Kalifornija kovoja su sausra – ribojamas net ir vejos drėkinimas

Prieš 1 metus 86

Su ilgamete sausra susiduria JAV pietvakariai, ten – vis griežtesni ir vandens naudojimo ribojimai.

Po Los Andželo rajonus vaikštinėjantis miesto pareigūnas ieško pažeidėjų, juos dažniausiai išduoda bala. Los Andželui apribojus vandens naudojimą, miesto valdžia kas savaitę sulaukia šimtų pranešimų apie taisyklių pažeidimus.

„Viskas prasideda nuo perspėjimo. Vėliau baudos prasideda nuo 200 dolerių. Už kitą nusižengimą – 400 dolerių. Už dar vieną – 600. O jei pažeidimai tęsiasi, galime pradėti riboti vandens tiekimą“, – aiškina Los Andželo energijos departamento pareigūnas Damonas Ayalas.

Tarp naujų taisyklių – vejos drėkinimo ribojimai. Tik dukart per savaitę, ne ilgiau nei aštuonias minutes.

„Dažnai žmonės nežino apie įsaką. Taigi mūsų darbas juos šviesti. Mums svarbiausia, kad pasikeistų elgesys. Nenorime jų pinigų, juk už tai nenusipirksime daugiau vandens“, – pabrėžia pareigūnas.

Naujų taisyklių paskatinti pokyčiai, pasak miesto valdžios, jau matyti – šį birželį vandens sunaudota mažiau nei praėjusį. Bet dalis gyventojų sako, kad tai tik pradžia. Miestą puošiančių žalių vejų gali tekti atsisakyti.

Jau dabar daugėja kiemų besirenkančių sausam Kalifornijos klimatui tinkamesnius augalus.

„Tokie sodai galėtų išgyventi gaudami mažiau vandens. Bet mūsų tradicinės vejos taip išlikti negalės“, – nurodo aplinkos dizainerė Marianne Simon.

Bet matydami, kad dalis renkasi dirbtines dangas, ekspertai įspėja – net ir mažiau vandens reikalaujantys augalai mažina aplinkos temperatūrą.

„Deja, žmonės vis dažniau renkasi žvyrą, taip visiškai naikindami kraštovaizdį. Tokia netikra danga yra visiškai neteisingas sprendimas“, – tvirtina M. Simon.

Riboti vandens naudojimą šią vasarą nurodyta ir daliai kitų Kalifornijos gyventojų, mat rezervuaruose vandens mažėja, upių lygis krinta, o, pasak mokslininkų, JAV pietvakariuose didžiausia sausra per daugiau nei tūkstantmetį gali tęstis ir iki dešimtmečio pabaigos.

Skaityti visą pranešimą