Kai kuriuos gyventojus tebestebina siuntų išmuitinimo tvarka: už gautas dovanas ar prizus tenka pakloti ir 60, ir 80 eurų

Prieš 2 metus 170

Siuntų išmuitinimo tvarka tebestebina kai kuriuos gyventojus – į LRT.lt besikreipusi vilnietė Lina pasakoja už gautą dovaną turėjusi susimokėti 60, o už laimėtą prizą – 80 eurų. Lietuvos muitinė ragina gyventojus esama tvarka pasidomėti iš anksto.

Stebisi sumomis

Vilnietė Lina (tikrasis vardas redakcijai žinomas) LRT.lt teigė mananti, kad mokesčiai, paskaičiuoti siuntų tarnybos, buvo neadekvatūs.

„Gavau dovaną ir turėjau siuntų bendrovei sumokėti 60 eurų už išmuitinimą: 13 eurų už PVM importą, 35 eurai – išmuitinimo mokestis ir 12 eurų už tai, kad jie sumoka PVM importui. Iš esmės, išmuitinimo paslauga kainuoja 47 eurus, tai yra nelogiška, nes dovaną gaunu nemokamai“, – stebėjosi mergina.

Už laimėtą prizą iš Jungtinės Karalystės ji pasakojo taip pat turėjusi sumokėti 80 eurų. „Tuo tarpu, kai paštas išmuitino iš Jungtinių Valstijų už maždaug 4 eurus“, – pridūrė vilnietė.

Su panašia situacija pasakoja susidūręs ir kaunietis Rimas. Vyras už draugo siųstą dovaną turėjo sumokėti 54 eurus.

„Šita tvarka tikrai stebina: gauni dovaną ir dar turi susimokėti tokius pinigus. Ta dovana tiek neverta“, – sako jis.

Lietuvos muitinės departamentas atkreipia gyventojų, įsigyjančių prekes trečiųjų šalių elektroninėse parduotuvėse, dėmesį:

Jei prekes pirkote pagal IOSS schemą (PVM yra įskaičiuotas į prekės kainą ir jau sumokėtas pirkimo metu), savarankiškai neteikite muitinės deklaracijų. Tokias prekes pagal galiojančius teisės aktus gali deklaruoti tik vežėjai, kurie per elektronines sistemas gauna IOSS kodą. Jokie kiti įrodymai, pavyzdžiui, sąskaitoje nurodytas įskaičiuotas PVM arba pardavėjo tiesiogiai el. paštu pirkėjui perduotas IOSS kodas, nėra PVM sumokėjimo patvirtinimas;

Jei pardavėjas per elektronines sistemas vežėjui nepateikia IOSS kodo (įrodymo, kad PVM tikrai sumokėtas), vežėjas tokias prekes traktuoja kaip nedalyvaujančias IOSS schemoje ir pateikia muitinei deklaraciją, kurioje paskaičiuojamas Lietuvoje mokėtinas importo PVM;

Jei vežėjas pirkėjui sąskaitoje už deklaruotas prekes pateikia apskaičiuotą importo PVM, nors pardavėjo sąskaitoje nurodyta, jog PVM įskaičiuotas į prekės kainą, pirkėjas turi dvi galimybes: atsisakyti šios prekės arba, sumokėjęs Lietuvoje apskaičiuotus mokesčius, kreiptis į pardavėją dėl PVM, sumokėto prekės pirkimo metu, susigrąžinimo.

Priskaičiuotus mokesčius po deklaracijos pateikimo Lietuvos muitinė rekomenduoja sumokėti nedelsiant.

„Tokiu atveju prekės galės būti išleistos į apyvartą tą pačią dieną. Jei mokesčius sumokėsite vėliau nei per 5 paras nuo deklaracijos pateikimo ir po apmokėjimo jūsų deklaracijos statusas nepasikeis, prašome el. paštu itpc@lrmuitine.lt pateikti prašymą dėl deklaracijos suformavimo nurodant deklaracijos numerį (MRN), deklaracijos pateikimo datą ir apmokėjimo datą“, – nurodo Muitinė.

Lietuvos muitinės departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Vitas Volungevičius ragina gyventojus prieš įsigyjant prekes iš trečiosios šalies pasidomėti šių ir panašių prekių muitinės formalumų atlikimo tvarka.

„Gyventojams muitinės veiklos klausimais informaciją nemokamu telefonu 8 8 009 0080, elektroniniu paštu info@lrmuitine.lt skambinant iš užsienio tel. +370 5 261 3027 teikia Muitinės informacijos skyriaus specialistai. Be to, informaciją, susijusią su prekių deklaravimu ir apmokestinimu, skelbiame muitinės tinklalapyje“, – nurodo jis.

LRT.lt primena, kad nuo 2021 m. liepos 1 d. Lietuvoje, kaip ir visose Europos Sąjungos valstybėse narėse, prekėms, įsigytoms trečiųjų šalių internetinėse parduotuvėse ir parsisiunčiamoms siuntoms, nebėra taikoma importo PVM lengvata.

Tai reiškia, kad importo PVM apmokestinamos prekės nuo 0,01 euro vertės. Iki šių metų liepos mėnesio importo PVM lengvata buvo taikoma siuntoms, kurių vertė neviršija 22 eurų.

Verta pažymėti, kad už siuntas iš trečiųjų šalių reikia susimokėti ne tik 21 proc. PVM (knygoms – 9 proc.), bet ir muitinės tarpininkavimo paslaugų mokesčius, kurių kaina priklauso nuo paslaugos teikėjo.

Skaityti visą pranešimą