Kamuojant jaunatviniams spuogams kosmetologė pataria nepasikliauti mitais ir atskleidžia, ką iš tikrųjų reikėtų daryti

Prieš 1 metus 116

Jaunatviniai spuogai – dažno paauglio problema, kartais tampanti labai rimtu iššūkiu. Būtent šiame amžiuje vaikams jų išvaizda reiškia nepaprastai daug, todėl ryte pastebėtas net mažiausias spuogas ant nosies gali apversti visą dieną. Kiek tai lemia genai, o kiek – gyvenimo būdas? Kada reikėtų kreiptis į kosmetologą, o kada į dermatologą? Ir kaip sumažinti spuogų atsiradimo riziką?

Klinikos „Face Diary“ kosmetologė, slaugytoja Gintarė Stanevičienė patikina, kad genetika šiuo atveju lemia tikrai daug. Sudėtingo aknės atvejo gydymas gali užtrukti 6 mėnesius ir ilgiau, o genetiniai faktoriai šį procesą gali apsunkinti.


Kalbėdama apie genetiką, kosmetologė sako, kad net jei abu paauglio tėvai turi odos problemų, vaikui įmanoma sumažinti spuogų riziką, laikantis tinkamos odos priežiūros rutinos. Tai padės išvengti ir padarinių, kurie pasireiškia aknei praėjus: gilių randų ar raudonio.

Pirmieji spuogų simptomai gali pasirodyti 9–10 metų amžiaus, kai oda pradeda gausiau riebaluotis ir užsikemša poros. Tai pastebėjus, kosmetologė pataria iškart nusipirkti tinkamą veido prausiklį.

„Reguliarus veido prausimas neleidžia uždegimui įsivyrauti ir atkemša odos poras. Dėl hormonų disbalanso paauglių oda dažniau riebaluojasi, ypač jei žmogus užsiima aktyvia fizine veikla. Tad ryte, vakare ir po kiekvienos aktyvios veiklos privalu nuo odos pašalinti nešvarumus. Nenuplovus veido, ant jo lieka riebalų, negyvų ląstelių ir aplinkos taršos“, – paaiškina G. Stanevičienė.

Riebaluotos veido odos negalima prausti sausinančiu prausikliu ar rankų muilu, nes gali būti pažeidžiamas odos apsauginis barjeras, o tai tik dar labiau suaktyvina riebalinių liaukų veiklą. „Net ir riebiai odai reikia drėkinimo“, – pažymi G. Stanevičienė.

Kosmetologė nepataria eksperimentuoti ir pasikliauti patarimais plauti veidą žaliąja arbata, tepti citrina ar spiritiniu skysčiu, nes tai gali tik pabloginti situaciją. Odos būklė gali priklausyti ir nuo mitybos įpročių.

Kosmetologė pabrėžia, kad, keičiant mitybos planą paauglystėje, negalima visiškai atsisakyti vienų ar kitų maisto produktų. Paauglio organizmui reikia daug energijos ir vitaminų, kurie gaunami iš įvairaus maisto.

G. Stanevičienė siūlo nuo vaikystės formuoti vaiko valgymo įpročius. „Greitai pasijusti sočiam galima nuo daug cukraus ar angliavandenių turinčio maisto, bet derėtų mokyti vaikus, kad subalansuotas maistas turi būti valgomas reguliariai, tris kartus per dieną“, – sako kosmetologė.

Po valgio G. Stanevičienė rekomenduoja rinktis užkandį, tai gali būti vaisiai ar riešutai. Kosmetologė pataria vengti perdirbto maisto, saldumynų ir gaiviųjų gėrimų.

Esant sudėtingam uždegimui, kai pasirodo dideli, skausmingi, pūlingi spuogai, vien veido priežiūros priemonių gali neužtekti. G. Stanevičienė sako, kad tuomet reikėtų stipresnių veikliųjų medžiagų, jas pasirinkti padės gydytojas.

Nors dažniausiai patariama spuogų nespausti, kosmetologė patikina, kad kai kuriuos spuogus išspausti būtina. Vis dėlto ji pažymi, kad netaisyklingai spaudžiant spuogus iškyla odos sutraumavimo rizika, todėl rekomenduoja tai patikėti specialistams.

Pastebėjus nežymų bėrimą, specialistė pataria kreiptis į kosmetologą, o jei vargina dažnas, pūlingas ar skausmingas bėrimas, ji pataria nedelsiant apsilankyti pas gydytoją dermatologą.

Veido odos uždegimo rizika padidėja vasarą, kai odą veikia saulės spinduliai, todėl būtina rinktis natūralius, neriebaus pagrindo apsauginius SPF kremus ir kasdien jais tepti veidą. Apsauginiame kreme neturėtų būti tokių priemaišų, kaip kvėpikliai ir parabenai.

Viso pokalbio su specialiste klausykite LRT RADIJO laidos „Sveikata“ įraše.

Parengė Domantė Slavinskaitė.

Skaityti visą pranešimą