Kaimo reikalų komitetas linkęs pritarti naminukės gamybos įteisinimui: toks „pokrūminis procesas“ ir taip vyksta

Prieš 1 metus 54

Seimo Kaimo reikalų komitetas linkęs pritarti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms dėl naminukės įteisinimo, tačiau siūlo Ekonomikos komitetui projektą tobulinti. 

Vyriausybė pritarė

Praėjusią savaitę ministrų kabinetas pritarė siūlymui leisti ūkininkams, kurie yra kaimo turizmo sodybų savininkai, gaminti iki 65 laipsnių stiprumo naminius alkoholinius gėrimus.

Būtų leidžiama pagaminti iki 1 tūkst. litrų samanės bei kitų tradicinių gėrimų, kurių stiprumas neviršytų 65 laipsnių, per metus.

Šiuos gėrimus galėtų gaminti ūkininkai, kurių ūkis įregistruotas Lietuvos Respublikos Ūkininkų ūkių registre ir teikiantys kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas. Minėti ūkininkai, Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka, yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Be to, pagaminti gėrimai galėtų būti laikomi, vartojami ir parduodami tik gėrimus pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Vyriausybė siūlo papildyti įstatymo projektą nuostatomis dėl ūkininkų, kuriems leidžiama gaminti alkoholinius gėrimus, veiklos (alkoholinių gėrimų gamybos ir mažmeninės prekybos) licencijavimo, nes licencijavimas padėtų valstybei kontroliuoti alkoholio produktų gamybos ir realizavimo apimtis, užtikrinti alkoholinių gėrimų kokybės kontrolę.

Siūloma, kad ūkininkai privalėtų tikrinti savo gaminamų naminių alkoholinių gėrimų saugą ir kokybę, sudarant sutartis su atestuotomis ar akredituotomis laboratorijomis, turinčiomis teisę atlikti alkoholio produktų kokybės laboratorinius tyrimus ir išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įteisinti naminukės gamybą, siūlo 21 valdančiųjų ir opozicijos parlamentarai.

Alkoholinių gėrimų gamintojų ir importuotojų asociacija nepritaria siūlomiems pakeitimams, kadangi Vyriausybės teikiamos išvados, asociacijos vertinimu, prieštarauja Vyriausybės patvirtintai ir Seimui pateiktai tvirtinti Nacionalinei darbotvarkei narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, vartojimo prevencijos ir žalos mažinimo klausimais iki 2035 metų.

Įstatymą siūlė tobulinti

Lietuvos alkoholinių gėrimų gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovas Mantas Zakarka Seimo komiteto posėdyje kalbėjo, kad asociacija nėra prieš tradicinių alkoholinių gėrimų gamybą, tačiau įstatymo formuluotės, pasak jo, kelia abejonių.

„Būtų ir reguliavimo neatitikimai, ir tam tikri konkurencijos iškraipymai. <...> Alaus ir vyno gamyba yra leidžiama tik savo reikmėms, nėra leidžiama jos parduoti. Tai reiškia, jog pavaišinti svečius sodybų savininkai gali, tačiau šiuo projektu siūloma leisti ir parduoti iš esmės bet kam, nebūtinai sodybos svečiams, kaip yra surašyta įstatymo projekte. Mums baisu, kokias tai gali turėti pasekmes kaimiškose vietovėse“, – pastebėjo asociacijos vadovas.

M. Zakarka darkart pasikartojo, jog asociacija neprieštarauja įstatymo projekto tikslui, tačiau siūlė grąžinti jį tobulinti.

„Inicijuojant ar Žemės ūkio ministerijos, ar kitos ministerijos dispozicijoje darbo grupės atsiradimą, kuri galėtų parengti korektiškus projektus, jog visoms pusėms ta veikla būtų korektiškai reglamentuota. <...>

Vis dėlto manome, kad tai yra žalingas produktas, griežtai reguliuojamas produktas ir poveikio vertinimai tiek teisinis, tiek poveikio sveikatai turėtų būti atliktas“, – taip pat dėstė M. Zakarka. Vis dėlto M. Zakarkos siūlymui buvo nepritarta.

Komiteto posėdyje taip pat buvo iškeltos abejonės dėl atsakomybės taikymo, gamybos kiekio kontrolės ir kt.

Reaguodamas į išsakytus komentarus, Juozas Baublys replikavo, kad jį šokiruoja nuogąstavimai dėl naminukės kokybės ir pan.

„Kad vos ne tai yra nuodas. Esu jau anksčiau kalbėjęs, kad naminukė yra daugiau vaistas nei nuodas“, – tikino J. Baublys.

„[Čia] tik jūsų baimė dėl konkurencijos“, – pridūrė jis.

Seimo narys Sergėjus Jovaiša kalbėjo, kad šis „pokrūminis procesas“, t.y. naminukės gamyba, jau ir taip vyksta.

„Gražu būtų kažkaip žmoniškai jį įteisinti ir pabaigti su tomis spekuliacijomis, ir tomis gaudynėmis“, – teigė manantis jis.

Vis dėlto S. Jovaiša iškėlė klausimą dėl naminukės pardavimų ir ar jiems galios reikalavimas parduoti gėrimus tik po 10 val. ir iki 20 val., o sekmadieniais – iki 15 val.

„Būčiau už variantą siūlyti tobulinti“, – siūlė parlamentaras.

Siūlė įtraukti ir reikalavimą neįgaliesiems

Parlamentarė Monika Ošmianskienė prie minėtų reikalavimų siūlė įtraukti kriterijų, kad naminukės gamyba būtų galima tik tose kaimo turizmo sodybose, kurios būtų pritaikytos žmonėms su negalia. „Prašiau jūsų šiam siūlymui pritarti“, – sakė ji. Vis dėlto siūlymui Komitetas nepritarė.

Seimo narys Kęstutis Mažeika abejojo, ar toks reikalavimas turėtų būti pririštas prie minėto įstatymo.

„Galbūt siūlyti Aplinkos ministerijai, kuri atsakinga už statybos teisę reglamentuojančių teisės aktų rengimą, kad būtų atskira priemonė kaimo turizmo sodyboms, nes ta problema, ką jūs keliate, tikrai yra“, – sutiko jis.

Parlamentaras J. Baublys taip pat antrino, kad minėta problema aktuali, tačiau susieti šį reikalavimą prie minėto įstatymo, jo žodžiais, „skamba labai nekaip“.

Skaityti visą pranešimą