Karas Ukrainoje. Iš Pentagono atstovo – naujos žinios apie padėtį Soledare

Prieš 1 metus 72

„Kalbant apie Soledarą, ir toliau stebime intensyvias ir sunkias kovas aplink Soledarą ir Bachmutą, kuris, žinoma, yra gana arti. Negalime patvirtinti jokios informacijos apie tai, kad Soledarą užėmė Rusijos kariai“, – pabrėžė jis per brifingą.

Rusijos karas prieš Ukrainą

 Borisas Johnsonas planuoja kelionę į UkrainąBuvęs Didžiosios Britanijos Ministras Pirmininkas Borisas Johnsonas planuoja kelionę į Ukrainą pas Volodymyrą Zelenskį. Pasak „The Guardian“, oficialios informacijos apie kelionę dar nėra, B. Johnsono atstovas spaudai atsisakė ją komentuoti.Tačiau buvęs ministras pirmininkas draugams sakė, kad artimiausiais mėnesiais ketina vykti į Kijevą ir viešai išreikšti paramą šaliai prieš Rusijos agresorius. Laikraštis teigė, kad Ukrainos šaltiniai patvirtino, jog B. Johnsonas „ketina“ vykti į Kijevą, tačiau konkrečios informacijos apie datas dar nėra.

Pentagonas: negalime patvirtinti jokios informacijos apie tai, kad Soledarą užėmė Rusijos kariaiJAV gynybos departamento atstovas spaudai generolas Patrickas Ryderis pareiškė, kad Pentagonas nepatvirtino informacijos apie tariamą Rusijos įvykdytą Soledaro miesto Donecko srityje užgrobimą.„Kalbant apie Soledarą, ir toliau stebime intensyvias ir sunkias kovas aplink Soledarą ir Bachmutą, kuris, žinoma, yra gana arti. Negalime patvirtinti jokios informacijos apie tai, kad Soledarą užėmė Rusijos kariai“, – pabrėžė jis per brifingą.Anot D. Ryderio, Pentagonas matė žiniasklaidos informaciją apie tariamą „Wagner PMC“ samdinių užgrobtą miestą.„Tačiau žinome, kad ukrainiečiai toliau vykdo operacijas aplink Soledarą ir toliau duoda atkirtį. Tuo tarpu mes toliau dirbame su Ukraina ir tarptautine bendruomene, kad suteiktume Ukrainai reikalingą saugumo pagalbą“, – apibendrino Pentagono atstovas.

Borisas Johnsonas planuoja keliauti į Ukrainą Buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas artimiausiais mėnesiais planuoja aplankyti prezidentą Volodymyrą Zelenskį Ukrainoje, rašo „The Guardian“.Skelbiama, kad B. Johnsonas draugams papasakojo apie savo planus, o šaltiniai iš Ukrainos taip pat sakė, kad yra „ketinimas“ dėl kelionės. Jie pridūrė, kad V. Zelenskis ir B. Johnsonas laiko vienas kitą draugais.Panašu, kad šie planai sukrėtė torių parlamentarus, kurie mano, kad tokia kelionė gali pakenkti ministro pirmininko Rishi Sunako autoritetui.

Pentagonas: Rusijos kariuomenės vadovybės pertvarkymas rodo sistemines problemas Pentagono atstovas spaudai Patrickas Ryderis atsakė į žurnalistų klausimus apie karą Ukrainoje. Jis nelietė tik amerikiečių ginklų tiekimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms temos, vadindamas ją Valstybės departamento prerogatyva. Kalbėdamas apie Valerijaus Gerasimovo paskyrimą Rusijos kariuomenės vadu Ukrainoje, P. Ryderis teigė, jog „tai tikriausiai atspindi sistemines problemas, su kuriomis Rusijos kariuomenė susidūrė pačioje invazijos pradžioje. Kalbėjome apie kai kuriuos iš jų – problemas su logistika, su vadovavimu, su parama, su morale [...] Ir jų apibrėžtų strateginių tikslų nesėkmė operacijoje.“ Jis teigė, kad kitos šių pokyčių priežastys yra Rusijos planas šiais metais pradėti rimtus naujus puolimus ir vidinė Kremliaus valdžios kova. Pentagono atstovas taip pat teigė, kad JAV toliau stebi intensyvias kovas Soledare ir netoliese esančiame Bachmute ir negali patvirtinti pranešimų, kad Soledarą užėmė Rusijos pajėgos. P. Ryderis tvirtino, jog Pentagonas atidžiai stebi ir Baltarusiją: „Žinome, kad Rusijos pajėgos vykdė pratybas su Baltarusijos kariuomene, tačiau šiuo metu nematome jokių puolimo ženklų.“

Baltarusijos aerodromo palydovinės nuotraukos rodo sukauptą karinę technikąBaltarusijos Gomelio regiono aerodrome „Zyabrovka“ yra oro gynybos sistemos „S-300/400“, ZRPK „Pantsir“ ir kita įranga, matoma bendrovės „Rochan Consulting“ paskelbtose palydovinėse nuotraukose, rašo BBC. Pasak karinio analitiko ir „Rochan Consulting“ vadovo Conrado Muzykos, nuotraukose taip pat matyti daugybė šviežių padangų takelių ir statybų pėdsakų – tikėtina, kad aerodromas plečiasi.Nuotraukoje galima pamatyti devynių priešlėktuvinių raketų sistemų „S-300/400“ ir ZRPK „Pantsir“ padalinį.Į šiaurę nuo aerodromo taip pat matomi konteineriai su šaudmenimis priešlėktuvinėms sistemoms.Ukrainos kariuomenė liepą sakė, kad Zyabrovkos aerodromą Rusijos kariuomenė naudoja atakuodama Ukrainos miestus.

Zelenskis tikisi, kad lenkų pasiūlymas dėl tankų taps pavyzdžiuUkrainos prezidentas tikisi, kad daugiau sąjungininkų sutiks siųsti tankus į jo šalį.Lenkija pareiškė ketinanti nusiųsti į Ukrainą savo Vokietijoje pagamintus tankus „Leopard“, jei Berlynas sutiks neblokuoti tokio žingsnio. Lietuva taip pat pareiškė tieksianti priešlėktuvinius ginklus ir amuniciją.„Lenkija ir Lietuva gali strategiškai pradėti žingsnius dėl tankų suteikimo Ukrainai, – Lenkijos valstybiniam transliuotojui „TVP Info“ sakė Volodymyras Zelenskis. – Visada kas nors turi rodyti pavyzdį... šis žingsnis gali mums padėti, kad kitos šalys seks Lenkijos ir Lietuvos pėdomis“.Tai bus pirmieji Vakarų tankai, kurie bus išsiųsti į Ukrainą, ir tai bus esminis paramos žingsnis.

Budapešto meras: patariu atvažiuoti į Bučą ir pažvelgti išgyvenusiems žmonėms į akisBudapešto meras Gergely Karácsony, trečiadienį atvykęs į Ukrainą su dar trijų Europos šalių sostinių vadovais, paskelbė vaizdo kreipimąsi, kuriame išdėstė argumentus, kodėl svarbu, kad Ukraina nugalėtų šiame kare, praneša Vengrijos portalas „Telex“.Budapešto vadovas lankėsi karo ligoninėje ir vaikų ligoninėje Kyjive, taip pat apžiūrėjo Rusijos karo nusikaltimų vietas Bučoje.„Jeigu kai kas prarado moralinį kompasą ir negali pamatyti skirtumo tarp aukos ir agresoriaus, jeigu kai kas pamiršo, ką patyrė vengrai XX amžiuje – patariu atvažiuoti čia, į Bučą ir Kyjivą, ir pažvelgti išgyvenusiems žmonėms į akis. Tada bus aišku, kad šiame kare ne šiaip dvi šalys kovoja tarpusavyje, bet blogio jėgos mėgina okupuoti kitą šalį“, - pabrėžė jis.Pasak mero, parama ukrainiečiams – ne tik Vengrijos moralinė pareiga, tai atitinka ir jos pačios interesus, kad ateityje nereikėtų svarstyti, kuri šalis taps nauja agresijos auka.„Šis karas turi baigtis tik Ukrainos pergale“, - pabrėžė G. Karácsony`is.

Bratislava: JAV atitraukia iš Slovakijos gynybos sistemą „Patriot“JAV netrukus atsiims savo priešraketinės gynybos sistemą „Patriot“, dislokuojamą Slovakijoje nuo karo Ukrainoje pradžios, pranešė Bratislavos gynybos ministerija.Saugumo sumetimais nėra žinoma, kada tiksliai tai įvyks, bet tai „tik kelių savaičių klausimas“, ketvirtadienį dpa sakė ministerijos atstovė Martina Koval Kakascikova.Su Ukraina tiesiogiai besiribojanti Slovakija balandžio pradžioje padovanojo Rusijos puolamai kaimyninei šaliai vienintelę turėtą sovietinio tipo priešlėktuvinių raketų sistemą S-300. Siekiant kad NATO šalis neliktų be veiksmingos oro erdvės apsaugos, sąjungininkės JAV, Nyderlandai ir Vokietija dislokavo Slovakijoje iš viso keturias sistemas „Patriot“. Nyderlandai savo sistemą jau atsiėmė. Kai savąją atsiims ir JAV, Slovakijos Sliačo karinėje oro bazėje liks tik viena Vokietijos suteikta sistema „Patriot“.Gruodį viešėdama Bratislavoje gynybos ministrė Christine Lambrecht patvirtino, kad Vokietijos sistemos „Patriot“ liks Slovakijoje bent iki 2023 m. pabaigos.Remiantis oficialiais pranešimais, JAV išveža „Patriot“ seniai planuotiems „priežiūros darbams“.Slovakija „intensyvias derasi su Aljanso partnerėmis, kad gautų tinkamą JAV sistemos „Patriot“ pakaitalą“, dpa sakė M. K. Kakascikova. Ji atsisakė komentuoti žiniasklaidos spėliojimus, kad po remonto JAV sistema „Patriot“ bus pristatyta tiesiai į Ukrainą.

Rusija: su Ukraina besiribojančioje Belgorodo srityje vėl nugriaudėjo sprogimaiKetvirtadienį Rusijos Belgorodo srities Novyj Oskolo miesto gyventojai girdėjo du galingus sprogimus. Tai pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis vietos „Telegram“ kanalu.Jo duomenimis, po sprogimų, nuo kurių drebėjo langų stiklai, padangę nušvietė pašvaistė. Ta kryptimi nuskubėjo specialiųjų tarnybų automobiliai.Bet „Telegram“ kanale teigiama, kad Novyj Oskolo rajone atskridusių sviedinių ar raketų neužfiksuota.„rbc.ua“ primena, jog anksčiau su Ukraina besiribojančios Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas pareiškė, kad buvo apšaudytas vienas regiono kaimas.Sausio 8 d. Belgorodo srities Šebekino miesto gyventojai taip pat girdėjo kelis sprogimus.

Zelenskis susitiko su Latvijos parlamento pirmininkuUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį Kyjive susitiko su naujuoju Latvijos Saeimos pirmininku Edvardu Smiltenu ir aptarė su juo politinę, humanitarinę ir gynybinę paramą Ukrainai, praneša „Ukrinform“.„Latvijos politinė, humanitarinė ir gynybinė parama Ukrainai yra svarbi mūsų valstybei“, - parašė „Telegram“ kanale V. Zelenskis.Prezidentas taip pat padėkojo Latvijai už Ukrainos teritorijos vientisumo ir suvereniteto rėmimą ir nuoširdų ukrainiečių, priverstų palikti tėvynę dėl Rusijos agresijos, priėmimą.Su E. Smiltenu taip pat susitiko Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis ir Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas.

Rusija gali padidinti šauktinių amžiaus ribąVienas aukšto rango Rusijos politikas patvirtino, kad Maskva gali nustatyti didesnę piliečių, kuriuos galima pašaukti į ginkluotąsias pajėgas, amžiaus ribą, praneša „Skynews“.Šiuo metu privalomosios karo tarnybos amžius yra 18-27 metai. Prezidentas Vladimiras Putinas pritarė siūlymams padidinti amžiaus intervalą, kad jis apimtų 21–30 metų žmones.Tačiau vyresnysis politikas Andrejus Kartapolovas sakė, kad pasiūlymai iki šių metų pavasario padidins viršutinę ribą iki 30, o apatinės ribos padidinimas nuo 18 iki 21 vyks per „pereinamąjį laikotarpį“ nuo vienerių iki trejų metų.Kritikai tai vertina kaip bandymą artimiausiu metu padidinti rusų, galinčių būti pašauktų į karinę tarnybą, skaičių dėl didelių karo Ukrainoje nuostolių.A. Kartapolovas atmetė šią mintį ir teigė, kad šauktinių skaičiaus didinti neplanuojama, kai šauktinis amžius padidės iki 21 metų.„Kasmet mūsų turimų šauktinių skaičius mažėja. Ir tas skaičius nebus didinamas“, – jį citavo naujienų agentūra TASS.

Ukrainoje – perspėjimas apie raketų atakas iš Baltarusijos Ukrainos oro pajėgų vadovybės atstovas spaudai perspėjo dėl galimų raketų atakų iš Baltarusijos, prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pareiškus, kad Ukraina turi būti pasirengusi prie savo sienos su Baltarusija.Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime Jurijus Ihnatas sakė, kad pastarojo meto raketų atakos prieš Ukrainą daugiausia buvo vykdomos iš Rusijos arba iš okupuotų teritorijų. Tačiau jis pridūrė, kad „Baltarusijos teritorija buvo nuolat naudojama Rusijos karių, kad joje atliktų tam tikrus manevrus, dislokuotų Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų grupę, specialios paskirties orlaivius, teikiančius radiolokacinę pagalbą ir kt. Todėl grėsmė visada išlieka“.Jis teigė, kad būtent iš Baltarusijos teritorijos dauguma balistinių raketų buvo paleistos prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą.Ukraina baiminasi, kad Rusija gali suburti pajėgas artimos Maskvos sąjungininkės Baltarusijos teritorijoje prieš smogdama į šiaurės vakarus ar net bandydama hudėti Kijevo link.Rusija ir Baltarusija sustiprino savo bendrą karinę grupuotę Baltarusijoje ir planuoja ten nuo kito pirmadienio surengti bendras aviacijos pratybas.

Žiniasklaida: Suomijoje išaugo darbo ieškančių ukrainiečių skaičiusSuomijos valstybinė užimtumo tarnyba informavo, kad šiuo metu beveik 7 tūkst. ukrainiečių yra užregistruoti kaip ieškantys darbo. Jų skaičius padidėjo prasidėjus Rusijos agresijai prieš Ukrainą, praneša portalas „Yle“.Pasak tarnybos atstovų, šis skaičius gali būti nevisiškai tikslus.Didžiausia kliūtis ukrainiečių įsidarbinimui tebėra kalbos barjeras, dalis jų nekalba nei suomių, nei švedų, nei anglų kalbomis.Užimtumo tarnybos ekspertė Susanna Piepponen pažymėjo, jog Ukrainos piliečiai įdarbinami, bet sunku tiksliai pasakyti, kiek iš jų rado darbą.Anot ekspertės, ukrainiečiai, be kita ko, dirba visuomeninio maitinimo, valymo, metalurgijos, statybos, medienos apdirbimo ir maisto pramonės įmonėse.

Lavrovas kitą savaitę vyks į BaltarusijąRusijos užsienio reikalų ministras po kelių savaičių antrą kartą vyks į Baltarusiją. Pranešama, kad ateinantį ketvirtadienį Sergejus Lavrovas vyks į Minską susitikti su Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos nariais. Paskutinį kartą jis Minske lankėsi gruodžio 19 d., kai į Baltarusiją taip pat atvyko Vladimiras Putinas.Vakarų ekspertai mano, kad Rusija spaudžia Baltarusiją siųsti karius į konfliktą Ukrainoje, nors vis dar manoma, kad tai mažai tikėtina.

Vienas žmogus žuvo per raketų ataką ZaporožėjeRusijos raketai pataikius į gyvenamąjį namą žuvo 70 metų moteris. Iš po pastato griuvėsių taip pat buvo ištrauktas vyras, dar vienas žmogus buvo sužeistas, pranešė Zaporožės srities gubernatorius Oleksandras Staruchas. Per raketų atakąbuvo apgadinti gyvenamieji namai, ūkiniai pastatai, garažai ir vietinės komunalinių paslaugų bendrovės įranga.

Niinistö: jeigu bus sudarytas Europos projektas dėl tankų Ukrainai, prireiks ir Suomijos indėlioSuomijos prezidentas Saulis Niinistö, ketvirtadienį komentuodamas tankų tiekimo Ukrainai klausimą, pareiškė, jog jeigu bus sudarytas Europos projektas, prireiks ir Suomijos indėlio, praneša portalas „Yle“.Pasak valstybės vadovo, tankų „Leopard“ Ukrainai gali būti perduota tam tikromis sąlygomis.Kartu prezidentas pažymėjo, jog negali būti kalbos apie didelį (perduodamų) tankų skaičių, kadangi Suomija yra Rusijos kaimynė ir kol kas dar netapo NATO nare.Anksčiau galimybes tiekti Ukrainai tankus komentavo Suomijos gynybos ministras Mikkas Savola. Pasak jo, Suomija laukia didesnių šalių, tarp jų – Vokietijos, sprendimų šiuo klausimu. Jis taip pat pabrėžė, kad Suomijai svarbiausia užtikrinti savo gynybinį pajėgumą.Pasak kai kurių šaltinių, Suomija turi 239 tankus „Leopard 2“.

Vokietijos pareigūnas sako, kad jo šalis netrukdys siųsti tankų į UkrainąVakar Lenkija pareiškė ketinanti siųsti tankus „Leopard“ Ukrainai, taip parodydama, kad dar labiau didina paramą karo draskomai šaliai. Tačiau labai svarbu, kad Lenkija turi gauti Berlyno sutikimą siųsti Vokietijoje pagamintus kovinius tankus. Vokietijos vicekancleris dabar pareiškė, kad jo šalis neblokuos ginklų perdavimo. „Vokietija neturėtų trukdyti kitoms šalims priimti sprendimus dėl paramos Ukrainai, nepriklausomai nuo to, kokius sprendimus priima Vokietija“, – sakė Robertas Habeckas. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kol kas jokių komentarų nepateikė. 

500 civilių gyventojų lieka kovojančiame SoledareRytiniame Soledaro mieste tebegyvena apie 523 žmonės, šiandien pranešė Donecko srities karinės administracijos vadovas.Ukraina pareiškė, kad „įnirtingos kovos“ tęsiasi.

Ukraina: įnirtingiausi mūšiai tęsiasi SoledareĮnirtingiausi mūšiai tęsiasi Donecko srities Soledaro, Praskovejevkos, Bachmuto ir Kleščejevkos rajonuose, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.„Per dieną Rusijos okupantai surengė penkis raketų smūgius (visi jie buvo nukreipti prieš taikius miestus: Kostantynivką, Kramatorską ir Zaporožę), taip pat 12 oro smūgių. Buvo iššautos keturios raketos“, – rašoma pranešime.Pažymima, kad priešo oro ir raketų smūgių grėsmė išlieka visoje Ukrainoje. „Priešas ir toliau daugiausia pastangų skiria bandymams užimti Donecko sritį, esančią administracinės sienos linijoje, ir toliau žengia Bachmuto kryptimi. Įnirtingiausi mūšiai tęsiasi Soledaro, Paraskovjevkos, Bachmuto ir Kleščejevkos gyvenviečių rajonuose“, – sakoma pranešime.

Užsieniečiai galės tarnauti Ukrainoje pagal sutartįUkrainos Aukščiausioji Rada priėmė įstatymo projektą dėl užsieniečių karinės tarnybos pagal sutartį. Už jį balsavo 321 deputatas.Tai ketvirtadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis parlamentaru Jaroslavu Železniaku.Šis įstatymas leis užtikrinti teisinį apibrėžtumą, lygias galimybes ir teises užsieniečiams ir asmenims be pilietybės, atliekantiems karinę tarnybą visose Ukrainos karinėse formuotėse, sudarytose pagal šalies įstatymus.„Prasidėjus Rusijos agresijai, daug užsienio piliečių pareiškė norą ginti Ukrainą. Jau buvo priimti keli įstatymai, bet liko netikslumų“, - parašė „Telegram“ kanale Ukrainos parlamento narys Oleksijus Hončarenka.Anksčiau keičiant įstatymus juose buvo išvardyti tik Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pavaldūs daliniai, o prie Nacionalinės gvardijos sudaryti daliniai nebuvo įtraukti į sąrašą. Kaip tik toks dalinys yra „Azovo“ pulkas, kuriame tarnauja daug užsienio piliečių.„Todėl kariškiai užsienio piliečiai, tarnaujantys, pavyzdžiui, „Azovo“ pulke, neturi galimybės legaliai būti Ukrainos teritorijoje ir ateityje negalės gauti Ukrainos pilietybės“, - sakoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.„rbc.ua“ primena, jog praėjusių metų gruodžio 4 d. buvo pranešta, kad mūšiuose prie Bachmuto žuvo penki savanoriai iš Sakartvelo. Iki tol buvo žinoma apie 23 kartvelus, kurie žuvo, gindami Ukrainą.Spalio mėnesį prie Charkivo žuvo 23 metų savanoris iš Airijos.

Zelenskis: Ukrainos pajėgos gaus viską, ko reikia, kad apgintų Bachmutą ir Soledarą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad kariniai daliniai, kovojantys su Rusijos pajėgomis dėl rytinių Bachmuto ir Soledaro miestų, bus aprūpinti visa reikalinga ginkluote.„Noriu pabrėžti, kad šiuos miestus ginantys daliniai bus aprūpinti amunicija ir viskuo, ko reikia, laiku ir be pertrūkių“, – sakoma Ukrainos vadovo pareiškime, kurį jis paskelbė po susitikimo su aukštais kariniais pareigūnais.

Albanija pirmą kartą atidarys ambasadą UkrainojeAlbanija pirmą kartą per 30 diplomatinių santykių metų atidarys savo ambasadą Ukrainoje. Kol kas nežinoma, kada diplomatinė atstovybė atvers savo duris, bet ji įsikurs Kyjive.Tai ketvirtadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Albanijos užsienio reikalų ministre Olta Jacka.„Ir Albanija, ir Ukraina priklauso laisvų demokratinių valstybių šeimai, abiejų šalių ateitis – euroatlantinėje šeimoje. Diplomatinių santykių užmezgimo 30-ųjų metinių proga džiaugiuosi galėdama paskelbti, jog Albanija pakels diplomatinio atstovavimo lygį Kyjive ir atidarys ambasadą Ukrainoje“, – parašė tviteryje žinybos vadovė.Ministrė pareiškė, kad abi šalys nuėjo kelią nuo tironijos iki demokratijos, ir pažymėjo didvyrišką ukrainiečių kovą už savo laisvę.„Dabartinėmis aplinkybėmis mes remiame Ukrainą kaip tikri draugai, būdami teisingoje istorijos pusėje“, – pabrėžė Albanijos diplomatijos vadovė.„rbc.ua“ primena, kad 2020 metų rugsėjį Ukraina pirmą kartą atidarė savo ambasadą Albanijos sostinėje Tiranoje.

Ukraina didina gynybinius pajėgumus pasienyje su Baltarusija Baltarusija šiuo metu nekelia Ukrainai tiesioginio pavojaus, bet šalies ginkluotosios pajėgos laipsniškai didina savo gynybinius pajėgumus pasienyje.Tai savo „Facebook“ paskyroje pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Jungtinių pajėgų vadas generolas leitenantas Serhijus Najevas, kuriuo remiasi „Ukrinform“.„Šiuo metu Baltarusija nekelia tiesioginės grėsmės Ukrainai. Mes nuolat palaikome ryšį su partneriais užsienyje – Jungtinėse Valstijose, Lenkijoje, kitose šalyse. Be to, nuolat dirba mūsų žvalgyba. Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų daliniai, dislokuoti palei mūsų valstybės sieną, nei kiekybiniu, nei kokybiniu požiūriu nepasikeitė. Mes jaučiamės ramiai. Ramiai – tai reiškia, kad mes profesionaliai atliekame mums patikėtas užduotis, taip pat laipsniškai didiname savo gynybinius pajėgumus ir geriname kariškių parengtį“, – parašė generolas.Anksčiau ketvirtadienį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos  viršininko pavaduotojas brigados generolas Oleksijus Hromovas pranešė, kad bendrų karinių pratybų dingstimi Rusija artimiausiu metu Baltarusijos teritorijoje dislokuos kariuomenės grupuotę, kuri gali būti panaudota agresyviems veiksmams prieš Ukrainą. Be to, Rusija didina savo aviacijos grupuotę Baltarusijoje.

Rusijoje nuteistas karys, atsisakęs kariauti Ukrainoje Rusijos Ufos mieste (Baškirijos Respublika) nuteistas karys, atsisakęs kariauti Ukrainoje, praneša „The Guardian“.Laikraštis remiasi leidiniu „The Moscow Times“, kuris savo ruožtu cituoja teismo spaudos tarnybą. Kaip tvirtinama, 24-erių Marselis Kandarovas 2022 m. gegužę pažeidė savo pareigas, nes „nepanoro dalyvauti specialiojoje karinėje operacijoje“. Jis buvo sulaikytas rugsėjį.Skelbiama, kad dėl „karinės tarnybos vengimo“ teismas jam skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Jaunuolis ją turės atlikti kalėjime.

Avdijivkoje tragiškai mirė šešiametėAvdijivkoje tragiškai mirė šešiametė, vardu Ela. Kadangi jos artimieji, močiutė ir senelis, atsisakė evakuotis, nuo sprogimų, griaudinčių artilerijos ugnies siaubiamoje zonoje, visiems teko slėptis rūsyje. Deja, vaiko širdis neatlaikė karo siaubo.Apie mergaitės mirtį laidos „Espresso“ eteryje pranešė Avdijivkos civilinės-karinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas. Vėliau išsamesne informacija ir vaizdo įrašu, kuriame nufilmuota Ela, per „Facebook“ pasidalijo savanoris Vladas Machovskis.„Avdijivkoje tebėra maždaug 2,5 tūkst. gyventojų, įskaitant vaikus. Naktį mirė 6 metų mergaitė. Preliminari mirties priežastis – širdies smūgis. Mergaitė su senele gyveno Avdijivkoje. Jos motina šiuo metu uždarbiauja užsienyje, o tėvas – miręs. Vakare mergaitei pradėjo tirpti rankos ir kojos, tačiau ji niekam nieko nesakė. Deja, nėra jokio įstatymais numatyto mechanizmo, leidžiančio priverstinai išvežti vaikus iš miesto. Mes nuolatos kreipiamės į deputatus ir reikalaujame, kad toks įstatymas būtų priimtas. Juk dėl tėvų aplaidumo vaikai patenka į pavojų“, – aiškino V. Barabašas.Savanoris nurodė pažinojęs tą mergaitę. Jis teigė matęs ją sėdinčią rūsyje kartu su seneliu ir močiute. Vaikas tada prisipažino, kad jam baisu. Deja, Elos giminaičiai nesutiko evakuotis, nors jiems buvo siūloma išvykti ir išgelbėti vaiką.„Po kurio laiko vėl ten apsilankiau, įtikinėjau, kad reikia evakuotis, tačiau jie nepanoro. Per šeštąjį mergaitės gimtadienį atvežiau tortą ir dovaną, tačiau globėjai diskretiškai atsisakė leisti man susitikti su mergaite. Vėliau jie persikėlė į Senąją Avdijivką. Aš nuvykau ir ten, bet susitikti su vaiku nebuvo leista... Jaučiu siaubingą skausmą. Vos porą kartų matytas vaikas sudrebino sielą. Mergaitė žiūrėjo didelėmis, patikliomis akimis... Kaipgi išgelbėti tuos vaikus?“ – parašė V. Machovskis.https://twitter.com/lenaUA/status/1613304305301299202

Pareigūnas: Lenkija darys spaudimą kitoms šalims dėl tankų perdavimo Ukrainai Lenkija darys spaudimą kitoms Europos šalims dėl tankų „Leopard 2“ perdavimo Ukrainai, kadangi Ukrainos pralaimėjimas reikštų ir Lenkijos pralaimėjimą.Tai televizijos kanalui „TVP Info“ pareiškė Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mülleris, komentuodamas Lenkijos sprendimą perduoti Ukrainai tankų „Leopard 2“ kuopą.Pasak jo, Lenkija paskelbė šį sprendimą, kad „paskatintų kitas šalis padaryti tą patį“.„Jeigu neapginsime nepriklausomos Ukrainos, tai tapsime kitu taikiniu. Ir apie tai reikia atvirai kalbėti: jeigu pralaimės Ukraina, tai pralaimės ir Lenkija. Ji bus kitas Rusijos karo veiksmų taikinys, arba Lietuva, Estija ar Latvija, juk mes esame artimiausioje potencialioje fronto linijoje“, – pabrėžė pareigūnas.Anot P. Müllerio, Lenkija siekia, kad Ukraina galėtų apsiginti, o tam reikalinga ginkluotė.Kaip jau buvo pranešta, trečiadienį Lvive Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pareiškė, jog jo šalis priėmė sprendimą perduoti Ukrainai tankų „Leopard 2“ kuopą.

Ukrainos kariuomenė per pastarąją savaitę smūgiavo į daugiau kaip 300 Rusijos taikinių Ukrainos ginkluotosios pajėgos per pastarąją savaitę sudavė smūgius daugiau kaip 300 Rusijos taikinių.Kaip praneša „Ukrinform“, tai pareiškė kariuomenės Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininko pavaduotojas brigados generolas Oleksijus Hromovas.„Nuo sausio 5-osios artilerijos daliniai apgadino daugiau kaip 300 priešo objektų. Per šį laikotarpį 54 priešo taikiniams buvo suduota pasitelkiant raketinių pajėgų valdomą didelio tikslumo ginkluotę, o 21 taikinį ore sunaikino karinės oro gynybos pajėgos“, – spaudos konferencijoje pareiškė O. Hromovas.Jis pridūrė, kad padėtis fronto linijoje išlieka sudėtinga. 

Maskva: per Rusijos ir Ukrainos derybas Turkijoje nepasiektas joks susitarimas apsikeisti belaisviaisPer derybas Turkijoje Rusija ir Ukraina nepasiekė naujo susitarimo dėl apsikeitimo belaisviais, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė Maskvos pasiuntinė. Ji tvirtino, kad jos ankstesni pasisakymai apie apsikeitimą buvo neteisingai interpretuoti.Rusijos žmogaus teisių komisarė Tatjana Moskalkova trečiadienį Ankaroje surengė retas derybas su kolega iš Ukrainos Dmytro Lubinecu. Turkijos valstybinė žiniasklaida vėliau ją citavo žurnalistams sakiusią, kad jiedu susitarė, jog abi šalys apsikeis „daugiau nei 40 belaisvių“. Tačiau vėliau T.  Moskalkova naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvo kalbama apie jau apsikeistus belaisvius. „Kažkas kažką neteisingai suprato“, – tarptautinės konferencijos Turkijos sostinėje kuluaruose sakė T. Moskalkova. „Kalbėjome apie savo ankstesnio darbo rezultatus. Šie mainai jau įvyko.“T. Moskalkova pridūrė, kad ji ir D. Lubinecas apsikeitė sužeistų karių sąrašais rengiantis galimam apsikeitimui ateityje. „Tokie mainai vyksta nuolat. Dėl jų susitaria kariškiai, o mes dirbame kartu su jais“, – sakė ji.Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį sakė pritariantis tam, kad karo zonoje būtų atidarytas „humanitarinis koridorius“. T. Moskalkova tai pavadino „labai svarbiu pasiūlymu“, tačiau tam turi pritarti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Lenkijos pareigūnas: tik šiuolaikinė ginkluotė gali padėti pasiekti persilaužimą kare UkrainojeTik šiuolaikinė ginkluotė gali padėti pasiekti persilaužimą kare Ukrainoje, o persilaužimas reiškia taiką.Kaip praneša PAP, tai ketvirtadienį per spaudos konferenciją Lenkijos Seime pareiškė Lenkijos prezidento kanceliarijos Tarptautinės politikos biuro vadovas Jakubas Kumochas, komentuodamas šalies sprendimą perduoti Ukrainai tankų „Leopard“ kuopą pagal tarptautinės koalicijos programą.„Tai nėra spaudimas, nes tikime, jog visos Europos valstybės laikosi vieningos pozicijos, kad Ukrainą reikia ginti ir kad tik šiuolaikinė ginkluotė gali padėti pasiekti kuo greitesnį persilaužimą šiame kare, o persilaužimas jame reiškia taiką“, – sakė pareigūnas.Žurnalistų paklaustas, kaip turėtų atrodyti ši koalicija, J. Kumochas paaiškino, jog yra grupė Europos šalių, priklausančių NATO, kurios turi tokio tipo tankų. „Tikimės, kad kai kurios iš šių šalių yra pasirengusios dalyvauti koalicijoje ir perduoti tam tikrą tankų skaičių, nesumažindamos savo gynybinio pajėgumo, –teigė jis. – O veikdami drauge galėsime padovanoti Ukrainai nemažai tokių mašinų, bet kartu.“J. Kumochas pabrėžė, kad visais Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos veikamais siekiama stiprinti NATO rytinį sparną. „Stiprinti nepamirštant, kad už mūsų rytinės sienos vyksta karas dėl mūsų saugumo. Stipriname ne tik save, bet ir kitus, mūsų partneres Baltijos šalis, o pirmiausia remiame Ukrainą. Mes norime, kad Ukraina mus gintų, o ne mes patys gintumės prie Bugo (upė Ukrainos ir Lenkijos pasienyje – Eltos past.)“, – sakė jis.

Informacija apie Ukrainoje galimai žuvusį JK pilietį dar nepatvirtintaDauningo gatvė sureagavo į Rusijos privačios karinės grupės „Vagner“ paskelbtą informaciją, kad Ukrainoje esą žuvo vienas iš dviejų neseniai dingusių Jungtinės Karalystės (JK) piliečių, praneša „Sky News“.Nors premjero Rishio Sunako atstovas žiniasklaidai patikino, kad tai kelia didelį nerimą, jis paragino neskubėti prie išvadų, nes šios informacijos šaltinis yra „Vagner“. „Raginčiau vertinti atsargiai, kol šie pareiškimai bus patikrinti“, – pabrėžė atstovas.„Vagner“ apie tariamai žuvusį JK pilietį pranešė anksčiau ketvirtadienį. Grupė tvirtino, kad jos samdiniai rado žuvusio asmens palaikus, ant kurių esą buvo aptikti abiejų dingusių britų dokumentai. Nepaisant to, „Vagner“ neatskleidė nei žuvusiojo tapatybės, nei vietovės, kurioje pastebėjo jo lavoną.Kiek anksčiau buvo pranešta, kad Ukrainoje dingo du savanoriai pagalbos darbuotojai – 48-erių Andrew'as Bagshaw ir 28-erių Christopheris Parry. Londonas tvirtino, kad teikia paramą jų artimiesiems.

Danilovas: gausime ne tik tankų, bet ir daug kitų įdomių dalykųUkrainai ginklų pakaks ne tik apsiginti, bet ir imtis puolimo, pareiškė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Aleksejus Danilovas.„Ginklų mums pakaks ne tik išlaikyti gynybą, bet ir pereiti į puolimą“,  – sakė jis.A. Danilovo teigimu, po eilinio vadinamosios Ramštaino kontaktinės grupės Ukrainos gynybos klausimais posėdžio jie gaus ne tik tankų, bet ir daug kitų „įdomių dalykų“: „Dėkojame savo partneriams, nes tik jų dėka mes šiandien kontroliuojame situaciją. Bus ne tik tankų, manau, kad bus daugiau labai įdomių dalykų, apie kuriuos sužinosime po sekančio susitikimo.Kaip teigia A. Danilovas, Lenkijos prezidento pranešimas apie Ukrainai atiteksiančius „Leopard“ tankus – labai svarbus žingsnis tankų perdavimo kitoms šalims kontekstui.„Iki tol sunkiųjų tankų mums niekas net negalvojo duoti. Ir mums svarbiausia buvo – ir mūsų prezidentui, kuris šiuo klausimu užsiima 24 valandas per parą septynias dienas per savaitę – kad pagaliau ledai pajudėtų... Ir tai, kas vakar nutiko Lvive, Lenkijos prezidento pareiškimas, tai labai svarbus žingsnis tam, kad šis klausimas pagaliau pajudėtų iš mirties taško. Jūs gi žinote, kad mes tų tankų prašėme jau nuo vasaros pradžios. Dabar atėjo tas laikas, kai pagaliau pradėsime juos gauti. Dar kartą pasikartosiu: kalba šiuo atveju ne apie kiekį, svariausia – pradžia. Net nesvarbu, kiek jų ten bus – svarbiausia, kad juos pradėtų tiekti, o tada partneriai, esu tuo net daugiau nei tikras, vis aktyviau pradės įsitraukti į šį procesą. Ir tų tankų galiausiai bus tiek, kiek reikia mūsų šaliai nugalėti priešą...“ – patikino A. Danilovas.

Ukraina: padėtis Soledare sudėtinga Ukraina teigia, kad padėtis nuožmių mūšių apimtame Soledare yra sudėtinga, tačiau šalies ginkluotosios pajėgos ir toliau kaunasi dėl šio miesto kontrolės.„Šiandien Soledare tęsiasi pačios nuožmiausios ir intensyviausios kovos“, – tvirtino gynybos viceministrė Hanna Malyar. Nors, pasak jos, situacija mieste šiuo metu „sudėtinga“, „Ukrainos kariai atkakliai kaunasi“.Taip Ukrainos pusė dar kartą paneigė ankstesnius Rusijos privačios karinės bendrovės „Vagner“ pranešimus, kad jos samdiniai esą jau užėmė Soledarą. Patvirtinti šių duomenų dar nesiryžo nei Rusijos gynybos ministerija, nei Kremlius.

Ukraina „nutupdė“ Rusijos atakos lėktuvą „Su-25“Ukrainos kariuomenė skelbia ketvirtadienį numušusi Rusijos atakos lėktuvą „Su-25“.„Sausio 12 d. rytą Ukrainos karinių oro pajėgų priešlėktuvinių raketinių pajėgų daliniai rytų kryptimi sunaikino Rusijos atakos lėktuvą „Su-25“, – pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgos.Ukrainos gynėjų sėkmė tuo nesibaigia. Karinės oro pajėgos priminė, kad ryte šalies pietuose buvo sunaikintas „Orlan-10“ tipo žvalgybinis bepilotis orlaivis.

Praėjusią parą per Chersono apšaudymą žuvo 1 žmogus ir 5 buvo sužeisti Rusijos daliniai per praėjusias 24 valandas 90 kartų apšaudė Chersono sritį. Žuvo vienas žmogus ir penki buvo sužeisti, „Telegram“ kanale pranešė Chersono srities karinės administracijos vadovas Jaroslavas Januševyčius, kuriuo remiasi žinių agentūra „Ukrinform“.Jo duomenimis, okupantai naudojo pabūklus, raketų paleidimo sistemas, minosvaidžius ir tankų amuniciją. Chersono mieste 27 kartus atakuoti gyvenamieji rajonai. Smogta gimdymo namams bei gyvenamiesiems pastatams.

Ukrainos duomenimis, nuo plataus masto karo pradžios Rusija jau neteko apie 113 990 karių Rusija nuo visapusiškos invazijos pradžios 2022 m. vasario 24-ąją Ukrainoje jau neteko apie 113 990 karių (+430 per pastarąsias 24 val.), ketvirtadienį feisbuke pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.Štabo duomenimis, iki sausio 12-osios Maskvos kariuomenė taip pat neteko 3 094 tankų, 6 159 šarvuotųjų kovos mašinų, 2 082 (+4) artilerijos sistemų, 437 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 218 (+1) priešlėktuvinės gynybos sistemų, 285 lėktuvų, 276 (+1) sraigtasparnių, 4 826 automobilių ir degalų cisternų, 17 laivų, 1 865 (+3) dronų, 184 specialiosios technikos vienetų ir 723 sparnuotųjų raketų.Šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiantys nuožmūs mūšiai.

Ukraina: prie Soledaro likviduota daugiau kaip 100 Rusijos kariųUkrainos pajėgos aptiko keliose vietose susitelkusius rusų karius ir atakavo jų pozicijas.Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų kariai nukovė daugiau nei 100 rusų karių, apsistojusių prie Soledaro Donecko srityje.Prieš Rusijos pajėgas buvo surengta artilerinė ataka ir panaudota raketų sistema „Točka-U“. Šią informaciją per „Facebook“ perdavė Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų vadavietė.„Daugiau nei šimtas Soledaro rajone apsistojusių Rusijos karių jau pasiųsti į pragarą. Už tai reikia dėkoti koordinuotai savo darbą atlikusiems Specialiųjų operacijų pajėgų kariams, artileristams ir raketinės įrangos personalui. Keliose vietose įsitvirtinusius priešus aptiko Specialiųjų operacijų pajėgų operatoriai. Į priešą buvo nukreipta artilerija, o atakuojant vieną iš pozicijų panaudotas taktinių raketų kompleksas „Točka-U“, – nurodoma pranešime.Remiantis perduota informacija, keliais smūgiais buvo likviduota daugiau nei 100 rusų karių, taip pat po dvi kulkosvaidininkų ir minosvaidininkų komandas.Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgos paviešino ir vaizdo įrašą, kuriame nufilmuotas vienas iš artilerijos nutaikymo į nustatytas koordinates etapų.https://t.me/glavredinfo/58056

ISW: Prigožinui pasiųstas nemalonus ženklasValerijaus Gerasimovo paskyrimas naujuoju okupacinių pajėgų vadu iš dalies gali būti politinis sprendimas.Karo studijų instituto (ISW) ekspertai paaiškino, kad vadą pakeitęs Rusijos prezidentas V. Putinas galbūt nori susilpninti jėgos struktūrų pareigūnų valdžią, juk jų favoritu buvo S. Surovikinas.Anot analitikų, Rusijos gynybos ministerijos ir jėgos struktūrų pareigūnų, atstovaujamų privačios karinės bendrovės „Vagner“ savininko Jevgenijaus Prigožino, nuomonės dėl karo Ukrainoje vedimo metodų kardinaliai skiriasi.„Nuo 2022 m. pabaigos J. Prigožinas vis dažniau kritikuoja Rusijos gynybos ministerijos veiksmus Ukrainoje. Buvęs Rusijos kovotojų Donbase vadas ir garsus tinklaraštininkas Igoris Girkinas sausio 10 d. tiesiogiai kritikavo V. Putiną ir leido suprasti, kad palaikys Rusijos prezidento nušalinimą nuo pareigų“, – pažymėjo ekspertai.ISW analitikų teigimu, S. Surovikinas buvo V. Prigožino publikos numylėtinis ir gynybos ministro Sergejaus Šoigu varžovas. Specialistai mano, kad tokie veiksmai gali sukelti dar didesnį susiskaldymą RF informacinėje erdvėje, kalbant apie jėgos struktūrų pareigūnų frakciją.„V. Gerasimovo paaukštinimas, ko gero, iš dalies yra politinis žingsnis, skirtas Gynybos ministerijos veiksmams nepritariantiems jėgos struktūrų pareigūnams susilpninti, ir signalas J. Prigožinui bei kitiems žmonėms, kad jie turi sumažinti Gynybos ministerijos kritiką“, – samprotauja ISW darbuotojai.

Soledare dar yra keli šimtai civiliųUkrainos Soledaro mieste, dėl kurio vyksta nuožmūs mūšiai, Donecko gubernatoriaus Pavlo Kyrylenkos duomenimis, dar yra 559 civiliai, tarp jų – 15 vaikų. Dėl smarkių susirėmimų esą neįmanoma jų evakuoti iš miesto.Prieš karą Soledare Rytų Ukrainoje gyveno 10 500 žmonių. Mūšiai dėl šio miestelio tęsiasi.Rusų pusės pareiškimas, kad Soledaras užimtas, pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, yra propagandinis manevras. „Frontas Donecko srityse laikomas, – sakė jis savo tradiciniame kreipimesi. – Mūšiai tęsiasi. Darome viską, kad sustiprintume ukrainiečių gynybą“.Ir Ukrainos generalinis štabas paneigė rusų pranešimus apie Soledaro užkariavimą. „Kovos tęsiasi“, – sakoma pranešime.

Ekspertas apie pokyčius Rusijoje: artėja rimtas puolimasRusija dar kartą pakeitė savo kariuomenės vadą Ukrainoje – vadovauti jos pajėgoms kare paskirtas Valerijus Gerasimovas, trečiadienį pranešė Gynybos ministerija.„Armijos generolas Valerijus Gerasimovas, Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas, paskirtas Jungtinės kariuomenės (pajėgų) grupuotės vadu“, – pranešė ministerija.V. Gerasimovo pavaduotoju taps pastaruosius tris mėnesius Rusijos pajėgoms Ukrainoje vadovavęs Sergejus Surovikinas, pranešė ministerija.Šie pokyčiai gali reikšti, kad Kremlius ruošiasi rimtam puolimui, sako politikos analitikas Markas Galeotti.M. Galeotti mano, kad šiuo sprendimu nubaudžiamas ir S. Surovikinas, ir pats V. Gerasimovas. Jei V. Gerasimovui nepavyks pateisinti grandiozinių Vladimiro Putino planų Ukrainoje, jis bus paprasčiausiai pašalintas.Pasak eksperto, V. Putinas tikriausiai vis dar turi daug nerealių idėjų, kurias planuoja įgyvendinti per naują didelį puolimą. Naujasis paskyrimas yra „patvirtinimas, kad artėja rimtas puolimas. Bet kokiu atveju Putinas visas būsimas savo kariuomenės nesėkmes galės suversti Gerasimovui“.Anot Jungtinės Karalystės (JK) žvalgybos, trečiadienį Rusijos aukščiausiosios karinės vadovybės gretose įvykę pokyčiai reiškia, kad Kremliaus valdininkai suvokia, kokia nesėkminga yra jų vykdoma karinė kampanija.„Generalinio štabo viršininko paskyrimas karinių veiksmų Ukrainoje vadu rodo vis didesnį situacijos, kurioje atsidūrė Rusija, rimtumą ir yra aiškus pripažinimas, kad karinės kampanijos eiga neatitinka Rusijos strateginių tikslų“, – teigiama pranešime.JK žvalgybos manymu, sausio 11-osios pokyčiai kaip reikiant supykdys ultranacionalistus ir karo korespondentus, kurie V. Gerasimovą kaltino dėl karinių nesėkmių, o buvusį pajėgų Ukrainoje vadą S. Surovikiną – intensyviai palaikė. S. Surovikino paskyrimas vienu iš V. Gerasimovo pavaduotojų gerokai pakenkė jo autoritetui ir įtakai, reziumuoja britų žvalgyba.

TATENA: derybos dėl saugumo zonos apie Zaporižios AE – sudėtingosSusitarimą dėl saugumo zonos apie Rusijos kontroliuojamą Zaporižios branduolinę jėgainę nustatymo, pasak Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), sunkina kariškių dalyvavimas pokalbiuose. „Nemanau, kad susitarti neįmanoma, tačiau tai nėra paprastos derybos“, – Italijos TV stočiai RAI sakė TATENA vadovas Rafaelis Grossis, kurį cituoja ir agentūra „Reuters“.Pokalbiai su Ukrainos ir Rusijos atstovais esą tapo sudėtingesni, nes juose dalyvauja ne tik diplomatai, bet ir kariškiai. „Derybų stalas tapo ilgesnis, o pokalbiai sunkesni“, – kalbėjo R. Grossis. Jis teigė ketinąs kitą savaitę grįžti derybų į Ukrainą ir tikisi, kad vėliau vyks ir į Maskvą.Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą apšaudant elektrinės teritoriją.

Rusijos samdinių grupuotė „Vagner“ teigia Ukrainoje radusi dingusio brito kūnąRusijos samdinių grupuotės „Vagner“ pajėgos trečiadienį pranešė radusios vieno iš dviejų britų savanorių pagalbos darbuotojų, kurie laikomi dingusiais rytų Ukrainoje, kūną.Pasak „Reuters“, grupuotė savo pranešime neminėjo nei žuvusiojo vardo, nei vietovės, kur jis buvo rastas, tačiau teigė, kad ant jo kūno buvo rasti abiem britams priklausantys dokumentai.Kartu su pranešimu paskelbtoje nuotraukoje matyti pasai su abiejų dingusių darbuotojų Andrew Bagshaw ir Christopherio Parry pavardėmis.Ukrainos policija pirmadienį pranešė, kad ieško dviejų asmenų, dingusių rytų Ukrainoje, kur vyksta smarkūs mūšiai tarp Ukrainos ir Rusijos pajėgų. Penktadienio rytą jie abu išvyko iš Kramatorsko miesto į Soledarą ir šeštadienį vakare buvo paskelbti dingusiais be žinios, kai su jais buvo prarastas ryšys.Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai sakė, kad „teikia pagalbą Ukrainoje dingusių dviejų britų šeimoms“.

Zelenskis sveikina Lenkijos iniciatyvą perduoti jo šaliai „Leopard“ tankųUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino Lenkijos iniciatyvą skirti jo šaliai kovinių tankų „Leopard“. „Labai ačiū prezidentui Dudai, Lenkijos vyriausybei ir visiems mūsų lenkų draugams“, – sakė jis trečiadienio vakarą tradiciniame savo kreipimesi, komentuodamas Lvive vykusio susitikimo su kolegomis iš Lenkijos ir Lietuvos Andrzejumi Duda ir Gitanu Nausėda rezultatus. Vakariečių gamybos tankai esą yra „mūsų visos antikarinės koalicijos darbas ir naujas mūsų potencialo lygmuo“.A. Duda po susitikimo pareiškė, kad jo šalis priėmė sprendimą perduoti Ukrainai tankų „Leopard“ kuopą pagal tarptautinės koalicijos, kurios narė bus ir Lenkija, programą. Lenkijoje „Leopard“ kuopą paprastai sudaro 14 kovinių tankų. G. Nausėda savo ruožtu pareiškė, kad Lietuva skirs Ukrainai daugiau priešlėktuvinės ginkluotės.V. Zelenskis padėkojo savo kolegoms „už šį dar vieną nekintančios ir principingos paramos Ukrainai pasireiškimą“.

JAV gynybos sekretorius: nėra įrodymų, kad rusai užgrobė SoledarąJAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas sakė, kad 2022 m. sausio 11 d., Pentagonas neturi įrodymų, kad rusai galėjo užgrobti Soledarą. Būtent tokią informaciją skleidžia patys rusai.Anot „Ukrinform“, Ll. Austinas tokį pareiškimą išsakė per spaudos konferenciją po JAV ir Japonijos saugumo klausimų komiteto posėdžio Vašingtone.„Pirmiausia leiskite pradėti nuo Soledaro klausimo ir ar rusai jį „gavo“. Dabar negalime patvirtinti šios informacijos“, – pabrėžė JAV gynybos sekretorius.

Kruvinas laikotarpis Chersone: žuvo 65 žmonėsNuo lapkričio 20 d. Chersone dėl Rusijos apšaudymų žuvo 65 žmonės.Anot UNIAN korespondento, Chersono miesto karinės administracijos vadovė Halyna Lugova pranešė, kad buvo sužeista 160 žmonių, tarp jų keturi vaikai."Priešas ir toliau žudo mūsų žmones. Smarkių apšaudymų metu, nuo lapkričio 20 d., apšaudymų skaičius siekė 1223, žuvo - 65, tarp jų ir vaikai", - sakė H. Lugova.

Zaporižia vėl buvo užpulta: apgadinti infrastruktūros objektai, kilo gaisrasRusų pajėgos vėl smogė Zaporižiai. Žinoma, kad dėl to mieste buvo pažeisti infrastruktūros objektai.Savo „Telegram“ kanale Zaporižios miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtevas pranešė apie apšaudymus. Išpuolis įvyko sausio 12-osios naktį. Nuo 3:09 iki 3:37 mieste aidėjo oro antskrydžio signalai.„Prakeiktas priešas vėl ciniškai užpuolė mūsų naktinį miestą. Buvo apgadinti infrastruktūros objektai. Kilo gaisras“ , – rašė jis.

Podoliakas: Rusijoje įvyko klasikinis generolų kerštasRusijos okupantų Ukrainoje vado pasikeitimas rodo, kad Rusijoje įvyko klasikinis generolų kerštas.Klasikiniai Rusijos generolai pradeda spausti FSB ir privačios karinės bendrovės „Wagner“ savininką Jevgenijų Prigožiną,  sakė prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas.„Tai reiškia klasikinės generolystės revanšą, nes Surovikinas (jau buvęs okupantų vadas generolas Sergejus Surovikinas – red. past.) buvo artimas ultraradikalų grupei Putino aplinkoje, kuri pretendavo į „mes vadovaujame“ statusą. Turiu omenyje ir Prigožiną, ir tą patį Surovikiną, ir tą patį Kadyrovą (Čečėnijos lyderį Ramzaną Kadyrovą – red.)“, – sakė jis.„Jis (Valerijus Gerasimovas, Rusijos kariuomenės generalinio štabo viršininkas – red.) tapo jungtinės Rusijos kariuomenės grupuotės vadu, o Surovikinas – jo pavaduotoju. Tačiau man atrodo, kad svarbesnis komponentas yra klasikiniai generolai – jie pradeda stumti Prigožiną, FSB“, – sakė Podoliakas.

Ukraina neigia, kad Turkija jai tiekia kasetinius šaudmenisUkrainos ambasadorius Ankaroje Vasylis Bodnaras paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad esą Turkija tiekia Ukrainai kasetinius šaudmenis.„Tokiais tvirtinimais siekiama pakenkti Ukrainos ir Turkijos santykiams, formuoti neigiamą dviejų šalių įvaizdį“, - sakė Anatolijos naujienų agentūrai ukrainiečių diplomatas.Komentuodamas leidinio „Foreing Policy“ publikaciją apie tariamą kasetinių šaudmenų tiekimą iš Turkijos į Ukrainą, V. Bodnaras pabrėžė, kad tarptautinė teisė draudžia naudoti tokius šaudmenis, o Ukraina laikosi tarptautinių normų net ir Rusijos agresijos akivaizdoje.Pasak ambasadoriaus, „Foreing Policy“ tvirtinimai tėra paskalos, nesiremiančios oficialiais šaltiniais.V. Bodnaro nuomone, tokia dezinformacija gali būti „Rusijos propagandos dalis“, o jos taikiniai yra Turkija ir Ukraina.„Aš kategoriškai neigiu šiuos tvirtinimus, neturinčius nieko bendra su tikrove. Ši prasimanyta naujiena yra „psichologinis ginklas“, kuriuo siekiama pakenkti Turkijos įvaizdžiui“, - įsitikinęs diplomatas.Diplomatinės misijos vadovas padėkojo Turkijai už kontaktų organizavimą vykstant karui Ukrainoje.„Mes manome, kad Turkija šiame procese gali atlikti svarbų vaidmenį, nes tarp kariaujančių šalių (Ukrainos ir Rusijos) nėra pasitikėjimo atmosferos. Turkija Ukrainai yra partnerė, kuria Kyjivas pasitiki. Ankara taip pat palaiko gerus ryšius su Rusija. Todėl Turkija gali atlikti svarbų vaidmenį šiuo formatu“, - pareiškė Ukrainos diplomatas.

Ukraina gavo iš Norvegijos 10 tiltų, skirtų išvaduotoms teritorijomsUkraina gavo iš Norvegijos 10 tiltų, kurie bus pastatyti išvaduotose teritorijose.Tai trečiadienį savo oficialiame tinklalapyje pranešė Ukrainos infrastruktūros ministerija, kuria remiasi „Interfax-Ukraina“.Pasak ministerijos spaudos tarnybos, bendra projekto kaina – 30 mln. Norvegijos kronų (apie 2,9 mln. eurų). Tiltų perdavimas Ukrainai finansuojamas iš Norvegijos URM humanitarinio biudžeto.Norvegijos pristatyti tiltai – tai laikinos konstrukcijos, kuriomis galės naudotis sunkvežimiai su humanitarine pagalba, greitosios pagalbos automobiliai, ugniagesių mašinos ir t. t.Gruodžio pradžioje Prancūzija padovanojo Ukrainai konstrukcijas trims tiltams, jas ketinama panaudoti Černihivo srityje atstatant praėjusių metų pavasarį sugriautus tiltus. Laikinų perkėlų Ukrainai atsiuntė ir Čekija.

CNN: Ukrainos ginkluotosios pajėgos toliau atkakliai kovoja dėl SoledaroUkrainos ginkluotosios pajėgos toliau atkakliai kovoja dėl Soledaro, tačiau nėra jokių atsitraukimo ženklų. Apie tai praneša CNN, kurios filmavimo grupė yra netoli miesto. „Esame maždaug už penkių mylių, septynių kilometrų nuo tos vietos, kur vyksta mūšis. Girdisi artilerija – dauguma sprogimų sklinda nuo miesto pusės“, – pranešė amerikiečių korespondentas.Žurnalistai pastebi, kad vos už kelių kilometrų nuo fronto linijos ukrainiečių kariai išlieka ramūs ir atlieka karių aptarnavimo ir logistikos darbus – „be jokių artėjančio atsitraukimo ar pasitraukimo požymių“.

Zelenskis: NATO retorikos apie „atviras duris“ nebepakankaUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tikisi konkrečių NATO sprendimų dėl jo šalies narystės šių metų vasarą Vilniuje įvyksiančiame Aljanso viršūnių susitikime, praneša UNIAN.„Dėl Vilniaus. Šiandien nebepakanka remti Ukrainą tik retorika apie atviras duris. To nepakanka mūsų valstybei motyvuoti, o jei konkrečiau – to nepakanka mūsų kariams motyvuoti“, - pareiškė jis trečiadienį per spaudos konferenciją Lvive, kurioje taip pat dalyvavo Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.Pasak V. Zelenskio, kandidatės į Europos Sąjungą statusas yra geras konkretaus Ukrainą motyvuojančio sprendimo pavyzdys.„Reikia judėti į priekį. Sprendimas bus priimtas Vilniuje. Mes labai tikimės ryžtingų žingsnių. Mes tikimės kažko daugiau nei atviros durys. Tokie dalykai motyvuoja. Kaip, pavyzdžiui, kandidatės į ES statusas. Tai rodo, kad mūsų nemaitina pažadais, kad mus tikrai laiko lygiais tarp lygių. Dialogo dėl stojimo į ES pradžia šiais metais skatina kovoti. Taip pat, kaip ir žingsniai į priekį Vilniaus viršūnių susitikime“, - pareiškė Ukrainos prezidentas.

Kuleba – Vokietijai: jei nenorite duoti tankų patys, tai leiskite tą daryti kitoms šalimsVokietija turėtų leisti kitoms valstybėms perduoti vokiškų tankų Ukrainai, kol Berlynas vis dar delsia priimti sprendimą dėl savo pagalbos.Tai interviu Vokietijos leidiniui „tagesschau.de“ pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.Pasak jo, Ukraina pasikliauja Vokietija, kuri yra viena iš nedaugelio šalių, tikrai turinčių reikiamą potencialą. Po visų diskusijų dėl vokiškos ginkluotės tiekimo liko paskutinis sprendimas – dėl tankų. Visais kitais klausimais judama į priekį.„Jeigu jūs kaip vyriausybė patys negalite priimti šio paskutinio svarbaus sprendimo, tai bent jau uždekite žalią šviesą šalims, kurios turi jūsų pagamintų tankų ir yra pasirengusios juos mums perduoti. Bet tam reikalingas jūsų leidimas“, – pažymėjo Ukrainos diplomatijos vadovas.„Mes norime sąžiningo požiūrio tankų klausimu, be delsimo. Kaip sužinojome per pastaruosius dešimt mėnesių, tai įvyks bet kuriuo atveju – tai tik laiko klausimas. Kam kankinti save, mus ir visus kitus, o ne tiesiog nedelsiant priimti sprendimą, kuriuo būtų galima didžiuotis?“ – klausė ministras.Kitos šalys negali perduoti Ukrainai Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard 2“ be Berlyno sutikimo.

Zelenskis: kovos Soledare vis dar vykstaUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis išjuokė Rusijos teiginius, kad jie užėmė dalį rytinio Soledaro miesto, sakydamas, kad kovos tebevyksta, praneša „Reuters“.

Didžiosios Britanijos vyriausybė paskelbė ketinanti siųsti tankus į UkrainąDidžiosios Britanijos vyriausybė pirmą kartą patvirtino savo ketinimą aprūpinti Ukrainą koviniais tankais. Pasak „Ukrinform“, apie tai trečiadienį pranešė leidinys „Financial Time“, cituodamas britų vyriausybės atstovą.„Mes spartiname savo paramą Ukrainai naujos kartos karinėmis technologijomis, kurios padės laimėti šį karą. Akivaizdu, kad koviniai tankai gali suteikti ukrainiečiams galimybę pakeisti žaidimo taisykles“, – sakė vyriausybės atstovas. Jis sakė, kad britų premjeras Rishi Sunakas paprašė gynybos sekretoriaus Beno Wallace'o artimiausiomis savaitėmis dirbti su partneriais, kad būtų galima judėti „toliau ir greičiau, kalbant apie mūsų paramą Ukrainai, įskaitant tankų tiekimą“.Kaip pranešta anksčiau, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda trečiadienį sakė, kad Lenkija perduos Ukrainai vokiečių sunkiųjų tankų „Leopard“.Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba per trečiadienį vykusį pokalbį telefonu su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu pažymėjo, kad svarbu aprūpinti Ukrainą vakarietiško stiliaus tankais.

Rusija paskelbė vėl pakeitusi karinį vadą UkrainojeRusija dar kartą pakeitė savo kariuomenės vadą Ukrainoje – vadovauti jos pajėgoms kare paskirtas Valerijus Gerasimovas, trečiadienį pranešė Gynybos ministerija.„Armijos generolas Valerijus Gerasimovas, Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas, paskirtas Jungtinės kariuomenės (pajėgų) grupuotės vadu“, – pranešė ministerija.V. Gerasimovo pavaduotoju taps pastaruosius tris mėnesius Rusijos pajėgoms Ukrainoje vadovavęs Sergejus Surovikinas, pranešė ministerija.

Rusija ir Ukraina Turkijoje susitarė dėl naujo apsikeitimo belaisviaisTrečiadienį Rusija ir Ukraina per retas derybas Turkijoje susitarė dėl naujo apsikeitimo belaisviais, taip pat aptarė galimybę karo zonoje atidaryti „humanitarinį koridorių“.Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenas Dmytro Lubinecas susitiko su kolege iš Rusijos Tatjana Moskalkova tarptautinės konferencijos Ankaroje, kurioje dalyvavo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kuluaruose.Po susitikimo T. Moskalkova žurnalistams sakė, kad jiedu susitarė dėl „daugiau nei 40 belaisvių“ iš abiejų šalių apsikeitimo. Po tris valandas trukusių pokalbių D. Lubinecas savo komentaruose žurnalistams neminėjo jokių skaičių. "Susitikimai nesibaigė. Mes tęsime", - sakė jis.Tikimasi, kad D. Lubinecas ir T. Moskalkova oficialiai apsikeis sąrašais ir kitais galimais susitarimais per kitą susitikimą ketvirtadienį.Nepaisant daugiau nei 11 mėnesių trunkančio karo, Ukraina ir Rusija sugeba susitarti apsikeisti belaisviais. NATO narė Turkija palaiko gerus santykius ir su Kyjivu, ir su Maskva ir mėgina surengti oficialias taikos derybas. Pirmaisiais Rusijos invazijos mėnesiais ji surengė du nesėkmingus derybų ratus, o vėliau padėjo pasiekti susitarimą, leidusį atnaujinti Ukrainos grūdų išvežimą per Juodąją jūrą.Trečiadienio susitikimui tarpininkavo Turkijos teisių ombudsmenas Serefas Malkocas. „Abu komisarai pareiškė bendrą reikalavimą – atidaryti humanitarinį koridorių, globojamą Recepo Tayyipo Erdogano, panašų į grūdų koridorių“, – sakė S. Malkocas.Vėliau R. T. Erdoganas tarptautinėje konferencijoje sakė, kad yra „pasirengęs“ rūpintis „koridoriumi sužeistiesiems“.

Ukraina suorganizavo minosvaidžių sviedinių gamybą NATO teritorijojeUkraina suorganizavo 82 mm minosvaidžių sviedinių serijinę gamybą. Tai trečiadienį pranešė valstybinio koncerno „Ukroboronprom“ spaudos tarnyba, kuria remiasi UNIAN.Gautomis žiniomis, šie sviediniai skirti priešininko gyvajai jėgai naikinti 4,5 km nuotoliu. Koncerno atstovai tikina, kad naujieji sviediniai yra geresni už tuos, kurie buvo naudojami iki šiol.„Mirtinų skeveldrų, užfiksuotų per bandymus taikinių skyduose, skaičius yra 2-2,5 karto didesnis negu įprastinės minos. Taip pat geresni skeveldrų matmenys ir forma“, - teigė „Ukroboronprom“ atstovai.Nepranešama, kada ir kiek naujųjų minų bus pristatyta Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Koncerno spaudos tarnyba tik patikslino, kad sviediniai gaminami už Ukrainos ribų, vienoje iš NATO šalių.

Zelenskis padėkojo Lenkijai už tankus „Leopard“, o Lietuvai – už oro gynybos sistemas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo Lenkijai už sprendimą dėl tankų „Leopard“, o Lietuvai – už oro gynybos sistemas, kurios padės apsaugoti Ukrainos energetikos sistemą, praneša „Ukrinform“.Jis tai pareiškė trečiadienį per spaudos konferenciją Lvive, kurioje taip pat dalyvavo Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.„Šiandien aš galiu ištarti žodį, svarbų mūsų gynybai, mūsų armijai, bendrai ir Ukrainos, ir visos Europos gynybai. Šis žodis – „tankai“. Aš sveikinu sprendimą, kurį priėmė Lenkija, kurį priėmė Andrzejus (Duda), Lenkijos vyriausybė“, – sakė V. Zelenskis.Jis taip pat padėkojo Lietuvai už sprendimą perduoti Ukrainai oro gynybos sistemų, kurios, pasak jo, sustiprins energetikos sistemos apsaugą nuo iranietiškų dronų atakų.Trečiadienį Lenkijos prezidentas A. Duda pareiškė, kad Ukrainai bus perduota tankų „Leopard“ kuopa pagal tarptautinės koalicijos, kurios narė bus ir Lenkija, programą.

Lenkija Ukrainai perduos tankų „Leopard“. Apie tai viešėdamas Lvive pranešė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.„Pirmiausia norėtume, kad tai būtų tarptautinė koalicija, ir mes jos svarstymui pateikėme pasiūlymą pristatyti pirmąją tankų „Leopard“ partiją, kuri, tikiuosi, su kitų šalių tankų „Leopard“ partijomis bus nusiųsta į Ukrainą“, – sakė jis.A. Duda pabrėžė, kad toks sprendimas Lenkijoje jau priimtas.Priminsime, kad sausio 6 d. „The Wall Street Journal“ pranešė, jog Lenkija nagrinėja Ukrainos prašymą dėl tankų „Lepoard 2“ perdavimo.

Ekspertas: gali sumažėti Rusijos raketų tikslumas, bet jų skaičius – ne Dėl naujų technologijų stygiaus gali sumažėti Rusijos raketų tikslumas, bet jų skaičius – ne. Kaip praneša UNIAN, tai trečiadienį per diskusiją Ukrainos žiniasklaidos centre pareiškė karo ekspertas Andrijus Savčenka.Pasak jo, didelio nuotolio raketą sudaro variklis, užtaisas ir vadinamosios „smegenys“ (technologijos), kurios šią raketą nukreipia į operatoriaus numatytą tašką.„Raketų gamyba Rusijoje organizuota, ji tęsiasi, ir dėl to jie neturi problemų. Jeigu jiems reikės padidinti raketų skaičių, tai jie įves karinio pramoninio komplekso gamyklose antrąją, trečiąją pamainą... Bet jie susidurs su problemomis dėl šių raketų „smegenų“. Ir nuo to, kaip jie išspręs šią problemą, priklausys į Ukrainos teritoriją skrisiančių raketų skaičius“, – sakė A. Savčenka.Jis pridūrė, kad nereikėtų pamiršti Rusijos sąjungininkės Baltarusijos, kur taip pat gaminamos raketos tiek reaktyvinėms salvinės ugnies sistemoms, tiek oro gynybai.Eksperto nuomone, šią gamybą galima pertvarkyti, kad įmonės tiektų didelio nuotolio sparnuotąsias raketas. A. Savčenka taip pat neatmetė, kad Rusijos kariškiai gali grįžti prie sovietinių laikų technologijų – naudoti inercines nutaikymo sistemas.„Tada raketos nebus labai tikslios. Jos skris į numatytą objektą, bet pataikymo paklaida sudarys 500-1000 metrų. Tad gali pablogėti raketų tikslumas, bet jų kiekis kažin ar sumažės. Viskas priklausys nuo Ukrainos partnerių, kurie sankcijomis trukdo Rusijai gauti naujų technologijų raketoms gaminti“, – pabrėžė A. Savčenka.

Podoliakas: su Vakarų ilgo nuotolio raketomis Ukraina gali laimėti karą šiais metais Ukraina šiais metais galės laimėti karą, jei Vakarų valstybės padidins ginklų, ypač tolimojo nuotolio raketų sistemų tiekimą, sakė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas.„Tik raketos, galinčios nuskrieti daugiau nei 100 kilometrų, leis mums gerokai paspartinti teritorijų deokupaciją“, – interviu naujienų agentūrai AFP sakė jis ir pridūrė, kad pagal šį scenarijų karas baigsis vėliausiai iki rudens.„Mes nepulsime Rusijos. Mes kariaujame išskirtinai gynybinį karą“, – pridūrė jis.

Podoliakas: dėl Soledaro ir Bachmuto vyksta kruviniausi per visą karą mūšiaiMūšiai Soledare ir Bachmute Rytų Ukrainoje yra „kruviniausi“ per visą karą, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas.„Viskas, kas dabar vyksta aplink Bachmutą ir Soledarą, yra kruviniausi šio karo epizodai“, – per interviu sakė M. Podoliakas.Rusijos pajėgos, ypač privačios Rusijos karinės grupuotės „Vagner“ samdinių būriai, kelis mėnesius mėgina perimti teritorijos kontrolę rytiniame Donbaso regione. „Liejasi kraujas, vyksta daug artilerijos dvikovų, daug artimo sąlyčio kovų, ypač šiandien Soledare“, – pridūrė M. Podoliakas, apibūdinęs nuniokotą druskos kasyklų miestelį kaip „karščiausią karo vietą“.M. Podoliakas sakė esąs įsitikinęs, kad Rusija patiria „didžiulių“ nuostolių mūšyje dėl miesto, tačiau pripažino, kad Ukraina taip pat patiria aukų. "Ukrainos kariuomenė taip pat netenka žmonių. Tikrai daugiau nei bet kur anksčiau", - sakė jis.Pasak M. Podoliako, kitaip nei per ankstesnius mūšius dėl Ukrainos miestų, prie Bachmuto ir Soledaro liko nedaug civilių. Kyjivo teigimu, per Mariupolio uostamiesčio apgultį pirmaisiais karo mėnesiais žuvo tūkstančiai ukrainiečių.„Mariupolyje 90 proc. žuvusiųjų buvo civiliai, o Soledare ir Bachmute – kariai“, – sakė M. Podoliakas. „Regime visiškai neatsakingą, švelniai tariant, Rusijos elito požiūrį į savo kariškius, kurių ten žūva tūkstančiai“, – sakė jis.M. Podoliakas neatskleidė, kiek ukrainiečių žuvo ar buvo sužeista, bet sakė, kad nuo vasaros Rusija mūšiuose prie Bachmuto prarado „nuo 10 tūkst. iki 15 tūkst. vyrų, galbūt daugiau“. "Mes patiriame nuostolių, didelių nuostolių. O jų nuostoliai tiesiog siaubingi", - pridūrė M. Podoliakas.Jis sakė, kad Rusija siunčia į mūšį geriausius savo kariuomenės dalinius ir „Vagner“ kovinę grupę, tačiau net ir jų pergalė nepakeis karo eigos. „Strateginiu požiūriu tai neturi didelės prasmės Rusijos kariuomenei“, – sakė M. Podoliakas. „Mums tai placdarmas pulti Donecko kryptimi“, – sakė jis, turėdamas omenyje svarbiausią miestą ir prorusiškų separatistų tvirtovę to paties pavadinimo Donecko srityje Rytų Ukrainoje. "Tačiau strateginiu požiūriu rusai nieko nelaimi. Tai atvira erdvė, o mūsų pozicijos pranašesnės", – teigė M. Podoliakas.Po žaibiško Kyjivo kontrpuolimo rudenį Rusija patyrė daugelį žeminančių pralaimėjimų mūšio lauke Ukrainos pietuose ir rytuose. Maskva ėmėsi stiprinti savo pajėgas paskelbdama apie 300 tūkst. vyrų mobilizaciją, tačiau kritikai sako, kad daugelis rezervistų neturi patirties mūšio lauke, yra menkai apmokyti ir nepakankamai aprūpinti.Bachmutas ir netoliese į šiaurės rytus esantis Soledaras yra vienintelės fronto linijos vietos, kur Rusijos pajėgos vis dar puola.

Zelenskis apsilankė Lvive Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį apsilankė Lvivo mieste šalies vakaruose.Kaip rašo „Ukrinform“, apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė pats valstybės vadovas.„Savo vizitą Lvive pradėjau nuo pačio svarbiausio dalyko – Ukrainos karių atminimo pagerbimo. Šlovė visiems, atidavusiems savo gyvybę už mūsų šalies laisvę ir nepriklausomybę! Šlovė Ukrainai!“ – rašė V. Zelenskis.Anot pranešimų, pagerbimo ceremonijoje be V. Zelenskio dalyvavo Lvivo meras Andrijus Sadovyjus ir Lvivo srities karinės administracijos vadovas Maksymas Kozyckis.Vizito metu Ukrainos prezidentas taip pat surengė susitikimą su kariuomenės atstovais, kurio metu, be kita ko, diskutavo apie padėtį pasienyje su Baltarusija. „Aptarėme valstybės sienos apsaugą, padėtį pasienyje su Baltarusijos Respublika ir pasipriešinimą ardomajai veiklai šiose teritorijose“, – pareiškė V. Zelenskis.Prezidentas pridūrė, kad, nepaisant „galingų pareiškimų“, ten šiuo metu „nieko galingo nevyksta“, tačiau Ukraina „turi būti pasirengusi tiek pasienyje, tiek (pasienio) regionuose“.

Į Kyjivą su vizitu atvyko keturių Europos sostinių meraiĮ Kyjivą su vizitu atvyko keturių Europos sostinių – Varšuvos, Prahos, Budapešto ir Bratislavos – merai, praneša portalas „rbc.ua“, remdamasis „PolsatNews“.Kaip pažymi leidinys, Varšuvos merui Rafałui Trzaskowskiui tai pirmasis vizitas į Ukrainos sostinę nuo Rusijos sukelto plataus masto karo pradžios. Pastarąjį kartą jis lankėsi Kyjive praėjusių metų vasario 15 d.Planuojama, kad Europos sostinių vadovai susitiks su Kyjivo meru Vitalijumi Klyčko. Per šį susitikimą Kyjivui bus oficialiai pasiūlyta prisijungti prie Laisvųjų miestų pakto.Laisvųjų miestų paktas buvo sudarytas 2019 metų gruodžio 16 d. Višegrado grupės šalių – Čekijos, Slovakijos, Lenkijos ir Vengrijos – sostinių merų iniciatyva. 

Neskelbtu vizitu Ukrainoje lankosi NausėdaŠiuo metu Ukrainoje lankosi Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, LRT radijui pranešė Lietuvos garbės konsulas Ukrainos vakaruose esančio Ternopilio mieste Jaroslavas Vizniakas. Šis šalies vadovo vizitas oficialioje darbotvarkėje įrašytas nebuvo.Anot J. Vizniako, Ukrainoje G. Nausėda susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.https://t.me/Ukraine_365News/44176

Rusija ir Ukraina vėl susitarė apsikeisti belaisviais Rusija ir Ukraina, Maskvos duomenimis, vėl susitarė apsikeisti belaisviais. Bus apsikeista 40 belaisvių, Turkijoje po susitikimo su ukrainiečių kolega Dmytru Lubinecu pareiškė Rusijos žmogaus teisių komisarė Tatjana Moskalkova, kurią cituoja agentūra „Reuters“.Abu jie susitiko tarptautinės konferencijos Ankaroje kuluaruose.Abi karo šalys jau ne kartą keitėsi belaisviais, pastarąjį kartą – sekmadienį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Lvivą.

Rusijos kariuomenė: mūšis dėl Ukrainos Soledaro miesto tęsiasi Rusijos kariuomenė trečiadienį pranešė, kad įnirtingi mūšiai dėl Ukrainos Soledaro miesto tebevyksta, paneigdama ankstesnį Maskvos privačios karinės grupuotės „Wagner“ teiginį, kad jos kovotojai perėmė miesto kontrolę. „Mieste kovoja šturmo būriai“, – sakoma Rusijos kariuomenės pareiškime. Jame priduriama, kad jos pajėgos „užblokavo Soledarą iš šiaurinių ir pietinių miesto rajonų“ ir kad jos oro pajėgos smogė „priešo įtvirtinimams“. Kremlius taip pat oficialiai nepatvirtina Soledaro miesto Rytų Ukrainoje užėmimo, tačiau kalba apie „teigiamą dinamiką“. „Ten stebima pozityvi įvykių dinamika, tačiau karinė pergalė bus pasiekta tada, kai pasieksime karinės specialiosios operacijos tikslus, kuriuos iškėlė vyriausiasis kariuomenės vadas“, – trečiadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“. Tačiau taktiniai laimėjimai esą vis tiek yra labai svarbūs. D. Peskovas nenorėjo patvirtinti Soledaro užėmimo, apie kurį naktį į trečiadienį paskelbė samdinių grupuotė „Wagner“. Jis pareiškė, kad „oficialius pareiškimus“ skelbia Gynybos ministerija Maskvoje. Kartu atstovas pripažino, kad pažanga, kurią Rusija šiuo metu pasiekia fronte, „brangiai kainuoja“. Anot pranešimų, mūšiai dėl Soledaro ir Bachmuto miestų Donecko srities šiaurėje abiejose pusėse pareikalavo daug aukų.

Rusijos kariuomenė Chersone apšaudė vaikų ligoninę Rusijos kariuomenė Ukrainos Chersono mieste apšaudė vaikų ligoninę. Apie tai trečiadienį pranešė to paties pavadinimo srities karinės administracijos vadovas Jaroslavas Januševyčius, kuriuo remiasi naujienų agentūra „Ukrinform“.„Rusų okupantai tęsia savo kovą prieš Chersono srities vaikų klinikinę ligoninę. Vakar vakare rašistai vėl puolė šią sveikatos priežiūros įstaigą ir apšaudė korpusą, kuriame gydomi naujagimiai“, – „Telegram“ parašė J. Januševyčius.Pasak karinės administracijos vadovo, per ataką buvo išmušti minėto korpuso langai. Negana to, taip pat nukentėjo ligoninėje veikianti poliklinika.Tačiau, kaip pabrėžė J. Januševyčius, per šį smūgį niekas nesusižeidė.

Ukrainos karys: Soledare ne tik ginamės, bet ir kontratakuojameTrečiadienį socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame Ukrainos karys pasakoja apie padėtį Soledare ir Bachmute.Šiuo metu Bachmute esantis karys sakė, kad Soledare tęsiasi sunkūs mūšiai, namai po kelis kartus iš vienų rankų atitenka kitoms. „Situacija sudėtinga, tačiau mūsų kariai ne tik ginasi, bet ir kontratakuoja. Soledare kovos tęsiasi, Soledaras laikosi“, – kalbėjo jis.Pasak kario, iš Bachmuto rusijos samdiniai permesti į Soledarą, tad Bachmute šiuo metu yra tik reguliarioji Rusijos armija ir mobilizuotieji.https://twitter.com/wartranslated/status/1613113670527066112

Stoltenbergas reikalauja daugiau ginklų Ukrainai NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas dar kartą paragino skirti Ukrainai daugiau ginklų. Pastarieji mūšiai rodo, „kaip svarbu, kad mes plėstume savo karinę paramą“, – sakė jis trečiadienį Briuselyje.J. Stoltenbergas pabrėžė, kad NATO šalių parama „šiame itin svarbiame karo etape yra labai svarbi“. Jis ragino sąjungininkus: „Turime daryti dar daugiau ir dar greičiau.“Sąjungininkai kitos savaitės penktadienį JAV Ramšteino karinėje bazėje Vokietijoje tarsis dėl karinės paramos didinimo. Trečiajam vadinamosios Ukrainos kontaktinės grupės susitikimui vadovaus JAV valstybės sekretorius Lloydas Austinas.

Ukrainos žvalgyba: Rusijos pasienio valdyboms perduotas įsakymasNuo sausio 9 d. Rusijoje apribotas šaukiamojo amžiaus piliečių išvykimas iš šalies. Negana to, iš Rusijos uždrausta išleisti net iš dalies karo prievolei tinkamus asmenis, praneša Ukrainos žvalgyba.Remiantis gauta informacija, tokio turinio įsakymą Rusijos FSB perdavė į visas pasienio valdybas.Dabar Rusijos piliečiai, kuriems išduoti patvirtinimai dėl tinkamumo karo tarnybai pagal A, B ir V kategorijas, neturi jokių galimybių kirsti sienos, nesvarbu, kuria kryptimi ketintų vykti, praneša Ukrianos žvalgyba.„Nuo 2023 m. sausio 9 d. 00.00 val. Rusijos FSB įpareigoja pasienio valdybas užtikrinti, kad piliečiams, pripažintiems tinkamais karo tarnybai pagal A, B ir V kategorijas, būtų apribotas išvykimas už Rusijos Federacijos teritorijos ribų“, – cituojamas FSB paskelbtas įsakymas.Minėtina, kad V kategorijai priklauso žmonės, tik iš dalies tinkami karo tarnybai. Taikos metu šiai kategorijai priskiriami šauktiniai atleidžiami nuo prievolės, nešaukiami į pratybas ir įrašomi į rezervą, tačiau dabar, kaip tenka įsitinkinti, net jie neturės teisės išvykti iš šalies.

Zelenskis pakvietė Airijos premjerą atvykti į Ukrainą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pakvietė Airijos premjerą Leo Varadkarą ateityje atvykti į jo šalį.Kaip pranešama, V. Zelenskis tokiu kvietimu pasidalino per pirmąjį savo telefoninį pokalbį su Airijos vyriausybės vadovu. „Pirmą kartą kalbėjausi su Airijos premjeru L. Varadkaru, – rašoma V. Zelenskio tviterio paskyroje. – Padėkojau jam už Rusijos turto įšaldymą, aptariau paramą Ukrainos energetikos sistemai ir atsistatymui po karo. Pakviečiau prisijungti prie taikos formulės įgyvendinimo.“Anot Airijos vyriausybės, L. Varadkaras savo ruožtu patikino V. Zelenskį, kad jo šalis ir toliau laikysis solidarumo su Ukraina, o Dublinas esą tvirtai remia Ukrainos siekį įstoti į Europos Sąjungą (ES). Pokalbio metu premjeras taip pat pabrėžė, kad Airija tęs finansinės ir kitokio tipo paramos teikimą.

Turkijoje susitiko Ukrainos ir Rusijos žmogaus teisių ombudsmenai Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenas Dmytro Lubinecas trečiadienį pranešė, kad Turkijoje susitiko su tokia pat Rusijos pareigūne Tatjana Moskalkova ir surengė retas abiejų šalių atstovų derybas nuo Maskvos invazijos pradžios.Jie „aptarė įvairias humanitarines problemas ir klausimus, susijusius su pagalbos žmogaus teisių srityje teikimu abiejų šalių piliečiams“, – feisbuke pranešė D. Lubinecas, o D. Moskalkova atskirame pareiškime nurodė, kad jie aptarė „humanitarinę pagalbą abiejų šalių piliečiams“.

Ukraina yra pradėjusi 2 300 bylų dėl kolaboravimo su rusų okupantais Ukraina dėl kolaboravimo su rusų okupantais pradėjo 2 300 baudžiamųjų bylų. Apie tai rašo „Kyiv Independent“, remdamasis policijos atstove Mariana Reva.„Kolaboravimo atvejai – nuo paramos priešui socialiniuose tinkluose iki agresijos pateisinimo ir postų okupacinėse institucijose užėmimo, – sakė atstovė. – Policija tiria šiuos atvejus.“

Prigožino nuotraukos „iš Soledaro“ sukėlė įtarimųRusija ėmė tvirtinti, kad neva užėmė Soledarą ir kad Bachmutui gresia „neišvengiama apsuptis“. Jevgenijus Prigožinas paviešino keletą nuotraukų, kurios tariamai darytos Soledaro druskos kasyklose.Tuo metu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos departamentas įtaria, kad jo paskelbtos nuotraukos darytos ne Soledaro druskos kasyklose, o urve, esančiame netoli Volodymyrivkos (Donecko sritis).„Panašu, kad J. Prigožino buvimo vieta neatitinka tikrovės – jis nėra Soledaro druskos kasyklose. Tai J. Prigožino viešųjų ryšių komandos informacinė ir psichologinė specialioji operacija, nukreipta į vidaus auditoriją, siekiant kaip nors pateisinti beprotiškus kalinių nuostolius“, – teigiama pranešime.Strateginės komunikacijos departamentas paskelbė nuotrauką palyginimui: pirmame kadre – Soledaro druskos kasyklos, antrame – urvai netoli Volodymyrivkos.https://t.me/AFUStratCom/11607

Ukrainos kariuomenė: Soledaras yra ir visada bus ukrainiečiųKyjivas trečiadienį paneigė, kad Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ pajėgos užėmė svarbų Soledaro miestą rytų Ukrainoje, kurio užėmimas atvertų kelią tolesniems laimėjimams Donbase.„Soledaras buvo, yra ir bus ukrainiečių“, – sakoma Ukrainos kariuomenės strateginės komunikacijos padalinio pranešime, kuriame teigiama, kad „Wagner“ paskelbtos nuotraukos, kurios, pasak Rusijos žiniasklaidos, buvo padarytos Soledare, yra padarytos kažkur kitur.

Britų žvalgyba nemano, kad rusų pajėgos pultų Ukrainą iš Baltarusijos Britų žvalgyba nemano, kad rusų pajėgos iš sąjungininkės Baltarusijos teritorijos pultų Ukrainą. Rusijos karinių sraigtasparnių permetimas ir dalinių dislokavimas Baltarusijoje veikiausiai iš tikrųjų yra mokymai, o ne pasirengimas puolimui, sakoma trečiadienį paskelbtoje kasdieninėje britų Gynybos ministerijos ataskaitoje.Yra pranešimų, kad neseniai viename aerodrome netoli Baltarusijos sostinės Minsko nusileido dvylika karinių sraigtasparnių, kai kurie jų buvo su Rusijos invaziją į Ukrainą simbolizuojančia raide Z.Baltarusija, oficialiais duomenimis, nuo sausio vidurio surengs dviejų savaičių trukmės pratybas su rusų ginkluotosiomis pajėgomis. Abi šalys rudenį suformavo bendrą dalinį – esą kad apsaugotų Rusijos ir Baltarusijos sąjungos išorės sienas. Praėjusiomis savaitėmis vis būta spėlionių, kad Rusija vėl ruošiasi iš Baltarusijos teritorijos pulti Ukrainą.

ISW mūšių žemėlapis: Rusija neužėmė Soledaro ir neapsupo Bachmuto Rusija ėmė tvirtinti, kad neva užėmė Soledarą ir kad Bachmutui gresia „neišvengiama apsuptis“. Tačiau iš tikrųjų taip nėra, rašo „Unian“, remdamasi Karo studijų instituto (ISW) analize. Analizėje, paskelbtoje ankstyvą trečiadienio rytą Lietuvos laiku, ISW paaiškino situaciją ir nurodė, kad net jei rusai nufilmavo vaizdo įrašą Soledaro centre, tai nereiškia, kad jie perėmė miesto kontrolę. Be to, net jei okupantams ir pavyktų užimti Soledarą, jie vis tiek nebūtų galėję apsupti Bachmuto. „ISW pastebėjo tik vizualų patvirtinimą, kad sausio 10 dieną „Wagner“ samdiniai buvo Soledaro centre. Vis dėlto realų Soledaro teritorijos perėmimą kvartalas po kvartalo užgožia dinamiškas mūšio mieste pobūdis, o Rusijos pajėgoms jau kelis mėnesius iš esmės sunkiai sekasi pasiekti reikšmingų taktinių laimėjimų Soledaro rajone. Net ir patikint drąsiausiais Rusijos teiginiais, Soledaro užėmimas nereikštų, kad Bachmutas bus nedelsiant apsuptas. Soledaro kontrolė nebūtinai leis Rusijos pajėgoms kontroliuoti svarbiausias Ukrainos antžemines komunikacijos linijas į Bachmutą, kaip anksčiau vertino ISW“, – teigia analitikai. „Unian“ trečiadienį pranešė, kad okupantai tęsia antžemines atakas Bachmute ir netoli jo. Generalinio štabo duomenimis, Ukrainos gynėjai atrėmė atakas pačiame Bachmute ir į pietus nuo Bachmuto prie Klišivkos (7 km į pietvakarius), Kurdiumivkos (12 km į pietvakarius) ir Majorsko (20 km į pietus). Nepaisant viso to, rusai kalba apie „judėjimą“ į kaimus netoli Bachmuto, tačiau jie negali apsupti miesto. Cituodamas ekspertus, „Unian“ rašo, kad dabar Rusijos kariams svarbu parodyti pergalę, o patiriami nuostoliai jiems nerūpi. Gynybos ministro pavaduotoja Ana Maliar pranešė, kad Soledare toliau vyksta smarkūs mūšiai, o rusų okupantai patyrė didelių nuostolių. Antradienį pat pranešta, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sėkmingai likvidavo „Wagner“ samdinių grupę, kai jie ėmėsi šturmuoti Soledaro pramoninę zoną. Be to, Ukrainos gynėjai, kaip pranešė Generalinis štabas, atrėmė rusų atakas prie 13 gyvenviečių. https://twitter.com/TheStudyofWar/status/1613006510229164033?ref_src=twsrc%5Etfw

Ukrainos duomenimis, nuo plataus masto karo pradžios Rusija jau neteko apie 112 960 karių Rusija nuo visapusiškos invazijos pradžios 2022 m. vasario 24-ąją Ukrainoje jau neteko apie 112 960 karių (+490 per pastarąsias 24 val.), trečiadienį feisbuke pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.Štabo duomenimis, iki sausio 11-osios Maskvos kariuomenė taip pat neteko 3 094 (+10) tankų, 6 159 (+5) šarvuotųjų kovos mašinų, 2 078 (+5) artilerijos sistemų, 437 (+3) daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 217 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 285 lėktuvų, 275 sraigtasparnių, 4 826 (+9) automobilių ir degalų cisternų, 17 laivų, 1 862 (+2) dronų, 184 (+1) specialiosios technikos vienetų ir 723 sparnuotųjų raketų.Šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiantys nuožmūs mūšiai.

Ukrainos pajėgos skelbia atrėmusios rusų puolimą keliolikoje vietųUkrainos karinės pajėgos skelbia 13 įvairių vietų atrėmusios rusų puolimą, tačiau Soledaro miestelis ataskaitoje neminimas. „Per praėjusias 24 valandas ukrainiečių daliniai atrėmė okupantų atakas prie Hrjanivkos (Charkivo sritis), Stelmachivkos (Luhansko sritis), Spirnės, Rosdolivkos, Veselės, Bachmuto, Kliščijivkos, Majorsko, Vodjanės, Nevelskės, Krasnohorivkos, Marjinkos ir Pretšystivkos Donecko srityje, sakoma trečiadienį Generalinio štabo paskelbtoje ataskaitoje. Prieš tai rusų daliniai paskelbė užėmę Soledarą.Ataskaitoje paminėtas Bachmuto miestas yra į pietus nuo Soledaro, Sosdolivkos ir Veselės vietovės – į šiaurės vakarus ir šiaurės rytus nuo Soledaro. Tai, kad šis miestelis nebuvo įvardytas, rodo, kad Ukrainos pajėgos gali būti praradusios Soledaro kontrolę.Soledaras Rytų Ukrainos pramoniniame Donbaso regione yra tik už kelių kilometrų nuo Bachmuto miesto, dėl kurio vyksta nuožmios kovos. Šių miestų užėmimas, Rusijos požiūriu, būtų svarbus žingsnis užkariaujant visą Donbasą, o tai yra vienas Kremliaus tikslų.Naktį į trečiadienį rusų samdinių grupuotės vadeiva Jevgenijus Prigožinas paskelbė, kad Soledaras užimtas. Visa miesto teritorija kontroliuojama jo dalinių, sakė J. Prigožinas

Rusija smogė Charkivui po Baerbock vizito Antradienį vėlai vakare, praėjus kelioms valandoms po netikėto Vokietijos užsienio reikalų ministrės Annalenos Baerbock vizito kartu su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba, Rusija smogė Ukrainos rytiniam Charkivo miestui, pranešė regiono gubernatorius.„Likite slėptuvėse. Okupantai vėl bombarduoja!“ – „Telegram“ perspėjo gubernatorius Olehas Synegubovas.Charkivas per karą buvo smarkiai bombarduojamas, tačiau fronto linija pasistūmėjo į rytus, kai Ukrainos kontrpuolimas atkovojo teritoriją iš Rusijos pajėgų.A. Baerbock, kuri antradienį tapo aukščiausio rango Vakarų pareigūne, apsilankiusia Charkive, pažadėjo tolesnę Vokietijos paramą Ukrainai.„Visose Ukrainos dalyse, nuo Charkivo iki Chersono ir Kyjivo, žmonės turėtų žinoti, kad gali pasikliauti mūsų solidarumu ir parama“, – sakė ji, pabrėždama, kad Vokietija ir toliau tieks ginklus, „kurių reikia Ukrainai, kad išlaisvintų savo piliečius, vis dar kenčiančius nuo Rusijos okupacijos teroro“.Tačiau D. Kuleba pareiškė, kad Berlyno atsisakymas siųsti jo šaliai kovinius tankus kainuoja žmonių gyvybes.

Ukraina apie „Vagner“ skleidžiamus gandus dėl Soledaro: tai netiesaUkrainos ginkluotųjų pajėgų rytinės grupės atstovas Serhijus Čerevatas paneigė „Vagner“ skleidžiamą informaciją, kad Soledarą kontroliuoja rusai.„Rusai sako, kad jis yra jų kontroliuojamas, bet tai netiesa. Išsamesnės informacijos laukite generalinio štabo ataskaitoje“, – leidiniui „Suspilne“ sakė S. Čerevatas.

Ukraina: rusai nekontroliuoja SoledaroUkrainos ginkluotųjų pajėgų rytinės grupės atstovas Serhijus Čerevatas paneigė „Vagner“ skleidžiamą informaciją, kad Soledarą kontroliuoja rusai.„Rusai sako, kad jis yra jų kontroliuojamas, bet tai netiesa. Išsamesnės informacijos laukite generalinio štabo ataskaitoje“, – leidiniui „Suspilne“ sakė S. Čerevatas.

Baerbock: Ukrainai reikia daugiau tankų Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock po savo vizito Rytų Ukrainos Charkivo mieste pabrėžė būtinybę perduoti Kyjivui daugiau tankų. Tai reikalinga, kad būtų išlaisvintos rusų pajėgų okupuotos vietovės, sakė A. Baerbock antradienio vakarą vokiečių televizijos ARD laidai „Tagesthemen“. Ukrainai taip pat reikia „daugiau oro gynybos“ – ypač infrastruktūrai apsaugoti.Tačiau ministrė nenorėjo pažadėti, kad bus perduota Ukrainos pageidaujamų vokiškų kovinių tankų „Leopard“. Ji atkreipė dėmesį į besitęsiančias konsultacijas su sąjungininkais. Kartu su tarptautiniais partneriais federalinė vyriausybė svarsto, „kaip galima būtų išgelbėti žmones“. Tam esą buvo skirta ir jos kelionė į Charkivą. Taip pat reikia užtikrinti, kad karas neišplistų į kitas šalis, kalbėjo A. Baerbock.Bendras veikimas su partneriais „kai kada kainuoja šiek tiek daugiau laiko“, – kalbėjo ji. Tačiau esą svarbu su partneriais aptarti, kaip veikti atsakingai – „net jei širdis dega“. A. Baerbock interviu davė vaizdo ryšiu iš traukinio, grįždama iš Ukrainos.Vokietijos vyriausybė po ilgo delsimo ketvirtadienį paskelbė, kad perduos Ukrainai „Marder“ pėstininkų kovos mašinų bei „Patriot“ oro gynybos sistemą. Tačiau kancleris Olafas Scholzas kol kas „Leopard“ tankų nepažadėjo. Pirmadienį kanclerio atstovas sakė, kad vyriausybė „šiuo metu“ neketina skirti Ukrainai „Leopard“ tankų.

Ukrainos karys: situacija Soledare kritinėUkrainos karys iš 46-osios oro desantininkų brigados CNN sakė, kad situacija Soledare yra „kritinė“, o kariai „nebesuskaičiuoja žuvusiųjų“. „Mes laikomės iš paskutiniųjų“, – sakė jis. Pasak jo, pastatai mieste kasdien keičia savininkus. „Kas šiandien buvo mūsų namas, rytoj tampa „Vagner“ namu“, – paaiškino jis.Sausio 10-osios vakarą nebuvo aišku, kokią miesto dalį yra užėmę rusai, pranešė kariškiai. „Niekas negali tiksliai pasakyti, kas kur persikėlė ir kas ką laiko, nes niekas tiksliai nežino. Mieste yra didžiulė pilkoji zona, kurią visi tvirtina kontroliuojantys, tačiau tai tik tuščia reklama“, – sakė karys.„Net neturime laiko prisiminti vienas kito šaukinių“, – sakė karys. Jo nuomone, Ukrainos vadai galiausiai atsisakys kovos dėl Soledaro. „Aš tik noriu suprasti, kokia prasmė [kovoti nuo vieno namo iki kito]. Kam mirti, jei vis tiek šiandien ar rytoj jį paliksime?“ – klausė ukrainiečių karys.Situaciją Soledare savo kasdienėje apžvalgoje nagrinėja ir JAV Karo studijų institutas (ISW). Jis paneigė, kad „Vagner“ jau kontroliuoja visą Soledrą.Pasak ISW analitikų, sunku įvertinti, kas tiksliai kontroliuoja tam tikrus miesto kvartalus, nes situacija gali greitai pasikeisti gatvių mūšių metu.„Net jei tikėtume drąsiausiais Rusijos pareiškimais, užėmus Soledarą Bachmutas nebus nedelsiant apsuptas. Kontroliuodamos Soledarą, Rusijos pajėgos nebūtinai galės kontroliuoti pagrindines Ukrainos tiekimo linijas, vedančias į Bachmutą“, – sakė karo ekspertai.

Kanada padovanos Ukrainai oro gynybos sistemą NASAMSKanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau antradienį pareiškė, kad jo vyriausybė nupirks JAV oro gynybos sistemą ir padovanos ją Ukrainai.JAV pagamintos oro gynybos sistemos vertė – 406 mln. Kanados dolerių (302 mln. JAV dolerių), sakė gynybos ministrė Anita Anand.Pranešimas buvo paskelbtas po dvišalio J. Trudeau ir JAV prezidento Joe Bideno susitikimo Meksikos sostinėje.Kanada ketina perduoti Ukrainai pažangią „žemė-oras“ raketų sistemą NASAMS, kad padėtų jai pasipriešinti Rusijos vykdomam masiniam jos kritinės infrastruktūros bombardavimui, sakė A. Anand.„Kanada ir toliau palaikys Ukrainos žmones, kovojančius prieš neteisėtą ir nepateisinamą Rusijos invaziją“, – tviteryje rašė A. Anand.Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atsakė, kad Kanada „akivaizdžiai įrodė“ savo paramą.„Ačiū, kad padedate mums apsaugoti savo dangų. Kanados mums parūpinta NASAMS bus stiprus skydas mūsų miestams ir piliečiams“, – tviteryje parašė V. Zelenskis.Ši dovana papildo šarvuočius, artileriją, šaudmenis, dronų kameras ir žieminius drabužius, kuriuos Kanada jau nusiuntė Ukrainai.Oro gynybos sistemas Kyjivui teikia ir kelios kitos šalys – JAV, Norvegija, Ispanija, Vokietija ir Prancūzija.NASAMS gynybos sistema labai sėkmingai apsaugo nuo dronų, raketų ir lėktuvų atakų.

Charkive įsibrovėliai pateko į pirotechnikos sandėlįSausio 11-osios naktį Charkive Rusijos pajėgos pateko į pirotechnikos sandėlį.Tai savo „Telegram“ kanale paskelbė Charkivo srities karinės administracijos pirmininkas Olegas Sinegubovas."Įsibrovėliai užpuolė Charkivo rajoną. Buvo užfiksuotas pataikymas į pirotechniką. Pastebima pirotechnikos gaminių detonacija", – rašė jis.

Zelenskis iš keturių prorusiškų parlamentarų atėmė Ukrainos pilietybęUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis iš keturių prorusiškų parlamentarų atėmė Ukrainos pilietybę. „Jei liaudies atstovai nusprendžia tarnauti ne ukrainiečių žmonėms, o į Ukrainą įžengusiems žudikams, tuomet mūsų žingsniai bus atitinkami“, - sakė prezidentas savo tradiciniame kreipimesi.Pilietybė atimta vadovaujantis konstitucija ir remiantis žvalgybos bei migracijos tarnybos informacija, sakė V. Zelenskis. „Mūsų tarnybos veikia“, - pridūrė jis.Ukrainos paso neteko parlamentaras Viktoras Medvečiukas, kuris rugsėjį per apsikeitimą belaisviais buvo perduotas Rusijai. Manoma, kad ir kiti trys parlamentarai yra kaimyninėje šalyje. Visi jie atstovauja po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį uždraustai partijai „Opozicijos platforma – Už gyvybę“.Spėjama, kad visi minėti asmenys turi Rusijos pilietybę.

„Vagner“ grupuotė skelbia užėmusi SoledarąPo daug dienų trukusių mūšių Rusijos samdinių grupuotė „Vagner“ skelbia užėmusi Rytų Ukrainos Soledaro miestą. „Vagner“ daliniai perėmė visos Soledaro teritorijos kontrolę“, - rusų naujienų agentūros antradienį citavo grupuotės vadovo Jevgenijaus Prigožino pranešimą. Į nelaisvę paimtų karių skaičius esą bus paskelbtas trečiadienį. „Vagner“ daliniai užėmė visą Soledaro teritoriją. Miesto centre susiformavo katilas, kuriame vyksta miesto kovos. Į nelaisvę paimtų karių skačius bus paskelbtas trečiadienį. Dar kartą noriu pabrėžti, kad jokie kiti daliniai, išskyrus „Vagner“, nedalyvavo šturmuojant Soledarą“, – sausio 10 d. vakare pranešė J. Prigožino spaudos tarnyba.Nepriklausomai patikrinti šios informacijos nėra galimybės. Ukraina taip pat jos kol kas nekomentuoja, praneša agentūra „Reuters“.Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo rytinėje suvestinėje beveik nieko nekalbama apie padėtį aplink Soledarą, kur, pasak žurnalistų, vyksta įnirtingi mūšiai. Remiantis pranešimais iš įvykio vietos, rusų pajėgos įžengė į miesto centrą, bet dar ne visiškai jį kontroliuoja.Soledaras Rytų Ukrainos pramoniniame Donbaso regione yra tik už kelių kilometrų nuo Bachmuto miesto, dėl kurio vyksta nuožmios kovos. Šių miestų užėmimas, Rusijos požiūriu, būtų svarbus žingsnis užkariaujant visą Donbasą, o tai yra vienas Kremliaus tikslų.https://twitter.com/Osinttechnical/status/1613029113526108161

Arestovičius pasakė, kada Rusija gali surengti naują masinį smūgįRusijos pajėgos naują masinę ataką prieš Ukrainą gali pradėti jau šią savaitę.Tai pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas Oleksijus Arestovičius per „YouTube“ pokalbį su Rusijos žmogaus teisių aktyvistu Marku Feiginu. Anot jo, tikimasi apšaudymo sparnuotomis raketomis ir Irano „Shahed“ dronais.„Anksčiau ar vėliau tai įvyks. Pagal terminus turėtų įvykti sausio 12-15 dienomis, šios savaitės pabaigoje. Bet nebūtinai“, - sakė O. Arestovičius.

Charkove – oro signalizacija, pranešima apie sprogimus Charkove paskelbtas perspėjimas dėl oro antskrydžių, vietos šaltiniai praneša apie sprogimą ar sprogimus, skelbia BBC. „Okupantai vėl smogia“, – pranešė Charkovo regioninės administracijos vadovas Olegas Sinegubovas ir paragino gyventojus slėptis slėptuvėse. Vėliau Charkovo „Telegram“ kanalai pranešė, kad į miestą buvo paleistos dvi raketos, o viena iš jų pataikė į parduotuvę ar fejerverkų sandėlį. „Dar niekada neturėjome tokio ugnies šou“, – pasirašė kanalas „Kharkiv Life“.

Eurojusto vadovas: jau turime virš 2 tūkst. parodymų apie Rusijos karo nusikaltimus UkrainojeEuropos Sąjungos bendradarbiavimo baudžiamosios teisenos srityje agentūra (Eurojustas) jau surinko virš 2 tūkst. parodymų apie Rusijos karo nusikaltimus, teigia juos tiriančios agentūros vadovas Ladislavas Hamranas.„Eurojustui patikėta analizuoti, rinkti, taip pat saugoti įrodymus apie Rusijos karo nusikaltimus. Šiandien žinome apie daugiau nei 2 tūkst. paliudijimų, parodymų, kurie daugiausia buvo surinkti Ukrainos kaimyninėse šalyse“, – antradienį LRT televizijai sakė L. Hamranas.„Mūsų laukia didžiulis darbas, kad užtikrintume, jog sunkiausi tarptautiniai nusikaltimai neliktų nenubausti“, – teigė jis.Eurojusto viceprezidentė Margarita Šniutytė-Daugėlienė pažymėjo, kad be jungtinės karo nusikaltimų tyrimų grupės, kurią sudaro Baltijos šalys, Slovakija, Rumunija, Lenkija bei Ukraina, prie tyrimų prisideda dar bent 20 šalių.„Ikiteisminiai tyrimai dar atliekami daugiau nei 20-yje valstybių, kurios nėra prisijungusios prie jungtinės tyrimų grupės. Tose šalyse teisėsaugos institucijos renka liudijimus, apklausinėja nukentėjusiuosius, taip pat renka elektroninius įrodymus“, – kalbėjo M. Šiuntytė-Daugėlienė.Eurojusto vadovas pažymėjo, kad šiuo metu dėl Rusijos karo nusikaltimų vykdomas 21 nacionalinis tyrimas, vieną tyrimą pradėjo Tarptautinis Baudžiamasis Teismas Hagoje.„Dedame pastangas, kad visi atskiri tyrimai būtų koordinuojami. Taigi, duodame grįžtamąjį ryšį nacionaliniams tyrėjams“, – sakė L. Hamranas.Pasak jo, Eurojustas renka ne tik nukentėjusiųjų parodymus, bet ir nuotraukas, kitus skaitmeninius įrodymus.L. Hamranas antradienį viešėjo Lietuvoje, susitiko su Teisingumo ministre Ewelina Dobrowolska.Generalinės prokuratūros duomenimis, Ukrainoje įvykdytus ir vis dar kasdien vykdomus karo nusikaltimus Lietuvoje jau paliudijo daugiau nei trys šimtai į šalį atvykusių ukrainiečių.

Pentagonas patvirtino, kad JAV pradeda mokyti Ukrainos karius naudotis „Patriot“Pentagonas patvirtino, jog kitą savaitę Oklahomos bandymų aikštelėje prasidės 90-100 Ukrainos karių mokymas su „Patriot“ priešlėktuvinių raketų sistema.Anksčiau CNN pranešė, kad mokymai truks kelis mėnesius.„Patriot“ prisidės prie Ukrainos oro gynybos pajėgumų. Tai dar viena galimybė žmonėms apsiginti nuo besitęsiančių Rusijos oro atakų“, – per spaudos konferenciją sakė Pentagono atstovas Patas Ryderis.JAV apie „Patriot" sistemos pristatymą paskelbė gruodžio pabaigoje, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizito Vašingtone išvakarėse. Sausio 3 d. apie ketinimą perkelti dar vieną bateriją „Patriot“ ukrainiečiams paskelbė Vokietija.P. Ryderis nenurodė, ar Vokietija išmokys ukrainiečius, kaip elgtis su „Patriot“, ar palauks, kol jie baigs mokymus Amerikoje prieš išsiunčiant savo „Patriot“.

Kanada Ukrainai pirks priešlėktuvinę sistemą NASAMSKanados gynybos ministrė Anita Anand antradienį po pokalbio telefonu su kolega iš Ukrainos Aleksejumi Reznikovu paskelbė, kad Kanada pirks iš Jungtinių Valstijų ir perduos Ukrainai NASAMS priešlėktuvinę sistemą.„Tai pirmoji Kanados auka Ukrainai oro gynybos sistemos pavidalu [...] Ši priešlėktuvinė sistema padės apsaugoti Ukrainos gyventojų centrus ir kritinę infrastruktūrą nuo bepiločių orlaivių, raketų ir oro antskrydžių [...] NASAMS turi labai aukštą pataikymo rodiklį ir tai yra vertingas indėlis į Ukrainos gynybos pajėgumus“, – rašė A. Anand.Ukraina rudenį iš JAV gavo pirmąsias dvi NASAMS priešlėktuvinių raketų paleidimo įrenginių baterijas, iš viso amerikiečiai planavo suteikti Ukrainai aštuonias baterijas.NASAMS yra norvegų-amerikiečių trumpojo ir vidutinio nuotolio priešlėktuvinių raketų sistema (iki 50 km). Ji, kaip rašė A. Anand, gali numušti lėktuvus, sparnuotąsias raketas, sraigtasparnius ir dronus.

Ukraina rengiasi galimam naujam Kyjivo puolimui iš BaltarusijosUkrainos kariuomenė rengiasi galimai naujai Rusijos sausumos pajėgų atakai iš Baltarusijos teritorijos sostinės Kyjivo kryptimi. Tam jau parengtos arba sustiprintos gynybinės pozicijos šalies šiaurėje, antradienį sakė už Kyjivo gynybą atsakingas generolas leitenantas Oleksijus Pavliukas.Siekiant užkirsti kelią greitam rusų tankų veržimuisi, visur, kur gali važiuoti takai, išplėsti minų laukai. Jei užpuolikai negalėtų įveikti šių kliūčių, Ukrainos artilerijai būtų lengviau naikinti kariuomenę susitelkimo vietose, sakė jis.Pačioje Rusijos pernai vasarį pradėto karo pradžioje Ukrainos pajėgos atmušė Rusijos kariuomenės veržimąsi iš Baltarusijos Kyjivo link. Į šiaurę nuo Kyjivo esančiuose tankiuose miškuose buvo sunaikinta daugelio kilometrų ilgio rusų tankų ir transporto priemonių vilkstinė, rusai buvo priversti atsitraukti.Ukrainos vadovybė baiminasi dar vieno Rusijos armijos puolimo, nes Rusija jau kelias savaites telkia dalinius Baltarusijoje prie Ukrainos sienos. Karo ekspertai nemano, kad Rusijos daliniai Baltarusijoje jau pakankamai stiprūs pradėti tokį puolimą. Vis dėlto tai verčia Ukrainos kariuomenę perkelti karius iš kitų fronto linijų.

Iš Ukrainos į Lenkijos ligoninę evakuoti du sužeisti savanoriaiDu lenkų savanoriai, atvežę pagalbą ir sužeisti netoli fronto linijos Ukrainoje, nuvežti į ligoninę Liubline, Rytų Lenkijoje, pranešė sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.Savanoriai buvo sužeisti prie Bachmuto miesto Ukrainos Donecko srityje, netoli fronto linijos, skiriančios Ukrainos ir Rusijos pajėgas, antradienį PAP sakė Wojciechas Andrusiewiczius.„Jie iš automobilio krovė pagalbą civiliams, kai netoliese sprogo minosvaidžio sviedinys“, – sakė W. Andrusiewiczius. "Deja, moteriai teko amputuoti blauzdą. Vyrą sužeidė skeveldros", - pridūrė jis.Sužeistuosius Ukrainoje iki Lenkijos sienos atvežė Lenkijos labdaros fondas „Humanosh“, ten juos perėmė Liublino medicinos transportas. Su abiem pacientais susitiko sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis.

Apie Soledarą – prieštaringos naujienos Tiek iš Rusijos, tiek iš Ukrainos pusės pateikiama įvairių naujienų apie situaciją karščiausiame fronto taške – Soledare, skelbia BBC. Per pastarąjį pusvalandį daugelis Rusijos militaristinių „Telegram“ kanalų paskelbė pranešimą, kad „Wagner“ kovotojai tariamai apsupo Ukrainos dalinius vakarinėje miesto dalyje. Pirminis daugumos šių skelbimų šaltinis yra „Brussels Messenger“ ataskaita. Kitų patvirtinimų ar paneigimų atviruose šaltiniuose dar nėra. Šiek tiek anksčiau šis kanalas paskelbė vaizdo įrašą su Rusijos kovotojais Soledaro centre, priešais pastatą netoli miesto administracijos. Ukrainos kariuomenė teigia, kad jų daliniai Soledare nėra apsupti. „Soledare vyksta kovos. Gynybos pajėgos užima pozicijas pačiame Soledare. Yra galimybė ten pristatyti amuniciją ir visa kita, ko reikia“, – antradienį sakė Ukrainos kariuomenės grupės „Vostok“ spaudos atstovas Serhijus Cherevatyi. Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Anna Malyar pažymėjo, kad Soledare tęsiasi sunkios kovos, Rusijos okupantai patiria didelių nuostolių. „Priešas nekreipia dėmesio į didelius savo personalo nuostolius ir toliau aktyviai šturmuoja. Mūsų kovotojai drąsiai laikosi gynybos. Tik labai stipri tauta gali taip kovoti su dideliu ir galingu priešu“, – „Telegram“ kanale rašė A. Malyar.

Vokietija pažadėjo finansuoti Ukrainos išminavimąVokietija pažadėjo Ukrainai papildomą 40 mln. eurų paramą išminavimo operacijoms ir interneto ryšio plėtrai."Mes jus remsime, kol jums mūsų reikės. Atiduosime viską, kad vaikai Charkive, Mariupolyje ir Kyjive vėl galėtų patikėti ateitimi", – po puspenktos valandos trukusio vizito karo niokojamame rytiniame Ukrainos Charkivo mieste netoli Rusijos sienos sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.Pasak jos, išlaisvintos teritorijos turi būti išminuotos, kad "net ir pusiau sugriautoje žaidimų aikštelėje vaikai nebijotų, kad juos suplėšys minos“. A. Baerbock taip pat sakė, kad Vokietija padės finansuoti palydovinio interneto sistemos „Starlink“ antžeminės stoties plėtrą. Pasak jos, šis patobulinimas padės tiek gyventojams, tiek Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.Vokietijos ministrė taip pat sakė Charkive pajutusi, „kokius karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui čia padarė Rusijos kariuomenė“.

JAV pareigūnai: Rusijos apšaudymas artilerija Ukrainoje sumažėjo beveik 75 proc. Pasak JAV ir Ukrainos pareigūnų, Rusijos artilerijos ugnis Ukrainoje dramatiškai sumažėjo nuo karo metu buvusio aukšto lygio – kai kuriose vietose net 75 proc.Sumažėjęs apšaudymas yra dar vienas įrodymas, kad Rusijos padėtis mūšio lauke, praėjus beveik metams po jos invazijos, tampa vis silpnesnė, CNN sakė pareigūnai.Pareigūnai nepateikė aiškaus ar vienintelio paaiškinimo, kodėl sumažėjo artilerijos ugnis. Gali būti, kad Rusija gali normuoti artilerijos šovinius dėl mažų atsargų arba tai gali būti platesnio taktikos pervertinimo dalis.Anksčiau šį mėnesį Rusija patyrė didžiausius karinius nuostolius nuo karo Ukrainoje pradžios, kai mirtinas Ukrainos raketos smūgis pataikė į Makiivką, nedidelį miestą Ukrainos rytinėje Donecko srityje. Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad per ataką žuvo 63 kariai.

Podoliakas: derybos dėl raketų ATACMS vyksta labai intensyviaiDerybos dėl raketų ATACMS perdavimo Ukrainai vyksta labai intensyviai. Tai antradienį pareiškė Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas, praneša portalas „rbc.ua“.„Vyksta labai intensyvios derybos (dėl ATACMS). Mes aiškiname (partneriams) Rusijos taktiką ir strategiją. Mes aiškiname, jog jei Rusija netenka sandėlių, kur laikomi sviediniai, tai labai greitai sumažėja apšaudymų intensyvumas. Todėl mums reikia toliašaudžių raketų“, - sakė M. Podoliakas.Anot pareigūno, po to, kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos ėmė apšaudyti Rusijos sandėlius sistemomis HIMARS, rusai perkelia juos už 100 ir daugiau kilometrų.„Jie pailgino sviedinių pristatymo į priešakines linijas kelią, bet mes dabar negalime jų pasiekti. Mums reikia tam tikrų raketų, derybos vyksta, mūsų logika partneriams suprantama. Jie supranta, kad (rusų) užnugario infrastruktūros naikinimas priartins karo pabaigą“, - pabrėžė patarėjas.„rbc.ua“ primena, jog anksčiau M. Podoliakas pareiškė, kad toliašaudės raketos ATACMS gali užbaigti Rusijos demilitarizavimą.

Kuleba: „žmonės žus", kol Berlynas svarstys, ar pristatyti tankusAntradienį, kai karo krečiamame rytiniame Ukrainos Charkivo mieste viešėjo Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro  Kuleba paragino Berlyną suteikti jo šalies kariuomenei tankus „Leopard“.D. Kuleba pareiškė įsitikinimą, kad Berlynas galiausiai pristatys sunkiuosius tankus, bet perspėjo: "Kuo ilgiau užtruks priimti sprendimą, tuo daugiau žmonių žus. Kuo greičiau šis sprendimas bus priimtas, tuo greičiau šis karas baigsis Ukrainos pergale ir Europoje nebebus karo".„Mums reikia šių tankų, kad išlaisvintume savo miestus, kaimus ir viską, ką okupuoja Rusija“, – Charkive per spaudos konferenciją su A. Baerbock žurnalistams sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras. Vokiečių tankai reikalingi „apsaugoti mūsų energetikos infrastruktūrą, išgelbėti ukrainiečius nuo nusikaltimų“, sakė jis.Rusijai yra okupavusi 18 proc. Ukrainos teritorijos, įskaitant Krymą, aneksuotą 2014 metais. Ukraina yra beveik visiškai priklausoma nuo Vakarų tiekiamų ginklų. Be lengvųjų ginklų ir amunicijos, Berlynas jau pristatė sunkiųjų haubicų ir priešlėktuvinių sistemų ir pažadėjo suteikti 40 pėstininkų kovos mašinų „Marder“.

Ukrainos policija surado 16 502 žuvusiųjų palaikus dešimtyje šalies sričiųNuo Rusijos sukelto plataus masto karo pradžios Ukrainoje žuvo daugiau kaip 16 tūkst. žmonių, masinėse kapavietėse ekshumuota daugiau kaip tūkstantis kūnų.Pasak naujienų agentūros „Ukrinform“, tai pranešama Ukrainos nacionalinės policijos Vyriausiosios tyrimų valdybos atsakyme į leidinio „Zmina“ paklausimą.„2022 metais dėl Rusijos plataus masto įsiveržimo į Ukrainą žuvo 16 502 žmonės. Nacionalinė policija aptiko 21 masinę kapavietę išvaduotose teritorijose, jose buvo ekshumuoti 1 033 civilių ir kariškių palaikai“, - sakoma pranešime.Nacionalinės policijos duomenimis, daugiausiai žuvusiųjų rasta Donecko srityje – 4 766 žmonės, Charkivo – 3 784, Mykolajivo – 2 207, Kyjivo – 2 072, Černihivo – 899.Išvaduotose teritorijose aptikta 21 masinė kapavietė, iš jų Donecko srityje – trys (ekshumuoti 278 civiliai ir 37 kariškiai), Kyjivo – 14 (ekshumuoti 177 žmonės), Charkivo – dvi (ekshumuotas 451 civilis ir 44 kariškiai), Chersono srityje – dvi (ekshumuoti 46 žmonės).Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, išvaduotose Ukrainos teritorijose pareigūnai surado 54 kankinimo vietas ir užfiksavo daugiau kaip 5 tūkst. kankinimo atvejų.

JAV ir sąjungininkės susitiks Vokietijoje koordinuoti pagalbą UkrainaiKitą savaitę Vokietijoje Jungtinės Valstijos suburs sąjungininkes naujam derybų dėl karinės paramos Ukrainai ratui, antradienį pranešė JAV oro pajėgų bazė Ramšteine.JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas sausio 20 d. Ramšteine asmeniškai susitiks su Ukrainos gynybos kontaktinės grupės atstovais, sakoma pranešime.L. Austinas „vėl sukvietė gynybos ministrus ir aukštus karinius pareigūnus iš viso pasaulio aptarti tebesitęsiančią krizę Ukrainoje ir įvairias saugumo problemas, su kuriomis susiduria JAV sąjungininkės ir partnerės“, – sakoma pranešime.Ukrainos gynybos kontaktinę grupę sudaro apie 50 valstybių, remiančių Ukrainos kovą su Rusija.NATO vadovas Jensas Stoltenbergas anksčiau sakė, kad Kyjivą remiančios Vakarų valstybės kitą savaitę susitiks su Ukrainos gynybos ministru, „kad aptartų, tiksliai kokių rūšių ginklų reikia ir kaip sąjungininkės galėtų tuos ginklus suteikti“. Jis kalbėjo JAV vadovaujamam Aljansui ir Europos Sąjungai pažadėjus stiprinti paramą Ukrainai ir bendradarbiavimą.Trečiasis Ramšteino grupės susitikimas vyks po JAV, Vokietijos ir Prancūzijos pranešimų, kad jos dabar suteiks Ukrainai šarvuotas kovos mašinas, tačiau Kyjivas prašo atsiųsti ir modernių sunkiųjų tankų.Ukraina jau seniai prašo sunkesnės ginkluotės, įskaitant tankus, leisiančios jai pradėti puolimą. Vakarų šalys nesiryžta, nes baiminasi būti įtrauktos į karą arba išprovokuoti Rusiją. Vis dėlto ukrainiečiai įgavo pagreitį ir Vakarų valstybės plečia tiekiamų ginklų asortimentą.

CNN: Ukrainos kariškiai kitą savaitę pradės mokytis valdyti „Patriot“Kitą savaitę Ukrainos kariškiai pradės mokytis valdyti amerikietiškus oro gynybos kompleksus „Patriot“. Tai antradienį pranešė televizijos kanalas CNN, remdamasis JAV pareigūnais.Pasak jų, mokymai vyks Fort Sile, Oklahomos valstijoje, kur ir JAV kariškiai treniruojasi naudoti ir prižiūrėti oro gynybos sistemas.Kaip pareiškė JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojo padėjėja Rusijos, Ukrainos ir Eurazijos klausimais Laura Cooper, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariškių rengimas truks kelis mėnesius.JAV šiomis dienomis oficialiai paskelbė skirianti Ukrainai dar vieną daugiau kaip 3 mlrd. dolerių vertės karinės pagalbos paketą.

Ukrainos pareigūnai nuo karo pradžios demaskavo daugiau kaip 600 šnipųNuo Rusijos sukelto plataus masto karo pradžios Ukrainos saugumo tarnyba (UST) iškėlė daugiau kaip 1,5 tūkst. bylų dėl valstybės išdavimo ir šnipinėjimo, praneša UNIAN.Kaip pažymėjo UST spaudos centro atstovai, daugiau kaip 340 bylų prieš valstybės išdavikus ir šnipus perduota teismui.„Per šį laikotarpį išaiškinta daugiau kaip 600 Rusijos agentų ir šnipų, kurie vykdė žvalgybinę-ardomąją veiklą prieš mūsų valstybę“, - sakoma pranešime.Be kita ko, buvo demaskuota ir sulaikyta Rusijos karinės žvalgybos diversinė-žvalgybinė grupė.„Priešo agentūra ruošėsi fiziškai likviduoti Ukrainos gynybos ministrą ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovą, taip pat žinomą ukrainiečių aktyvistą“, - papasakojo UST atstovai.Kyjive UST neutralizavo Rusijos agentų grupę, kuriai priklausė Ukrainos ministrų kabineto bei Prekybos ir pramonės rūmų pareigūnai.

Dėl Dudos pokalbio su rusų provokatoriais atleistas jo kanceliarijos darbuotojasPraėjusių metų lapkričio 15 d. rusų provokatoriai, dėdamiesi Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, įrašė ir paskelbė pokalbį su Lenkijos valstybės vadovu Andrzejumi Duda. Šis įvykis nepraėjo be padarinių. Neoficialiais RFM FM žurnalisto Rocho Kowalskio duomenimis, posto neteko Lenkijos prezidento kanceliarijos Tarptautinės politikos biuro direktorius Piotras Gillertas.Šis darbuotojas buvo atsakingas už prezidento pokalbių su kitų valstybių lyderiais organizavimą.Kanceliarijos atstovai pažymi, jog lapkričio 15-ąją, kai Pševoduvo gyvenvietėje netoli sienos su Ukraina nukrito raketa, situacija buvo labai įtempta, o ryšys su pasaulio lyderiais buvo užmezgamas kitaip nei paprastai, kadangi dauguma Vakarų vadovų dalyvavo G20 viršūnių susitikime Indonezijoje.Bet pokalbis su rusų provokatoriais, kurie dėjosi E. Macronu, buvo akivaizdi kanceliarijos darbuotojų klaida, ir netgi ne pirma. Mat tie patys rusai ir 2020 metais sėkmingai paskambino A. Dudai.Duetas „Vovanas ir Lexusas“ Rusijoje jau seniai garsėja tuo, kad melagingais skambučiais mulkina politikus ir kitas garsenybes. Praėjusių metų vasaros pradžioje jie kelių ES šalių sostinių merus privertė patikėti, kad šie kalba su kolega iš Kyjivo Vitalijumi Klyčko.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė lankosi Ukrainos mieste netoli fronto linijos Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock atvyko į Ukrainos Charkivo miestą, esantį netoli fronto linijų. Ji yra pirmoji šioje vietovėje apsilankiusi Vokietijos ministrų kabineto narė. Per iš anksto nepaskelbtą kelionę ją lydėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Oleksijus Makejevas. Į Ukrainą atvykę užsienio pareigūnai dažniausiai nenutolsta nuo sostinės Kyjivo. Charkivas yra daugiau nei milijoną gyventojų turintis miestas, esantis vos už kelių dešimčių kilometrų į pietus nuo Rusijos sienos. Pastaruoju metu Rusija rengia prieš jį atakas. A. Baerbock apibūdino savo trečiąjį vizitą į šalį, kurioje vyksta karas, kaip siekį parodyti solidarumą. Ji pažadėjo daugiau Vokietijos humanitarinės pagalbos, įskaitant generatorius, degalus ir antklodes, o taip pat „tolesnius ginklų pristatymus“. A. Baerbock vizitas surengtas vos po kelių dienų, kai Vokietijos vyriausybė nusprendė tiekti pėstininkų kovos mašinas „Marder“, kurių Ukraina jau seniai prašė. Kyjivas taip pat ragina pristatyti kovinius tankus, tačiau kol kas Berlynas prašymo nepatenkino.

Europos Komisijos pirmininkė prisijungė prie raginimų siųsti Ukrainai tankus „Leopard“ Vykstant diskusijoms, kokius modernius ginklus Vakarų valstybės turėtų suteikti Kyjivui, Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį prisidėjo prie raginimų siųsti Ukrainai tankus „Leopard“.„Manau, kad Ukraina turėtų gauti visą būtiną karinę techniką, kurios jai reikia ir kuria ji gali naudotis, kad apsigintų“, – NATO būstinėje Briuselyje sakė U. von der Leyen. Ji pridūrė, kad Ukraina turėtų gauti ne tik pažangias oro gynybos sistemas, „bet ir kitokią pažangią karinę techniką, kol tai bus būtina.“Praėjusią savaitę Vokietijos vyriausybė pakeitė savo politiką ir pareiškė, kad Berlynas suteiks Ukrainos kariuomenei apie 40 pėstininkų kovos mašinų „Marder“. Dabar įstatymų leidėjai ragina Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą tiekti sunkesnius tankus, tokius kaip „Leopard“, tačiau jis tai žada daryti tik suderinęs su sąjungininkėmis.Per NATO ir Europos Sąjungos bendradarbiavimo deklaracijos pasirašymo ceremoniją U. von der Leyen sakė, kad Kyjivas gina pamatinius Jungtinių Tautų Chartijos principus, pagrindines teises ir tarptautinę teisę.Vokietijos ginkluotųjų pajėgų rezervistų asociacijos prezidentas Patrickas Sensburgas anksčiau antradienį pareiškė pritariantis, kad tankai „Leopard“ būtų tiekiami Ukrainai. Jis sakė, jog šarvuotos pėstininkų kovos mašinos „Marder“ suteikia galimybę greitai perkelti karius iš vienos vietos į kitą, bet yra veiksmingiausios, kai derinamos su tankais „Leopard“. „Štai kodėl parama tiekiant kovinius tankus „Leopard“ yra kitas logiškas žingsnis“, – Vokietijos žiniasklaidos grupei „Redaktionsnetzwerk Deutschland“ (RDN) sakė P. Sensburgas. Jis pridūrė, kad yra ir kita galimybė - siųsti kito tipo kovinius tankus iš kitos šalies.Kai kurios Vakarų valstybės iki šiol laikė tankų tiekimą jautriu klausimu, nes baiminosi, kad tai gali paaštrinti ir išplėsti konfliktą. Pavyzdžiui, Ispanija ir Lenkija nori tiekti Vokietijos gamybos tankus „Leopard“, bet negali to daryti be gamintojos – Vokietijos – leidimo.

Prigožino paskyrose – netikėtas pareiškimas dėl įvykių Bachmute„Vagner“ samdinių vadovas Jevgenijus Prigožinas pripažino „sunkių kruvinių mūšių“ dėl Soledaro miesto faktą, taip įvertinamas Ukrainos pajėgų narsą.Kaip teigiama „The Guardian“ medžiagoje, Rusija Soledaro ir Bachmuto okupacijai skyrė didžiules jėgas – labai dažnai Rusijos samdiniai lipo per savo šalies karių lavonus.Antradienį savo paskyrose socialiniuose tinkluose „Vagner“ samdinių vadovas J. Prigožinas parašė apie „sunkius kruvinus mūšius“ Soledaro Vakaruose: „Ukrainos ginkluotosios pajėgos garbingai gina Soledaro teritoriją“.Be to, J. Prigožinas teigia, kad informacija apie masinį Ukrainos karių dezertyravimą iš Soledaro neatitinka tikrovės: „Būkime sąžiningi patys prieš save. Ukrainos armija drąsiai gina Bachmutą ir Soledarą. Pranešimai apie masinį Ukrainos karių dezertyravimą neatitinka tikrovės“.

Ministrė: Latvija vėl gali pasiūlyti Ukrainai oro gynybos kompleksų „Stinger“ Latvija vėl gali pasiūlyti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms oro gynybos kompleksų „Stinger“. Tai antradienį Latvijos televizijos kanalo LTV laidai „Rīta Panorāma“ pareiškė šalies gynybos ministrė Ināra Mūrniecė, praneša portalas „lsm.lv“.Žinybos vadovė papasakojo, kad antroje sausio pusėje JAV aviacijos bazėje Ramšteine (Vokietija) įvyks konferencija karinės pagalbos Ukrainai klausimais.„Iš esmės Ukrainos frontas yra mūsų gynybos linija, todėl mes tariamės, kaip prisijungti prie didelio pagalbos srauto, kaip paremti Ukrainą, kaip atsakyti į prezidento Volodymyro Zelenskio prašymus“, – sakė I. Mūrniecė.Anot ministrės, Latvija svarsto galimybę nusiųsti Ukrainai ginklų ir rengti Ukrainos kariškius. Turint omenyje anksčiau Latvijos suteiktą pagalbą Ukrainai, Latvija galėtų vėl nusiųsti jai oro gynybos kompleksų „Stinger“.Pasak I. Mūrniecės, Ukraina teigiamai vertina Latvijos tiekiamas bepilotes skraidykles, todėl būtų galima tęsti jų tiekimą.Ministrė pabrėžė, jog karas Ukrainoje parodė, kad reikia rimtai galvoti apie Latvijos gynybos stiprinimą.

Žiniasklaida: Pakistanas slapta tiekia Ukrainai šaudmenis Sausio mėnesį Pakistanas ketina išsiųsti Ukrainai 159 konteinerius su šaudmenimis. Amunicija bus tiekiama per Gdansko uostą Lenkijoje.Tai pranešė Indijos verslo leidinys „The Economic Times“.Pasak jo šaltinių, Pakistano transporto bendrovė „Project Shipping“ planuoja išgabenti šiuos konteinerius antroje sausio pusėje iš Karačio uosto. Į Ukrainą iškeliaus 155 mm sviediniai, užtaisai M4A2, kapsulės M82 ir sprogdikliai PDM.Leidinys pažymi, kad Pakistanas jau ne pirmą kartą siunčia ginkluotę Ukrainai, bet anksčiau tai buvo daroma Didžiosios Britanijos vardu arba per Rytų Europos šalių įmones.Gautomis žiniomis, mainais Pakistanas tikisi Ukrainos pagalbos modernizuojant savo sraigtasparnius Mi-17. Ukrainos ir Pakistano karinis techninis bendradarbiavimas trunka jau daug metų. Pavyzdžiui, Ukraina yra patiekusi Pakistanui daugiau kaip 320 tankų T-80UD.1991–2020 metais Ukrainos ir Pakistano sudarytų ginklų tiekimo sutarčių vertė – beveik 1,6 mlrd. dolerių.

Sakartvelas teigia pirkęs iš Ukrainos oro gynybos sistemas „Buk“, o ne gavęs jas dovanų Sakartvelas sureagavo į Ukrainos laikinojo reikalų patikėtinio Andrijaus Kasjanovo pareiškimą, kad Kyjivas prašė Tbilisį grąžinti jam oro gynybos sistemas „Buk“, kurias Ukraina perdavė Sakartvelui per jo karą su Rusija 2008 metais, praneša UNIAN.Pasak valdančiosios „Sakartvelo svajonės“ partijos nario Givio Mikanadzės, zenitinių raketų kompleksai nebuvo perduoti nemokamai, rašo Sakartvelo leidinys SOVA. Taigi, dabar ši ginkluotė yra Sakartvelo nuosavybė.„Aš nežinau, ką mums perdavė Ukraina po 2008 metų karo. Kiek žinau, jeigu kas nors ir buvo perduodama, tai buvo perkama. Taigi, jeigu buvo perkama, tai dabar yra Sakartvelo nuosavybė ir Sakartvelo ginkluotė“, – teigė politikas.Anot jo, tokie pareiškimai gali būti „dar vienas mėginimas kažkaip įtraukti Sakartvelą į šį karą“.Savo ruožtu kitas valdančiosios partijos narys Gija Volskis pavadino A. Kasjanovą „neadekvačiu“ ir pabrėžė, kad Sakartvelas sumokėjo pinigus už visą ginkluotą, kurią jis turi.Pasak G. Volskio, Ukraina prašė ne tik perduoti ginkluotę, bet ir „organizuoti savanorių siuntimą“. „Netgi atsiuntė lėktuvų, buvo užsakomieji skrydžiai iš Ukrainos, bet mes nesutikome, nes tai būtų prilygę stojimui į karą“, – teigė „Sakartvelo svajonės“ atstovas.UNIAN primena, jog vasario 25 d. Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis pareiškė, kad jo šalis neprisijungs prie Vakarų sankcijų prieš Rusiją, pradėjusią plataus masto karą prieš Ukrainą. Savo poziciją jis pakartojo ir balandžio 3 d.O gegužę jis pareiškė, kad Sakartvele nebus atidarytas „antrasis frontas“ prieš Rusiją. Anot premjero, tie, kurie ragina susigrąžinti Rusijos okupuotas Sakartvelo teritorijas, yra „vidaus priešai“.Per 2008 metų karą Rusija okupavo apie 20 proc. Sakartvelo teritorijos.

Kuleba: Putinui liko vienas variantas – pripažinti pralaimėjimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui jo sukeltame kare prieš Ukrainą yra tik vienas variantas – pralaimėjimas, bet jis nenori to pripažinti.Tai interviu JAV radijo stočiai NPR pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, praneša „Ukrinform“.„Kai dabar žvelgiu į mūšio lauką ir susiklosčiusią situaciją, tai manau, kad Putinas turi nelabai daug variantų. O iš tikrųjų jis turi tik vieną variantą, bet nenori jo pripažinti. Ir tas variantas – pralaimėjimas kare. Šio momento sudėtingumą ir tragiškumą nulemia tai, kad jis nenori pažiūrėti tiesai į akis ir ieškoti išeities. Užuot tai daręs jis meta į mūšį vis naujus išteklius, svarbiausia – žmonių išteklius, mėgindamas žūtbūt nugalėti. Bet to nebus. Jis nenugalės“, – sakė Ukrainos diplomatijos vadovas.Anot jo, Ukrainai pergalė yra jos teritorijos vientisumo ir tarptautinės bendrijos pripažintų sienų atkūrimas.Ministras taip pat pažymėjo, kad ukrainiečiai tęs kovą su agresoriumi.„Nuo JAV ir kitų Ukrainos partnerių priklauso, kiek ilgai jie mus rems. Bet mes jau pasirinkome, mes apsisprendėme. Mes kovosime su grobiku tol, kol įstengsime kvėpuoti“, – pabrėžė D. Kuleba.Pirmadienį jis tviteryje parašė, jog Ukraina dėkinga partneriams už karinę pagalbą, bet reikia daryti daugiau, kad būtų iškovota pergalė, o Europoje būtų atkurta taika ir saugumas.

NATO ir ES žada stiprinti paramą Ukrainai, kad ši atremtų Rusijos invazijąNATO ir Europos Sąjunga antradienį pažadėjo sustiprinti paramą Ukrainai, kad ši atremtų Rusijos invaziją, ir sustiprinti Europos ir JAV vadovaujamo aljanso bendradarbiavimą.„Turime toliau stiprinti NATO ir Europos Sąjungos partnerystę. Turime toliau stiprinti paramą Ukrainai“, – sakė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas, pasirašęs bendrą deklaraciją su aukščiausiais ES pareigūnais.

Kadyrovo pyktį užsitraukusiam generolui surasta nauja vietelėKritikos dėl nesėkmių per karą su Ukraina sulaukęs generolas pulkininkas Aleksandras Lapinas paskirtas Rusijos ginkluotųjų pajėgų sausumos kariuomenės centrinio štabo viršininku, informuoja portalas ura.ru, perduodamas iš Rusijos gynybos ministerijos gautą informaciją. Portalo duomenimis, naujosios pareigos A. Lapinui buvo patikėtos sausio 9 d.A. Lapinas turės užsiimti pasirengimo kovoms ir dalinių perginklavimo planavimu, taip pat sausumos pajėgų jungimu, nurodė „Izvestija“ šaltinis. A. Lapinui tekęs postas tapo laisvas, kai Vasilijus Tonkoškurovas perėjo į Pramonės ir prekybos ministeriją. A. Lapino paskyrimo viršininku faktą patvirtino ir RBK šaltinis. Visgi Gynybos ministerija oficialiai šios žinios nepakomentavo.Lapkričio mėnesį A. Lapinas buvo nušalintas nuo vadovavimo Ukrainoje kovojusiems Centrinės karinės apygardos (CVO) kariams ir Rusijos karių grupuotei „Centr“. A. Lapinas buvo nušalintas po to, kai šito pareikalavo Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas. Generolas pulkininkas buvo apkaltintas Lymano „atidavimu“ ir leidimu prasiveržti gynybos pajėgoms šiaurinėje apsišaukėliškos Donecko Liaudies Respublikos pusėje – Ternio, Torskės ir Jampolivkos gyvenviečių zonoje. Minėtina, kad R. Kadyrovo nuomonei pritarė PKK „Vagner“ įkūrėjas verslininkas Jevgenijus Prigožinas.Oficialiai apie A. Lapino atsistatydinimą pranešta nebuvo.Į tai, kad A. Lapinui buvo patikėtos naujos pareigos, sureagavo teroristas Igoris Girkinas (Strelkovas). Tokį sprendimą jis vertina kaip gryną nesusipratimą.Smogikų vadeiva priminė, kad A. Lapino vadovaujami rusų kariai patyrė pralaimėjimą Charkivo srityje ir dėl to buvo priversti pasitraukti.„Generolo A. Lapino skyrimas eiti tas pareigas yra, švelniai tariant, nesusipratimas. Ir ne dėl jo gebėjimų vadovauti (jei tokius jis apskritai turi), o dėl to, kad būtent jam vadovaujant mūsų kariai patyrė triuškinantį pralaimėjimą prie Balaklijos ir Iziumo, todėl vėliau turėjo palikti beveik dešimt miestų ir „persigrupuoti“ iš Charkivo srities“, – parašė I. Girkinas savame „Telegram“ kanale.I. Girkinas mano, kad „paaukštinimas už tokius dalykus – tai įžūlus Rusijos gynybos ministerijos vadovų demonstravimas, kad yra nepalenkiami.“

Patruševas: Rusija dabar Ukrainoje kovoja su NATO Rusija, pasak vieno artimiausių prezidento Vladimiro Putino bendražygių Nikolajaus Patruševo, dabar Ukrainoje kovoja su NATO. Be to, Vakarai mėgina suskaldyti Rusiją, laikraščiui „Argumenty i Fakty“ sakė įtakingos nacionalinės Saugumo Tarybos sekretorius, kurį cituoja agentūra „Reuters“.„Įvykiai Ukrainoje nėra susirėmimas tarp Maskvos ir Kyjivo. Tai karinė konfrontacija tarp Rusijos ir NATO, o pirmiausiai – Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos“, – sakė N. Patruševas. Vakarai esą nori toliau skaldyti Rusiją ir galiausiai ištrinti ją iš politinio žemėlapio.Rusų naratyvą, kad Vakarai kelia grėsmę Rusijos Federacijos saugumui ir vientisumui, vis pasitelkia V. Putinas, norėdamas pateisinti karą Ukrainoje.N. Patruševas laikomas griežto kurso šalininku ir vienu iš nedaugelio, kurie gali daryti įtaką V. Putinui.

Scholzas gina savo ligšiolinę ginklų tiekimo Ukrainai politiką Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ėmėsi ginti savo ligšiolinę ginklų tiekimo Rusijos užpultai Ukrainai politiką ir atmetė jam mestus kaltinimus, kad visapusiško karo pradžioje jam stigo ryžto.„Vokietija yra viena pagrindinių Ukrainos rėmėjų“, – renginyje Berlyne tikino O. Scholzas. Jis paminėjo, kad jo šalis šiuo metu teikia ne tik finansinę ir humanitarinę, o ir karinę paramą. Kancleris pareiškė, kad šiuo klausimu išliks „atsakingas“, tačiau kartu pažadėjo daryti tai, „kas teisinga“.O. Scholzas tokį komentarą išsakė po to, kai praėjusią savaitę susitarė su JAV prezidentu Joe Bidenu Ukrainai pirmą kartą perduoti šarvuotųjų transporterių. Kyjivas prieš tai ilgą laiką prašė tokios technikos.Kiek vėliau jo vyriausybėje pasigirdo raginimų nusiųsti ir galingesnių tankų „Gepard 2“.Nors Vokietijos kancleris pabrėžė, kad jo šalis teiks paramą tiek, kiek reikės, jis pakartojo, jog Ukrainoje sukeltas plataus masto karas neturi virsti konfrontacija tarp Rusijos ir NATO. O. Scholzas nurodė, kad Berlynas ateityje veiks koordinuodamas žingsnius su savo partneriais. „Bet kokie kitokie veiksmai tokioje pavojingoje situacijoje būtų neatsakingi“, – tvirtino kancleris.

Britų žvalgyba: Rusija tikriausiai kontroliuoja didžiąją dalį Soledaro Didžioji dalis Rytų Ukrainos Soledaro miesto, britų žvalgybos vertinimu, gali būti rusų rankose. Po taktinių proveržių per praėjusias keturias dienas Rusijos ginkluotosios pajėgos ir samdinių grupuotė „Wagner“ tikriausiai kontroliuoja didžiąją miestelio dalį, pranešė Gynybos ministerija Londone, remdamasi žvalgybos ataskaita, informuoja agentūra „Reuters“.Soledaras yra tik už kelių kilometrų nuo Bachmuto, dėl kurio vyksta nuožmūs mūšiai.Ukrainos vadovybės duomenimis, Rusija pradėjo didelį puolimą prieš Donbase esantį Soledarą, puolimui vadovauja „Wagner“ daliniai.

Ukrainos duomenimis, nuo plataus masto karo pradžios Rusija jau neteko apie 112 470 karių Rusija nuo visapusiškos invazijos pradžios 2022 m. vasario 24-ąją Ukrainoje jau neteko apie 112 470 karių (+710 per pastarąsias 24 val.), antradienį feisbuke pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.Štabo duomenimis, iki sausio 10-osios Maskvos kariuomenė taip pat neteko 3 084 (+4) tankų, 6 154 (+7) šarvuotųjų kovos mašinų, 2 073 (+4) artilerijos sistemų, 434 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 217 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 285 lėktuvų, 275 sraigtasparnių, 4 817 (+8) automobilių ir degalų cisternų, 17 (+1) laivų, 1 860 (+4) dronų, 183 specialiosios technikos vienetų ir 723 sparnuotųjų raketų.Šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiantys nuožmūs mūšiai.

Belgorode – sprogimai, rusams išsiųsti neįprasti pranešimaiSausio 9 d. vakare Rusijos Belgorodo srityje esančiame Šebekino mieste nugriaudėjo sprogimai. Ekstremaliųjų situacijų tarnybos pradėjo siuntinėti žmonėms pranešimus.Pasak UNIAN, gyventojams išsiųsti neįprasti pranešimai.Remiantis Rusijos „Telegram“ kanaluose išplitusia informacija, gyventojai buvo raginami leistis į rūsius arba slėptis priedangose. Remiantis ankstesniu pranešimu, Šebekine nutrūko elektros energijos tiekimas.UNIAN primena, kad sausio 3 d. Naujajame Oskole (miestas Rusijos Belgorodo srityje) degė karinis objektas. Liudininkai teigia girdėję sprogimus, primenančius sprogmenų detonavimą.Sausio 2 d., kai smūgių taikiniu tapo Rusijos Briansko srityje esantys Klimovskajės elektros tinklai, nutrūko elektros tiekimas į artimiausią kaimą. Briansko srities valdžia kaltę dėl atakų suvertė Ukrainai.

Maskva: Rusijos žmogaus teisių įgaliotinė susitiks su kolega iš UkrainosRusijos vyriausybės įgaliotinė žmogaus teisių klausimu Tatjana Moskalkova, Maskvos duomenimis, dar šią savaitę Turkijoje susitiks su kolega iš Ukrainos Dmytru Lubinecu.„Patvirtinu, kad planuoju tokį susitikimą“, - pirmadienį žurnalistams sakė T. Moskalkova, kurią cituoja rusų naujienų agentūra „Interfax“. Pokalbis esą vyks susitikimo, kuriame nuo ketvirtadienio iki šeštadienio dalyvaus žmogaus teisių įgaliotiniai iš įvairių šalių, kuluaruose.Kyjivas šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Bideno patarėjas: parama Ukrainai 2023 metais yra garantuotaNepaisant pasikeitusio jėgų santykio Kongrese, JAV vyriausybė sako, kad finansinė parama Ukrainai yra garantuota. Naujajame biudžete finansinė pagalba Kyjivui yra užtikrinta – beveik visiems 2023 metams, pirmadienį sakė JAV prezidento Joe Bideno patarėjas Jake‘as Sullivanas.Naujajame biudžete paramai Ukrainai numatyta 45 mlrd. JAV dolerių (42 mlrd. eurų), nors vyriausybė prašė tik 37 mlrd. „Tai lėšos, kurioms jau pritarta, - pabrėžė J. Sullivanas. – Nemanau, kad šie pinigai iš mūsų galėtų būti atimti“. Šios lėšos esą leis užtikrinti JAV vyriausybės pajėgumus teikti Ukrainai ir karinę, ir ekonominę, ir humanitarinę paramą – beveik visus metus.J. Bidenas gruodžio pabaigoje pasirašė naują biudžeto įstatymą, numatantį milijardinę pagalbą Ukrainai, ir jis įsigaliojo. Naujasis biudžetas finansuoja vyriausybės veiklą iki 2023 metų rugsėjo. Sprendimas priimtas prieš pat pasikeičiant jėgų santykiui Kongrese: praėjusią savaitę respublikonai perėmė Atstovų Rūmų kontrolę.Naujasis rūmų pirmininkas respublikonas Kevinas McCarthy‘is prieš tai pagrasino, kad jo partija gali pristabdyti tolesnės paramos Ukrainai patvirtinimą arba ją visai blokuoti. Dėl to J. Bideno vyriausybė stengėsi, kad lėšų skyrimas būtų palaimintas anksčiau. Vis dėlto stebėtojai K. McCarthy‘čio grasinimus pirmiausiai vertino kaip mėginimą daryti spaudimą, kad iš demokratų išgautų nuolaidų kitose srityse.

Zelenskis: visa žemė Soledare nusėta okupantų kūnais ir sprogimų žymėmisUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė, kad jo kariai priešinosi „naujiems ir dar sunkesniems puolimams“ Soledare, netoli rytinio Bachmuto miesto, kurį Maskva jau kelis mėnesius bando užimti.„Dėkoju visiems mūsų kariams, kurie saugo mūsų Bachmutą... [ir] visiems Soledaro kovotojams, atlaikantiems naujus ir dar sunkesnius okupantų puolimus!“ – savo kasdieniame kreipimesi sakė V. Zelenskis.Soledaras yra Donecko srityje, maždaug už 15 km nuo Bachmuto – miesto, kuriame prieš karą gyveno 70 000 gyventojų ir kuris dabar yra kovų epicentras.„Dėl mūsų karių atsparumo ten, Soledare, įgijome papildomo laiko ir [išsaugojome] jėgos“, – kalbėjo V. Zelenskis.„Viskas visiškai sugriauta... Visa žemė Soledare nusėta okupantų kūnais ir sprogimų [paliktomis] žymėmis“, – sakė jis.Anksčiau pirmadienį Ukrainos ginkluotosios pajėgos pranešė, kad atrėmė bandymą užimti Soledarą, bet kovos atsinaujino.„Po nesėkmingo priešo bandymo užimti Soledarą... [rusai] persigrupavo, papildė gyvąją jėgą, perkėlė papildomus puolimo junginius, pakeitė taktiką ir pradėjo puolamuosius veiksmus“, – platformoje „Telegram“ sakė gynybos viceministrė Hana Maliar.„Šiuo metu priešas yra dislokavęs daug puolamųjų junginių, suformuotų iš geriausių „Wagner“ rezervų. Jie tiesiog žengia per savo pačių karių lavonus“, – pridūrė H. Maliar.Anksčiau pirmadienį Rusijos remiamos separatistų pajėgos Donecko regione pranešė, kad užėmė Bachmutskės kaimą, esantį vos už kelių kilometrų nuo Soledaro.Atskirai samdinių grupės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas socialiniuose tinkluose teigė, kad Soledarą šturmuoja tik šios grupės junginiai.Rugsėjį Maskva pareiškė, kad po referendumų, kurių Kyjivas ir Vakarai nepripažino, aneksavo Donecką ir tris kitus Ukrainos regionus.

 Zelenskis: mūšis dėl Donbaso tęsiasiUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vis dar labai įtempta pavadino padėtį Soledaro mieste rytinėje Donecko srityje, dėl kurio vyksta nuožmūs mūšiai. „Labai sunku: ten beveik nelikę sveikų sienų“, - sakė jis tradiciniame savo kreipimesi pirmadienio vakarą.Kartu V. Zelenskis patikino: „Nors okupantai dabar didžiausias savo pastangas sutelkę į Soledarą, šios sunkios ir besitęsiančios kovos rezultatas bus mūsų viso Donbaso išvadavimas“. Ukrainiečių karių pasipriešinimas Soledare esą suteikia laiko visai kariuomenei. „Mūšis dėl Donbaso tęsiasi“, - pažymėjo prezidentas.Ir Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Makjar pastaruoju metu kalbėjo apie smarkias rusų atakas mieste. Soledaras kartu su kaimyniniu Bachmutu yra Ukrainos gynybinės sienos dalis priešais Slovjansko ir Kramatorsko aglomeraciją.

Ukrainos kariuomenė pasiekė sėkmę netoli KreminosUkrainos kariuomenė toliau puola Rusijos pajėgas ir pasiekė sėkmę prie Kreminos Luhansko srityje. Kaip pastebi Karo tyrimų institutas, net Rusijos propagandistai jau kalba, kad Ukrainos gynėjai ruošiasi atnaujinti puolimą Limansko srityje.„Sausio 8 ir 9 d. Rusijos ir Ukrainos pajėgos tęsė puolimą ties Svatovo-Kreminos linija. Ukrainos generalinio štabo duomenimis, sausio 8 ir 9 d. Ukrainos kariai atrėmė Rusijos karių puolimą Stelmachivkoje (15 km į šiaurės vakarus nuo Svatovo). Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad Rusijos kariai neutralizavo ukrainiečių diversines grupuotes į šiaurės vakarus nuo Svatovės, netoli Kotliarovkos, Novoselovskio ir Dvurečnyj“, – sakoma pranešime apie padėtį fronte.

Rusija atsisakė paskelbti žuvusiųjų Makijivkoje sąrašusRusija neskelbia per išpuolį prieš Rusijos karinę bazę okupuotoje Makijivkoje, Donecko srityje, žuvusiųjų sąrašų.Komisaras Aleksejus Vdovinas tai pareiškė komentare leidiniui „The Insider“. Pasak jo, šiuos duomenis esą gali naudoti „užsienio žvalgybos tarnybos“, kad „nustatytų ir vykdytų provokacinę karių giminaičių veiklą“.„Jokie sąrašai nebus skelbiami. Visą turimą informaciją karinės registracijos ir šaukimo skyriuose kario šeimos nariams perduoda asmeniškai – arba pateikus prašymą, arba kai kuriems kariams asmeniškai praneša karinės registracijos ir šaukimo skyrių darbuotojai“, – sakė A. Vdovinas.

Per Rusijos smūgį Rytų Ukrainos turguje žuvo du žmonėsPer Rusijos smūgį kaimo turguje Charkivo regione Ukrainos rytuose pirmadienį žuvo mažiausiai du žmonės ir šeši buvo sužeisti, pranešė regiono gubernatorius.„Per raketos smūgį Ševčenkoje buvo sužeisti šeši žmonės. Dar du žuvo“, – socialiniame tinkle paskelbė gubernatorius Olehas Synehubovas.Charkivo regionas, kuris ribojasi su Rusija, nuo vasario mėnesio, kai į jį įsiveržė Maskvos kariuomenė, beveik kasdien apšaudomas rusų artilerijos.Nukentėjo dvi moterys – 50-metė ir 60-metė, teigė O. Sinehubovas.Ukrainos pareigūnų išplatintame vaizdo įraše matomas gilus rūkstantis krateris, liepsnoms apimant šalia esančius turgaus prekystalius.Vaizduose taip pat matyti, kaip gelbėjimo tarnybos pašalina nuolaužas ir gelbėja žmones iš griuvėsių.Atskirai per „masinę“ artilerijos ataką Kurachivkos kaime rytinėje Donecko srityje buvo sužeisti du civiliai gyventojai, sakė gubernatorius Pavlo Kyrylenka.Tuo tarpu Chersone vienas žmogus žuvo ir viena moteris buvo sužeista per smūgį pietinio miesto gyvenamajame rajone, kurį neseniai susigrąžino Kyjivo pajėgos, pranešė gubernatorius Jaroslavas Januševičius.Sekmadienį žuvo du žmonės ir dešimt buvo sužeista, teigė Ukrainos prezidentūros vadovo pavaduotojas per savo kasdienę spaudos konferenciją.Ukrainos kariuomenė nurodė, kad Bachmutas, esantis rytuose, tebėra „karščiausias fronto ruožas, kuriame vyksta aršiausi mūšiai“.„Priešas čia sutelkė maksimalų kovinės parengties dalinių skaičių, įskaitant „Wagner“ dalinius“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rytinės grupės atstovas Serhijus Čerevatas.

Ekspertas paaiškino, kiek karių Rusijai reikia naujam puolimui iš BaltarusijosKaro ekspertas Michailas Samusas sakė, kad tikimybė, jog Rusijos okupantai iš Baltarusijos teritorijos vėl įsiverš į Ukrainą, šiuo metu yra labai maža.Televizijos „Apostrof TV“ eteryje jis pažymėjo, kad per pastarąją savaitę Rusijos ginkluotųjų pajėgų skaičius padidėjo 600-700 žmonių, tačiau iš viso Baltarusijos teritorijoje yra 12-13 tūkst. rusų karių. Tai yra visiškai nepakankama puolamosioms operacijoms vykdyti net kartu su Baltarusijos ginkluotosiomis pajėgomis.„Jei kalbėtume apie tam tikrą minimalų skaičių, kuris reikštų, kad rusai jau nusprendė ruoštis šiai operacijai, tai yra apie 30 tūkst. Tada aišku, kad jie nesudarys 30 tūkstančių kariuomenės šiaip sau. Tačiau net ir to nepakanka, remiantis jokia teorija apie besiveržiančios ir besiginančios pusės jėgų pusiausvyrą“, – aiškino ekspertas.

Karininkas: padėtis Soledare dabar aštresnė nei Bachmute Padėtis Soledare, Donecko srityje, šiuo metu yra dar aštresnė nei kaimyniniame Bachmute. Rusai ėmėsi pulti mažomis grupėmis, praneša UNIAN.Informuojama, kad rusų okupantai „bangomis“ puola Ukrainos gynėjų pozicijas.„Dabar Soledare labai sunku. Padėtis ten yra daug opesnė nei Bachmute. Priešai puola nedidelėmis grupėmis, paprastai iki 8 žmonių, ginkluotų šaulių ginklais, Mūsų pozicijos atakuojamos bangomis, – sakė karininkas Berezovecas.

Žiniasklaida: rusai apšaudė laidotuvių procesiją Černihivo srityjeRusai apšaudė kapines Ukrainos Černihivo srityje tuo metu, kai ten buvo laidojamas vietos gyventojas. Tai pirmadienį pranešė „Ukrinform“.Incidentas įvyko sekmadienį. Nuo skeveldrų nukentėjo kryžiai ir paminklai, o patys sviediniai pataikė į senus kapus ir išmušė duobes.„Minų išmuštos duobės – už 30 metrų nuo naujo kapo. Žmonės nenukentėjo“, - sakė žurnalistams Gremiačos kaimo seniūnas Andrijus Ircha.

Mirė raketų „Kalibr“, kuriomis rusai apšaudo Ukrainą, kūrėjasEidamas 86-uosius metus, Rusijoje mirė raketų „Kalibr“, kuriomis rusai apšaudo  Ukrainą, kūrėjas Pavelas Kamnevas.Tai pirmadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.P. Kamnevas buvo koncerno „Almaz – Antej“ mokslinis vadovas. Be to, jis dalyvavo kuriant daugelį raketų kompleksų, taip pat ir sparnuotąją raketą „Kalibr“. Jomis Rusijos laivai ir povandeniniai laivai apšaudo taikius Ukrainos gyventojus.Kaip sakoma koncerno spaudos tarnybos pranešime, „P. Kamnevas buvo vienas iš Rusijos gynybinio pramoninio komplekso stulpų“.

Rusų nelaisvėje dar yra apie 2 tūkst. „Azovstal“ gynėjųViena iš „Azovstal“ gynėjų šeimų asociacijos steigėjų Galina Klempouz pirmadienį pareiškė, kad rusų nelaisvėje tebėra apie 2 tūkst. šio metalurgijos kombinato gynėjų. Tarp belaisvių – moterys ir vyrai.Kaip pažymėjo G. Klempouz televizijos kanalo „Espresso“ laidoje, per pastarąjį apsikeitimą belaisviais su Rusija grįžo aštuoni Mariupolio gynėjai. Kai kurie iš jų kovojo įmonėje „Azovstal“.„Mes negalime skelbti tikslaus skaičiaus, kadangi tai gali turėti įtakos situacijai. Rusų nelaisvėje tebėra apie du tūkstančius „Azovstal“ gynėjų – moterų ir vyrų“, - sakė ji.G. Klempouz taip pat papasakojo, kiek trunka visos reikiamos procedūros grįžus iš nelaisvės.„Tai gana individualūs procesai. Konkretaus laiko tam tikroms procedūroms nustatyti neįmanoma, viskas priklauso nuo grįžusiųjų sveikatos būklės. Jeigu apytikriai, tai mėnesį ar pusantro nereikėtų jų trikdyti. Taip pat reikia, kad juos stebėtų gydytojai, globotų artimieji. Tai individualūs momentai. Daugelis buvo sužeisti Mariupolyje, o nelaisvėje jų sveikatos būklė pablogėjo. Konkrečius terminus sunku įvardyti“, - apibendrino Asociacijos steigėja.UNIAN primena, kad sekmadienį Ukraina ir Rusija vėl apsikeitė belaisviais. Ukraina susigrąžino 50 karių – 33 karininkus ir 17 eilinių ir seržantų.2022 metais iš rusų nelaisvės pavyko išvaduoti beveik 1600 žmonių, tarp kurių – 1464 kariškiai ir 132 civiliai.

Ukraina: Rusijos kariai pradėjo galingą puolimą rytuoseUkrainos gynybos ministro pavaduotoja Anna Malyar sakė, kad po nesėkmingo bandymo užimti Soledarą Donecko srityje ir atsitraukimo Rusijos kariai pradėjo galingą miesto puolimą, rašoma UNIAN.Ji teigė, kad prieš tai rusai persigrupavo, atstatė nuostolius, perkėlė papildomus šturmo dalinius ir pakeitė taktiką.„Dabar priešas yra sudaręs daugybę šturmo grupių, suformuotų iš geriausių „Vagnerio“ rezervų. Priešas žengia tiesiogine prasme ant savo karių lavonų, masiškai naudoja artileriją, raketų paleidimo įrenginius ir minosvaidžius, apšaudydamas net savo kovotojus“, – pabrėžė Anna Malyar.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos atskleidė dideles problemas okupantams pietuoseOperatyvinės vadovybės atstovė spaudai Natalija Humeniuk sakė, kad Rusijos okupantai baiminasi aktyvaus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontratakos pietuose. Taip yra dėl to, kad rusai dėl techninių kliūčių negali ištraukti atsargų iš laikinai okupuoto Krymo. „Rašistų problema yra ta, kad jie negali pasisemti rezervų būtent iš okupuoto Krymo. Jiems tai padaryti techniškai sudėtinga. Be to, kasdien mažėja moralė. Kairiajame Chersono srities krante ir Kryme gyvenantys okupantai supranta, kad jiems įvykiai klostysis kaip dešiniajame krante. Tai neleidžia jiems greitai suformuoti atsargų“, – pabrėžė Humenyuk.

Ukrainoje vykdomus karo nusikaltimus Lietuvoje jau paliudijo beveik trys šimtai ukrainiečių Ukrainoje įvykdytus ir vis dar kasdien vykdomus karo nusikaltimus Lietuvoje jau paliudijo daugiau nei trys šimtai į Lietuvą atvykusių ukrainiečių. Tokius naujausius šio tyrimo duomenis pateikia Generalinė prokuratūra.„Šiuo metu apklausti beveik trys šimtų liudytojų. Virš septyniasdešimt asmenų pripažinti nukentėjusiais“, – Eltai nurodė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.Prokuratūra akcentuoja, kad tinkamai užfiksuotus žmonių liudijimus bei visą vaizdinę dokumentinę medžiagą vėliau ketinama perduoti Ukrainos prokuratūrai, nes tai itin reikšmingi duomenys siekiant vėliau teisme įrodyti įvykdytus karo nusikaltimus, nusikaltėlių tapatybes ir kitas nusikaltimų aplinkybes.Tam, kad tokių duomenų rinkimas vyktų kuo sklandžiau ir kuo paprasčiau žmonėms, visi į Lietuvą atvykę karo pabėgėliai registracijos metu gauna anketas, kuriose gali pažymėti, jog yra nukentėję arba tapę karo nusikaltimų liudytojais ir yra informuojami apie galimybes liudyti artimiausioje policijos įstaigoje.Jei žmogus anketoje pažymi, kad turi duomenų apie įvykdytus karo nusikaltimus, tuomet pareigūnai su juo vėliau susisiekia, pasitikslina informaciją ir apklausia. Generalinė prokuratūra pabrėžia, kad apklausiami yra tie, kas nurodo, jog patys nukentėjo nuo karo nusikaltimų, juos matė asmeniškai arba turi tai liudijančios vaizdinės medžiagos.Informuoti pareigūnus apie turimą vaizdinę medžiagą arba norą duoti parodymus žmonės tai pat gali ir internetu – šiam tikslui policija sukūrė specialią platformą. Joje lietuvių, ukrainiečių, rusų bei anglų kalbomis taip pat yra pateikiami visiems suprantami aktualių teisinių sąvokų paaiškinimai bei karo nusikaltimų pavyzdžiai. Informacija apie galimus būdus pranešti turimą informaciją apie karo nusikaltimus teisėsaugai dalijasi ir Ukrainos ambasada Lietuvoje.Ikiteisminį tyrimą dėl Ukrainoje vykdomos agresijos, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui Lietuvos generalinė prokuratūra pradėjo 2022 metų kovo 1 d. Šiame ikiteisminiame tyrime dirba 40 prokurorų, policijos bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnų grupė.

Ukraina: prie Soledaro dingo du savanoriai iš Didžiosios Britanijos Ukrainos policija ieško savanorių iš Didžiosios Britanijos 28 metų Andrew Bagshaw ir 48 metų Christopherio Perry, dingusių sausio 6 d. Donecko srities Soledaro miesto apylinkėse, praneša „uaportal.com“.Pareigūnų duomenimis, du savanoriai britai sausio 6 d. 8 val. ryto išvažiavo iš Kramatorsko į Soledarą. Nuo to laiko nepavyksta užmegzti ryšio su jais.Policija taip pat paskelbė savanorių automobilio nuotrauką.Šiuo metu Didžiosios Britanijos piliečiai laikomi dingusiais be žinios.Portalas primena, jog šiomis dienomis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas pareiškė, kad šiuo metu fronte sudėtingiausia padėtis yra ruože Soledaras – Bachmutas – Majorskas.

Kuleba: kol ruso batai trypia Ukrainos žemę, karinės pagalbos nepakanka Ukraina dėkinga partneriams už karinę pagalbą, bet reikia daryti daugiau, kad būtų iškovota pergalė, o Europoje būtų atkurta taika ir saugumas.Tai pirmadienį tviteryje parašė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, praneša „Ukrinform“.„Ukraina yra dėkinga partneriams už karinę pagalbą, bet mes turime būti atviri vieni kitiems: niekas nepadarė pakankamai, kol ruso batai tebetrypia Ukrainos žemę. Mūsų šalies apginklavimas pergalei yra trumpiausias kelias į taikos ir saugumo atkūrimą Europoje ir už jos ribų“, – pažymėjo Ukrainos diplomatijos vadovas.„Ukrinform“ primena, kad JAV šiomis dienomis oficialiai paskelbė skirianti Ukrainai dar vieną daugiau kaip 3 mlrd. dolerių vertės karinės pagalbos paketą.

Ukrainoje 2022 metų žodžiu tapo frazė apie „rusų karo laivą“ Dabartinės ukrainiečių kalbos ir slengo žodynas „Mislovo“ praėjusių metų žodžiu Ukrainoje išrinko plačiai žinomą frazę apie „rusų karo laivą“, praneša „Ukrinform“.„2022 metų žodžiu pagal žodyno „Mislovo“ versiją tapo frazė „Rusų karo laive, eik na***“. Šis Gyvačių salos gynėjo atsakymas grobikui rusui tapo Ukrainos pasipriešinimo ginkluotai Rusijos agresijai leitmotyvu“, – sakoma pranešime.Anot „Mislovo“ atstovų, šis posakis iš esmės yra perdirbinys Ukrainos nacionalinės idėjos, kurią dar 2014 metais suformulavo ukrainiečių dailininkas, poetas, dramaturgas ir atlikėjas Lesius Poderevianskis, – „atsip****** nuo mūsų“.„Ironiškai atrodo tas faktas, jog 2022 metų frazė yra grynai rusiška, nors tais metais Ukraina galutinai įtvirtino savo nepriklausomybę, o ukrainiečių kalba sėkmingai stiprina savo pozicijas ir išstumia rusų kalbą visose gyvenimo srityse. Po dekomunizacijos atėjo metas dekolonizuoti ir derusifikuoti Ukrainos kultūros erdvę. Ukrainizacija plačiausia šio žodžio prasme tapo visuotine tendencija“, –pažymėjo „Mislovo“ atstovai.Žodynas „Mislovo“ buvo įkurtas 2012 metais neologizmams, slengui ir kitiems dabartinės ukrainiečių kalbos reiškiniams fiksuoti.Pagal „Mislovo“ versiją, 2021 metų žodžiu Ukrainoje tapo „vakcina“.

Lenkija nori, kad tankų „Leopard“ tiekimą Ukrainai aptartų daugiatautė koalicija Siekiant aprūpinti Ukrainą moderniais koviniais tankais, tokiais kaip „Leopard“, Lenkija ragina kitas šalis sudaryti plačią koaliciją, pirmadienį Lenkijos visuomeniniam radijui sakė užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis ir kiti pareigūnai.„Apie tai diskutuojama. Pirmiausia reikia išsiaiškinti, ką darys mūsų sąjungininkai Vakarų šalyse“, – „Radio Zet“ sakė prezidento Andrzejaus Dudos patarėjas saugumo klausimais Jakubas Kumochas.Lenkija galėtų būti tokios koalicijos dalis, bet viena nesiims veiksmų, nes nėra įgaliota, sakė jis.Pranešimus, kad Varšuva pasirengusi perduoti Ukrainai kelis šimtus ar net visus savo kovos tankus „Leopard“, J. Kumochas pavadino „dezinformacija“. Anot jo, diskutuojama apie daugiausia „kelis ar keliolika“ tankų. Nacionalinio saugumo taryba vėliau pirmadienį, be kitų, aptars ir šį klausimą su A.Duda, sakė jis.Vokietijos vyriausybei nusprendus suteikti Ukrainai apie 40 pėstininkų kovos mašinų „Marder“, pareigūnai toliau diskutuoja ir apie kovinių tankų tiekimą. Šeštadienį vienas iš Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratų partijos lyderių pareiškė skeptiškai vertinantis reikalavimus aprūpinti Kyjivą koviniais tankais „Leopard“ nesuderinus to su NATO sąjungininkėmis. „Nė viena šalis netiekia tokių sunkiųjų kovinių tankų kaip „Leopard 1“ ar „Leopard 2“, – šeštadienį interviu televizijai RTL/ntv sakė Larsas Klingbeilas.Vokiečiai nusprendė nusiųsti pėstininkų kovos mašinas „Marder“ ir priešraketinės oro gynybos sistemą „Patriot“, prieš tai daugelį mėnesių nesutikę patenkinti Kyjivo prašymų. O. Scholzas tai paskelbė praėjusią savaitę bendrame pareiškime su Jungtinėmis Valstijomis, po pokalbio su JAV prezidentu Joe Bidenu, bet nežadėjo galingų „Leopard“ tankų, nors kai kurie jo trišalės koalicinės vyriausybės nariai didina spaudimą.Didelio tiražo laikraščio „Bild“ užsakymu atlikta apklausos instituto „Insa“ apklausa parodė, kad 49 proc. respondentų nepritaria sprendimui tiekti „Marder“, 40 proc. tam pritaria. Paklausti apie „Leopard“ tiekimą, 50 proc. buvo prieš, 38 proc. pasisakė už.

Rusai smogė elektros pastotei Chersone, maitinančiai kelias dideles katilines Naktį į sausio 9-ąją Rusijos kariuomenė atakavo kritinės infrastruktūros objektus Chersone. Sugriauta elektros pastotė, maitinanti kelias dideles šio Ukrainos miesto katilines.Tai pirmadienį „Telegram“ kanale pranešė Chersono srities karinės administracijos viršininkas Jaroslavas Januškevyčius, kuriuo remiasi „Ukrinform“.„Šią naktį okupantai rusai atakavo kritinės infrastruktūros objektus Chersone“, - sakoma pranešime.Pažymima, kad priešai apšaudė vieną iš miesto kritinės infrastruktūros įmonių. Per rusų ataką kilo gaisras, sudegė įstaigos automobilis.Per apšaudymą taip pat sugriauta elektros pastotė, maitinanti kelias dideles katilines. Pranešama, kad šilumos ir šviesos tiekimas Chersone nebuvo nutrūkęs.Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Chersono srityje Rusijos kariuomenė smogė vienam iš dujų tiekimo objektų, žmonių aukų nėra.Praėjusią parą okupantai rusai 77 kartus apšaudė Chersono srities teritoriją, sužeisti trys žmonės.

Charkivo srityje per turgaus apšaudymą žuvo du žmonės Pirmadienį Ševčenkovės kaime Ukrainos Charkivo srityje per Rusijos kariuomenės surengtą turgaus apšaudymą žuvo du žmonės.Tai pranešė šios srities prokuratūra, kuria remiasi naujienų agentūra „Ukrinform“.„Tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad sausio 9 d. apie 9 val. 10 min. okupantai surengė raketų ataką prieš Ševčenkovės kaimą Kupjansko rajone. Priešo raketa pataikė į vietos turgų. Žuvo dvi moterys. Sužeistos dar trys moterys ir 10-metė mergaitė“, – pareiškė prokuratūra.Preliminariais duomenimis, Ševčenkovei buvo smogta iš Rusijos Belgorodo srities. Kaimas nukentėjo nuo raketų sistemos „S-300“.Prieš tai skelbta, kad per šią ataką buvo sužeisti septyni žmonės. Kiek vėliau buvo pranešta apie vieną žuvusią moterį.

Kremlius: Vakarų ginklai „ilgina ukrainiečių kančias“Kremlius pirmadienį pareiškė, kad Prancūzijos ir kitų Vakarų šalių sprendimai tiekti Ukrainai ginklus, įskaitant lengvuosius tankus, tik dar labiau apsunkins ukrainiečių gyvenimą.„Šis tiekimas negali nieko pakeisti ir nepakeis... [Jis] gali tik ilginti Ukrainos žmonių kančias“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, atsakydamas į žurnalisto klausimą dėl praėjusią savaitę priimto Prancūzijos sprendimo nusiųsti Ukrainai šarvuotosios technikos.Pradėjusi tiekti Ukrainai savo gamybos, nuo 9-ojo dešimtmečio naudojamus lengvuosius tankus „AMX-10 RC“, Prancūzija taptų pirmąja Vakarų šalimi, nusiuntusia Kyjivui tankų.Kremlius sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas toliau palaiko ryšį.D. Peskovo teigimu, lyderių bendravimas „labai naudingas, nepaisant didelių nesutarimų“.E. Macronui įsipareigojus nusiųsti Kyjivui tankų, vėl pasigirdo raginimų Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui taip pat priimti tokį sprendimą.

Per Naujuosius rusai linksminosi ne tik Makijivkoje: socialiniuose tinkluose – dešimtys nekrologų Ką reiškia ukrainiečių naujametiniai „fejerverkai“, teko patirti ne tik Makijivkoje, bet ir Šachtarske besibazuojantiems Ukrainos okupantams. Naujųjų Metų naktį Ukrainos ginkluotosios pajėgos nukovė dešimtis čia buvusių rusų karių.„Per Naujuosius Metus linksminosi ne tik Makijivkoje buvę okupantai iš Rusijos. Gaunami pranešimai apie 2022 m. gruodžio 31 d. surengtų HIMARS atakų Šachtarske rezultatus“, – „Facebook“ paskyroje parašė žurnalistas Denisas Kazanskis.Pasak D. Kazanskio, Rusijos karo vadai šį „nemalonumą“ nutarė nutylėti, užtat į „Kobzono koncertą“ nusiųstų okupantų giminės tylėti neketino.„Pranešama, kad iš viso Šachtarske žuvo kelios dešimtys okupantų. Išties gausu...“ – paminėjo žurnalistas.D. Kazanskis paviešino ir Rusijos socialiniais tinklais platinamus nekrologus. Pranešimuose apie rusus aiškiai nurodyta, kad gruodžio 31 d. Šachtarske jie buvo „demilitarizuoti“.

Rusijoje vėl padegtas karinis komisariatas Rusijoje, anot žiniasklaidos, vėl padegtas karinis komisariatas. „Bratske nežinomas asmuo sviedė į karinį komisariatą Molotovo kokteilį ir jį padegė. Apgadinti du aukštai“, – pirmadienį pranešė lenta.ru. Bratskas yra didelis miestas Sibire.Padegimas surengtas naktį. Ugniagesiams pavyko užgesinti liepsnas, kol jos neapėmė viso pastato. Išdegė 50 kvadratinių metrų plotas, materialinių nuostolių dydis kol kas nežinomas. Policija ieško įtariamojo, kurį užfiksavo vaizdo stebėjimo kamera.Nuo prezidento Vladimiro Putino įsakytos invazijos į Ukrainą Rusijoje būta virtinės išpuolių prieš karinius objektus. Atakų taikiniu kelis sykius tapo kariniai komisariatai, atsakingi už rusų mobilizaciją.Nuo vasario, oficialiais duomenimis, registruota dešimtys išpuolių panaudojant padegamuosius užtaisus.

Ukraina per parą numušė tris rusų sraigtasparnius, Kryme – beviltiškos nuotaikosUkrainos ginkluotosios pajėgos per parą sunaikinto tris Rusijos sraigtasparnius ir tris bepiločius orlaivius. Rusijos kariai mėgina judėti Bachmuto, Avdijivkos ir Lymanskės kryptimis bei bando gerinti taktines pozicijas pakeliui į Kupjanską.Ši portalu rbc.ua perduota žinia paremta Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo „Facebook“ paskyroje pateikta informacija.Per pastarąją parą Rusijos pajėgos surengė 7 atakas raketomis ir 31 smūgį iš oro, taip pat 73 kartus vykdė apšaudymus iš reaktyvinės salvinės ugnies sistemų.Per pastarąją parą ukrainiečių kariai atrėmė šalies agresorės pajėgų atakas, nukreiptas į Luhansko srities Stelmachivkos ir Červonopopivkos gyvenvietes, taip pat į Soledarą, Pidhorodnę, Bachmutą, Kliščijivką, Vodianę, Pervomaiskoję, Krasnohorivką, Marjinką, Pobedą ir Novomichailivką Donecko srityje.Remiantis turima informacija, nemenkas kiekis ginklų ir karinės įrangos, skirtos rusų karių mokymams ir siunčiamos iš Rusijos į Baltarusiją, yra paimtas iš ilgalaikių atsargų, taigi, techniką būtina taisyti arba remontuoti. Žinoma ir tai, kad dirbti su šia technika raginami ir baltarusių kariai.Pastebimai prastėja moralinis ir psichologinis rusų karių nusiteikimas. Pavyzdžiui, tarp tų, kurie tarnauja 127-ojoje atskiroje žvalgybos brigadoje, dislokuotoje laikinai okupuotame Sevastopolyje, sklinda nuomonė apie karo užbaigimą bet kokiomis sąlygomis.Per pastarąją parą gynybinių pajėgų aviacija 17 kartų smūgiavo į okupantų susitelkimo rajonus ir tris kartus – į priešo disponuojamų zenitinės artilerijos ir raketų kompleksų pozicijas. Ukrainos ginkluotosios pajėgos numušė tris priešininko sraigtasparnius (Ka-52, Mi-24 ir Mi-8) bei tris „Orlan-10“ tipo žvalgybinius bepiločius orlaivius.Ukrainos raketinės technikos specialistų ir artileristų taikiniais tapo septyni rajonai, kuriuose susitelkę rusų kariai ir dislokuota daug karinės įrangos, taip pat degalų ir tepalų sandėlis.

Rusijos remiami separatistai sako užėmę kaimą netoli Bachmuto Ukrainos Donecko regioneRusijos remiamos separatistų pajėgos Ukrainos rytiniame Donecko regione pirmadienį pranešė užėmusios kaimą netoli svarbaus Bachmuto miesto, kurį Maskva bando užimti jau kelis mėnesius.Pirmadienį Rusijos ginkluotosios pajėgos „išlaisvino Donecko „liaudies respublikos“ teritorijoje esantį Bachmutskės kaimą“, sakoma separatistų pareiškime platformoje „Telegram“.Naujienų agentūra AFP negali nepriklausomai patikrinti šio teiginio.Bachmutskės kaimas yra į šiaurės rytus nuo Bachmuto, vyno gamyba ir druskos kasyba garsėjančio miesto. Jame kadaise gyveno 70 000 žmonių, o dabar jis yra kovų epicentras.Šis kaimas yra netoli Soledaro miesto, kuriame taip pat vyksta įnirtingi mūšiai.Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienio vakaro kreipimesi sakė, kad teritorija tarp šių dviejų miestų yra „viena kruviniausių vietų fronte“.Rugsėjį Maskva surengė pseudoreferendumus keturiuose Ukrainos regionuose – Donecko, Luhansko, Zaporižios, Chersono – ir pareiškė, kad gyventojai nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos, kuri vasarį užpuolė savo provakarietišką kaimynę.Spalio pradžioje Kremliuje įvykusioje ceremonijoje V. Putinas oficialiai aneksavo šias teritorijas, nors jo pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo.Jungtinės Tautos pasmerkė „bandymą neteisėtai aneksuoti“ Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę „nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų“.

Ukrainos duomenimis, nuo plataus masto karo pradžios Rusija jau neteko apie 111 760 karių Rusija nuo visapusiškos invazijos pradžios 2022 m. vasario 24-ąją Ukrainoje jau neteko apie 111 760 karių (+590 per pastarąsias 24 val.), pirmadienį feisbuke pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.Štabo duomenimis, iki sausio 9-osios Maskvos kariuomenė taip pat neteko 3 080 (+11) tankų, 6 147 (+17) šarvuotųjų kovos mašinų, 2 069 (+4) artilerijos sistemų, 434 (+3) daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 217 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 285 lėktuvų, 275 (+3) sraigtasparnių, 4 809 (+8) automobilių ir degalų cisternų, 16 laivų, 1 856 (+7) dronų, 183 specialiosios technikos vienetų ir 723 sparnuotųjų raketų.Šie duomenys tikslinami. Jų rinkimą sunkina besitęsiantys nuožmūs mūšiai.

Kupjanske rusai apšaudė turgų, sužeisti 7 žmonės Rusų okupantams Charkivo regione apšaudžius turgų, po griuvėsiais gali būti žmonių. Apie tai „Telegram“ pranešė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenka.„Jau žinoma apie 7 sužeistuosius. Tarp jų yra vaikas. Po griuvėsiais gali būti dar žmonių“, – rašė jis.Pasak K. Tymošenkos, okupantai apšaudė vietos turgų, tikriausiai iš raketų sistemų S-300. „Vyksta gelbėjimo operacija, dirba specialiosios tarnybos“, – pridūrė jis.„RBC-Ukraina“ kiek anksčiau pranešė, kad pirmadienį, sausio 9 dieną, Rusijos kariškiai raketomis atakavo Charkivo regiono Kupjansko rajono Ševčenkovės kaimą. Pranešama, kad nukentėjo vietinis turgus ir jau sužeisti 7 žmonės, tarp jų 13 metų paauglė.https://t.me/u_now/81945

Ukraina ir Rusija pirmą kartą šiais metais apsikeitė kaliniaisUkraina ir Rusija sekmadienį pirmą kartą šiais metais apsikeitė kaliniais, į Ukrainą sugrįžo 50 jos kariškių, pranešė pareigūnai.Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vakaro kreipimesi sakė, kad iš Rusijos nelaisvės namo sugrįžo 33 ukrainiečių karininkai ir 17 eilinių bei seržantų.„Tarp jų yra Kyjivo, Donecko sričių, Mariupolio, šalies pietų gynėjų. Armijos, Nacionalinės gvardijos, krašto apsaugos, karinių jūrų pajėgų kovotojų, pasieniečių. Mūsų komanda dirba be jokių pertraukų, kad išvaduotų ukrainiečius ir ukrainietes. Šiandien jai noriu dar kartą padėkoti“, – sakė prezidentas.Jis taip pat padėkojo kariams, imantiems į nelaisvę rusus, ir sakė: „Kiekvienas, kas mūsų žemėje ima į nelaisvę priešus, suteikia galimybę sugrąžinti laisvę kažkam iš ukrainiečių.“Tuo metu Rusijoje pranešta, kad per sekmadienio apsikeitimą sugrįžo 50 nelaisvėje laikytų rusų.Ukrainos duomenimis, pernai iš Rusijos nelaisvės pavyko susigrąžinti beveik 1,6 tūkst. žmonių. Paskutinę 2022 metų dieną per eilinį apsikeitimą belaisviais namo sugrįžo 140 ukrainiečių.

Ukraina ir Rusija pirmą kartą šiais metais apsikeitė kaliniaisUkraina ir Rusija sekmadienį pirmą kartą šiais metais apsikeitė kaliniais, į Ukrainą sugrįžo 50 jos kariškių, pranešė pareigūnai.Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vakaro kreipimesi sakė, kad iš Rusijos nelaisvės namo sugrįžo 33 ukrainiečių karininkai ir 17 eilinių bei seržantų.„Tarp jų yra Kyjivo, Donecko sričių, Mariupolio, šalies pietų gynėjų. Armijos, Nacionalinės gvardijos, krašto apsaugos, karinių jūrų pajėgų kovotojų, pasieniečių. Mūsų komanda dirba be jokių pertraukų, kad išvaduotų ukrainiečius ir ukrainietes. Šiandien jai noriu dar kartą padėkoti“, – sakė prezidentas.Jis taip pat padėkojo kariams, imantiems į nelaisvę rusus, ir sakė: „Kiekvienas, kas mūsų žemėje ima į nelaisvę priešus, suteikia galimybę sugrąžinti laisvę kažkam iš ukrainiečių.“Tuo metu Rusijoje pranešta, kad per sekmadienio apsikeitimą sugrįžo 50 nelaisvėje laikytų rusų.Ukrainos duomenimis, pernai iš Rusijos nelaisvės pavyko susigrąžinti beveik 1,6 tūkst. žmonių. Paskutinę 2022 metų dieną per eilinį apsikeitimą belaisviais namo sugrįžo 140 ukrainiečių.

Baltarusija paskelbė surengsianti bendras su Rusija ginkluotųjų oro pajėgų pratybas Baltarusija, oficialiais duomenimis, sausio viduryje pradės dvi savaites truksiančias bendras su Rusijos pajėgomis karinių oro pajėgų pratybas. „Nuo 2023 merų sausio 16 dienos iki vasario 1-osios vyks kolektyvinės oro taktinės Baltarusijos ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų pratybos“, - sekmadienį „Telegram“ kanale pranešė Baltarusijos gynybos ministerija. Abi šalys rudenį suformavo bendras pajėgas, oficialiu teigimu, kad saugotų Rusijos ir Baltarusijos sąjungos išorės sienas. Šiuo pagrindu Baltarusijoje dislokuota apie 9 000 rusų karių. Diktatorius Aliaksandras Lukašenka penktadienį aplankė šį dalinį. Pasak Baltarusijos gynybos ministerijos, sekmadienį į Baltarusiją atvyko rusų ginkluotosios oro pajėgos. Dviejų savaičių pratybos bus vykdomos visuose oro pajėgų ir oro gynybos aerodromuose bei poligonuose. Praėjusiomis savaitėmis vis būta spėlionių apie naują rusų puolimą prieš Ukrainą iš Baltarusijos teritorijos. Jau karo pradžioje Vladimiro Putino pajėgos naudojosi buvusia sovietine respublika invazijai į Ukrainą. A. Lukašenka iki šiol vengė tiesioginio baltarusių karių dalyvavimo koviniuose veiksmuose. Tačiau jis politiniu, ekonominiu ir kariniu požiūriu smarkiai priklausomas nuo Maskvos.

Vakarų žiniasklaida nerado jokių įrodymų apie Ukrainos karių žūtį KramatorskeNėra įrodymų, kad dėl Rusijos smūgio į Kramatorską, kaip teigiama Kremliuje, tariamai žuvo daugiau nei 600 Ukrainos karių Apie tai praneša Vakarų žiniasklaida, teigia „Ukrinform“, remdamasi „Amerikos balsu“.„Reuters“, remdamasi liudininkais, rašo, kad Rusijos smūgis Kramatorskui sukėlė sunaikinimą, tačiau nesunaikino namų ir „nebuvo akivaizdžių aukų požymių“.CNN komanda taip pat praneša, kad nepastebėjo jokių didelių aukų požymių rajone. „Kramatorske ir jo apylinkėse, įskaitant miesto morgo rajoną, nėra neįprastos veiklos“, – nurodė žurnalistai.Be to, atsakydamas į CNN prašymą, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų karių grupės atstovas Sergejus Čerevaty Rusijos Federacijos Gynybos ministerijos ir Kremliaus žiniasklaidos skleidžiamą informaciją pavadino „nesąmone“.Komentare naujienų agentūrai AP S. Čeravaty pažymėjo, kad Rusijos smūgiai Kramatorskui padarė žalos tik civilinei infrastruktūrai, ir pridūrė: „Ukrainos ginkluotosios pajėgos nebuvo sužeistos“. Agentūra paaiškina, kad, pasak Kramatorsko mero Aleksandro Gončarenkos, dėl apšaudymo buvo apgadintos dvi mokyklos ir aštuoni gyvenamieji pastatai.Kaip pranešama, sausio 8-osios naktį Rusijos kariai sudavė septynis raketų smūgius į Kramatorską. Rusijos Gynybos ministerija pripažino Kramatorsko apšaudymą ir pavadino jį „atsakomąja operacija“ už smūgį Rusijos kariuomenės dislokavimo vietoje Makiivkoje Naujųjų metų išvakarėse. Rusijos ministerija teigė, kad Kramatorske esą nukovė daugiau nei 600 Ukrainos karių.

Ukraina: Rusija jau pasirengusi bėgti iš KrymoUkrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Myhaila Podoliakas tvirtino, jog Krymo išlaisvinimas yra tik laiko klausimas – Rusija iš pussiasalio tikrai pasitrauks.„Jei išlaisvinsime Luhansko, Donecko ar Zaporožės regionų teritoriją, tai Krymas pateks į visišką Ukrainos ugnies kontrolę. Nelabai suprantu, ką rusai ten darys. Jie supras, kad jiems reikia bėgti“, - sakė M. Podoliakas.„Nes Rusija yra pasirengusi bėgti. Tiesiog jie dar neišėjo iš visiško apsvaigimo būsenos. Tada jie išeis, apsižvalgys ir supras: arba tu pabėgsi, arba mirsi“, – pridūrė jis.„Nebūtina, kad mūsų vaikai, kurie šiandien sėdi bombų slėptuvėse, po 3-5 metų sumokės dar vieną kainą. Kad jie tada mirtų už valstybės teisę egzistuoti. Todėl šiandien pasirašėme tokią „sutartį“ – arba šiandien pasiekiame pabaigą, o tada mūsų vaikai gyvena saugioje šalyje, arba turėtume ieškoti kitos vietos gyvenime, nes tada Ukrainos nebus“, - teigė M. Podoliakas.

Gynybos ministerijos pareiškimai apie „kerštą“ sukėlė nepasitenkinimą RusijojeAmerikos karo studijų institutas (ISW) atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijoje kritikuojami Gynybos ministerijos pareiškimai, kad Rusijos pajėgos reagavo į gruodžio 31 dieną įvykdytą Ukrainos smūgį Rusijos pozicijoms Makijivkoje.Sausio 8 dieną Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad Rusijos kariai vykdė „atsakomąją operaciją“ prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas dėl gruodžio 31-osios smūgio Makijivkai, per kurį žuvo iki 400 mobilizuotų rusų karių dėl Rusijos vadovybės klaidų ir neefektyvios personalo išsklaidymo praktikos, rašo ISW.Pabrėžiama, kad Rusija pateikė melagingą pareiškimą, kad atsakomasis smūgis buvo surengtas keliuose laikino Ukrainos karių dislokavimo Kramatorske, Donecko srityje, punktuose, dėl kurių, kaip įtariama, žuvo daugiau nei 600 Ukrainos karių.Tačiau taip nėra – suomių reporteris sausio 8 dieną apsilankė streiko Kramatorske vietoje ir pažymėjo, kad raketos nukrito ant tuščios mokyklos.Keli Rusijos kariniai tinklaraštininkai kritikavo Gynybos ministeriją už tai, kad ji sufabrikavo istoriją apie „kerštą“ už smūgį Makijivkai, nurodydami, kad agentūra dažnai pateikia melagingus pareiškimus, užuot persekiojusi kaltus lyderius už nuostolius tarp Rusijos karių.

Skaityti visą pranešimą