Karas okupanto akimis – ukrainiečiai sukūrė dokumentiką iš į nelaisvę paimto kario įrašų

Prieš 1 metus 220

Gegužės 11-ąją leidinys „Ukrainskaja Pravda“ paskelbė 24 min. dokumentinį filmą „Okupantas“, kuriame pasakojama Rusijos leitenanto Jurijaus Šalajevo istorija. 24-erių vyras kovo 3-ąją su visu pulku, kuris įprastai būna dislokuotas Čečėnijoje, buvo permestas į Ukrainą ir savo kasdienybę fiksavo filmuodamas mobiliuoju telefonu.

Balandį jis pateko į nelaisvę Ukrainos kariams, o „Ukrainskaja Pravda“ žurnalistai įrašus, rastus jo telefone, pavertė dokumentiniu filmu.

Interviu leidiniui „Meduza“, „Ukrainskaja Pravda“ Tyrimų skyriaus vadovas Mykhailo Tkačas neatskleidė, kaip žurnalistai gavo įrašus, bet nurodė, kad juos žiūrėti buvo itin sunku.

„Nelabai malonų žiūri įrašus, kai žinai, kad iš tiesų, tai okupantas. Žmogus, kuris atėjo į tavo šalį, pasivaikščiojo, darė nuotraukas prie Rusijos kariuomenės sugriautų pastatų. Žmogiška prasme tai sunku“, – pasakojo žurnalistas.

Anot jo, filmas pasakoja „Kremliaus kadeto“ istoriją, juo nesiekiama okupantų parodyti žmogiškesnių ar priešingai, diskredituoti Rusijos karines pajėgas. „Lieka įspūdis, kad šie žmonės nemąsto, neanalizuoja. Jie nedaro visko, ką gali daryti žmogus, ir kas skiria žmogų nuo gyvulio“, – „Meduza“ sakė M. Tkačas.

Žurnalistas pasakojo, kad matyta medžiaga jo nenustebino, nes jis žinojo, kad Rusijos kariai yra girtuokliai, neišsilavinę ir nuskurdę žmonės, kurie „perfrazuojant Churchillį, atėjo čia sumindyti ir sunaikinti tų laisvių ir gerų dalykų, kurių niekada neturėjo“ savo šalyje.

M. Tkačas nurodė, kad gauti rusų karių susirašinėjimai rodo, jog jie tiki Maskvos propaganda apie kovą prieš fašizmą, Ukrainoje egzistuojančias laboratorijas, NATO grėsmę.

„Buvo absurdiška suvokti, kad daug jų okupantais ir karo nusikaltėliais tapo dėl to, kad turi bankų paskolas. Kitaip sakant, jie ryžtasi mirti, kad nusipirktų namą gyventi“ – sakė M. Tkačas.

Jis pabrėžė, kad rusų kariai baiminasi jų tapatybės atskleidimo ir galimybės, kad jiems teks atsakyti už savo elgesį bei nusikaltimus.

Filmas „Youtube“ platformoje buvo peržiūrėtas jau virš 2,7 mln. kartų.

Skaityti visą pranešimą