K.Maksvytis: apie K.Hayeso situaciją, T.Sedekerskio progresą ir prisiminimus iš Vitorijos

Prieš 1 metus 58

Kauno „Žalgiris“ pirmą kartą šį sezoną sužais dvigubą išvykų savaitę. Lietuvos ekipa vyksta į Ispaniją, kur startuos maču prieš Vitorijos „Baskonia“.

Kol kas abi komandos Eurolygoje žygiuoja atkrintamųjų ritmu – „Žalgiris“ (5/3) tvirtai laikosi aštuonete, „Baskonia“ (4/4) dalinasi 7–11 vietas.

Praėjusi išvyka į Vitoriją žalgiriečiams nesusiklostė – balandį pralaimėta 79:96. Tiesa, net ir sudėtingame praėjusiame sezone namuose laimėti pavyko 72:68. Šiame mieste yra lankęsis ir „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis, 2014-aisiais Eurolygoje debiutavęs su Klaipėdos „Neptūnu“ bei pralaimėjęs 69:88.

Prieš rungtynes „Žalgirio“ karvedys apžvelgė laukiančią išvyką.

„Laukia dviguba savaitė, visų pirma Baskonia“, tipiška ispaniška komanda, labai gera puolime, labai gerai bėganti į greitą puolimą, gal ne tokia gera gynyboje pagal skaičius, bet prie savo žiūrovų renka daug taškų, daug pigių taškų iš greito puolimo, nemažai tritaškių, nemažai snaiperių. Manau, kad visų pirma tokią komandą reikia sustabdyti, neleisti įgyti pasitikėjimo iš pelnomų taškų, nes pasitikėjimą jie įgyja savo puolimu. Priversti gintis ir taip pasistengti laimėti rungtynes“– teigė strategas.

– Kokia Kevarriuso Hayeso situacija, ar jis vyks su komanda?

– Jisai su komanda skrenda, mes jį pastarąsias dienas gydėme, šiandien planuojame pajungti į pirmą treniruotę, tikimės, kad prisijungs sėkmingai ir rytoj bus pasiruošęs. Šimtu procentų atsistatęs nėra, bet rodo didelį norą ir savo geras charakterio savybes. Rodo norą grįžti ir, tikimės, kad jis grįš.

– Ar be traumuoto Manto Kalniečio į Ispaniją skrenda 13 krepšininkų?

– Vežamės trylika žaidėjų, kadangi dviguba savaitė, turime traumuotų žaidėjų, tad gali prisireikti.

– „Baskonia“ namie vidutiniškai meta virš 100 taškų, ką reikia padaryti, kad jie žaistų kaip išvykose?

– Kažkiek jau prieš tai paminėjau, reikia sustabdyti jų snaiperius, jų tritaškius, greitą puolimą, kai jie užsiveda, labai priklauso nuo Howardo. Jei jis užsikuria, jie darosi sunkiai sustabdoma komanda. Tie patys snaiperiai, Rokas Giedraitis, manau, kad visų pirma reikia pristabdyti jų puolimą.

– Kuo unikalus yra Markusas Howardas ir kaip reikės jį stabdyti?

– Daug kas jį lygina su Larkinu, kažkiek ir primena savo savybėmis Larkiną, daug tritaškių, daug nulemia individualiomis savybėmis. Geras puolėjas, kažkiek turi problemų gynyboje, bet viską kompensuoja jo super puolimas. Reikės skirti daug dėmesio, kad jis neįsižaistų, nes įgavęs laisvės mėto tritaškius iš rūbinės ir užveda savo komandą.

– Abu lietuviai turi svarbius vaidmenis, Tado Sedekerskio vasarą neturėjote rinktinėje. Ar stebint jo žaidimą manote, kad jis ateityje gali tapti svarbia rinktinės dalimi?

– Džiugu už juos abu, tuo labiau, kad kažkiek apmažėjus „Baskonia“ rotacijai dėl traumų jie yra svarbūs žaidėjai, gauna svarbius vaidmenis. Smagu, už juos abu, jei žaidėjai gerai žaidžia, jie sulauks už tai atpildo.

– Tadas Sedekerskis vasarą atsisakymą padėti rinktinei motyvavo noru pasiruošti klubiniam sezonui. Ar jo žaidime matomas ryškus progresas, o gal tam tikros naujovės?

– Jis daro tą patį, kaip ir visada, yra tas vadinamas „all around“ žaidėjas, kuris gali žaisti per kelias pozicijas, gerai žaidžia be kamuolio, įkirtimai, puolime atkovoti kamuoliai. Žaidžia tą patį, ką ir anksčiau, gal tik to užtikrintumo šiek tiek daugiau ir jaučia didesnį trenerio pasitikėjimą nei pernai.

– Jūsų pirma dviguba Eurolygos išvykų savaitė. Ar kažkaip pasirengimas keitėsi dėl to?

– Ne, kol kas nesikeitė, reagavome kaip ir visada. Gal kažkiek keisis ten nuvykus, į vietą, bet pats pasiruošimas yra tas pats.

– Markusas Howardas itin rezultatyviai pradėjo Eurolygos sezoną, bet daugiau įvairesnių funkcijų atlieka Dariusas Thompsonas. Gal tam tikrais atžvilgiais jo atkirtimas nuo komandos yra ne mažiau svarbus nei Howardo?

– Pažįstu jį dar nuo tada, kai žaidė Krasnodaro komandoje, teko žaisti prieš jį, labai geras žaidėjas. Kažkiek ir nustebino, kad jo skaičiai yra dar geresni nei tie, kuriuos rinko Vieningoje lygoje. Tikrai vienas svarbesnių faktorių, vienu metu turėjo net septynių rezultatyvių perdavimų vidurkį. Tritaškius meta geriau nei įprasta, vis tiek mes jį labiau laikėme tuo vadinamu „draiveriu“, bet meta tritaškius 50 procentų taiklumu, pelno virš vienuolikos taškų ir atiduoda daugiau nei šešis rezultatyvius perdavimus. Be abejo, vienas iš jų sėkmingo sezono starto pagrindinių herojų.

– Vitorijoje įvyko jūsų debiutas Eurolygoje, kaip atsimenate tą vakarą?

– Laikėmės rungtynėse, bet pralaimėjome, neturėjome daug šansų iškovoti pergalę. Pirma kelionė, pirmas jaudulys. Dabar važiuojame visai kitaip, vykstame ne tik pažaisti, bet ir nugalėti.

Skaityti visą pranešimą