K.Maksvytis: apie I.Brazdeikį „Žalgiryje“, nurimusį M.Grigonį ir dėl vietos Europos čempionate garantuotus žaidėjus

Prieš 1 metus 87

Kazys Maksvytis pirmadienio vakarą ruošiasi vesti pirmąją treniruotę rinktinei, kuri pradeda ruoštis Europos čempionatui.

Prieš tai mintimis pasidalijęs strategas kalbėjo apie žaidėjų formą, laukiančius iššūkius, Igną Brazdeikį Kauno „Žalgiryje“ ir 20-mečių jaunuolių potencialą.

„Nuotaikos geros, laukiau vasaros, nes prieš tai darbavausi tik „languose“, kai yra tik kelios treniruotės ir turi eiti žaisti krepšinį. Šįkart turėsime daugiau laiko, daugiau jausis trenerio ranka. Su gera energija pradedame darbus“, – sakė jis.

– Dalis žaidėjų yra po pertraukos, nuo ko pradėsite stovyklą?

– Tos metodikos keičiasi, anksčiau daugiau laiko praleisdavome lauke, ant smėlio, dabar tas laikas mažėja. Po keleto dienų eisime į salę ir patikrinsime žaidėjų fizinę būklę.

– Ar bus pliusas, kad rinktinė yra jauna?

– Tai priklauso nuo žaidėjų. Dabar nėra, kad žaidėjai atvyksta nesiruošę ir formą įgauna rinktinėje. Dauguma žaidėjų sportuoja vasarą, profesionalėja, tad tai nepriklauso nuo amžiaus.

– Kada prisijungs Brazdeikis?

– 30 dieną jis atvyks į Lietuvą, tad nuo rugpjūčio 1 dienos jis bus su komanda.

– Kaip priėmėte sprendimą Oreliką keisti Taroliu?

– Tai buvo nedėkinga situacija, apie kurią sužinojome tik penktadienį vakare. „Ketvirtoje pozicijoje“ mums trūksta žaidėjų treniruotėse, ypač pradžioje, kai neturime dviejų pagrindinių aukštaūgių. Donatas jau praeitame „lange“ mus išgelbėjo, kai buvo koronaviruso situacija, nusprendėme šansą duoti jam. Jis yra geras pagalbininkas, atlieka daug nematomo darbo greitame puolime, kovoje dėl kamuolių, gynyboje irgi nėra skylė.

– Nebandėte perkalbėti Bendžiaus ar kviesti Kulbokos?

– Kulboką jau pačiupinėjome anksčiau, o Bendžius buvo pasakęs, kad vasarą skirs poilsiui. To klausimo nebekėlėme.

– Kuri pozicija jums kelia didžiausią galvos skausmą?

– Greičiausiai, tai bus „ketvirta pozicija“. Kažkiek laiko kartu žais abu aukštaūgiai, kažkiek vienas kitą keis. Kažkiek padės Domantas, Masiulis, Žukauskas, Kuzminskas – išsiversime.

– Kokia bus Valančiūno ir Sabonio forma?

– Jonas buvo Lietuvoje, o Domas buvo užsienyje, bet sportavo rimtai. Lietuvoje juos globos mūsų treneriai. Abu jie pasiruošę ne tik žaisti, bet ir pasiekti kažką daugiau.

– Kaip juos sutalpinti aikštėje?

– Matau juos ir kartu, ir atskirai. Kalbėjau su Maskoliūnu, Adomaičiu apie tai, bandysime kažkiek juos išnaudoti kartu. Juolab, Jonas ėmė mėtyti tritaškius, Domas pagerino metimą. Tai, kad Domas gali ir perduoti kamuolį, yra privalumas, kuriuo reikia pasinaudoti.

– Kiek sezonas Barselonoje užgrūdino Jokubaitį svarbesnei rolei rinktinėje?

– Jis žaidė stipriame klube, stipriame turnyre – Eurolygoje, buvo atsarginis įžaidėjas, bet manau, kad čia gaus šansą ir dėl jo mažai išgyvenu.

– Kiek talento matote dvidešimtmečių gretose?

– Noriu juos pasveikinti, labai džiaugiausi už žaidėjus ir trenerius. Jei jie būtų laimėję pirmą vietą, būtų pasikėlę savo kategoriją. Manau, kad tai talentinga karta. Atsižvelgiant, kad nedalyvavo Tubelis, Lelevičius, jie susitvarkė gerai. Pagarba žaidėjams ir treneriams, kurie žaidė garbingai. Matėme, kad ispanai buvo kone visa galva aukštesni, lietuviai bandė slėpti trūkumus, tai sekėsi neblogai.

– Kas bus svarbiausia šiems jaunuoliams, pereinant į vyrų krepšinį?

– Atsimenu, kad 1992-ųjų kartoje ne visiems sekėsi lengvai įsilieti į vyrų krepšinį. Geri pavyzdžiai – Butkevičius ir Ulanovas, pastarasis buvo simboliniame penkete. Jiems sezonas buvo banguotas. Nėra taip lengva įsilieti į vyrų krepšinį, ne kiekvienas yra Dončičius. Jiems reikia kabintis, bet lengva nebus. 20-metis gali gerai žaisti LKL, gal net europiniame turnyre, bet ne kiekvienas.

– Kiek jums ramiau dėl Grigonio, kuris rado naują klubą?

– Kaip juokavome, jis pasirinko žalia spalvą, tik ne tą. Aišku, esu ramesnis dėl jo, jis buvo pakibęs nežinomybėje dėl kontrakto. Manau, jis buvo apsiraminęs, susikoncentavęs, jam rinktinė bus gera galimybė pasiruošti sezonui.

– Ar Marius liks kapitonu?

– Kol visi susirinks, jis bus laikinas kapitonas, o kai atvyks geriausi, bus nauji rinkimai.

– Kaip nusprendėte suteikti šansą Žemaičiui?

– Jis turėjo gerą sezoną Panevėžyje, žaidė Europos taurėje, jis pakankamai jaunas, gana atletiškas. Norėjome jį turėti ir anksčiau, bet viename „lange“ jis sirgo, kitame – tuokėsi. Pagaliau jis gavo šansą.

– Keli žaidėjai yra garantuoti dėl vietos Europos čempionate?

– Manau, kad 8–9, nors sunku pasakyti, reikia ateiti į salę. Tarp kitų bus konkurencija.

– Žalią spalvą pasirinko Ignas Brazdeikis, dėl ko pasikvietėte jį?

– Jis labai gerai pasirodė praeitoje stovykloje. Ignas atvyko motyvuotas, puikiai įsiliejo į kolektyvą ir man kaip treneriui buvo lengviau apsispręsti tiek dėl šitos stovyklos, tiek dėl „Žalgirio“.

– Ar jis gali būti pagrindinis atakuojantis gynėjas Eurolygoje?

– Manau, kad jis gali žaisti 2–3 pozicijose. Žaidžiant su pajėgiais varžovais, „Žalgiriui“ reikia nestandartinių žingsnių. Manau, kad taip turėsime pranašumą fiziškume.

Skaityti visą pranešimą