Ką daryti, jei iš nosies pasipylė kraujas: dažniausia žmonių klaida – galvos užvertimas į viršų

Prieš 1 metus 119

Tikriausiai visiems yra nors kartą iš nosies bėgęs kraujas. Šeimos gydytojai LRT.lt portalui papasakojo, kaip saugiai sustabdyti kraujavimą ir kokiais atvejais reikėtų vykti į gydymo įstaigą.

Ko negalima daryti?

Pasak Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidento, profesoriaus Juliaus Kalibato, blogiausia, ką žmogus gali padaryti, kai jam iš nosies bėga kraujas, yra užversti galvą į viršų.

„Galima iš viso nukraujuoti, nes kraujas laisvai teka į stemplę, į skrandį. Jeigu dar kvėpuojate ir nesėkmingai įkvepiate, galite pradėti springti krauju“, – teigia gydytojas.

Kraujui bėgant iš nosies, pirmiausia reikia nulenkti galvą žemyn. Anot J. Kalibato, galima net prispausti galvą prie kelių. Tokiu būdu kraujas netekės per stemplę į skrandį ar kvėpavimo takus ir susidarys krešulys.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos šeimos gydytojas Karolis Baliutavičius pataria švelniai išsipūsti nosį. „Neišsigąskite, tai trumpam gali sustiprinti kraujavimą iš nosies, tačiau tokiu būdu pašalinami kraujo krešuliai, kurie galėjo susidaryti dėl kraujavimo“, – ramina jis.

Jo teigimu, svarbu žinoti, kad yra nerekomenduojama atsigulti ar atsilošti atgal, nes taip kraujas tekėdamas nosiarykle gali sukelti pykinimą ar vėmimą.

„Sėdint pasilenkus, nykščiu ir rodomuoju pirštais reikia suspausti nosies sparnelius iš abiejų pusių ir palaikyti 10–15 min. Net jei kraujuoja iš vienos pusės, rekomenduojama laikyti suspaudus abipus, – aiškina gydytojas. – Jei nepavyko sustabdyti kraujavimo iš pirmo karto, reikia tęsti nosies spaudimą 10–15 min. intervalais dar keletą kartų.“

Jei po ranka turite pirmosios pagalbos vaistinėlę, Aukštadvario pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė, šeimos gydytoja Jurga Dūdienė pataria į nosį įsikišti kosmetinės vatos tamponėlį. Jei jo neturite, tiks ir paprasta, švari servetėlė.

„Bet jeigu tai atsitinka kelyje ar kur nors kitur ir jokių tamponų neturite, tai suspaudžiate šnerves ir palenkiate galvą maksimaliai žemyn prie kelių“, – paaiškina prof. J. Kalibatas.

Šeimos gydytoja taip pat pataria iš karto šaldyti nosį: „Pridėti šaltį prie nosies ir palaikyti. Geriausia tą šaltį suvynioti į švelnią servetėlę, kad jis nepriliptų prie odos ir nekeltų diskomforto.“

Sustabdžius kraujavimą, gydytojas K. Baliutavičius rekomenduoja vengti alkoholio, karšto ar aštraus maisto ir gėrimų.

Įspėjimas vartojantiems kraują skystinančius vaistus

Pasak J. Dūdienės, sveikam žmogui, kuris nevartoja kraują skystinančių vaistų ir neturi gretutinių lėtinių ligų, kraujas iš nosies turėtų nustoti bėgti per 3–5 minutes.

Tačiau jeigu žmogui, vartojančiam kraujo krešėjimą veikiančius vaistus, kraujas iš nosies bėga ilgai ir nenustoja, jam reikėtų kreiptis į medikus.

„Jeigu žmogus vartoja vaistus, skystinančius kraują, tai yra tą patį aspiriną, varfariną, antikoaguliantus, jis žino, kad vaistai gali prailginti jo kraujo krešėjimo laiką. Tai tokiu atveju būtų teisingiausia kreiptis į medikus, nes kraujo tekėjimas iš nosies gali ilgiau užtrukti, be to, gali reikėti papildomų kraujo tyrimų, kad gydytojai išsiaiškintų priežastį“, – teigia šeimos gydytoja.

Pavyzdžiui, geriant vaistus nuo skausmo, sustiprėja varfarino poveikis, dėl to žmogui, vartojančiam kraujo krešėjimą veikiančius vaistus, gali ilgiau tekėti kraujas iš nosies.

Ką gali reikšti kraujavimas iš nosies?

„Nosies gleivinėje gausu smulkių paviršinių kraujagyslių, kurias lengva pažeisti“, – teigia šeimos gydytojas K. Baliutavičius. Anot jo, dažniausiai kraujavimą sukelia:

– mechaninis pažeidimas krapštant nosį ar patekus svetimkūniams į ją;

– šaltas arba sausas oras;

– nosies gleivinės uždegimas, esant alerginei slogai ar peršalimui;

– vaistų nuo slogos sukeltas gleivinės išsausėjimas.

„Dažniausiai kraujavimas iš nosies nėra pavojinga būklė. Pašalinus žalojančius veiksnius galima ženkliai sumažinti kraujavimo iš nosies dažnį. Visų pirma, nereikėtų krapštyti nosies ar kišti svetimkūnių į ją. Esant sausam orui patalpose, reikėtų įsigyti oro drėkintuvą, jei nėra galimybės drėkinti patalpų oro, reikėtų naudoti drėkinamuosius purškalus į nosį, siekiant apsaugoti nosies gleivinę. Sergant alergine sloga, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją dėl gydymo. Taip pat peršalus nereikėtų vaistų nuo slogos vartoti nuolat“, – pataria K. Baliutavičius.

Pasak prof. J. Kalibato, kraujo tekėjimas iš nosies gali indikuoti nosies gleivinės atrofiją – kad gleivinė yra labai plona ir dėl to kraujagyslės yra lengvai pažeidžiamos.

„Dažniausiai būna, kad nosies gleivinė yra suplonėjusi, ypač kai naudojami įvairūs purškalai, kurie sutraukia kraujagysles. Ir jeigu jie naudojami labai ilgai ir nesilaikant nurodymų, paprasčiausiai išsivysto gleivinės atrofija. Gleivinė tiek suplonėja, kad labai lengvai įvyksta įtrūkimai ir pažeidžiamos kraujagyslės“, – paaiškina gydytojas.

Pasak šeimos gydytojos J. Dūdienės, pastiprinti kraujagyslių sieneles ir sumažinti pasikartojantį kraujavimą iš nosies gali padėti rutinas su askorbo rūgštimi.

„Tai gali rodyti ir kraujo krešėjimo sistemos sutrikimus, kad krešėjimas yra pablogėjęs. Taip pat gali būti indikacija, kad yra nenustatyta kokia nors onkologinė liga“, – vardija prof. J. Kalibatas.

Kraujas iš nosies gali pradėti tekėti ir dėl pakilusio kraujospūdžio.

Kada reikėtų kreiptis į medikus?

Šeimos gydytojų teigimu, jei kraujavimas iš nosies yra vienkartinis atvejis, jis sėkmingai pasibaigia ir nebesikartoja, nereikėtų nerimauti ar kreiptis pagalbos.

„Bet jeigu tai kartojasi 2–3 kartus per mėnesį, tai tikrai reikėtų kreiptis į otorinolaringologą, kad jis įvertintų situaciją“, – sako J. Dūdienė.

Prof. J. Kalibatas įspėja, kad jei kraujavimas iš nosies kartojasi dažnai, būtina kreiptis į gydytoją, kad jis ištirtų, apžiūrėtų ir atliktų tam tikrus tyrimus, kurie padėtų nustatyti priežastį.

Anot šeimos gydytojo K. Baliutavičiaus, sunerimti ir skubiai kreiptis į gydymo įstaigą reikėtų jeigu:

– kraujuojama stipria srove;

– kraujuojantis žmogus skundžiasi bendru silpnumu ar išblykšta;

– kraujavimas prasideda po stiprios galvos traumos, pavyzdžiui, po eismo įvykio;

– kraujuojama po neseniai buvusios nosies operacijos;

– nepavyksta sustabdyti kraujavimo, taikant savigalbos priemones.

Šeimos gydytoja J. Dūdienė atskleidė, kad medicinos įstaigose profesionalai, įvertinę situaciją, kartais kraujavimą iš nosies stabdo skystu adrenalinu, kuris turi kraujagysles sutraukiantį poveikį. Taip pat tenka atlikti nosies tamponadą arba, jei nosies kraujagyslės yra išsiplėtusios, atliekama elektrokaustika – kraujagyslių prideginimas.

Tiesa, tokias procedūras atlikti gali tik medikai, to daryti patiems namuose negalima.

Skaityti visą pranešimą