir „Vagner“ nariai, atsitraukė iki dviejų kilometrų.„Kai kuriose fronto srityse priešas negalėjo atsispirti Ukrainos gynėjų puolimui ir pasitraukė iki dviejų kilometrų atstumo“, – „Telegram“ rašė jis.„Nepaisant didelės karių koncentracijos ir garsių Rusijos karo nusikaltėlių pareiškimų apie ketinimą užimti Bachmutą iki gegužės 9 d., priešas vis tiek nesugebėjo užimti Ukrainos miesto. Rusija dėjo visas pastangas, kad iki gegužės 9 d. užimtų Bachmutą, kad simboliškai parodytų tautai, kad jai sekasi įsiveržti“, - aiškino O. Syrskis. Ukrainos pajėgos taip pat parodė vaizdus, kaip Rusijos brigada bėga iš Bachmuto.Paskelbtas vaizdo įrašą, kuriame tariamai rodoma, kaip 72-oji atskira motorinių šautuvų brigada apleidžia savo pozicijas pietvakariniame miesto pakraštyje.Maskva pranešimų apie brigados, kurios tipą sudaro keli tūkstančiai karių, išvedimą nekomentavo.

Buvęs Vokietijos kancleris Schroederis dalyvavo Rusijos ambasados surengtame priėmimeBuvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis, kaip pranešama, dalyvavo Rusijos ambasadoje Berlyne surengtame priėmime, skirtame pergalės prieš nacistinę Vokietiją metinėms paminėti.Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) lyderis Tino Chrupalla, kuris taip pat dalyvavo renginyje, sakė, kad matė ten G. Schroederį su žmona So-yeon Schroeder-Kim. Pats H. Schroederis į užklausas apie savo dalyvavimą renginyje neatsakė.Anksčiau apie antradienio priėmimą pranešė laikraštis „Berliner Zeitung“. Dauguma Vokietijos politikų jame nedalyvavo protestuodami prieš Rusijos karą Ukrainoje. Tarp tų, kurie dalyvavo, buvo kraštutinių kairiųjų partijos „Die Linke“ politikas Klausas Ernstas.Trečiadienį Berlyne T. Chrupalla agentūrai dpa sakė, kad jis buvo pakviestas į priėmimą, „kaip, esu tikras, ir visų parlamento frakcijų vadovai“.Pasak jo, dar visai neseniai gegužės 9-oji buvo atmintina diena, „kurioje Vokietijos politikų iš visų Bundestage atstovaujamų partijų dalyvavimas buvo savaime suprantamas dalykas“.Jis pridūrė, kad „dialogas neturėtų nutrūkti krizės metu“, ir teigė, kad susitaikymas ypač svarbus tokiomis istoriškai reikšmingomis dienomis.Vasario mėnesį konservatyvus Bundestago narys Knutas Abrahamas apkaltino AfD parlamentinę frakciją, kad ji kalba apie taiką, o iš tikrųjų yra neatsiejama Rusijos prezidento Vladimiro Putino propagandos ir karo mašinos dalis.

Varšuva iškvietė Rusijos ambasadorių dėl pavojingo naikintuvo manevroLenkijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Rusijos ambasadorių dėl prieštaringai vertinamo Lenkijos lėktuvo perėmimo manevro, kurį pavojingai priartėdamas praėjusią savaitę atliko Rusijos naikintuvas, trečiadienį pranešė ministerijos atstovas spaudai.„Griežtai smerkiame provokuojantį ir agresyvų Rusijos elgesį, nes jis sukėlė rimtą tarptautinį incidentą“, – tviteryje pareiškė Lukaszas Jasina.Lenkijos pasieniečiai penktadienį pranešė, kad Rusijos naikintuvas priartėjo prie lenkų lėktuvo, kuris patruliavo ES sienų apsaugos agentūros „Frontex“ nurodymu  virš Juodosios jūros.Rusijos naikintuvas Su-35 atliko „agresyvius ir pavojingus manevrus“, sakė pasieniečiai.Lenkijos orlaivio įgula laikinai prarado turbosraigtinio lėktuvo kontrolę, šis dėl reaktyvinio naikintuvo sukeltos turbulencijos prarado aukštį.Incidentas įvyko tarptautinėje oro erdvėje, Rumunijos nustatytoje operacijų zonoje.Rusijos karo Ukrainoje metu ES, NATO ir Rusijos orlaiviai ne kartą buvo priartėję vienas prie kito virš Juodosios jūros, dėl to praeityje įvyko keli pavojingi incidentai.FRONTEX laikinai sustabdė patruliavimo skrydžius, kuriuos vykdo Lenkija. NATO taip pat sustiprino oro erdvės stebėjimą.

Odesoje valdžios institucijos surengė reidą į opozicijai palankaus leidinio redakcijąOdesos policija ir slaptoji tarnyba SBU surengė reidą opoziciją palaikančios naujienų svetainės „Dumskaya.net“ redakcijoje.„Tai dar vienas [prezidento partijos] „Liaudies tarno“ bandymas užkirsti kelią bet kokiai kritikai, nukreiptai savo adresu“, – sakoma trečiadienį paskelbtame žiniasklaidos priemonės pareiškime.Žurnalistai įtaria, kad reidas susijęs su jų neseniai parengtais reportažais apie korupciją Odesos regiono administracijoje ir taryboje.Policijos reidas kelioms valandoms sutrukdė redakcijos darbą. Policija ir SBU iš pradžių incidento nekomentavo.Odesoje įtakingas interneto leidinys „Dumskaya.net“ priklauso buvusio prezidento Petro Porošenkos provakarietiškos partijos „Europos solidarumas“ deputatui.

Balandį miške Lenkijoje rastas „karinis objektas“ yra Rusijos raketaBalandį miške Lenkijoje rastas „karinis objektas“, anot žiniasklaidos, yra Rusijos raketa. Tai CH-55 tipo raketa, pranešė stotys RMFFM ir „Polsat News“, remdamosi neįvardytais informatoriais.Lenkijos institucijos balandį pranešė, kad miške prie Zamoščo kaimo netoli šiaurinio Bydgoščiaus miesto aptiko „karinį objektą“, tačiau detalių apie jo kilmę nepateikė. Nuolaužų radimo vieta yra už šimtų kilometrų nuo Lenkijos sienos su Ukraina, Baltarusija ir Rusijos Kaliningrado sritimi. Kai kurie šaltiniai tada teigė, kad raketa galėjo nukristi jau prieš kurį laiką, o jos nuolaužos vėliau.Lenkija baiminasi, kad jos pasienio teritorija gali nukentėti dėl karo Ukrainoje. Praėjusių metų lapkričio 15 d. Pševoduvo kaime, netoli sienos su Ukraina, nukritusi raketa pražudė du žmones.

JAV patvirtino, kad Ukraina numušė Rusijos hipergarsinę raketą JAV Gynybos departamentas patvirtino, kad Ukraina su „Patriot“ sistema numušė Rusijos hipergarsinę raketą.Ukrainiečiai su JAV oro gynybos sistema numušė raketą, Vašingtone sakė Pentagono atstovas Patas Ryderis. Jis taip pat patvirtino Kyjivo informaciją, kad tai „Kinžal“ tipo raketa. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gyrė ją kaip „neįveikiamą“ Vakarų gynybos sistemoms.Ukrainos karinės oro pajėgos sekmadienį paskelbė apie sėkmingą tokios hipergarsinės raketos numušimą. Maskvos kaip viena geriausių apskritai išgirta „Kinžal“ esą numušta virš Kyjivo srities panaudojant „Patriot“ oro gynybos sistemą. Labai greitai ir aukštai skriejančias, tačiau manevringas raketas rusų pajėgos mažiausiai nuo kovo naudoja kare Ukrainoje, pavyzdžiui, degalų saugyklų ir ginklų sandėlių naikinimui.Kovoje su Rusija Ukrainos oro gynyba jau turi virtinę moderniausių Vakarų ginklų sistemų, įskaitant JAV pagamintą sistemą „Patriot“

Rusija praneša, kad atakuotas naftotiekis „Družba“Rusijos naftotiekių operatorės „Transneft“ duomenimis, atakuotas naftotiekis „Družba“. Sužeistųjų nėra, pranešė įmonė, kuria remiasi valstybinė naujienų agentūra TASS. Incidentas esą įvyko prie užpildymo punkto Rusijos pusėje netoli sienos su Ukraina.„Transneft“ kalbėjo apie teroristinį išpuolį.„Družba“ jungia Rusijos naftos telkinius su naftos perdirbimo gamyklomis Vidurio Europoje.

Rusija oficialiai trauksis iš Įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje sutarties Rusija rengiasi oficialiai pasitraukti iš Įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje sutarties. Tai sakoma prezidento Vladimiro Putino potvarkyje, kurį trečiadienį paskelbė Kremlius. Jame nurodoma, kad užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas skiriamas įgaliotuoju atstovu atitinkamoms diskusijoms parlamente. Įstatymo projektas dėl pasitraukimo iš sutarties kol kas Rusijos Valstybės Dūmos nepasiekė.Minėta sutartis numato sunkiosios ginkluotės dislokavimo Europos žemyne viršutines ribas. Tai apima kovinius tankus, pėstininkų kovos mašinas, sunkiąją artileriją, karinius lėktuvus ir sraigtasparnius.Maskva buvo viena iš sutartį 1990 metais pasirašiusių šalių, tačiau jau 2007-aisiais didžia dalimi įšaldė jos įgyvendinimą. Nuo 2015 metų, praėjus metams nuo Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos, Rusija taip pat nebedalyvauja konsultacinės grupės posėdžiuose.

Rusija panaikino vizų režimą Sakartvelo piliečiams ir skrydžių draudimą Prezidentas Vladimiras Putinas panaikino skrydžių į Sakartvelą draudimą ir vizų režimą šios šalies, su kuria Rusija 2008 m. kariavo trumpą karą, piliečiams, trečiadienį pranešė Kremlius.Trečiadienį paskelbtu įsaku V. Putinas nuo gegužės 15 d. įvedė 90 dienų bevizį režimą Sakartvelo piliečiams.

Kremlius pareiškė „liūdesį“ dėl naujienų agentūros AFP žurnalisto žūties neva neaiškiomis aplinkybėmisTrečiadienį Kremlius pareiškė esąs nuliūdęs dėl naujienų agentūros AFP žurnalisto Armano Soldino žūties Rytų Ukrainoje, tačiau jo mirties per apšaudymą raketomis netoli Bachmuto aplinkybės neva neaiškios.„Turime suprasti šio žurnalisto mirties aplinkybes“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. „Dėl to galime tik pareikšti liūdesį“, – pridūrė jis ir nukreipė užduoti tokius klausimus Gynybos ministerijai.

Žurnalistai paskelbė Krymo žemėlapį, kuriame nurodyta daugiau kaip 220 Rusijos karinių objektųŽurnalistai surinko informaciją apie 223 veikiančius, laikinus ir užkonservuotus Rusijos karinius objektus laikinai okupuotame Kryme ir sukūrė interaktyvųjį žemėlapį.Tai pranešė projektas „Krymas. Realijos“, kuriuo remiasi „Ukrinform“.Kaip sakoma pranešime, tarp šių objektų – kariniai aerodromai su infrastruktūra, laivų ir katerių bazavimo vietos, dokai, arsenalai, ginklų ir produktų sandėliai, kariniai miesteliai, kariniai daliniai, kareivinės, štabai ir valdymo punktai, karinės technikos parkai, oro gynybos priemonių dislokavimo vietos, poligonai ir mokymo centrai, karinio-pramoninio komplekso įmonės.Žemėlapyje nurodomos tikslios šių objektų koordinatės ir pateikiamos jų nuotraukos.Pasak projekto „Schemos“ žurnalisto Kyrylo Ovsiano, žemėlapis sukurtas remiantis 2023 metais darytomis „Planet Labs“ palydovinėmis nuotraukomis.Kaip jau buvo pranešta, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė esąs įsitikinęs, kad rusai bėgs iš Krymo, kai gynybos pajėgos priartės prie administracinės sienos su pusiasaliu.

Ukrainiečiai skelbia apie sėkmę prie Bachmuto: išlaisvinta dalis teritorijos, sunaikintos dvi rusų kuopos„Azov“ pulko įkūrėjas Andrijus Bileckis pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos prie Bachmuto nukovė dvi rusų armijos kuopas. Anksčiau „Vagner“ vadovas Jevgenijos Prigožinas tikino, kad rusų kariai išsilakstė, atidengdami frontą.Konkrečiai kalbama apie 72-ąją Rusijos Federacijos sausumos pajėgų trečiojo armijos korpuso motorizuotų šaulių brigadą, kuri Orenburgo srityje buvo suformuota 2022 metais.„Per Ukrainos ginkluotųjų pajėgų trečios šturmo brigados suorganizuotą puolimą buvo sunaikinti Rusijos Federacijos 72-osios brigados dariniai. Faktiškai nieko neliko iš minimos brigados šeštosios ir aštuntosios kuopos“, – pareiškė A. Bileckis, nepateikdamas jokių savo žodžių įrodymų. Jis pridūrė, kad nemažų nuostolių patyrė ir „Vagner“ organizacija.„Puolimo operacijos buvo vykdomos 3 km pločio ir 2,6 km ilgio juostoje, visa teritorija buvo visiškai išlaisvinta nuo Rusijos okupacinių pajėgų“, – A. Bileckis.Vaizdo medžiaga, nufilmuota, kaip teigiama, per mūšį su 72-ąja brigada, pasidalijo trečioji Ukrainos ginkluotųjų pajėgų šturmo brigada.„Vagner“ organizacijos lyderis J. Prigožinas anksčiau pranešė, kad Rusijos Federacijos 72-oji brigada strategines pozicijas Bachmute gėdingai apleido gegužės 9 dieną.„Visi dėjo į kojas ir atidengė dviejų kilometrų ilgio ir 500 metrų gylio fronto dalį. Laimei, mums pavyko kažkaip ją spragą užkimšti“, – vaizdo kreipimesi sakė J. Prigožinas.Rusijos Federacijos gynybos ministerija situacijos nekomentuoja.

V. Zalužnas nedalyvaus NATO karinio komiteto posėdyje dėl situacijos fronteDėl sudėtingos operatyvinės situacijos mūšio lauke Ukrainos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas trečiadienį negalės dalyvauti NATO karinio komiteto posėdyje.Tai pareiškė NATO karinio komiteto vadovas admirolas Robas Baueris, pradėdamas Aljanso šalių kariuomenių vadų susitikimą, praneša „Ukrinform“ korespondentas.„Šiandieninėje diskusijoje nuo pat pradžių daugiausia dėmesio bus skiriama agresyviam Rusijos karui prieš Ukrainą. Rusija jau 15 mėnesių kariauja karą, kuris, kaip ji tikėjosi, turėjo trukti tris dienas. Galijotas susvyravo, nes Dovydas rodo išskirtinę ištvermę ir taktinį meistriškumą, remiamas 50 pasaulio šalių“, – sakė admirolas.„Vakar gavau Ukrainos vyriausiojo vado, mūsų draugo Valerijaus Zalužno laišką, kad jo dalyvavimas net ir vaizdo konferencijos būdu yra neįmanomas dėl sudėtingos operatyvinės situacijos atremiant Rusijos agresiją. Nuoširdžiausi linkėjimai Ukrainos gynėjams“, - sakė R. Baueris.Jis pažymėjo, kad Karinio komiteto nariai išklausys Ukrainos karinio atstovo prie NATO generolo majoro Serhijaus Salkucano informaciją.Pasak admirolo R. Bauerio, Aljansas žengia į naują kolektyvinės gynybos etapą.„Mes kolektyviai giname ne tik milijardo mūsų žmonių ir 31 valstybės fizinį saugumą, bet ir demokratines vertybes, kurias visi branginame“, – pabrėžė NATO karinio komiteto vadovas.Kaip rašo „Ukrinform“, R. Baueris pasveikino Suomijos gynybos vadą, kuris pirmą kartą dalyvauja šiame susitikime kaip visateisės Aljanso narės atstovas, ir išreiškė viltį, kad netrukus jis galės tuos pačius žodžius tarti ir Švedijos gynybos vadui, kuris taip pat dalyvauja Karinio komiteto posėdyje kaip pakviestos šalies atstovas.NATO karinis komitetas yra aukščiausias Aljanso karinio valdymo organas, kuris nustato gynybos ir ginkluotųjų pajėgų plėtros poreikius siekiant užtikrinti kolektyvinę sąjungininkų gynybą ir įgyvendinti NATO šalių vadovų politinius sprendimus.

D. Kuleba perspėjo nesitikėti pernelyg daug iš Ukrainos kontrpuolimo, suteikti daugiau ginklųUkrainos užsienio reikalų ministras perspėjo nesitikėti pernelyg daug iš laukiamo Ukrainos kariuomenės pavasario puolimo, tą patį anksčiau sakė šalies gynybos ministras.„Nelaikykite šio kontrpuolimo paskutiniu, nes nežinome jo baigties“, – trečiadienį Vokietijos laikraščiui „Bild“ sakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. Šis puolimas bus paskutinis tik tuomet, jei per jį pavyks išlaisvinti Rusijos okupuotas teritorijas, sakė jis. „Bet jei ne, tai reikš, kad turėsime rengtis kitam kontrpuolimui“, – pridūrė D. Kuleba.Ministras pabrėžė, kad Ukrainai reikia kur kas daugiau ginkluotės kovai su Rusijos okupacinėmis pajėgomis. „Norint laimėti karą, reikia ginklų, ginklų ir dar daugiau ginklų“, – sakė jis. Daug kas priklauso nuo Vokietijos, turinčios ginklų gamybos įmonę „Rheinmetall“, „ginklų pramonės milžinę Europoje ir galbūt visame pasaulyje“. „Rheinmetall“ yra populiarių tankų „Leopard“ gamintoja.Be amunicijos, tankų ir oro gynybos sistemų, Ukrainai labiausiai reikia kovinių lėktuvų. D. Kuleba tikisi Berlyno pagalbos, kad Ukraina įgytų modernius naikintuvus F-16. Kitaip, nei buvo su tankais „Leopard“, sprendimą dėl naikintuvų turi priimti ne Vokietija, o JAV. „Iš Vokietijos tikimės aktyvaus vaidmens kuriant šalių koaliciją. Kas įtikins Jungtines Valstijas paspausti žalią mygtuką?“, – klausė jis.

Pareigūnas: į Mykolajivo sritį grįžo 90 proc. gyventojųĮ Mykolajivo sritį jau grįžo 90 proc. žmonių, kurie buvo išvykę dėl karo. Vietos gyventojai nebijo apšaudymų.Tai televizijos kanalui „Espresso“ pareiškė Mykolajivo srities karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas, praneša portalas „rbc.ua“.Pasak pareigūno, dabartinė padėtis regione nėra labai grėsminga, ypač vietos gyventojams, kurie patyrė nuolatinius apšaudymus Rusijos invazijos pradžioje.„Žmonės grįžta į Mykolajivą, nes mes labai ilgai to laukėme ir buvome ištikti streso. Dauguma gyventojų nelaiko situacijos labai pavojinga. Pastaruoju metu dažniau apšaudoma Odesa ir Kyjivas, ten žmonės neįpratę, jie išvažiuoja“, - teigė V. Kimas.Jis pažymėjo, kad dauguma Mykolajivo miesto ir srities gyventojų jau grįžo į savo namus.„Jie tiesiog pavargo kažkur gyventi ir grįžta. Šiuo metu Mykolajive gyvena daugiau kaip 460 tūkst. žmonių, į sritį grįžo apie 90 proc. gyventojų“, - pridūrė jis.V. Kimas pažymėjo, kad Mykolajive taip pat gyvena apie 30 tūkst. perkeltų asmenų iš Chersono.Portalas primena, kad gegužės 9-ąją ir naktį į gegužės 10-ąją Rusijos pajėgos apšaudė Mykolajivo srities Očakivo benduomenę.

Per devynis mėnesius į saugesnius regionus evakuoti beveik 125 tūkst. ukrainiečiųPer pastaruosius devynis mėnesius Ukrainos valdžia, tarptautinės organizacijos ir savanoriai padėjo beveik 125 tūkst. piliečių pabėgti iš karo zonų Donecko, Chersono ir Charkivo srityse į saugesnius šalies regionus, pranešė Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministerija.Privaloma evakuacija iš Donecko srities vyksta nuo 2022 m. rugpjūčio, per devynis mėnesius į saugesnius regionus persikėlė apie 70 tūkst. piliečių. Tarp jų yra daugiau nei 8 tūkst. vaikų ir 3 tūkst. riboto judumo žmonių, sakoma „Telegram“ kanale paskelbtame pranešime.Taip pat vykdoma pernai rudenį pradėta evakuacija iš išlaisvintų teritorijų. Per aštuonis mėnesius iš Charkivo srities išvyko daugiau nei 25 tūkst. piliečių. Iš neseniai išlaisvintų Chersono srities teritorijų per šešis mėnesius evakuota daugiau nei 23 tūkst. žmonių.Reintegracijos ministerijos teigimu, piliečių perkėlimas į saugesnius Ukrainos regionus planuojamas iš anksto. Valdžios institucijos, tarptautinės organizacijos ir savanoriai deda visas pastangas, kad užtikrintų žmonių saugumą. Vyriausybė kuria koordinacinius centrus, kurie teiks paramą ir pagalbą nuo ginkluoto konflikto nukentėjusiems gyventojams, įskaitant šalyje perkeltus asmenis ir karo veteranus.

Ministras: Švedija neturi pakankamai naikintuvų, kad galėtų jų perduoti UkrainaiŠvedijos gynybos ministras Pålas Jonsonas pareiškė, kad jo šalis negali perduoti Ukrainai savo naikintuvų, nes neturi jų pakankamai.Tai trečiadienį pranešė portalas „eurointegration“, remdamasis Švedijos televizijos kanalu SVT.Ministras patvirtino, kad Švedija neplanuoja siųsti į Ukrainą ketvirtosios kartos daugiafunkcinių naikintuvų „Gripen“.„Mes neturime lėktuvų pertekliaus, kad galėtume juos dabar siųsti į Ukrainą“, – sakė jis.P. Jonsonas pridūrė, kad Švedija, remdama Ukrainą, dabar daugiausia dėmesio skirs mokymams ir jau išsiųstos įrangos techninei priežiūrai.Be to, pasak ministro, gali prireikti švedų dalyvavimo bendruose technikos priežiūros ir remonto centruose prie Ukrainos sienų.Anksčiau interviu portalui „eurointegration“ P. Jonsonas teigė, jog naikintuvų „Gripen“ perdavimas Ukrainai būtų iššūkis Švedijai, nes šaliai jų reikia, kad apgintų savo suverenitetą ir apsaugotų savo oro erdvę.Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas vasario mėnesį neatmetė galimybės tiekti Ukrainai karinius lėktuvus, tačiau pažymėjo, kad tokiai pagalbai reikės tarptautinės koalicijos.

Ukraina: okupacinės pajėgos nevykdo pažadų kompensuoti gyventojams už sugriautus namus, perša Rusijos pilietybęLaikinai okupuotoje Luhansko srities teritorijoje rusų įsibrovėliai atsisako mokėti gyventojams kompensacijas už sunaikintus per karo veiksmus namus ir butus, pranešė Ukrainos Luhansko srities karinė administracija.„Įsibrovėliai jau daugelį mėnesių žada kompensacijas už sunaikintą turtą, bet tai tik žodžiai. Žmonės ištisas savaites renka būtinus dokumentus ir laukia eilėje. Įveikę visas kliūtis, dauguma išgirsta atsisakymą arba jų dokumentai priimami nepateikus jokios informacijos apie terminus“, – feisbuke parašė pareigūnai.Pasak administracijos vadovo, okupantai taip pat žada, kad jeigu nebus priimtas sprendimas nugriauti namą, kuriame sunaikintas butas, žmonėms bus sumokėta tik 6000 rublių už kvadratinį metrą, tačiau „už šiuos pinigus jie galėtų nusipirkti nebent rūsio prieškambarį“.Užpuolikai taip pat intensyvina priemones, kad priverstų okupuotų vietovių gyventojus gauti Rusijos pilietybę. Labiausiai spaudžiami vietos medikai, jiems liepta iki birželio pabaigos gauti Rusijos pasus, kitaip juos tardys saugumo pajėgos ir jie bus atleisti. „Ir tai daroma neatsižvelgiant į tai, kad medikų trūksta gydyti sužeistus kariškius, ką ir kalbėti apie civilius, kurie daugelyje miestų ir kaimų negali tikėtis net pirmosios pagalbos“, – pabrėžė pareigūnai.Taip pat pranešta, kad Luhanske įsibrovėliai rusai verbuoja savanorius, kurie propaguotų vietos gyventojams Rusijos pilietybę.

Rusai teigia, kad dronai atakavo poligoną Voronežo srityje, nukentėjo 14 kariškiųRusijos žiniasklaida teigia, kad naktį į trečiadienį du dronai atakavo poligoną Voronežo srityje, per incidentą nukentėjo 14 kariškių.Tai pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis „Telegram“ kanalu „Baza“.„Šiąnakt dvi bepilotės skraidyklės atakavo karinį poligoną Voronežo srityje“, - sakoma pranešime.Teigiama, kad du dronai su sprogmenimis priartėjo prie poligono ir sprogo krisdami.„Nukentėjo apie 14 kariškių. Preliminariais duomenimis, žuvusiųjų nėra“, - rašo „Telegram“ kanalas.Anksčiau buvo pranešta, kad esą Rusijos Kursko mieste trečiadienį oro gynyba „numušė droną“.

Rytų Ukrainoje žuvo naujienų agentūros AFP žurnalistas Armanas SoldinasAntradienį per raketų apšaudymą netoli Časiv Jaro Rytų Ukrainoje žuvo naujienų agentūros AFP žurnalistas Armanas Soldinas, jis buvo atsakingas už vaizdo medžiagą iš Ukrainos, pranešė incidentą matę AFP žurnalistai.Ataka įvykdyta apie 16.30 val. vietos laiku netoli Bachmuto esančio miesto pakraštyje, ten jau kelis mėnesius vyksta didžiausios kovos.AFP komandą, buvusią su grupe Ukrainos karių, apšaudė raketos „Grad“. 32 metų A.Soldinas žuvo raketai pataikius netoli vietos, kur jis gulėjo. Kiti komandos nariai nebuvo sužeisti.„Agentūra sukrėsta Armano netekties, – sakė naujienų agentūros AFP pirmininkas Fabrice'as Friesas. – Jo mirtis yra baisus priminimas apie riziką ir pavojus, su kuriais kasdien susiduria žurnalistai, nušviečiantys konfliktą Ukrainoje“.Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas tviteryje gyrė A. Soldiną už drąsą. „Jis buvo fronte nuo pirmųjų konflikto valandų ir rinko faktus, kad mus informuotų“, - parašė E. Macronas.Ukrainos gynybos ministerija tviteryje pareiškė „nuoširdžią užuojautą“ A. Soldino šeimai ir bendradarbiams ir sakė, kad jis žuvo per Rusijos raketų ataką prieš Časiv Jarą, rytinėje Donecko srityje. „Jis paskyrė savo gyvenimą tam, kad praneštų pasauliui tiesą “, - sakoma pranešime.

Ukraina praneša, kad jau sunaikinta 196 310 okupantų rusųUkrainos kariškiai pastarąją parą sunaikino dar 690 okupantų rusų. O iš viso nuo 2022 metų vasario 24 d. iki 2023 metų gegužės 10 d. Rusijos armija Ukrainoje jau neteko apie 196 310 kareivių.Tai trečiadienį pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.Be to, per šį laikotarpį okupantai rusai neteko 3 736 tankų, 7 275 šarvuotųjų kovos mašinų, 3 039 artilerijos sistemų, 555 reaktyvinės salvinės ugnies sistemų, 308 oro gynybos priemonių, 308 lėktuvų, 294 sraigtasparnių, 2 624 dronų, 970 sparnuotųjų raketų, 18 laivų, 5 974 automobilių, 389 specialiosios technikos vienetų.Pasak štabo atstovų, duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina intensyvūs karo veiksmai.

Jungtinė Karalystė rengiasi paskelbti Rusijos samdinių grupuotę „Vagner“ uždrausta teroristine organizacijaDidžioji Britanija ketina paskelbti Rusijos samdinių grupuotę „Vagner“ uždrausta teroristine organizacija, sakoma trečiadienį „The Times“ paskelbtame straipsnyje.Laikraštis citavo šaltinį vyriausybėje, sakiusį, kad šis sprendimas greičiausiai bus priimtas per kelias savaites, po dviejų mėnesių parengiamojo teisinio darbo. Paskelbus draudimą, prisijungimas prie „Vagner“, grupuotės rėmimas, viešas logotipo rodymas ir dalyvavimas jos susirinkimuose taptų baudžiamuoju nusikaltimu.Be kitų draudžiamų organizacijų, vyriausybės sąraše yra „Islamo valstybė“, „Al Qaeda“ ir neonacių grupuotė „National Action“.Leiboristai pareikalavo, kad ministrai oficialiai paskelbtų „Vagner“ teroristine dėl jos vykdomų „pasibaisėtinų žiaurumų“. Kremliui artimu laikomo ir verslininku prisistatančio Jevgenijaus Prigožino vadovaujama grupė, sudaryta iš samdinių ir užverbuotų nuteistųjų, Rytų Ukrainoje kariauja išvien su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis, aktyviai dalyvauja kovose dėl Bachmuto, mūšis dėl šio miesto laikomas ilgiausiu ir kruviniausiu.Vašingtonui paskelbus „Vagner“ tarptautine nusikalstama organizacija, leiboristai vasarį pareiškė, kad Didžiosios Britanijos ministrai turėtų pasekti JAV pavyzdžiu. Jų pareiškime buvo sakoma, kad „Vagner“ atsakinga už pasibaisėtinus žiaurumus Ukrainoje ir visame pasaulyje, niekam Jungtinėje Karalystėje neturėtų būti leista priklausyti grupei „Vagner“, ją remti ar reklamuoti.Reikalavimą uždrausti „Vagner“ paskatino pranešimas, kad vyriausybės departamentas padėjo grupuotės vadovui milijonieriui J. Prigožinui apeiti britų sankcijas ir 2021 m. paduoti į teismą britų žurnalistą. Šalies finansų ministerija ėmėsi vidinės procedūrų peržiūros, kai buvo pranešta, kad buvo išduotos licencijos, leidusios advokatams padėti J. Prigožinui imtis teisinių veiksmų prieš „Bellingcat“ žurnalistą Didžiojoje Britanijoje, nors Rusijos oligarchui buvo taikomos sankcijos.

Rusai „evakuoja“ Zaporižios AE darbuotojų šeimų nariusEnerhodare okupantai rusai „evakuoja“ Zaporižios atominės elektrinės darbuotojų šeimų narius, bet patiems jėgainės darbuotojams neleidžiama išvykti iš miesto.Tai trečiadienį pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, kuriuo remiasi „Ukrinform“.„Okupacinė „valdžia“  paskelbė žmonių evakuaciją į Berdianską ir Kyrylivką , į poilsio bazes ir viešbučius. Bet tie, kurie sutiko išvykti, buvo nuvežti į Rusijos Rostovo sritį ir apgyvendinti palapinių miesteliuose", – sakoma pranešime.Praėjusią savaitę Velyka Bilozerkoje dauguma kolaborantų išvažiavo iš gyvenvietės savo automobiliais Krymo kryptimi.Kaip jau buvo pranešta, okupantai „evakuacijos“ dingstimi išveža laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų gyventojus į jų karinių dalinių dislokavimo vietas, kad galėtų naudoti civilius kaip priedangą.

Šiuo metu JAV rengia apie 2 tūkst. įvairių specialybių Ukrainos kariškiųŠiuo metu JAV rengia apie 2 tūkst. įvairių specialybių Ukrainos kariškių. Tai antradienį pareiškė Pentagono atstovas Patrickas Ryderis, praneša portalas „rbc.ua“.„Žinau, kad dabar treniruojasi apie du tūkstančiai žmonių. Konkrečius skaičius jums galėtų pateikti JAV armijos Europoje ir Afrikoje vadovybė", - sakė žurnalistams generolas.Anot jo, JAV treniruos Ukrainos karius tol, kol to reikės, be to, su Ukrainos karine vadovybe aptariamas papildomų pajėgų siuntimo į mokymus klausimas.Anksčiau JAV gynybos departamentas pareiškė, kad Ukrainos sąjungininkai toliau rengs treniruotes Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariams ir mokys juos valdyti tankus bei oro gynybos sistemas.Be to, pasak Europos Sąjungos diplomatijos vadovo Josepo Borrellio, daugiau kaip 16 tūkst. Ukrainos kariškių buvo parengti ES šalyse.

Ukrainos kvietimas į NATO Vilniuje – ir toliau migloseNATO vadovybės atstovai vis dar neturi aiškaus atsakymo, ar liepą Vilniuje vyksiančiame aljanso viršūnių susitikime Ukrainai bus pasiųsta aiški žinia dėl jos narystės aljanse ir jei taip, tai kokia ta žinia bus.NATO generalinio sekretoriaus biuro Politikos planavimo grupės vadovė Benedetta Berti tikina, kad aljansas tikrai „pakartos“ norą, kad Ukraina kada nors taptų NATO nare. Tačiau ar gali būti žengta toliau link konkretesnių įsipareigojimų, pasak jos, bus „diskutuojama“.Taip ji atsakė Eltai, paklausta, ar aljansas Vilniuje gali atsiliepti į Ukrainos ir jos sąjungininkų raginimus, jei nepakviesti Ukrainos į aljansą, tai bent suteikti aiškų ir konkretų narystės ateityje planą bei gaires. Taip pat Elta klausė, ar tuo atveju, jei NATO vis dėlto neatsilieps į tokius raginimus, Rusija bei jos sąjungininkė neįvertins to, kaip savo didelio laimėjimo bei padrąsinimo tęsti agresiją.„Aš manau, kad aljansas tikrai pakartos politinį įsipareigojimą ir norą matyti Ukrainą aljanso nare. Žinoma, tai nėra naujas dalykas, tai buvo pasakyta ir anksčiau, pavyzdžiui, Bukarešto viršūnių susitikime, 2008 m.Tačiau aš manau, kad Vilniuje žengsime toliau – pirmiausia, diskutuodami apie labai konkretų praktinį bendradarbiavimą su Ukrainos kariuomene. Tikrai diskutuosime, kaip Ukrainos pajėgas dar labiau sustiprinti – taip, kad būtų užtikrinta, jog tai tikrai paskutinis Rusijos bandymas.O ši paramos Ukrainos kariuomenei programa – labai aiškus politinės valios ir įsipareigojimo pademonstravimas“, – sakė B.Berti.Taip ji kalbėjo Prancūzijos sostinėje vykstančioje konferencijoje, kurioje dalyvauja aukščiausio rango Europos, JAV ir Izraelio politikai, diplomatai, kariškiai ir ekspertai. Daugiausiai dėmesio konferencijoje skiriama padėčiai Vidurio Rytuose ir Vakarų valstybių bei Izraelio ryšiams, tačiau kalbama ir apie karą Europoje – Ukrainoje.Konferenciją surengė „Europos lyderystės tinklas“ (ELNET) – viena iš pagrindinių visuomeninių organizacijų, turinti savo padalinius daugelyje Europos šalių, kuri rūpinasi Izraelio ir Europos valstybių partneryste.Kartu su B.Berti diskusijoje dalyvavęs įtakingas Prancūzijos politologas, buvęs aukštas šios šalies gynybos ministerijos pareigūnas Bruno Tetrais buvo atviresnis – pasak jo, jokio konkretesnio kvietimo ar įsipareigojimo dėl Ukrainos narystės NATO Vilniuje neverta tikėtis.„Ar mes liksime su 2008 m. išsakyta pozicija? Ne. Ar mes tiesiai pakviesime Ukrainą į NATO? Taip pat – ne. Taigi, manau, kad bus kažkas per vidurį.Reikia suprasti, kad svarbiausia – ateities horizontas, kur, pavyzdžiui, yra 2024-ųjų lapkritis, kai JAV vyks prezidento rinkimai. Kaip mes galime kolektyviai įsipareigoti, kai nežinome, kas įvyks tuomet? Na, o Kinijai, mano nuomone, visiškai nesvarbu, ar Ukraina Vilniuje bus pakviesta į NATO, ar ne“, – sakė B.Tetrais.Ukraina jau seniai ragina NATO Vilniuje arba pakviesti ją į aljansą, arba suteikti aiškias gaires ir planą, kokie bus jos ir NATO santykiai iki tol, kada ji bus priimta. Taip pat – kokiomis sąlygomis tai atsitiks. Lietuva, kaip ir kitos didžiausios Ukrainos rėmėjos, pritaria šiems raginimams – Lietuvos Seimas praėjusį mėnesį net priėmė specialią rezoliuciją, raginančią NATO Vilniuje oficialiai pakviesti Ukrainą į aljansą.Ši rezoliucija – bendros visų pagrindinių šalies institucijų bei politinių lyderių valios išraiška. Tačiau kai kurie aukščiausi Lietuvos politikai neoficialiai tvirtina, kad Ukraina iš didžiųjų Vakarų valstybių sulaukia raginimų to bent jau viešai nebereikalauti ir „nebespausti“ aljanso prieš susitikimą, o verčiau kalbėti apie praktinę aljasano paramą savo kariuomenei.

Zelenskis: yra gerų naujienų iš mūsų partneriųAntradienio vakarą savo kalboje Volodymyras Zelenskis teigė, kad turi gerų naujienų iš partnerių. „Iš to, ką galima pasakyti viešai, yra naujas gynybos paketas iš JAV. Bendra suma yra 1 milijardas 200 milijonų dolerių. Artilerija, apsauga nuo teroristinių raketų ir bepiločių orlaivių bei kiti dalykai, skirti sustiprinti mūsų gynėjus. Dėkoju prezidentui Bidenui, Kongresui – abiem šalims – ir kiekvienai amerikiečių šeimai už jų nepajudinamą paramą ir už Amerikos jėgą, kuri daro mus stipresnius“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.Jis pridūrė, kad dirbama ir su kitais partneriais, kuriant papildomus gynybos paketus. V. Zelenskis taip pat padėkojo Prancūzijos parlamentui už tai, kad antradienį pripažino „Vagner“ grupuotę teroristine organizacija. „Tai turėtų priimti visas pasaulis – kiekviena terorizmo apraiška turi būti sunaikinta ir kiekvienas teroristas turi būti nuteistas“, – sakė jis.

Blinkenas: Ukraina turi viską, ko reikia, kad atsikovotų teritorijasUkraina turi visus reikiamus išteklius, kad galėtų susigrąžinti teritorijas, kurias Rusija užgrobė nuo 2022 metų vasario 24 dienos, CNN cituoja JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną.„Jie turi tai, ko reikia, kad ir toliau sėkmingai atkovotų teritoriją, kurią Rusija užgrobė jėga per pastaruosius 14 mėnesių“, – A. Blinkenas sakė per bendrą spaudos konferenciją su britų užsienio reikalų sekretoriumi Jamesu Cleverly gegužės 9 dieną.Jis tvirtino, jog kalba ne tik apie ginklus, bet ir ukrainiečių karių pasirengimą užsienyje vykusiuose mokymuose.A. Blinkeno komentaras pasirodė po to, kai Jungtinės Valstijos paskelbė apie dar vieną 1,2 milijardo dolerių karinės pagalbos paketą Ukrainai. Visų pirma į šį paketą bus įtrauktos oro gynybos sistemos ir šaudmenų Ukrainai pirkimo ir gamybos sutartys.Paskutinį kartą Jungtinės Valstijos paskelbė apie 3 milijonų dolerių karinės pagalbos paketą Ukrainai 2023 metų gegužės 30 dieną. Be kitų dalykų, HIMARS ir Hydra-70 raketų šaudmenys buvo perduoti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Iš Danilovo – netikėtas pareiškimas apie Ukrainos kontrpuolimą Vakarai turi didelių vilčių dėl Ukrainos kontrpuolimo, tačiau Ukraina jau įrodė, kad yra nepriklausoma valstybė, sakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas, kurį cituoja UNIAN. Anot jo, galutiniai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų priešpriešos planai dar nepatvirtinti.„Kai kas nors pradeda apie kažką kalbėti, net iš gerbiamų institucijų Vakaruose, patikėkite manimi: žmonių, kurie šiandien tiksliai žino visus mūsų planus (dėl kontrpuolimo – UNIAN), nėra. Nes galutiniai planai dar nepatvirtinti“, – sakė O. Danilovas. – „Turime keletą variantų. Visi jie yra darbuose. Priklausomai nuo aplinkybių vieni ar kiti sprendimai bus priimti.“

Prie Bachmuto žuvo naujienų agentūros AFP žurnalistasAntradienį Rytų Ukrainoje žuvo naujienų agentūros AFP vaizdo žurnalistas.Armanas Soldinas, kuris buvo AFP agentūros Ukrainos vaizdo įrašų koordinatorius, žuvo nuo raketų apšaudymo netoli Chasiv Jaro rytinėje Donecko srityje, pranešė incidentą matę naujienų agentūros AFP žurnalistai.Išpuolis įvyko miesto pakraštyje, netoli Bachmuto.Balandžio mėnesį Tarptautinė žurnalistų federacija pranešė, kad nuo invazijos pradžios Ukrainoje žuvo mažiausiai 12 žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų, o 18 buvo sužeista.https://twitter.com/AFP/status/1655991467968430084?ref_src=twsrc%5Etfw

Analitikai paaiškino, kaip Kremlius pasinaudojo Pergalės dienaVladimiras Putinas bando panaudoti Maskvos Pergalės dienos paradą, kad parodytų tebesitęsiančią Rusijos įtaką Centrinėje Azijoje, praneša Karo studijų institutas (ISW).Anksčiau antradienį Maskvos Pergalės dienos parade dalyvavo Kirgizijos, Kazachstano, Armėnijos, Tadžikistano, Uzbekistano, Baltarusijos ir Turkmėnistano lyderiai.Amerikiečių ekspertų grupė pažymi, kad 2022 m. Maskvos Pergalės dienoje nedalyvavo joks užsienio lyderis, todėl šių metų paradas buvo bandymas parodyti Rusijos įtaką Centrinėje Azijoje.Tačiau jame priduriama, kad vėlyvas pranešimas apie Centrinės Azijos lyderių dalyvavimą „greičiausiai rodo, kad jie nenori tiesiogiai ir viešai palaikyti karo, nepaisant Kremliaus pastangų projektuoti valdžią“.

Zaporožės AE – vis prastesnė padėtisSituacija didžiausioje Europoje Zaporožės atominėje elektrinėje Ukrainoje blogėja, pranešė „Funke Media Group“.Ukrainos valstybinės eksploatacinės bendrovės „Energoatom“ teigimu, Rusija į atominės elektrinės vietą atveda daugiau karių ir karinių transporto priemonių, praneša „Reuters“.„Įrangos ir personalo padėtis blogėja“, – „Funke“ sakė „Energoatom“ prezidentas Petro Kotinas.

Dairomasi galingesnių raketų UkrainaiJK vadovaujama Europos šalių grupė paprašė pareikšti susidomėjimą tiekti Ukrainai tolimojo nuotolio raketas, o tai būtų dar vienas karinės paramos Kijevui žingsnis prieš Rusijos invaziją.Kvietimas įmonėms, galinčioms tiekti šaudmenis iki 300 km (190 mylių) atstumu, buvo įtrauktas į pranešimą, kurį praėjusią savaitę paskelbė Tarptautinis Ukrainos fondas – šalių grupė, įskaitant Didžiąją Britaniją, Norvegiją, Nyderlandus, Daniją ir Švedija – įsteigta siųsti ginklus į Kijevą, praneša „Reuters“.JK Gynybos ministerija, kuri valdo fondą, paprašė įmonių susisiekti, jei jos galėtų pateikti raketų, kurias būtų galima paleisti iš sausumos, jūros ar oro, kurių naudingoji apkrova būtų nuo 20 iki 490 kg.Pranešime buvo prašoma pateikti kitus pageidaujamus reikalavimus, įskaitant „mažą perėmimo tikimybę“, „misijos planavimo pajėgumą“ ir „oro gynybos įsiskverbimo metodus, siekiant padidinti sėkmingo smūgio tikimybę“. Pranešime teigiama, kad su atsakymą pateikusiomis įmonėmis bus susisiekta nuo birželio 5 d.Didžiosios Britanijos pareigūnas sakė, kad nebuvo priimtas galutinis sprendimas siųsti tokius pajėgumus turinčias raketas į Ukrainą.

„Siaubas“: Sunakas sureagavo į Putino kalbą Pergalės dienąJK premjeras Rishi Sunakas atmetė Vladimiro Putino teiginį, kad „tikrą karą“ prieš Rusiją išprovokavo Vakarų „neprisijaukintos ambicijos“.Sakydamas Pergalės dienos kalbą Raudonojoje aikštėje Rusijos prezidentas pareiškė, kad „civilizacija vėl yra lemiamo lūžio taške“.Jis taip pat sakė, kad Rusija ginasi nuo „tarptautinio terorizmo“.Reaguodamas į tai R. Sunakas sakė, kad JK išliko „tvirta“ palaikydama Ukrainą.„Už neteisėtą ir neišprovokuotą invaziją į Ukrainą atsakingas tik vienas asmuo, tai prezidentas Putinas. Vykdomi nusikaltimai yra pasibaisėtini“, – sakė jis.„Ukrainos žmonėms patiriamos kančios yra pasibaisėtinos. Štai kodėl teisinga, kad mes ir toliau tvirtai palaikome Ukrainos žmones, kad jie atsilaikytų prieš tą agresiją. Tai aš ir Jungtinė Karalystė ir toliau darysime“, - tvirtino R. Sunakas.

Rusai surengė Pergalės dienos paradą Norvegijos SvalbardeDešimtys automobilių su keleiviais, mojuojančiais Rusijos vėliavomis, antradienį, minint sovietų pergalės prieš nacius metines, surengė paradą Norvegijos Svalbardo salyne Arktyje, rodo socialinėje žiniasklaidoje paskelbti vaizdai.Apie 50 visureigių, sunkvežimių ir sniego motociklų, skambant maršo muzikai, pravažiavo gatve, o virš snieguotos Rusijos kalnakasių bendruomenės Barencburgo praskrido sraigtasparnis – tai neįprastas vaizdas NATO šalyje.Kai kurie už Rusijos konsulo automobilio važiavusių transporto priemonių vairuotojai ir keleiviai buvo apsirengę žalios spalvos apranga, panašia į karines uniformas.Norvegijos interneto portalas „Barents Observer“ tai pavadino „karinio stiliaus propagandiniu paradu“.Svalbardas, dar žinomas kaip Špicbergenas, yra maždaug už 1 000 kilometrų nuo Šiaurės ašigalio.Teritorija, maždaug dvigubai didesnė už Belgiją, valdoma pagal 1920 metų Paryžiaus sutartį, kurioje pripažįstamas Norvegijos suverenitetas, tačiau kitų ją pasirašiusių šalių piliečiams suteikiama teisė eksploatuoti jos gamtinius išteklius „absoliučios lygybės pagrindu“.Todėl Rusijos valstybinė bendrovė „Trust Arktikugol“ eksploatuoja anglių kasyklą Barencburge, kaime, kuriame gyvena apie 300-400 rusakalbių, daugiausia rusų ir ukrainiečių iš Donbaso, taip pat stovi Lenino statula.Sutartyje taip pat numatyta, kad Svalbardo teritorijos „niekada negali būti naudojamos kariniams tikslams“.Daugelio ekspertų teigimu, Rusijos buvimą Svalbarde iš esmės lemia strateginė salyno padėtis Arktyje, į šiaurę nuo regiono, kuriuo naudojasi jos Šiaurės laivynas, kad pasiektų Atlanto vandenyną.Norvegijos Svalbardo gubernatorius Larsas Fause sakė, kad „per socialinę žiniasklaidą pastebėjo, jog Barencburge buvo surengtas gegužės 9-osios minėjimas“.„Norvegijoje egzistuoja susirinkimų laisvė, – sakė jis pareiškime, atsiųstame AFP elektroniniu paštu. – Bet minėjimas atrodo didesnis ir turintis kitokią raišką nei anksčiau“.L. Fause sakė, kad buvo iš anksto informuotas apie planus, bet ne apie detales, ir atsisakė kvietimo dalyvauti, kaip ir pernai, „dėl karo Ukrainoje“.Norvegijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad „Pergalės dienos minėjimas įgavo kitokią reikšmę, atsižvelgiant į neteisėtą Rusijos karą Ukrainoje“. „Suprantama, kad tai sukelia neigiamų reakcijų“, – sakė atstovė spaudai Ragnhild Simenstad.

JT vadovas: taikos derybos neįmanomosDerybos dėl galimų paliaubų šiuo metu neįmanomos, nes tiek Rusija, tiek Ukraina tiki, kad gali laimėti, sakė JT vadovas.Interviu Ispanijos laikraščiui „El Pais“ Antonio Guterresas sakė, kad JT daugiausia dėmesio skiria deryboms su Maskva ir Kijevu, kad būtų išspręstos tokios problemos kaip ginčas dėl Juodosios jūros grūdų sutarties, kurios galiojimas turėtų baigtis po 11 dienų.„Deja, manau, kad šiame etape taikos derybos neįmanomos. Abi pusės yra įsitikinusios, kad gali laimėti“, – laikraščiui sakė A. Guterresas.„Šiuo metu nematau galimybės iš karto pasiekti – mes nekalbame apie ateitį – visapusiškų paliaubų, taikos derybų“, – pridūrė jis.Paklaustas apie Kinijos ir Brazilijos lyderių pastangas padėti siekti taikos, A. Guterresas pakartojo, kad šiuo metu taikos siekimas kare yra mažai tikėtinas, tačiau tikisi, kad tai gali įvykti „ateityje“.

Cleverly: Ukrainos kontrpuolimas gali nebūti lemiamasJungtinės Karalystės diplomatijos vadovas antradienį perspėjo, kad ilgai lauktas Ukrainos kontrpuolimas prieš Rusiją gali nebūti  lemiamas, ir paragino nuosekliai remti Kyjivą.Su vizitu Vašingtone viešintis užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly ragino didinti karinę pagalbą, kad Ukraina kuo greičiau laimėtų, tačiau perspėjo nedėti pernelyg didelių vilčių į būsimą operaciją.„Jie įrodė, kad yra labai, labai efektyvūs savo šalies gynėjai, tačiau turime pripažinti, kad paprasto, greito ir lemiamo proveržio gali ir nebūti“, – sakė J. Cleverly JAV analitiniame centre „Atlantic Council“.„Tikiuosi, kad jiems seksis labai, labai gerai, nes kiek tik mačiau ukrainiečių, jie pranoko lūkesčius. Tačiau turime būti realistai. Tai realus pasaulis, tai ne Holivudo filmas“, – sakė jis.Jis paragino Vakarų valstybes „ryžtis toliau elgtis teisingai“, kad ir kokia būtų karo eiga, įskaitant Rusijos prezidento Vladimiro Putino „eskaluojančius žodžius“. „Jei to nedarysime, [turėkime galvoje, kad] tai, kas pastatyta ant kortos, yra nepaprastai svarbu“, – sakė jis.Ukraina jau kelis mėnesius rengiasi pavasario kontrpuolimui, kuriuo siekiama susigrąžinti 2022 metų vasarį įsiveržusios Rusijos užgrobtą teritoriją.JK visada buvo paramos Ukrainai priešakyje ir pirmoji perdavė Kyjivui vakarietiškų tankų.JAV prezidento Joe Bideno administracija antradienį paskelbė apie dar 1,2 mlrd. dolerių vertės karinę pagalbą, tačiau, siekdama išvengti tiesioginės Vakarų konfrontacijos su Maskva, atidėjo kai kurių Ukrainos pageidavimų, įskaitant ilgojo nuotolio raketas ir naikintuvus, tenkinimą.Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas, respublikonų kandidatas dalyvauti kitų metų JAV prezidento rinkimuose, skeptiškai vertino pagalbą Ukrainai ir prognozavo Rusijos pergalę.Tiesiogiai nekomentuodamas 2024 metų JAV rinkimų, J. Cleverly sakė, kad labai svarbu įsipareigoti Ukrainai ilgalaikėje perspektyvoje.„Jei mes duosime pasauliui ženklą, kad turime tik maždaug 18 mėnesių ištvermės ir galios, tuomet tik sukursime pavojingesnę aplinką ateityje“, – sakė jis.

Ursula von der Leyen: Ukraina „nepailsdama“ siekia narystės ESPer Europos dieną Kyjive apsilankiusi Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė didelę pagarbą Ukrainai už jos pastangas greitai prisijungti prie Europos Sąjungos (ES). Šalis „nepailstamai ir intensyviai“ dirba, kad įvykdytų sąlygas stojimo deryboms pradėti, sakė ji antradienį. Ir tai esą Ukraina daro nepaisant sunkumų įgyvendinti reformas vykstant kruvinam karui.„Už šį nuostabų darbą noriu pareikšti didelę savo pagarbą, – kalbėjo U. von der Leyen. – Jūs žinote, kad viso proceso metu galite kliautis mūsų parama ir mūsų kompetencija“.Europos Komisija, pasak U. von der Leyen, pirmąjį Ukrainos dabartinių reformų pastangų vertinimą jau birželį žodžiu pateiks šalių narių tarybai. Spalį bus parengta raštiška ataskaita, kurios pagrindu tada bus priimamas sprendimas dėl stojimo derybų pradžios.Ukraina jau nuo praėjusios vasaros yra šalis kandidatė. Dėl derybų 27 ES šalys turi nuspręsti vienbalsiai.U. von der Leyen atvyko į Kyjivą, kad kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu paminėtų Europos dieną. „Ukraina priklauso mūsų Europos šeimai“, – pažymėjo U. von der Leyen. Tai, kad ji per Europos dieną vieši Kyjive, esą yra simboliška, tačiau tai kartu rodo, kad ES jau dabar daugelyje sričių ranka rankon bendradarbiauja su Ukraina.V. Zelenskis pirmadienį pasirašė dekretą, kad nuo šiol Europos diena bus minima ir Ukrainoje.

Ukraina užsienio šalių vadovų apsilankymą parade Maskvoje pavadino nedraugišku aktuUkraina pareiškė savo nepasitenkinimą dėl užsienio valstybių ir vyriausybių vadovų dalyvavimo „Pergalės dienai“ skirtame kariniame parade Maskvoje. „Dalyvavimą viešame renginyje šalia karo nusikaltėlio laikome amoraliu ir nedraugišku žingsniu Ukrainos atžvilgiu ir nepagarbos Ukrainos žmonėms išraiška“, – sakoma antradienį paskelbtame Užsienio reikalų ministerijos Kyjive pareiškime. Jame pabrėžiama, kad Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) Hagoje dėl spėjamų karo nusikaltimų išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.„Centrinės Azijos ir Kaukazo tautos neįkainojamai prisidėjo prie pergalės prieš nacizmą prieš 78 metus“, – teigiama toliau pareiškime. Jos esą nenusipelnė, kad Kremlius išnaudotų jas renginiui, kuris neturi nieko bendra su pergale prieš nacionalsocializmą.Tribūnose greta V. Putino sėdėjo Armėnijos premjeras ir Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano, Turkmėnijos, Uzbekijos ir Baltarusijos prezidentai. Ministerija savo pranešime A. Lukašenkos nepaminėjo, dėl kokios priežasties – neaišku. A. Lukašenka po parado anksčiau laiko dėl „sveikatos priežasčių“ paliko Maskvą.

EP palaiko bemuitės prekybos su Ukraina pratęsimą dar metamsEuropos Parlamentas Strasbūre vykusioje plenarinėje sesijoje per pirmąjį svarstymą balsų dauguma balsavo už tai, kad bemuitė prekyba su Ukraina būtų pratęsta dar vieneriems  metams – nuo 2023 metų birželio 6 dienos.Pasak „Ukrinform“ korespondento, 537 EP nariai balsavo už, 42 – prieš, o 38 susilaikė.Europos Komisija pasiūlė pratęsti prekybos liberalizavimo priemonių taikymą dar vieniems metams, pradedant 2023 metų birželio 6 dieną. Toks ekonominės paramos Ukrainai pratęsimas yra būtinas atsižvelgiant į Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir į tai, kad 2022 metų birželį Ukrainai buvo suteiktas šalies kandidatės statusas.

Iš Izraelio – Rusijos režimo prilyginimas islamo teroristamsRusijos agresija Ukrainoje ir pats Rusijos režimas – tokia pati grėsmė Vakarų civilizacijai, kaip ir islamiškasis radikalizmas ir terorizmas. Be to, islamiškieji teroristai ir Kremlius – partneriai bei sąjungininkai, stiprinantys savo partnerystę ir su komunistine Kinija.Tai – viena iš pagrindinių minčių, skambanti Prancūzijos sostinėje Paryžiuje vykstančioje konferencijoje, kurioje dalyvauja aukščiausio rango Europos, JAV ir Izraelio politikai, kariškiai bei ekspertai. Daugiausiai dėmesio konferencijoje skiriama padėčiai Vidurio Rytuose ir Vakarų valstybių bei Izraelio ryšiams, tačiau kalbama ir apie karą Europoje – Ukrainoje.Konferenciją surengė „Europos lyderystės tinklas“ (ELNET) – viena iš pagrindinių visuomeninių organizacijų, turinti savo padalinius daugelyje Europos šalių, kuri rūpinasi Izraelio ir Europos valstybių partneryste.Konferenciją vaizdo ryšiu sveikinęs Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas tiesiogiai susiejo geopolitinį konfliktą Vidurio Rytuose bei karą Ukrainoje, pabrėždamas itin svarbų Irano režimo vaidmenį abejuose.„Iranas – pagrindinė destruktyvi jėga Vidurio Rytuose. Kartu jis teikia lemtingai svarbią paramą Rusijai dronais ir kita ginkluote Ukrainoje“, – pabrėžė I.Herzogas.To tarpu Lenkijos Senato vicepirmininkas Michalas Kaminskis sulygino Izraelio ir Ukrainos karius, pavadindamas juos visos Europos gynėjais.„Kai lankiau Izraelio karius Izraelio ir Libano pasienyje, sakiau jiems, kad jie gina Europą ir mano paties šalį nuo terorizmo. Ukrainos kariai, kuriuos taip pat lankiau, šiandien taip pat gina mus nuo terorizmo, nuo barbariško režimo.Nebus laisvos ir saugios Europos be laisvo ir saugaus Izraelio. Nebus laisvos ir saugios Europos be laisvos Ukrainos“, – sakė M.Kaminskis.Dar daugiau paralelių tarp islamiško radikalizmo bei terorizmo ir Rusijos režimo nubrėžė Izraelio parlamento – Kneseto – narys Gideonas Sa‘aras.Jis – buvęs Izraelio vicepremjeras, švietimo, vidaus reikalų, teisingumo ministras, buvęs dešiniųjų lyderio Benjamino Netanyahu konkurentas dėl „Likud“ partijos lyderio posto. Dabar jis vadovauja partijai „Nauja viltis“, atstovauja opozicijai, tačiau yra vienas iš derybininkų, sprendžiant dabartinę aštrią šalies vidaus krizę dėl teismų reformos.Pasak G.Sa‘aro, Vakarai, užliūliuoti liberaliosios demokratijos pergalės po Sovietų sąjungos žlugimo, tik XXI-ojo amžiaus pradžioje suvokė, kokią grėsmę jiems kelia islamiškasis radikalizmas.„Tai – tiesioginis iššūkis Vakarų civilizacijai ir jos vertybėms, kaip tokioms. Islamiškasis terorizmas – tk dalis islamiškojo radikalizmo, kuris tiesiogiai nukreiptas prieš Vakarų demokratiją apskritai“, – sakė Izraelio politikas.O pernai vasarį, Rusijai pradėjo pilno masto invaziją į Ukrainą, pasak G.Sa‘aro, Vakarus ištiko „kitas šokas“.„Prasidėjo karas, kurio pabaigos vis dar nematyti. Tikras karas ant Europos žemės, tarp armijų – atrodo, kad tai prieštarauja visai istorijos logikai ir tėkmei“, – sakė G.Sa‘aras.Priminęs Kinijos grėsmę Europai, Taivanui ir visam Azijos regionui, Izraelio politikas pareiškė, kad liberalioji vakarietiška demokratija jau seniai „nebėra vienintelis žaidėjas“ pasaulyje ir susilaukia kolektyvinio iššūkio iš nedemokratinių režimų bei sistemų.„Rusijos santykiai su Iranu dabar tapo labai artimi, Iranas teikia Rusijai ne tik įvairius dronus, bet ir kitus ginklus. Pasak Vakarų žvalgybos, Iranas net planuoja Rusijoje statyti dronų gamyklą, taip pat dalijasi su Rusija žvalgybos duomenimis.O Rusija ir Kinija padeda Iranui didinti savo įtaką Vidurio Rytuose ir apskirtai tarptautinėje erdvėje“, – kalbėjo G.Sa‘aras.Pasak jo, Irano režimas, turėdamas tolimojo nuotolio raketas ir kurdamas atominį ginklą, taip pat kelia tiesioginę grėsmę ir Europos žemynui.„Europa nesugebėjo sustabdyti atominio ginklo kūrimo Irane ir dabar Iranas ir kiti diktatūriniai bei totalitariniai režimai kelia itin didelę grėsmę ne tik Izraeliui, bet ir jai. Taigi, Europa ir Izraelis turi vienytis prieš šį bendrą pavojų“, – ragino Izraelio politikas.

U. von der Leyen pateikė detalių apie naują sankcijų Rusijai paketąEuropos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį lankydamasi Kyjive pateikė detalių apie pasiūlymus dėl vienuoliktojo sankcijų Rusijai paketo.Šio paketo esmė yra neleisti apeiti jau taikomų baudžiamųjų priemonių, sakė ji bendroje su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu spaudos konferencijoje. Pavyzdžiui, sugriežtinus esamus tranzito draudimus, tam tikri aukštųjų technologijų produktai ar lėktuvų dalys per trečiąsias šalis negalės patekti į Rusiją.Be to, U. von der Leyen patvirtino pasiūlymą dėl naujo instrumento kovai su sankcijų apeidinėjimu, apie kurį sužinota jau penktadienį. „Jei matysime, kad prekės iš Europos Sąjungos patenka į trečiąsias šalis ir tada atsiduria Rusijoje, galėsime siūlyti šalims narėms šias prekes sankcionuoti“, – teigė U. von der Leyen. Tačiau šis instrumentas esą būtų naudojamas tik kaip „paskutinė priemonė“ ir tik rūpestingai atlikus rizikos analizę bei pritarus ES šalims narėms.Kaip trečią elementą U. von der Leyen paminėjo prekybos draudimą su įmonėmis iš Rusijos ir trečiųjų šalių, kurios sąmoningai apeidinėja sankcijas.Dėl Europos Komisijos pasiūlymų šį trečiadienį pirmą kartą Briuselyje tarsis nuolatiniai 27 ES šalių atstovai. Tikslas yra vienuoliktąjį sankcijų paketą priimti dar šį mėnesį. Be naujų eksporto kontrolės instrumentų paketas, be kita ko, apims baudžiamąsias priemones dar daugiau asmenų ir organizacijų, remiančių Rusijos invaziją į Ukrainą.

JAV paskelbė apie naują 1,2 mlrd. dolerių karinę pagalbą UkrainaiJAV antradienį paskelbė apie naują 1,2 mlrd. dolerių vertės saugumo pagalbos Ukrainai paketą, kuriuo siekiama sustiprinti šalies oro gynybą ir aprūpinti ją papildoma artilerijos amunicija.Šiuo paketu akcentuojamas nuolatinis JAV įsipareigojimas Ukrainai, „skiriant itin svarbius artimiausio laikotarpio pajėgumus, pavyzdžiui, oro gynybos sistemas ir šaudmenis, kartu didinant Ukrainos ginkluotųjų pajėgų galimybes ginti savo teritoriją ir atgrasyti Rusiją nuo agresijos ilguoju laikotarpiu“, sakoma Gynybos departamento pareiškime.Ši pagalba teikiama iš Ukrainos saugumo paramos iniciatyvos lėšų, kuriomis apmokamas technikos įsigijimas iš gynybos pramonės ar partnerių, o ne iš JAV turimų atsargų. Taip išvengiama JAV atsargų išeikvojimo, tačiau tai reiškia, kad pagalba mūšio lauką pasieks per ilgesnį laiką.Į paketą įtrauktos neįvardytos oro gynybos sistemos ir amunicija, taip pat įranga, skirta Vakarų sistemoms integruoti į Ukrainos turimą techniką, kuri daugiausia yra sovietinės gamybos.Ji taip pat apima šaudmenis kovos su dronais sistemoms, 155 mm artilerijos sviedinius ir komercines palydovinių vaizdų paslaugas.JAV buvo tarptautinės paramos Ukrainai iniciatorės, greitai sukūrusios tarptautinę koaliciją Kyjivui paremti po Rusijos invazijos 2022 metų vasarį ir koordinavusios pagalbą iš dešimčių šalių.Kyjivas reikalavo kai kurių dalykų, kurių jo rėmėjai užsienyje nenorėjo suteikti, įskaitant oro gynybos sistemas „Patriot“ ir pažangius sunkiuosius tankus – šie galiausiai buvo pažadėti – ir kitų, pavyzdžiui, vakarietiškų naikintuvų, kurių iki šiol nepavyko gauti.

Vokietija perspėjo Kiniją, kad „neutralumas“ reiškia Rusijos palaikymą kareVokietijos užsienio reikalų ministrė antradienį perspėjo savo kolegą iš Kinijos, kad „neutralumas“ Ukrainos kare prilygsta Rusijos palaikymui, ir darė spaudimą Pekinui, kad šis dėtų daugiau pastangų karui užbaigti.„Neutralumas reiškia stojimą agresoriaus pusėn, todėl mūsų pagrindinis principas – aiškiai parodyti, kad esame aukos pusėje“, – sakė Annalena Baerbock per spaudos konferenciją Berlyne kartu su Kinijos atstovu Qin Gangu.

Ukrainos vėliava iškelta šalia ES šalių vėliavų prie Europos Komisijos pastatoAntradienį, Europos dieną, Ukrainos vėliava buvo iškelta prie Europos Komisijos pastato Briuselyje šalia ES vėliavų. EK apie tai pranešė tviteryje.„Šiandien Europos širdyje iškeliame Ukrainos vėliavą. Minėdami Europos dieną, dar kartą patvirtiname savo nepajudinamą paramą ir solidarumą Ukrainai ir jos žmonėms. Mes palaikysime Ukrainos žmones tiek, kiek reikės“, – sakoma EK pranešime.Kaip pranešta anksčiau, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė dekretą, kuriuo gegužės 9-oji šalyje paskelbta Europos diena.Gegužės 9 dieną Ukrainoje, Europos Sąjungoje ir kitose šalyse švenčiama Europos diena, skirta pažymėti taiką ir vienybę Europos žemyne.Anksčiau Europos lygmeniu Europos diena buvo švenčiama gegužės 5 dieną, tačiau dabar ši data lieka tik kasmetiniu Europos Tarybos įkūrimo priminimu. Pirmą kartą Europos dienos šventimą Europos Taryba surengė 1964 metais.

Europos Parlamentas paspartino šaudmenų tiekimo Ukrainai procesąEuropos Parlamento nariai antradienį balsavo už tai, kad būtų paspartintas teisės akto, kuriuo siekiama 500 mln. eurų suma padidinti šaudmenų gamybą Europoje dėl pastangų tiekti šaudmenis Ukrainai, svarstymas.Po šio sprendimo naujasis teisės aktas, vadinamas Šaudmenų gamybos rėmimo aktu (Act in Support of Ammunition Production, ASAP), turėtų būti priimtas iki metų pabaigos, pranešė EP nariai ir Europos Komisijos pareigūnai.Komisijos inicijuotas pasiūlymas dėl išlaidų pateiktas tuo metu, kai blokas siekia per ateinančius 12 mėnesių patiekti Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių ir taip papildyti karinių tiekimų srautą.Tačiau tokio didelio kiekio šaudmenų perdavimas Ukrainai labai sumažino ES šalių narių arsenalų atsargas, todėl atsirado poreikis priimti naują šaudmenų gamybos aktą.EK pirmininkė Ursula von der Leyen bendroje spaudos konferencijoje Kyjive su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu sakė, kad ASAP „padės valstybėms narėms padidinti gamybą... ir paspartinti šaudmenų tiekimą, kad būtų patenkinti Ukrainos ir valstybių narių poreikiai“.Teisės akto projekte raginama pasinaudoti ES Europos gynybos fondu ir kitu mechanizmu, kurį Komisija pasiūlė sukurti pagal 2022 metų liepos mėnesį pateiktą pasiūlymą, pavadintą Europos gynybos pramonės stiprinimo pasitelkiant bendrus viešuosius pirkimus aktu.Valstybių narių taip pat bus prašoma prisidėti finansuojant naujas šaudmenų gamybos linijas, kuriose bus gaminami haubicų sviediniai ir raketos, didinama parako gamyba ir atnaujinama sena amunicija.

Zelenskis: atėjo laikas pradėti derybas dėl Ukrainos stojimo į ESUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad Europos Sąjunga turėtų priimti sprendimą oficialiai pradėti derybas dėl Ukrainos stojimo į bloką po to, kai pernai ji oficialiai įgijo šalies kandidatės statusą.„Atėjo laikas pašalinti dirbtinį politinį neapibrėžtumą Ukrainos ir ES santykiuose. Atėjo metas priimti teigiamą sprendimą dėl Ukrainos stojimo į ES derybų pradžios“, – sakė V. Zelenskis per spaudos konferenciją Kyjive su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

Pasak Rusijos, Ukrainai pradėti kontrpuolimo neleidžia drėgni oraiNaujos liūtys, pasak Rusijos okupacinės valdžios institucijų, neleidžia Kyjivui pradėti kontrpuolimo. „Vėl prasidėjo drėgni orai. Žemė turi būti išdžiūvusi 10–12 cm, kad ja galėtų riedėti technika“, – per Rusijos televiziją sakė Maskvos kontroliuojamos Zaporižios dalies administracijos vadovas Jevgenijus Balickis. Nepaisant to, kontrpuolimas gali „prasidėti bet kuriuo metu“, įspėjo jis.Praėjusį penktadienį rusų administracija pradėjo netoli fronto esančių vietovių Zaporižios srityje evakuaciją. Tarp jų yra ir Enerhodaro miestas, kuriame stovi Zaporižios atominė elektrinė.J. Balickis kalbėjo apie laikiną gyventojų iškeldinimą saugumo sumetmais. „Kai išstumsime fašistus atgal prie Vokietijos sienų, tai žmonės galės grįžti į savo gimtąsias žemes“, – teigė jis. Rusų propaganda savo invaziją į Ukrainą dažnai vaizduoja kaip gynybą nuo fašistų grėsmės.Rusija prieš daugiau kaip 14 mėnesių pradėtame kare pirmiausiai Ukrainos rytuose ir pietuose užėmė didesnes teritorijas. Įskaitant 2014 m. aneksuotą Krymo pusiasalį, Rusija kontroliuoja apie 20 proc. Ukrainos teritorijos.Kariniai ekspertai artimiausiu metu tikisi Ukrainos kontrpuolimo užimtoms teritorijoms atsikovoti.

Zelenskis kritikuoja ES šalių apribojimus grūdų eksportui iš UkrainosUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį sukritikavo, anot jo, „nepriimtinus“ kai kurių Europos Sąjungos (ES) šalių apribojimus ukrainietiškiems grūdams, sakydamas, kad tai yra palanku Rusijai.„Bet kokie apribojimai mūsų eksportui šiuo metu yra visiškai nepriimtini. Jie tik sustiprina agresorių, – bendroje spaudos konferencijoje su Kyjive viešinčia Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen teigė V. Zelenskis. – Laukiame, kol ES kuo greičiau atšauks visus apribojimus.“Valstybės vadovas taip pat pavadino šias priemones „žiauriomis“ ir „nuviliančiomis“.Bendrijos narės Bulgarija, Rumunija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija pastarosiomis savaitėmis susirėmė su Ukraina dėl jos grūdų eksporto. Pernai pradėtai Rusijos invazijai smarkiai sutrikdžius ukrainietiškų grūdų gabenimą tradiciniais kanalais per Juodąją jūrą, atitinkamus krovinius pradėta vežti sausumos keliais pro Ukrainos kaimyninių šalių teritoriją. ES valstybės narės buvo susitarusios netaikyti kai kuriam importui iš Ukrainos kiekybinių apribojimų, muitų ir oficialių inspekcijų.Tačiau vėliau kai kurių bloko šalių ūkininkai pradėjo skųstis krintančiomis kainomis – į tai buvo sureaguota vienašališkomis ribojamosiomis priemonėmis Ukrainos maisto produktų eksportui. Briuselis jas taip pat vadino nepriimtinomis. Praėjusį mėnesį EK pasiekė susitarimą su visomis pusėmis užtikrinti ukrainietiškų grūdų gabenimą pro ES šalis, tačiau ne be suvaržymų.Antradienį kalbėdama V. Zelenskio pašonėje, U, von der Leyen susidariusią grūdų situaciją pavadino „sudėtinga“. „Dabartinis prioritetas yra užtikrinti, kad grūdų tranzitas vyktų sklandžiai ir mažiausia įmanoma kaina, – tvirtino EK pirmininkė. – Tam būtinas glaudus suinteresuotų šalių bendradarbiavimas. Tad drauge įsteigsime koordinavimo platformą.“

„Vagner" vadas teigia, kad Kremlius nepristatė žadėtos amunicijosRusijos samdinių grupuotė „Vagner“ teigia, kad antradienį iš Rusijos gynybos ministerijos vis dar negavo pažadėtos amunicijos frontui rytų Ukrainoje.Iš viso buvo patvirtinta tik pusė prašomų pozicijų, o tada kiekvienu atveju – tik dalis prašomo šaudmenų kiekio, skundėsi „Vagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas vaizdo įraše, kurį jo spaudos tarnyba paskelbė „Telegram“ – tuo metu, kai Maskvoje vyko tradicinis karinis paradas, skirtas 78-osioms sovietų pergalės prieš nacistinę Vokietiją metinėms paminėti.„Pergalės diena yra mūsų senelių pergalės diena. Mes šios pergalės dar nė per milimetrą nenusipelnėme“, – komentavo renginį J. Prigožinas.„Vagner“ samdinių grupė kovoja rytų Bachmuto miesto, tapusio karo Ukrainoje centru, apylinkėse. Miestas, kuriame prieš karą gyveno apie 70 tūkst. žmonių, dabar yra beveik visiškai sugriautas.

Zelenskis: ES pasirengusi suteikti Ukrainai milijoną artilerijos sviediniųEuropos Sąjunga (ES) pasirengusi suteikti Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių, per bendrą su Kyjive viešinčia Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen spaudos konferenciją sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, pranešė „Ukrinform“.„Kiekvieną dieną Ukraina demonstruoja veiksmingą gynybą nuo Rusijos agresijos. Kiekviena numušta teroristų raketa, kiekviena mūsų karių sėkmė atremiant Rusijos puolimus yra įrodymas, kad galime nugalėti šią agresorę“, – sakė Ukrainos valstybės vadovas.Kartu jis pabrėžė, kaip svarbu, kad Ukrainos pajėgumai būtų proporcingi Rusijos Federacijos pajėgumams. „Šiame kontekste šiandien padėkojau Ursulai už ES pasirengimą suteikti Ukrainai taip reikalingą amuniciją - milijoną artilerijos sviedinių“, – pridūrė Ukrainos prezidentas.V. Zelenskis pranešė, kad per derybas su U. von der Leyen šalys, be kita ko, aptarė šių šaudmenų įsigijimo ir pristatymo tempą, nes mūšio lauke jų jau dabar reikia.Anksčiau pranešta, jog Europos Sąjungos Taryba gegužės 5 d. pritarė skirti iš Europos taikos fondo 1 mlrd. eurų šaudmenims ir raketoms Ukrainai pirkti.

JT generalinis sekretorius teigia šiuo metu nematantis taikos tarp Rusijos ir Ukrainos perspektyvųJungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius António Guterresas tvirtina šiuo metu nematantis taikos tarp Rusijos ir Ukrainos perspektyvų, nes, anot jo, „abi pusės yra įsitikinusios, kad gali laimėti“.Kaip rašo „The Guardian“, tai A. Guterresas pareiškė interviu Ispanijos laikraščiui „El País“.Pareigūnas taip pat pesimistiškai vertino Europos Sąjungos (ES) ir JT galimybes tarpininkaujant padėti nutraukti dabartinį Rusijos karą prieš Ukrainą.„Deja, nemanau, kad taikos derybos šiuo metu įmanomos, – kalbėjo JT generalinis sekretorius. – Abi pusės yra įsitikinusios, kad gali laimėti. Tai buvo Rusijos invazija, prieštaraujanti tarptautinei teisei ir JT chartijai, tačiau neregiu Rusijos ryžto pasitraukti iš jos šiuo metu okupuojamų teritorijų, ir manau, kad Ukraina viliasi jas susigrąžinti.“A. Guterresas nurodė, kad vietoj to JT daro viską, ką gali, kad užtikrintų „dialogą su abiem pusėmis, jog būtų galima spręsti konkrečias problemas“, įskaitant Ukrainos grūdų ir Rusijos maisto produktų bei trąšų eksportą.Pareigūnas interviu didelių vilčių nedėjo ir į Kinijos ar Brazilijos tarpininkavimą siekiant užbaigti karą. „Jau minėjau, kad taikos derybos šiuo metu nevyks, – tvirtino A. Guterresas. – Tačiau viliuosi, kad jos galės įvykti ateityje. Būta kalbų apie Rusijos puolimą žiemą ir Ukrainos puolimą pavasarį. Akivaizdu, kad abi pusės yra visapusiškai įsitraukusios į karą.“

Zaporižioje sulaikyti du Rusijos agentai, planavę išpuolius prieš Ukrainos karinę vadovybęUkrainos saugumo tarnyba (SBU) Zaporižioje sulaikė du Rusijos agentus, planavusius teroro išpuolius prieš Ukrainos gynybos pajėgų vadovybę ir saugumo agentūros specialiąsias pajėgas.Pasak „Ukrinform“, SBU tai pranešė savo „Telegram“ kanale.„SBU kontržvalgybos pareigūnai per kelių etapų specialiąją operaciją Zaporižios regione neutralizavo Rusijos FST (Federalinės saugumo tarnybos) agentų tinklą. Vienas iš grupuotės narių – buvęs tarnybos narys, kitas – asmeninis vietos aukšto rango pareigūno vairuotojas“, – sakoma pranešime.Nusikaltėliai rengė teroro išpuolius prieš Ukrainos gynybos pajėgų vadovybę ir regione dislokuotus SBU darbuotojus. Tam tikslui Rusijos agentai kas valandą rinko informaciją apie Ukrainos gynėjų laikinųjų bazių vietas ir judėjimo maršrutus. Gautą informaciją per uždarą „Telegram“ pokalbių programėlę jie siuntė Rusijos FST.Teroro išpuolių parengimui Rusijos agentai gavo iš FST prižiūrėtojų 4000 JAV dolerių avansą.SBU kontržvalgybos pareigūnai susekė nusikaltėlius ir nedelsdami sulaikė. Tyrimo duomenimis, agentų grupei vadovavo Zaporižios gyventojas, buvęs kariškis. Abu sulaikytieji pagal du Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnius pripažinti įtariamaisiais. Jie uždaryti į areštinę, tęsiamas tyrimas.

Ukrainos pareigūnas: Iranas tikriausiai nori perkelti dronų gamybą į BaltarusijąIrano valdžia tikriausiai nori perkelti dronų gamybą į Baltarusiją, kad išvengtų kitų šalių sankcijų ir spaudimo.Tai Laisvės radijui pareiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Oro pajėgų vadovybės atstovas Jurijus Ihnatas, praneša portalas „rbc.ua“.Pasak pareigūno, į Baltarusiją gali būti perkelta dronų gamyba arba jau pagamintos produkcijos surinkimas.Kaip pažymėjo J. Ihnatas, Rusija gali ir savarankiškai gaminti bepilotes skraidykles, pavyzdžiui, „Lancet“. Tiesa, šie dronai nėra galingi, bet jie vis dėlto „neduoda ramybės Ukrainos oro gynybai ir gynybos pajėgoms priešakinėje linijoje“.„Pagaminti sklandytuvą, variklį, propelerį, kovinę dalį – ne problema, kitas klausimas – technologinė įranga, sumontuota dronuose „Shahed“. Ten yra GPS navigacijos blokas, valdymo blokas, o Rusija pati to negali pagaminti.Nepakenktų sankcijos šioms dvejopos paskirties ir aukštųjų technologijų prekėms, kad jie negautų tokios produkcijos“, - pažymėjo J. Ihnatas.Anot pareigūno, yra požymių, kad Rusija vis dėlto gamina raketas. Ukrainoje jau rasta neseniai pagamintų raketų nuolaužų.„Ant raketų nuolaužų aptikta pastarojo meto gamybos žymų – ir rudens, ir žiemos. Tikimės, kad sankcijos jiems neleis to greitai daryti. Ir vargu ar pavyks greitai, nes sparnuotoji raketa – aukštųjų technologijų produktas, kuris kainuoja milijonus dolerių“, – sakė J. Ihnatas.Portalas primena, jog anksčiau buvo pranešta, kad Rusija ieško galimybių gaminti iranietiškus dronus Baltarusijoje.CNN pranešė, kad Ukrainą atakuojantys dronai „Shahed-136“ yra pagaminti remiantis pavogtomis Vakarų technologijomis.

Prigožinas apkaltino Rusijos kariuomenės dalinį pabėgus iš mūšio lauko BachmuteKremliui artimu laikomas Rusijos privačios samdinių grupuotės „Vagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas antradienį apkaltino Rusijos karinį dalinį pabėgus iš savo pozicijų prie Bachmuto, Rytų Ukrainoje, ten dabar vyksta didžiausios kovos.„Šiandien vienas iš Gynybos ministerijos padalinių pabėgo iš vieno mūsų flangų (...) atidengdamas frontą“, – sakė J. Prigožinas ir pakartojo pažadą, kad jo grupuotė „Vagner“ pasitrauks iš Bachmuto, jei Rusijos kariuomenė neduos daugiau amunicijos.Jis tai pat abejojo ​​Kremliaus gebėjimu  apginti šalį, Ukrainai rengiantis pavasario puolimui.„Kodėl valstybė nesugeba apginti šalies?“, - piktai klausė J. Prigožinas vaizdo įraše ir pridūrė, kad Ukraina „sėkmingai“ smūgiuoja Rusijos pasienio regionams.Jis taip pat sakė, kad Rusijos kareiviai „bėga“ iš kariuomenės, nes Gynybos ministerija „užuot kariavusi, visą laiką užsiima machinacijomis“.

Žiniasklaida: Didžioji Britanija ruošiasi nusiųsti Ukrainai didelio nuotolio raketųDidžioji Britanija tikriausiai ruošiasi tiekti Ukrainai didelio nuotolio raketas, rašo „The Washington Post“.Pasak leidinio, Jungtinės Karalystės gynybos ministerija kreipėsi į Tarptautinį fondą Ukrainai remti, prašydama „pareikšti suinteresuotumą“ tiekti Kyjivui smogiamąją ginkluotę, kurios veikimo nuotolis – iki 300 km.Didžiosios Britanijos vadovaujamam fondui taip pat priklauso Šiaurės Europos šalys. Jis buvo įsteigtas kaip ginklų tiekimo Ukrainai mechanizmas.Laikraštis, remdamasis britų pareigūnu, pažymi, kad galutinis sprendimas dėl tiekimo dar nepriimtas. Šaltinis taip pat atsisakė patvirtinti ginkluotės tipą, tiekimo terminus ir kiekį. Tačiau karinės žinybos paklausime nurodyti ginkluotės techniniai parametrai ir galimybės visiškai atitinka britų iš oro paleidžiamų sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“ charakteristikas.Anksčiau viename iš nutekintų slaptų JAV žvalgybos dokumentų buvo teigiama, kad Londonas ketino nusiųsti Kyjivui nenurodytą skaičių raketų „Storm Shadow“ kartu su britų personalu, kuris padėtų jas nutaikyti.„The Washington Post“ rašo, kad šias sparnuotąsias raketas galima montuoti sovietinės gamybos Ukrainos lėktuvuose.

D. Šmyhalis: Ukraina kruopščiai ruošiasi kontrpuolimuiUkrainos gynybos pajėgos kruopščiai ruošiasi artėjančiam kontrpuolimui ir pradės jį „tinkamu metu“, kad „pademonstruotų sėkmę“.Tai pareiškė Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis, praneša portalas „rbc.ua“, remdamasis „Sky News“.„Mes pradėsime (Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą), kai bus tinkamas metas, kai jam bus visiškai pasirengta. Mes nedelsdami pradėsime kontrpuolimą, kai mūsų karinė ir politinė vadovybė priims sprendimą“, – sakė jis.Premjeras pridūrė, jog dabar gynybos pajėgos labai kruopščiai ruošiasi kontrpuolimui, kad jis būtų tikrai  sėkmingas.„Ruošiamės labai kruopščiai, nes tai labai svarbi operacija, ir mes suprantame, kad šioje operacijoje turime pademonstruoti sėkmę mūsų visuomenei, mūsų partneriams, visam pasauliui ir mūsų priešui“, – pabrėžė D. Šmyhalis.Pasak gynybos ministro pavaduotojos Hanos Maliar, Ukrainos kariuomenė jau ėmėsi kontrpuolimo veiksmų fronte, įskaitant ir Bachmuto gynybą. Be to, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybė turi kelis planus, kaip išvaduoti teritorijas iš okupantų.Portalas primena, jog Aukščiausiosios Rados Nacionalinio saugumo, gynybos ir žvalgybos komiteto narys Fiodoras Venislavskis pareiškė, kad Ukrainos pajėgų kontrpuolimas Rusijai bus „staigmena, kurios mažiausiai tikimasi“. Be to, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas gali būti netikėtas ir daugeliui ukrainiečių.

Britų žvalgyba: vandens trūkumas – didėjanti okupuoto Donecko problemaVandens trūkumas tampa vis didesne Rusijos okupuoto Donecko miesto problema, sakoma Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos tviteryje paskelbtoje atnaujintoje žvalgybos informacijos suvestinėje, pranešė „Ukrinform“.„2023 m. balandžio 28 d. nepripažintos pasiskelbusios vadinamosios Donecko liaudies respublikos vadovas pranešė, kad vandens tiekimas regione pavojingai sumažėjęs. Nuo 2022 m. Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą vandens trūkumas Rusijos okupuotame Donecke yra vis aktualesnė problema“, – rašoma suvestinėje.Siverskio-Doneco kanalą, kuriuo aprūpinamas regionas, iš esmės kontroliuoja Ukraina, tačiau ilgame jo ruože ne kartą vyko kovos. „Tikėtina, kad Rusijos pajėgos siekia perimti kanalą, kad sumažintų vandens trūkumą Donecke“, – teigia žvalgyba.Siverskio-Doneco kanalas kerta Časiv Jaro  miestą, esantį maždaug už 6 km į vakarus nuo Bachmuto.Didžiosios Britanijos žvalgyba mano, kad Rusija, intensyviai naudodama artileriją, kad padėtų užimti Bachmutą ir aplinkines teritorijas, veikiausiai padarė papildomos žalos kanalui ir kitai regiono vandens infrastruktūrai, o tai pakerta jos pastangas aprūpinti regioną vandeniu.„Siekdama kompensuoti nesėkmę užimti ir išlaikyti kanalą, Rusija veikiausiai tiesia vandens vamzdyną, kad sušvelnintų vandens trūkumą Donecko mieste. Vis dėlto mažai tikėtina, kad tai visiškai kompensuotų sumažėjusią prieigą prie vandens okupuotuose regionuose“ – teigia britų analitikai.

Kyjivas: per paradus Rusija galimai rengs provokacijas prieš gyventojusUkrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas neatmeta galimybės, kad per paradus gegužės 9 dieną Rusija gali vykdyti provokacijas prieš savo pačios civilius.„Ukrinform“ pranešė, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo feisbuke paskelbtame pareiškime sakoma, jog „provokacijos ir melas yra amžini tironų ir agresorių ginklai. Visa Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą esmė ta, kad mes nesame jie. Mes kovojame mūšio lauke. Jie bombarduoja gimdymo namus ir traukinių stotis, kur susitelkę civiliai“.Pareiškime sakoma, kad Rusijos „pergalei“ nuolat reikia naujų didelio masto aukų ir nusikaltimų, kad sulauktų gyventojų paramos. „Matome, kad daugelis Rusijos miestų gegužės 9 d. planuoja paradus, kuriuose dalyvaus vaikai. Gali būti, kad Rusija rengia provokacijas prieš savo pačios žmones. Jie ne kartą žudė savo žmones politiniais tikslais“, – teigia kariuomenės generalinis štabas.Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba perspėjo, kad gegužės 9-ąją Rusijos specialiosios tarnybos gali rengti provokacijas Rusijoje ir Baltarusijoje.

Ukraina praneša, kad jau sunaikinta 195 620 okupantų rusųUkrainos kariškiai pastarąją parą sunaikino dar 650 okupantų rusų. O iš viso nuo 2022 metų vasario 24 d. iki 2023 metų gegužės 9 d. Rusijos armija Ukrainoje jau neteko apie 195 620 kareivių.Tai antradienį pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.Be to, per šį laikotarpį okupantai rusai neteko 3 734 tankų, 7 258 šarvuotųjų kovos mašinų, 3 031 artilerijos sistemos, 554 reaktyvinės salvinės ugnies sistemų, 307 oro gynybos priemonių, 308 lėktuvų, 294 sraigtasparnių, 2 618 dronų, 955 sparnuotųjų raketų, 18 laivų, 5 969 automobilių, 388 specialiosios technikos vienetų.Pasak štabo atstovų, duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina intensyvūs karo veiksmai.

Į Kyjivą atvyko EK pirmininkė U. von der LeyenEuropos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen atvyko į Kijevą, kad kartu su ukrainiečiais atšvęstų Europos dieną ir pademonstruotų, jog Ukraina yra bendros  Europos šeimos dalis.EK vadovė tai parašė tviteryje.„Gera vėl būti Kijeve, kur kasdien ginamos mums svarbios vertybės. Tad čia labai tinkama vieta švęsti Europos dieną. Sveikinu prezidento Zelenskio sprendimą gegužės 9-ąją švęsti Europos dieną ir čia, Ukrainoje“, – pabrėžė U. von der Leyen.Kaip praneša „European Newsroom“ korespondentas, prieš pradėdama vizitą U. von der Leyen kalbėjo apie svarbiausius jo tikslus.„Labai sveikinu prezidento Zelenskio sprendimą gegužės 9-ąją paskelbti Europos diena. Ukraina yra mūsų europinės šeimos dalis. Mano buvimas Kijeve šiandien, gegužės 9-ąją, yra simbolinis, bet jis taip pat yra labai svarbios ir praktinės realybės ženklas: ES daugeliu klausimų dirba petys į petį su Ukraina“, – pabrėžė U. von der Leyen.https://twitter.com/vonderleyen/status/1655801973378019329

Rusai paleido į Ukrainą 25 sparnuotąsias raketas, 23 iš jų sunaikintosNaktį į gegužės 9-ąją Rusijos kariuomenė paleido į Ukrainą 25 sparnuotąsias raketas „Kalibr“ ir Ch-101/Ch-555. 23 iš jų sunaikino Ukrainos oro gynyba.Tai „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas, kuriuo remiasi „Ukrinform“.„Priešas smogė Ukrainos teritorijai jūroje ir ore bazuojamomis sparnuotosiomis raketomis. Gegužės 8 d.  apie 22 val. priešas iš nešėjų Juodojoje jūroje paleido aštuonias sparnuotąsias raketas „Kalibr“, kurios buvo nutaikytos į rytinius šalies regionus. Visas aštuonias sunaikino Rytų oro gynybos pajėgos ir priemonės“, – pažymėjo jis.Jau gegužės 9 d. apie 4 val., pasak V. Zalužno, rusai iš strateginės aviacijos lėktuvų – keturių Tu-95 MS (Kaspijos rajonas) - paleido 17 sparnuotųjų raketų Ch-101/Ch-555.„Centro oro gynybos pajėgos ir priemonės sunaikino 14 sparnuotųjų raketų, dar viena buvo numušta Pietų oro pajėgų vadovybės atsakomybės zonoje. Iš viso buvo sunaikinta 15 sparnuotųjų raketų Ch-101/Ch-555“, - pridūrė jis.Pasak V. Zalužno, iš viso per dvi Ukrainos apšaudymo bangas naktį į gegužės 9-ąją okupantai rusai paleido 25 sparnuotąsias raketas „Kalibr“ ir Ch-101/Ch-555. 23 iš jų sunaikino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro  gynybos pajėgos, bendradarbiaudamos su Ukrainos gynybos pajėgų daliniais.Anksčiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė, kad pastarąją parą gynybos pajėgų aviacija smogė 16 smūgių priešo personalo ir karinės technikos telkiniams.

Rusai teigia, kad buvo apšaudytas Belgorodo srities Šebekino miestasRusai teigia, kad buvo apšaudytas su Ukraina besiribojančios Belgorodo srities Šebekino miestas.Tai antradienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis šio Rusijos regiono gubernatoriumi Viačeslavu Gladkovu.„Sviedinys nukrito tarp dviejų daugiabučių gyvenamųjų namų – nukentėjo abiejų pastatų langai, balkonai ir fasadai. Taip pat suvarpyti šeši automobiliai“, - rašo jis „Telegram“ kanale.Portalas primena, jog anksčiau Belgorodo valdžia dėl galimų atakų atšaukė gegužės 9-osios paradą.

Virš Kyjivo oro gynyba sunaikino keliolika taikiniųPirminiais duomenimis, naktį į antradienį oro erdvėje aplink Kyjivą buvo aptikta ir sunaikinta apie 15 priešo oro taikinių.Tai „Telegram“ kanale pranešė Kyjivo miesto karinė administracija, kuria remiasi „Ukrinform“.„Penktoji oro ataka prieš Kyjivą nuo gegužės pradžios! Maksimalus puolimo intensyvumas ir galia būtent iki gegužės 9-osios! Tai tikrojo „Pobedobesijės“ kulto apraiška – iš ​​Antrojo pasaulinio karo pabaigos dienos susikurti sau šventą datą ir stengtis tą dieną nužudyti kuo daugiau civilių!“ – parašė administracijos vadovas Serhijus Popko.Jo duomenimis, nakties ataką iš Kaspijos jūros rajono surengė keturi strateginiai bombonešiai Tu-95MS.„Priminsiu, kad išvakarėse rašistai sąmoningai panaudojo rekordinį dronų „Shahed“ skaičių, kad aptiktų ir maksimaliai išsekintų Kyjivo oro gynybą.Tačiau, kaip ir fronte, agresoriaus planai žlugo. Paleistos sparnuotosios raketos, greičiausiai Ch-101 (Ch-555) tipo, savo taikinių nepasiekė. Sostinės oro gynyba vėl veikė puikiai!“ – pabrėžė S. Popko.Jis pažymėjo, kad, preliminariais duomenimis, oro erdvėje aplink Kyjivą buvo aptikta ir sunaikinta apie 15 priešo oro taikinių.„Smūgiams buvo užkirstas kelias. Aukų ir didelės žalos dėl krintančių nuolaužų išvengta. Informacija atnaujinama ir tikslinama“, – apibendrino pareigūnas.

Gegužės 9-osios rytą visoje Ukrainoje paskelbtas oro pavojusAntradienio, gegužės 9 d., rytą visoje Ukrainoje paskelbtas raketų pavojus, gyventojai raginti likti slėptuvėse, rašo „Unian“. Oro pavojus buvo paskelbtas visoje šalyje, išskyrus Luhansko sritį ir Krymą.Kaip pranešama, Kyjive privataus namo kieme kilo gaisras dėl krintančių nuolaužų. Apie aukas nepranešama.Sostinėje ryte nuaidėjo labai stiprus sprogimas, tačiau valdžia nuramino: tai oro gynybos darbas. Šiuo metu duomenų apie raketas, pataikiusias į taikinius Kyjivo teritorijoje, nėra.https://t.me/operativnoZSU/95423

Ukrainoje – naujos Rusijos atakos Charkovo srities vadovas Olehas Syniehubovas socialiniuose tinkluose sakė, kad, remiantis preliminaria informacija, Rusijos kariai į miestą ir regioną šaudė raketomis S-300.„Dėmesio! Charkovo ir regiono gyventojai, okupantai vėl stebina! Neignoruokite oro pavojaus, likite slėptuvėse!“ – rašė Charkovo administracijos vadovas.Pasak jo, Ckarkovo regione buvo užfiksuoti mažiausiai šeši smūgiai. Tikslinama informacija apie aukas ir sunaikinimo mastą.Oras pavojaus signalas taip pat buvo paskelbtas Dniepropetrovsko, Černigovo, Sumų ir Poltavos regionuose.

Ukrainiečiams rekomenduojama gegužės 9-ąją neiti į darbą Didžiausia Ukrainos plieno gamintoja „ArcelorMittal Kryvyi Rih“ liepė darbuotojams antradienį nedirbti arba dirbti nuotoliniu būdu dėl Rusijos oro antskrydžių grėsmės.Įmonė, kurioje dirba apie 20 000 žmonių, įsikūrusi centriniame Kryvyi Rih mieste, kuris dažnai yra Rusijos dronų ir raketų atakų taikinys.Įmonės atstovas sakė, kad ši priemonė atspindi „priešo atakų eskalavimą visoje šalyje ir žvalgybinio bepiločio lėktuvo numušimą Kryvyi Rih mieste šeštadienį“.Maskva šį mėnesį suintensyvino antskrydžius, Ukrainai ruošiantis pradėti kontrpuolimą prieš Rusijos invaziją.Ji taip pat pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų, kai apkaltino Kijevą dėl akivaizdžios bepiločio lėktuvo atakos prieš Maskvos Kremliaus citadelę, už kurią Ukraina neigė atsakomybę.

Italija primygtinai rekomenduoja piliečiams išvykti iš UkrainosItalijos užsienio reikalų ministerija primygtinai rekomendavo bet kokiems italams, vis dar esantiems Ukrainoje, išvykti.Perspėjimas paskelbtas po „vis sunkesnių raketų atakų Kijeve ir visoje Ukrainos teritorijoje“, pranešė ministerija savo kelionių saugumo svetainėje.„Visos kelionės į Ukrainą, bet kokio pobūdžio, yra griežtai nerekomenduojamos“, – sakoma jame, raginant visus, vykstančius dirbti, imtis „tinkamų rizikos prevencijos ir mažinimo priemonių“ ir elgtis „labai atsargiai“.Pirmadienio rytą pranešta, kad Rusija pradėjo bepiločių orlaivių, raketų ir oro smūgių bangą Ukrainos miestuose.Net 16 raketų smūgių buvo nukreipti į Charkovo, Chersono, Nikolajaus ir Odesos sritis, o 61 aviacijos smūgis į apgyvendintas vietoves ir karines pozicijas.Civiliai žuvo ir buvo sužeisti, o daugiaaukščiams pastatams ir namams padaryta žala, pranešė kariškiai.

„Vagner“ grupė Ukrainoje pradeda gauti amunicijąRusijos samdinių „Vagner“ grupuotės vadas teigė, kad, pirminiais duomenimis, jo kariai pradeda gauti reikalingą amuniciją.Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame garso pranešime Jevgenijus Prigožinas sakė: „Šiandien grupės pajudėjo daugiausiai 130 metrų. Vyksta įnirtingos kovos, tačiau grupės ir toliau žengia į priekį. Pirminiais duomenimis, pradedame gauti šovinių. Praktiškai to (dar) nematėme.“Apgultame rytiniame Bachmuto mieste iki šiol vyksta kruviniausios karo kovos. Praėjusią savaitę „Vagner“ vadas sakė, kad jo kovotojai, kurie vadovavo mėnesius trukusiam Bachmuto puolimui, pasitrauks, nes jiems trūksta amunicijos, ir dėl to jie patyrė „nenaudingų ir nepateisinamų“ nuostolių.Rusijos pareigūnai ne kartą siekė išsklaidyti susirūpinimą, kad jų pajėgos fronto linijoje negavo pakankamų atsargų.

Žiniasklaida: naujausi Rusijos ginklai keičia karo Ukrainoje eigąRusijos Federacijos oro pajėgoms nepavyko perimti dangaus kontrolės virš Ukrainos, o sparnuotosios raketos baigiasi. Okupantai bando prisitaikyti prie naujos realybės ir naudoti sklandančias bombas.„The Telegraph“ rašo, kad sklandančios bombos yra aprūpintos „sparnais“, kad padidintų savo nuotolį, ir skrenda žemai ir pakankamai toli, kad išvengtų kai kurių oro gynybos priemonių.Rusijos sklandančios bombos pateko į antraštes, kai naikintuvas netyčia numetė vieną jų ant Rusijos pasienio miesto Belgorodo, apgadindamas pastatus ir sužeisdamas mažiausiai tris žmones.Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas „The Telegraph“ sakė, kad bombos kėlė „labai rimtą grėsmę“. „Šiuo metu priešas naudoja taktinę aviaciją, kad išspręstų kovines misijas palei sieną su Rusija, fronto liniją ir jūros pakrantę. Visose šiose vietovėse priešas maždaug mėnesį intensyviai naudojo sklandančias bombas“, – sakė pulkininkas J. Ihnatas.Ukrainos pareigūnai apskaičiavo, kad Maskvos pajėgos mūšio lauke per dieną numeta mažiausiai 20 sklandančių bombų.

Lenkija Kijevui jau perdavė 10 naikintuvų MiG-29Lenkija Ukrainai perdavė 10 naikintuvų MiG-29. Tai pareiškė Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas per vizitą Kanadoje.Toronte M. Blaszczakas surengė susitikimą su Kanados gynybos ministre Anita Anand. Per susitikimą buvo aptarta tolesnė pagalba Ukrainai, taip pat bendri NATO šalių veiksmai.Anksčiau, balandžio 5-ąją, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda jau perdavė Ukraina 8 tokius naikintuvus. Be to, balandžio 13 d. Vokietijos vyriausybė sutiko su Lenkijos prašymu perkelti MiG-29 kovotojus iš buvusios VDR atsargų į Ukrainą.Dar 13 tokių naikintuvų į Kijevą išsiuntė Slovakija.

Rusijos lėktuvai pastebėti virš Rytų UkrainosKeli Rusijos lėktuvai buvo pastebėti skrendantys virš okupuotų Rytų Ukrainos ir Azovo jūros rajonų, praneša Amerikos įmonių instituto analitikas Brady Africkas.Rytinėje Ukrainos dalyje dabar vyksta aršiausi mūšiai.Rusija tikisi užimti visą rytinį flangą, tačiau tikimasi, kad Ukrainos kontrpuolimas atstums Rusijos pajėgas.

Mariupolyje okupantai pradėjo mobilizuoti vietos gyventojus į Rusijos kariuomenęRusų okupuoto Mariupolio Ukrainos administracija sako, kad Rusijos valdžia pradeda mobilizaciją mieste. Vietos Ukrainos valdžios institucijų „Telegram“ kanaluose publikuota vietos gyventojo gauto šaukimo nuotrauka.Pirmieji, kurie gauna iškvietimą medicininei apžiūrai, gali būti viešosios sferos darbuotojai, teigia miesto taryba.„Okupantai jau ieško piliečių, kurie nevykdo savo „karinės pareigos“. Priešas planuoja paskambinti vyrams iki rugpjūčio. Rusija ir toliau žudo taikius ukrainiečius naujais metodais. Bet mes tikime Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis ir laukiame mūsų miesto išlaisvinimo“, – sakė Mariupolio meras Vadimas Boičenka.

Prigožinas žuvusius samdinius vadina „naujais didvyriais“Ukrainai skaičiuojant sužeistuosius po išpuolių bangos, „Vagner“ samdinių grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas skaičiuoja savo aukas už sienos Rusijoje.Jis atidengė paminklą savo kovotojams, žuvusiems Ukrainoje.Stovėdamas tarp, atrodo, šviežių kapų Jekaterinburgo mieste, jis sakė, kad Rusija turi „naujų didvyrių“.Jo komentarai pateikiami prieš antradienį Rusijos Pergalės dienos minėjimą, per kurią minima pergalė prieš nacius Antrajame pasauliniame kare.„Turime suprasti, kad mūsų šalis turi naujus didvyrius ir naują mūsų istorijos atšaką“, – sakė jis „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše.https://t.me/orchestra_w/6552

Berlyne per minėjimus šalia paminklų kabinti Rusijos vėliavas uždrausta, Ukrainos – neBerlyno teismas pirmadienį uždraudė iškelti Rusijos vėliavas ir simbolius prie trijų sovietinių memorialų Vokietijos sostinėje per Antrojo pasaulinio karo minėjimo renginius.Aukštesnysis administracinis teismas pareiškė sutinkantis su policija, kuri baiminosi, kad Rusijos vėliavos ir Šv. Jurgio juostelės gali būti interpretuojamos kaip paramos Rusijos karui Ukrainoje simboliai.„Dabartiniame kontekste jos gali būti suprantamos kaip simpatijų karui pareiškimas“ ir „perteikia norą panaudoti smurtą“, sakoma teismo pareiškime.Iš pradžių policija buvo uždraudusi gegužės 8 ir 9 dienomis, kai minima Antrojo pasaulinio karo pabaiga, šalia paminklų kabinti tiek Ukrainos, tiek Rusijos vėliavas. Ji argumentavo, kad „pagarba šiems memorialams ir paminklams turi būti išsaugota vykstančio Rusijos ir Ukrainos karo fone“.Tačiau šeštadienį žemesnės instancijos Berlyno teismas panaikino draudimą po Ukrainos ir Rusijos organizacijų skundų, motyvuodamas „skirtingu požiūriu į mūsų grėsmės vertinimą“.Ukrainos aktyvistai sveikino galimybę iškelti savo vėliavas, tačiau išreiškė susirūpinimą dėl to, kad ir Rusijos simboliams uždegta žalia šviesa. Vokietijoje veikianti ukrainiečių jaunimo asociacija „Vitsche“ teigė, kad Šv. Jurgio juostelė „nuo 2014 metų naudojama Rusijos puolimui prieš Ukrainą pateisinti ir šlovinti“.Policija pateikė apeliacinį skundą dėl sprendimo rusiškos simbolikos atžvilgiu, jį pirmadienį patenkino aukštesnės instancijos teismas. Sprendimas leisti Ukrainos vėliavas liko nepakeistas, nes policija neskundė jų draudimo panaikinimo.

Generalinis štabas atskleidė, kiek kartų per dieną smogta UkrainaiRusija, nepaisydama didelių nuostolių, neatsisako planų užimti Ukrainos teritoriją: smogia į karinius ir civilius taikinius, vakariniame pranešime teigia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.„Per šią dieną priešas paleido 11 raketų, surengė 59 oro antskrydžius ir įvykdė 76 atakas iš daugkartinių raketų sistemų. Nukentėjo civiliai, buvo sugriauti ir apgadinti privatūs namai ir kita civilinė infrastruktūra“, – sakoma Generalinio štabo pranešime.

Pagrobtų ukrainiečių vaikų globa Rusijoje – pelningas užsiėmimasRusijos žmogaus teisių aktyvistės Olgos Romanovos požiūriu, ši aplinkybė dabar ir ateityje trukdys susigrąžinti karo metu į Rusijos teritoriją išvežtus vaikus.Daugiau skaitykite čia.

Rusija paskelbė „plėtosianti“ savo karinius objektus KirgizijojeRusija „plėtos“ savo karinius objektus savo sąjungininkėje Kirgizijoje, pareiškė Kremlius pirmadienį po abiejų šalių vadovų susitikimo Maskvoje.„Valstybių vadovai pabrėžė Kirgizijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų stiprinimo ir Rusijos karinių objektų plėtros jos teritorijoje svarbą“, – sakoma Kremliaus pranešime.Kirgizijoje, kurioje gyvena beveik septyni milijonai žmonių, daugiausia musulmonų, yra Rusijos karinė bazė, kurią sudaro aerodromas, karinio laivyno įrenginys Issyk-Kulio ežere ir keletas kitų objektų.Kirgizijos prezidentas Sadyras Žaparovas pirmadienį Maskvoje susitiko su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu Pergalės dienos, kuri bus minima kariuomenės paradu Raudonojoje aikštėje, išvakarėse.S. Žaparovas – vienas iš kelių užsienio lyderių, šiemet dalyvausiančių parade.Rusiją ir Kirgiziją sieja Maskvos vadovaujamas karinis aljansas – Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO).Pasak Kremliaus pareiškimo, abi šalys taip pat tikisi „pagilinti karinį ir techninį bendradarbiavimą“, taip pat ekonominius ir kultūrinius santykius, kad „pasiektų naują integracijos lygį“.Vadovai susitarė stiprinti karinius ryšius, kai Maskvos karas Ukrainoje tęsiasi jau antrus metus, o Vakarai svarsto naujas sankcijas Maskvai.

Daugiausiai Ukrainos pabėgėlių gyvena VokietijojeDauguma žmonių, kurie dėl Rusijos invazijos pabėgo iš Ukrainos, gyvena Vokietijoje, rodo Eurostato duomenys.Vokietijoje šiuo metu gyvena 1,07 mln. ukrainiečių pabėgėlių arba 27 proc. visų ES įsikūrusių Ukrainos pabėgėlių. Toliau eina Lenkija (976 575 pabėgėliai) ir Čekija (325 245).Kovo 31 dienos duomenimis, ES gyveno 3,9 mln. Ukrainos pabėgėlių, turinčių laikiną apsaugos statusą. Vasario pabaigoje jų dar buvo kiek per 4 mln. Labiausiai pabėgėlių sumažėjo Čekijoje (−122 585), Švedijoje (−23 635) ir Lenkijoje (−17 180). Apsaugos ieškančiųjų skaičius tuo tarpu išaugo Vokietijoje (33 125), taip pat Italijoje (7 430) ir Rumunijoje (6 640).2022 m. kovo 4-ąją ES aktyvavo krizės mechanizmą, kuris leidžia Ukrainos karo pabėgėliams suteikti laikiną apsaugą neteikiant prieglobsčio prašymo. Iš 2023 m. kovą registruotų pabėgėlių, Eurostato duomenimis, 98 proc. buvo Ukrainos piliečiai. Beveik pusė jų buvo suaugusios moterys (47 proc.) ir daugiau kaip trečdalis – vaikai (35 proc.).Lyginant pagal gyventojų skaičių, daugiausiai Ukrainos pabėgėlių priėmė Čekija (30,9 pabėgėlio, tenkančio 1 000 gyventojų). Toliau eina Estija (27,8) ir Lenkija (25,9).

Tbilisio centriniame parke nuplėšta Ukrainos vėliavaPo incidento, kai nenustatytas asmuo nuplėšė Ukrainos vėliavą nuo stiebo Sakartvelo sostinės Tbilisio centriniame parke, Ukrainos ambasada pareikalavo ištirti incidentą, pranešė portalas „Georgia Online“.Atitinkamą vaizdo įrašą išplatino televizijos kanalas „Mtavari TV“. Pasak kanalo,  vėliavą nuplėšęs asmuo pats paskelbė vaizdo įrašą socialiniuose tinkluose, tačiau vėliau jo paskyra tapo neprieinama. Pasak „Mtavari“, kaltininkas yra prorusiškos organizacijos „Konservatyvusis judėjimas“/ „Alt-Info“ rėmėjas.Ukrainos laikinasis reikalų patikėtinis Sakartvele Andrijus Kasjanovas incidentą pavadino „nepriimtinu“.„Situacija, susijusi su mūsų ukrainietiškų simbolių niokojimu, yra absoliučiai nepriimtina. Apie tai informavome Ukrainos užsienio reikalų ministeriją ir bendradarbiausime su Sakartvelo teisėsaugos institucijomis, kad incidentas būtų ištirtas, o kaltieji patraukti baudžiamojon atsakomybėn pagal Sakartvelo įstatymus“, – sakė A. Kasjanovas.Nuo 2022 metų sausio Sakartvele įsigaliojo įstatymas, kuris numato 1 000 larių (apie 365 eurų) baudą už valstybės, su kuria šalis palaiko diplomatinius santykius, vėliavos ar herbo išniekinimą.Opozicinės partijos „Lelo“ lyderis Mamuka Chazaradzė sakė, kad vėliavos nuplėšimas yra provokacija, nukreipta prieš kartvelų ir ukrainiečių tautų brolybę.„Tokie veiksmai yra Rusijos propaganda Sakartvele, ir apskritai „Alt-Info“ ir jos ideologija turėtų būti uždrausta. Nepriimtina, kad mūsų šalyje yra jėgų, kurios atstovauja šalies, okupavusios 20 proc. Sakartvelo teritorijos, interesams“, – sakė M. Chazaradzė.Sakartvelo vidaus reikalų ministerija kol kas nepateikė jokių komentarų šiuo klausimu.

Rusų pajėgoms iš artilerijos apšaudžius Chersoną nukentėjo aštuoni žmonėsPer Rusijos artilerijos atakas dviejuose kaimuose Chersono srityje, Ukrainos duomenimis, buvo sužeisti aštuoni žmonės. Šeši civiliai nukentėjo Stanislavo kaime, sakė srities gubernatorius Oleksandras Prokudinas. Dar du žmonės buvo sužaloti Antonivkoje Chersono miesto pakraštyje, pareiškė karinės administracijos vadovas Romanas Mročka.Ukrainos daliniai srities sostinę Chersoną atsikovojo 2022 m. lapkritį. Rusijos pajėgos, kurios įsitvirtinusios kitoje Dniepro pusėje, dažnai iš artilerijos apšaudo teritoriją.

Ukraina: iš okupuotų teritorijų gyventojus masiškai išvežantys rusai sukėlė siaubingą panikąRusų ginkluotosios pajėgos masiškai veža gyventojus iš Ukrainos okupuotų teritorijų į Rusiją, pirmadienį pranešė Zaporižės srities karinės administracijos vadovas Jurijus Malaško. Jo teigimu, evakuacija ne visada vyksta savo noru.Kaip teikia okupuotų teritorijų gyventojai, daugelį iš jų rusai priverstinai išveža į Rusiją. Tokių pranešimų ir filmuotų reportažų pasirodo socialiniuose tinkluose.Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pirmadienio rytinėje suvestinėje pranešė, kad vadinamąją vietos gyventojų evakuaciją iš laikinai okupuoto Tokmako Zaporižės srityje priešai vykdo į Berdiansko pusę.„Ši procedūra taikoma vadinamajai „vietos valdžiai“, kolaborantams, vaikams, mokytojams. Nesutinkantiems evakuoti savo vaikų tėvams grasinama neužskaityti mokslo metų. Degalinėse matyti eilės prie degalų, visiems vairuotojams praneša, kad daugiau deglų neveš. Gyvenvietėje Vesiolojė, Zaporižės srityje, uždarytas priešo policijos poskyris. Prieš dieną buvo matyti, kaip šioje įstaigoje naikino dokumentus“, – teigia Generalinis štabas. Maskvos paskirto laikinai eiti regiono vadovo pareigas Jevgenijaus Balickio teigimu, per praėjusį savaitgalį daugiau nei 1600 žmonų, tarp jų – 660 vaikų, buvo evakuoti iš Rusijos okupuotų miestų ir gyvenviečių, esančių netoli fronto linijos Zaporižėje.Prieš dieną Melitopolio meras ukrainietis Ivanas Fiodorovas pareiškė, kad Rusija sukėlė siaubingą paniką, evakuodama Enerhodaro, esančio šalia Zaporižės atominės elektrinės, gyventojus.

Ukrainos karinis atstovas neigia, kad „Vagner“ trūksta amunicijosUkrainos karinis atstovas pirmadienį paneigė, kad Rusijos samdinių grupuotei „Vagner“ mūšyje dėl Bachmuto miesto trūksta amunicijos. „Nėra šaudmenų trūkumo. Tai visiškai netiesa“, – per Ukrainos televiziją sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų grupuotės „Rytai“ atstovas Serhijus Čerevatis.Jis pabrėžė, kad amunicijos yra daugiau nei pakankamai ir kad „Vagner“ problemos kyla dėl didelių grupuotės nuostolių bei nepakankamo kovotojų papildymo.„Vagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas penktadienį pagrasino Rusijos kariuomenei pasitraukti iš Bachmuto, nes čia kovojantys jo samdiniai esą negauna pakankamai amunicijos ir taip yra pasmerkti žūti.Sekmadienį J. Prigožinas pareiškė, kad sulaukė Rusijos vadovybės pažadų dėl amunicijos ir įrangos, kad galėtų toliau kovoti.

Rusija vėl blokuoja grūdų koridoriųRusija atsisako registruoti ir tikrinti laivus, plaukiančius grūdų koridoriumi į Ukrainos uostus. Apie tai feisbuke pranešė Ukrainos bendruomenių, teritorijų ir infrastruktūros plėtros ministerija.„Rusija dar kartą sustabdė grūdų iniciatyvą, atsisakydama registruoti laivus įplaukimui ir atlikti patikrinimus. Toks požiūris visiškai prieštarauja galiojančio susitarimo sąlygoms“, – sakoma pranešime.Ministerija pabrėžia, kad dėl destruktyvios Rusijos politikos neįmanoma sudaryti inspektavimo plano pagal Jungtinio koordinavimo centro procedūras. Pastarosiose numatyta, kad inspektavimo planą kasdien tvirtina visos šalys.2023 metų gegužės 8 dienos duomenimis, Turkijos teritoriniuose vandenyse patikrinimo laukia 90 laivų, iš jų – 62 laivai, kuriuos reikia pakrauti. Sustabdyti ir įplaukiančių, ir išplaukiančių laivų patikrinimai.„Ukraina kategoriškai atmeta Rusijos bandymus stabdyti įplaukiančių laivų registraciją ir inspektavimą, kurie turėtų vykti pagal iniciatyvą. Laukiame mūsų partnerių – JT ir Turkijos – pozicijos“, – pabrėžia Infrastruktūros ministerija.Kaip pranešė „Ukrinform“, 2023 metų kovo 18 dieną Ukraina, JT ir Turkija susitarė pratęsti Saugaus žemės ūkio produktų gabenimo per Juodąją jūrą iniciatyvą. Pasak Ukrainos bendruomenių, teritorijų ir infrastruktūros plėtros ministro Oleksandro Kubrakovo, susitarimas pratęstas 120-čiai dienų.2023 metų balandį Rusijos pusė grūdų koridorių blokavo tris kartus. Ukrainos žemės ūkio produktų eksportas per grūdų koridorių tą mėnesį sudarė mažiau nei 3 mln. tonų.

Ukraina: okupantai Kryme pamažu pakuojasi lagaminusLaikinai okupuotame Kryme juntamas gana didelis nerimas. Rusijos piliečiai pamažu pakuojasi lagaminus, naujienų kanalui „24 Kanal“ pranešė operatyvinės vadavietės „Pietūs“ atstovė spaudai Natalija Gumeniuk.Pasak N. Gumeniuk, tolydžio daugėja „Telegram“ kanalų, kuriais pranešama apie įvairius skrendančius objektus ir jų trajektorijas, informuojama apie atsakomuosius veiksmus dronais, teikiamos rekomendacijos, aiškinama, kaip patekti į slėptuves ir nenukentėti atakos raketomis atveju. Visa, kas vyksta, N. Gumeniuk manymu, rodo, kad nerimo lygis labai aukštas.Blaškosi ir okupantai, sunerimę ne tik dėl savęs, bet ir todėl, kad gali prarasti pasisavintą turtą. Savo automobilius ir pavogtus daiktus jie bando pergabenti į Rusijos teritoriją. Krymo tilto uždarymas juos gerokai išgąsdino, kadangi ne visi suspėjo atsigabenti turtą, kurio prisigrobė.Okupantai, pasak N. Gumeniuk, bando ieškoti kokių nors aplinkkelių, bet vis patenka į ukrainiečių ugnies kontrolės zoną.„Rusijos piliečiai, kaip matyti, ir toliau kraunasi lagaminą, padėsiantį jiems rasti stotį ir Rusiją“, – reziumavo N. Gumeniuk.

Rusai intensyvina Zaporižios regiono apšaudymą iš artilerijos ir raketųOkupantai sustiprino Zaporižios regiono apšaudymą iš artilerijos ir daugkartinių raketų paleidimo įrenginių, o kolaborantai su savo šeimų nariais palieka laikinai okupuotą regiono teritoriją. Apie tai „Telegram“ pranešė Zaporižios regioninės karinės apygardos administracijos vadovas Jurijus Malaško.„Kolaborantai ir jų šeimos palieka okupuotas teritorijas ir ragina tai padaryti žmones, gavusius Rusijos pasus. Okupantai evakuoja civilius gyventojus, išveždami juos į Rusiją per Krymą arba Donecko regioną“, – sakoma pranešime.Pasak J. Malaško, tuo pat metu okupantai padidino atakų iš artilerijos bei daugkartinių raketų paleidimo įrenginių Zaporižios regione skaičių.Regiono karinės administracijos vadovas taip pat pažymėjo, kad Rusijos okupantai iki gegužės 9 dienos atšaukė kai kuriuos renginius ir pratęsė komendanto valandą, įvedė masinių susibūrimų draudimus.Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, okupantai laikinai okupuotoje Zaporižios regiono teritorijoje prisidengdami „evakuacija“ rengia provokacijas.

Armėnijos premjeras vyksta į Maskvą švęsti gegužės 9-osiosArmėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas Rusijos prezidento Vladimiro Putino kvietimu vyks į Maskvą dalyvauti gegužės 9-osios renginiuose.Tai pranešė Armėnijos vyriausybės atstovai, kuriais remiasi portalas „eurointegration“.N. Pašinianas gegužės 8 d. išvyks su darbo vizitu į Maskvą ir dalyvaus renginiuose, skirtuose, pasak Maskvos, „Pergalei Didžiajame Tėvynės kare“.Anksčiau buvo pranešta, kad stebėti paradą Raudonojoje aikštėje kartu su V. Putinu sutiko tik vienas prezidentas – Kirgizijos lyderis Sadyras Žaparovas.Rusijos miestuose šįmet jau atšaukta nemažai paradų su technika, taip pat visiškai atsisakyta „Nemirtingojo pulko“ eitynių.Kremlius taip pat vėl atšaukė „tradicinį priėmimą“ gegužės 9 d., kuriame V. Putinas paprastai sakydavo kalbą Antrojo pasaulinio karo veteranams ir įteikdavo apdovanojimus.Pastarasis toks susitikimas įvyko 2019 metais. Dėl koronaviruso pandemijos 2020-aisiais ir 2021-aisiais priėmimas buvo atšauktas. Pernai šis renginys taip pat neįvyko.

Antradienį Kyjive lankysis Europos Komisijos vadovė U. von der LeyenAntradienį Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen lankysis Kyjive ir susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, pranešė Europos Sąjungos atstovas.„Per vizitą dėmesys bus sutelktas į visus mūsų santykių su Ukraina aspektus“, – pirmadienį žurnalistams sakė atstovas Ericas Mameris.

Apklausa: daugiau kaip 90 proc. ukrainiečių laiko Putiną šiuolaikiniu HitleriuUkrainiečių požiūris į Rusijos vadovą yra vienareikšmis – 94 proc. apklaustųjų mano, kad Vladimiras Putinas yra šių dienų Hitleris.Tai praneša portalas „rbc.ua“, remdamasi Razumkovo centro ir Demokratinių iniciatyvų fondo surengtos apklausos rezultatais.Apklausos duomenimis, kaip ir anksčiau, apie 92 proc. ukrainiečių tiki Ukrainos pergale kare prieš Rusiją. Esminių regioninių skirtumų šiuo požiūriu nėra – didžioji dauguma visų Ukrainos sričių gyventojų neabejoja, kad Ukraina nugalės agresorių.Apklausa buvo surengta šių metų kovo 23–30 dienomis, joje dalyvavo 2017 respondentų.Portalas primena, jog Razumkovo centro surengtos apklausos rezultatai rodo, kad 93 proc. ukrainiečių tiki pergale, o pusė (50 proc.) yra įsitikinę, kad ji bus pasiekta iki 2023 metų pabaigos.

Nuo plataus masto karo pradžios Ukrainoje nukentėjo mažiausiai 1 444 vaikaiNuo Rusijos sukelto plataus masto karo pradžios Ukrainoje nukentėjo mažiausiai 1 444 vaikai. Tai pirmadienį pranešė Ukrainos Generalinė prokuratūra, kuria remiasi naujienų agentūra „Ukrinform“.Pasak prokurorų, 480 vaikų žuvo, o dar daugiau kaip 964 patyrė įvairaus sunkumo sužeidimus.Šie duomenys nėra galutiniai.Kaip teigiama, šiuo metu daugiausiai nukentėjusių vaikų skaičiuojama Donecko (455), Charkivo (275), Kyjivo (128), Chersono (96), Zaporižios (89), Mykolajivo (89), Černihivo (70), Dnipropetrovsko (67) ir Luhansko (66) srityse.

Visoje Ukrainoje paskelbtas oro pavojus Visoje Ukrainoje paskelbtas oro pavojus, praneša stotis „Sky News“, remdamasi šios šalies pareigūnais.Anot Ukrainos karo tinklaraštininkų, perspėjimo sirenos galimai suveikė pakilus Rusijos naikintuvui, apginkluotam hipergarsiniais ginklais.Apie sirenų gausmą pranešta Ukrainai naktį jau patyrus daugiau kaip 100 atakų.https://t.me/ukrinform_ru/8267

Pareigūnas: naktį į Odesą paleistos maždaug aštuonios sparnuotosios raketos „KH-22“Naktį į pirmadienį Rusijos pajėgos į Odesą paleido maždaug aštuonias sparnuotąsias raketas „KH-22“. Tai televizijos eteryje pareiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas, kurį cituoja „Kyiv Independent“ ir „The Guardian“.Pasak pareigūno, „kai kurios jų numatytų taikinių nepasiekė“. J. Ihnatas nurodė, kad tai buvo senesnės sovietinės raketos.Kiek anksčiau Ukrainos oro pajėgos skelbė, kad rusai Odesą puolė iš okupuoto Krymo, naudodami „Tu-22 M3“ bombonešius. Odesos karinės administracijos atstovas Serhijus Bratčukas nurodė, kad čia buvo smūgiuota į maisto pramonės įmonės sandėlį ir laisvalaikio zoną. Pranešimų apie aukas negauta.

Budanovas: už aukas ir vaikų kančias bus atkeršytaUkrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylas Budanovas kreipėsi į ukrainiečius Atminimo ir susitaikymo dienos proga. Jis pažadėjo, kad Ukrainos kariuomenė ryžtingai kovos iki pergalės, praneša UNIAN.Pasak K. Budanovo, gegužės 8-ąją pagerbiamas ukrainiečių tautos žygdarbis, jos reikšmingas indėlis į antihitlerinės koalicijos pergalę. Bet ir šiandien Ukraina toliau kovoja su blogiu.„Deja, Ukraina vėl yra pasipriešinimo agresoriui epicentras. Dabar mes savo gyvybių kaina giname ne tik save, bet ir visą pasaulį. Sukeldami karą rašistai matė savo imperinį projektą kaip „Ukrainos istorijos“ pabaigą. Tačiau jie susidūrė su precedento neturinčia mūsų didvyrių drąsa, pasiaukojimu ir profesionalumu mūšio lauke, vadų ištverme, kompetentingumu ir ryžtu, o svarbiausia – visišku, visa apimančiu visos ukrainiečių tautos pasipriešinimu. Mes tvirtai laikomės, kovojame ir gyvename! Pergalė bus mūsų!“ – sakė K. Budanovas.Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas pažadėjo, kad už kiekvieną raketą ir bombą, už kiekvieną sugriautą namą, už nesuskaičiuojamas aukas ir vaikų bei motinų kančias, už kiekvieną Ukrainoje padarytą nusikaltimą ukrainiečių kariai atkeršys.„Rusų orda užsprings savo kareivių krauju mūsų žemėje! Nes nė viena pasaulio armija nenugalės tautos, kuri turi nemirtingą troškimą gyventi, nepalaužiama dvasios jėgą ir galingą, narsią kariuomenę! Šlovė visų kartų Ukrainos didvyriams! Šlovė Ukrainai!“ – pabrėžė K. Budanovas.2015 metais Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė įstatymą „Dėl pergalės prieš nacizmą 1939–1945 metų Antrajame pasauliniame kare įamžinimo“. Šiuo dokumentu buvo įvestas gegužės 8-osios – Atminimo ir susitaikymo dienos ir gegužės 9-osios – Pergalės prieš fašizmą Antrajame pasauliniame kare dienos minėjimas.Pirmadienį prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė gegužės 8-ąją švęsti Ukrainoje kaip Atminimo ir pergalės prieš nacizmą 1939–1945 metų Antrajame pasauliniame kare dieną. Jis taip pat pasirašė įsaką, pagal kurį gegužės 9-ąją Ukrainoje bus švenčiama Europos diena – visų nacizmą sunaikinusių europiečių vienybės šventė.

Analitikai: Prigožinas ir Kadyrovas ėmė šantažuoti Rusijos karinę vadovybęPaskelbti Rusijos privačios karinės bendrovės „Vagner“ įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino ir Čečėnijos Respublikos vadovo Ramzano Kadyrovo planai Bachmuto rajone apsikeisti savo daliniais privertė Rusijos gynybos ministeriją atnaujinti artilerijos sviedinių tiekimą „Vagner“ pajėgoms. Apie tai pranešė Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai, remdamasi jų ataskaita skelbia „RBC-Ukraina“. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad po tokio J. Prigožino ir R. Kadyrovo šantažo Rusijos okupacinių pajėgų Ukrainoje vadas, generolas Valerijus Gerasimovas galėjo nusileisti šaudmenų tiekimo Bachmuto puolime dalyvaujantiems „Vagner“ kovotojams klausimu. Prieš tai Rusijos gynybos ministerijos atstovas, priešingai, ketino mažinti tokių pastangų prioritetiškumą.Gegužės 7 dieną J. Prigožinas pranešė, kad iš Rusijos gynybos ministerijos gavo dokumentą, žadantį „Vagner“ pajėgas aprūpinti šaudmenimis ir ginklais, kurių reikia puolimo operacijoms Bachmute. Tačiau „Putino virėjas“ pačio dokumento nepaviešino, todėl ISW šiuo metu negali patikrinti jo pareiškimų.Ekspertai nemano, kad Rusijos gynybos ministerija būtų iš esmės pakeitusi savo ketinimus mažinti puolamųjų operacijų prioritetiškumą ir laikyti amuniciją karinių veiksmų teatre.„Tikėtina, kad J. Prigožinas ir R. Kadyrovas faktiškai šantažavo Rusijos gynybos ministeriją, kad ši skirtų išteklių „Vagner“ pajėgoms Bachmute – jie pagrasino išvesiantys R. Kadyrovo čečėnų pajėgas iš kitų karinių veiksmų teatro sričių, kad galėtų jomis pakeisti „Vagner“ pajėgas Bachmute“, – teigiama ataskaitoje. Bendras R. Kadyrovo ir J. Prigožino šantažo pastangas analitikai pavadino „akivaizdžiai sėkmingomis“, be to, tai dar kartą parodo, kad V. Gerasimovas iš tikrųjų nekontroliuoja visų Rusijos okupacinių pajėgų Ukrainoje, nepaisant to, kad yra nominalus karinių veiksmų vadas.Karo tyrimų institutas taip pat išreiškė nuomonę, kad J. Prigožino ir R. Kadyrovo gebėjimas „daryti reikšmingą įtaką“ Rusijos karinės vadovybės sprendimams priklauso nuo Rusijos diktatoriaus V. Putino pasirengimo juos „nuraminti“, taip pat nuo „pasitikėjimo jų sugebėjimais“.„Tikėtina, kad tiek viena, tiek kita po tolesnio šantažo susilpnės“, – teigė analitikai.

Britų žvalgyba: Rusija verbuoja migrantus kariauti prieš UkrainąRusijos kariuomenės verbuotojai nusitaikė į darbo migrantus iš Vidurinės Azijos.Tai pirmadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi Didžiosios Britanijos žvalgyba.Verbuotojai lankosi mečetėse ir imigracijos tarnybose. Pareigūnai, kalbantys tadžikų ir uzbekų kalbomis, nuolat mėgina verbuoti migrantus.„Verbuotojai siūlo 2390 dolerių premiją už registraciją ir darbo užmokestį iki 4160 dolerių per mėnesį. Migrantams taip pat žadama greičiau suteikti Rusijos pilietybę. Naujasis jos gavimo terminas – nuo ​​šešių mėnesių iki vienų metų, o ne penkeri metai, kaip dabar“, - sakoma pranešime.Didelis darbo užmokestis ir priemokos skatina kai kuriuos darbo migrantus stoti į tarnybą. Šie naujokai greičiausiai bus siunčiami į frontą Ukrainoje, kur aukų skaičius yra labai didelis.Pranešime pažymima, kad migrantų verbavimas yra dalis Rusijos gynybos ministerijos pastangų pasiekti savo tikslą – užverbuoti 400 tūkst. savanorių dalyvauti karo veiksmuose Ukrainoje.„Rusijos valdžia beveik neabejotinai mėgina kuo ilgiau atidėti bet kokią naują atvirą privalomą mobilizaciją, kad sumažintų vidinius nesutarimus“, – konstatuoja britų žvalgyba.Kaip pranešė „Ukrinform“, Ukrainos gynybos pajėgos nuo plataus masto karo pradžios jau sunaikino apie 194 970 okupantų rusų, iš jų 540 per pastarąją parą.

V. Zelenskis: Rusija bus nugalėta, „kaip buvo nugalėtas nacizmas“Pirmadienį Europai minint Pergalės dieną, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje pralaimės, kaip nacistinė Vokietija pralaimėjo Antrąjį pasaulinį karą.„Visas senasis blogis, kurį sugrąžino šiuolaikinė Rusija, bus nugalėtas lygiai taip pat, kaip buvo nugalėtas nacizmas“, – vaizdo įraše sakė V. Zelenskis. Jis pridūrė: „Kaip tada kartu sunaikinome blogį, taip ir dabar kartu naikiname tokį patį blogį“.

Rusai per parą 42 kartus apšaudė Chersono sritį, yra sužeistųjųRusijos kariuomenė pastarąją parą 42 kartus apšaudė Chersono sritį, okupantai paleido 282 sviedinius ir sužeidė du civilius.Kaip rašo „Ukrinform“, tai „Telegram“ kanale pranešė Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.Chersoną priešas apšaudė septynis kartus.Rusai smogė regionui sunkiąja artilerija, „Grad“ raketų sistemomis, tankais, dronais ir aviacija.Priešo sviediniai pataikė į srities gyvenviečių gyvenamuosius rajonus ir vienos iš Chersono gamyklų teritoriją.„Dėl agresorių veiksmų buvo sužeisti du žmonės“, – pažymėjo O. Prokudinas.Pasak jo, per parą iš išlaisvintų Chersono srities teritorijų pavyko evakuoti septynis žmones.Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, iš viso per parą Rusijos kariškiai surengė 16 raketų ir 61 aviacijos ataką, taip pat 52 kartus apšaudė Ukrainos gynybos pajėgų pozicijas ir gyvenvietes reaktyvinėmis salvinės ugnies sistemomis.

V. Zelenskis paskelbė, kad Ukrainai reikia pagalbos fronto linijoje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina kartu su partneriais siekia gauti naują pagalbos, kurios šiuo metu reikia fronto linijoje, partiją ir tikisi jos gauti artimiausiu metu. Vakare pasakytoje kalboje prezidentas užsiminė, kad ši pagalba ypač reikalinga „Ukrainos kariuomenės stiprinimui ir Ukrainos dangaus apsaugai“.„Baigiasi ši savaitė – labai vaisinga savaitė Ukrainai. Ir šiomis dienomis mes aktyviai ruošiamės naujiems gegužės ir birželio mėnesio įvykiams. Privalome padaryti šį laiką ne mažiau vaisingą – tiek tiekiant ginklus mūsų kariams, tiek ieškant sprendimų Ukrainai, tiek derantis su partneriais“, – sakė jis.

Turkija atmetė JAV pasiūlymą siųsti Ukrainai Rusijos gynybos sistemas S-400Vašingtonas siūlė Turkijai pasiųsti į Ukrainą priešraketinės gynybos sistemas S-400, kurias šalis nusipirko iš Rusijos, nors JAV tam prieštaravo, tačiau Ankara atmetė šį pasiūlymą, sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.„JAV prašė mūsų pasiųsti S-400 į Ukrainą, bet mes pasakėme ne“, – teigė M. Cavusoglu. Pasak jo, toks pasiūlymas buvo nepriimtinas, nes būtų pažeidęs Turkijos suverenitetą.Turkijos pareigūnai ne kartą sakė, kad šalis įsigijo sistemas S-400 nacionalinio saugumo sumetimais ir jokia kita šalis neturi teisės į tai kištis.2017 m., kai paaiškėjo, kad nuolatinės pastangos įsigyti oro gynybos sistemų iš JAV yra bergždžios, Turkija pasirašė sutartį su Rusija įsigyti moderniausias sistemas S-400. JAV pareigūnai prieštaravo jų dislokavimui, tvirtindami, kad S-400 nesuderinamos su NATO sistemomis. Tačiau Turkija pabrėžė, kad S-400 nebus integruotos į NATO sistemas ir nekels jokios grėsmės Aljansui ar jo ginkluotei.Paklaustas apie programą įsigyti karo lėktuvų F-35, M. Cavusoglu sakė, kad Ankara nenori į ją grįžti, bet norėtų atgauti pinigus, kuriuos už naikintuvus sumokėjo Vašingtonui prieš pasitraukdama iš programos, lėktuvai taip ir nebuvo pristatyti. Dabar Ankara „gamina savo nacionalinius kovinius lėktuvus“, sakė jis.Turkija taip pat nori pirkti iš JAV naikintuvų F-16 ir modernizavimo rinkinių, pridūrė M. Cavusoglu. Pasak jo, Vašingtone prašymas juda lėčiau nei turėtų.Ankara paprašė JAV naikintuvų F-16 ir modernizavimo rinkinių 2021 m. spalį. 6 mlrd. JAV dolerių sandoris apimtų 40 lėktuvų bei modernizavimo rinkinių 79-iems Turkijos oro pajėgų turimiems karo lėktuvams.

Dėl Ukrainoje numuštos rusų raketos – sambrūzdis PentagoneJungtinės Amerikos Valstijos laiko patikimu Ukrainos tvirtinimą, kad prieš kelias dienas ji panaudojo amerikiečių gamybos oro gynybos sistemą „Patriot“ ir perėmė Rusijos hipergarsinę raketą, pranešė CNN, remdamasi su šiuo klausimu susipažinusiu šaltiniu.„Sistema „Patriot“ sėkmingai kovoja su balistinėmis raketomis, tačiau jos gebėjimas sustabdyti hipergarsines raketas iki praėjusios savaitės buvo grynai teorinis“, – teigė CNN. Tai, kad Ukraina perėmė tokią raketą, dabar parodė tokį pajėgumą ir Pentagonas tai vertina kaip reikšmingą pokytį, sakė šaltinis ir pridūrė, kad šis įvykis sukėlė sambrūzdį Pentagone ir yra reikšmingas dėl kelių priežasčių.Visų pirma, paneigti vieši Vladimiro Putino teiginiai, kad Rusijos hipergarsiniai ginklai gali įveikti bet kokias esamas oro gynybos sistemas. Hipergarsinių balistinių raketų gamyba Rusijai visada kėlė iššūkių, o sankcijos tai dar labiau apsunkino.Be to, CNN teigimu, iki praėjusios savaitės Rusija buvo įsitikinusi, kad jeigu panaudos hipergarsinę balistinę raketą, tikrai pataikys į taikinį, į kurį šovė, bet dabar tuo galima suabejoti.Tai, kad raketą perėmė Oklahomoje apmokyta ukrainiečių įgula, tačiau mūšio lauke nebuvo JAV patarėjų, yra laimėjimas, kuriuo Pentagonas gali didžiuotis, tai didelė investicijos grąža, pridūrė šaltinis.Šis perėmimas tikriausiai sukėlė ir didelį netikrumą Rusijai, dabar ji nežino, ar Ukraina turi tvarią atsakomąją priemonę prieš hipergarsines balistines raketas, pridūrė šaltinis.Praėjusį šeštadienį Ukrainos oro pajėgos patvirtino, kad Ukrainos Oro valdymo centro oro gynybos sistema „Patriot“ sunaikino viršgarsinę raketą „Kh-47 Kinžal“, kurią iš Rusijos teritorijos paleido naikintuvas MiG-31K.

Ukraina praneša, kad jau sunaikinta 194 970 okupantų rusų Ukrainos kariškiai pastarąją parą sunaikino dar 540 okupantų rusų. O iš viso nuo 2022 metų vasario 24 d. iki 2023 metų gegužės 8 d. Rusijos armija Ukrainoje jau neteko apie 194 970 kareivių. Tai pirmadienį pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas. Be to, per šį laikotarpį okupantai rusai neteko 3 730 tankų, 7 253 šarvuotųjų kovos mašinų, 3 018 artilerijos sistemų, 554 reaktyvinės salvinės ugnies sistemų, 306 oro gynybos priemonių, 308 lėktuvų, 294 sraigtasparnių, 2 614 dronų, 947 sparnuotųjų raketų, 18 laivų, 5 958 automobilių, 384 specialiosios technikos vienetų. Pasak štabo atstovų, duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina intensyvūs karo veiksmai.

Naktį virš Kyjivo numušta daugiau kaip 30 dronųNaktį į pirmadienį virš Kyjivo buvo aptikta ir sunaikinta daugiau kaip 30 rusų paleistų iranietiškų dronų „Shahed-136“.Tai pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Kyjivo srities karinės administracijos viršininku Serhijumi Popko.Pasak pareigūno, nuo gegužės pradžios rusai jau surengė keturias oro atakas. Per pastarąją okupantai mėgino smogti Kyjivui dronais „Shahed“, bet visos bepilotės skraidyklės buvo sunaikintos.„Deja, iki šiol gautais duomenimis, mieste yra sugriovimų ir sužeistųjų“,- pranešė S. Popko.Vėliau jis patikslino, kad krintančios nuolaužos apgadino daugiau kaip 20 automobilių, sužeidė penkis žmones, jiems suteikta medicinos pagalba.Naktį sprogimai taip pat buvo girdėti Odesoje ir Kramatorske.

Naktį apšaudyta Odesa, per drono ataką Kyjive sužeisti žmonėsNaktį į pirmadienį apšaudytas Odesos uostamiestis. Gyventojai pranešė apie girdėtus stiprius sprogimus, skelbiama „Telegram“ kanaluose. „Ukinform“ skelbia, kad Kyjive pirmadienio naktį penki žmonės buvo sužeisti bepiločio orlaivio nuolaužoms nukritus ant Ukrainos sostinės Svjatošinskio ir Solomianskio rajonų. Tai pranešė Kyjivo meras Vitalijus Kličko savo „Telegram“ kanale.Jis rašė, kad sprogimo vietoje Solomianskio rajone buvo sužeisti trys žmonės, o Sviatošinskio rajone – vienas. Vėliau jis patikslino, kad Sviatošinskio rajone hospitalizuojami du asmenys.https://t.me/operativnoZSU/95259

Rusai ieško būdų, kaip „apeiti“ Ukrainos oro gynybą Rusijos kariuomenė, nuolat keisdama taktiką, ieško galimybių „apeiti“ Ukrainos oro gynybą. „Jie mėgina išsekinti mūsų priešlėktuvinę gynybą ir rasti būdų ją apeiti, – sekmadienį per nacionalinę televiziją sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operatyvinės vadovybės „Pietūs“ atstovė Natalija Humeniuk. – Jie naudoją viską, ką turi“. Esą taupomi tik didelio tikslumo ginklai. Be to, dažnais oro antskrydžiais bei karinės aviacijos aktyvumu priešas, anot N. Hemeniuk, nori padidinti psichologinį spaudimą ukrainiečiams. Ukrainos oro gynyba dabar jau turi moderniausių vakarietiškų ginklų sistemų, įskaitant JAV gaminamą sistemą „Patriot“ bei vokiečių „Iris-T“.

Skaityti visą pranešimą