Kaimų gyventojus gelbsti autoparduotuvės: jiems tai – vienintelė galimybė įsigyti maisto

Prieš 1 metus 83

Užsidarant prekybos vietoms kaimuose gyventojus gelbsti autoparduotuvės. Pardavėjai sako, kad keičiasi ir prekių asortimentas, – anksčiau mėsos į kaimus vežti nereikėdavo, o dabar ji laukiamiausias produktas.

Kupiškio rajono Palėvenėlės kaimo gyventojai skuba prie buvusios pieninės pastato, kur kartą per savaitę čia atvyksta parduotuvė ant ratų. Tik pasirodęs automobilis iškart sulaukia vietinių dėmesio.

Vieni atėjo apsisprendę ko reikia. Kiti laukia – ką pardavėjas pasiūlys. Treti pasiskaičiuoja, kad tik nepritrūktų.

Palėvenėlės gyventojos sako, dažniausiai čia perka mėsos ir duonos gaminių.

„Neturim jokių gyvuliukų, nieko neturim iš viso. Pirmiausia norint išsikept reikia turėti miltų, o iš kur dabar, mes neauginam grūdų, nieko. Iš kur gi miltų gausi, o be to pečių reik turėt, orkaitėje iškepta duona, tai ne duona“, – sako vietinė gyventoja Danutė.

„Tai šuneliui reikia kokių kauliukų, nelėksi gi iškart į tą Kupiškį ir nuvažiavimas kainuoja vis dėl to“, – teigia Palėvenėlėje gyvenanti Danguolė.

Kasdien po Aukštaitijos kaimus važiuojantis Rolandas sako, kad daugeliui gyventojų jo autoparduotuvė vienintelė galimybė įsigyti maisto. Atokiose vietovėse nebelieka parduotuvių, o ir paskutinės dėl išaugusių elektros kainų uždaromos. Vyras sako, kad keičiasi ir pirkėjų poreikiai. Jei anksčiau iš kaimo šviežią mėsą veždavo į miestą, dabar atvirkščiai.

„Mėsa kaime jau deficitas. Kiaulių nėra ir tas karves vienas kitas laiko, o pjaut kaime nebegali kaip seniau kieme“, – pastebi autoparduotuvės savininkas.

Pardavėjas sako, kad prieš dešimtmetį gerokai labiau gyventojai taupė nei dabar.

„Būdavo blogiau, tada jausdavosi, kad žmonės neturi pinigų. Dabar, va ir šiandien nuvažiavau pas vieną, sako man pakėlė 60 eurų pensiją, sako, pas tave jau dviem savaitėm galiu apsipirkt“, – dėsto Rolandas.

„Žinai savo pajamas, už tiek ir perki, taip ir gyveni, nuo to, kad raudosi ar bėdosi, niekas nepasikeis“, – sako Palėvenėlės gyventoja Onutė.

„Ką gi čia taupysi, gi tuoj pat numirsi, kam gi čia taupysi. Netaupau, aš bent jau tikrai netaupau. Ką reikia, tą nusiperku“, – tikina Danutė.

Autoparduotuvių poreikis ypač išaugo per karantiną. Dabar vėl pastebima, kad parduotuvių ant ratų vis daugiau.

Skaityti visą pranešimą