Jungtinėje Karalystėje dėl svilinančio karščio pavojaus lygis pirmą kartą istorijoje pakeltas iki aukščiausio

Prieš 1 metus 83

Jungtinėje Karalystėje tikintis aukščiausios temperatūros šalies istorijoje, gyventojai raginami likti namuose ir keliauti tik tada, jei yra rimtų priežasčių. Dar savaitgalį dalyje šalies įsigaliojo įspėjimas dėl aukštos temperatūros. 

Pirmadienį, pirmą kartą Anglijoje, pavojaus lygis pakeliamas iki raudono – paties aukščiausio. Sinoptikai prognozuoja, kad čia temperatūra artimiausiu metu kils virš 40 laipsnių karščio.

Pietinės Anglijos paplūdimiai savaitgalį buvo perpildyti. Tačiau dėl rekordus mušančios temperatūros šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis, o tarnybos ėmėsi atsargumo priemonių. Tačiau ne visi gyventojai dramatizuoja situaciją.

„Neprieštarauju šiam karšiui, šešėlyje visai gerai. Nors aš ir labai greitai nudegu“, – sako Jungtinės Karalystės gyventoja.

Nors savaitgalis jau buvo karštas, prognozuojama, kad pirmadienį Anglijoje termometro stulpelis šoktelės iki 41 laipsnio. Tai būtų naujas rekordas, kuris viršytų Kembridže dar 2019 metais fiksuotą beveik 39 laipsnių karštį.

Pavojingas karštis registruojamas ir Londone, taip pat Mančesteryje ir Jorke. Miesto viešojo transporto atstovai ragina gyventojus nekeliauti, o medikai pasirūpinti ne tik savimi, bet ir vyresnio amžiaus kaimynais ar mažais vaikais – jiems karštis pavojingiausias.

„Tokiame karštyje patogiai nesijausite. Jei esate vyresnio amžiaus ar turite kokių nors ligų, rizika patirti šiluminį smūgį arba širdies, kraujagyslių sistemos ar kvėpavimo sistemos sutrikimus, yra didelė. Tai gali būti mirtina“, – perspėja Sario universiteto profesorius Prashantas Kumaras.

Ligoninės teigia, kad pradėjo ruoštis pacientų antplūdžiui. Visgi nerimaujama, kaip sveikatos sektorius atlaikys didelį spaudimą, juolab, kad šiuo metu JK stebimas ir COVID-19 atvejų šuolis.

„Labai nerimaujame, kad šią savaitę pacientų skaičius smarkiai išaugs. Didžiulį spaudimą patirs ne tik skubiosios pagalbos skyriai, bet visa sistema: šeimos gydytojai, bendruomenė ir ligoninės. Praktiškai visa sistema patirs spaudimą“, – nuogąstauja greitosios pagalbos medikė Jen Lockwood.

Mokslininkai teigia, kad antra šiais metais fiksuojama karščio banga yra klimato kaitos padarinys ir įspėja, jog tokių ekstremalių orų ateityje bus tik daugiau, jie truks ilgiau ir bus intensyvesni.

„Ši karščio banga yra įspėjimas, kad mūsų pasauliui gresia pavojus ir, kad jam reikia pagalbos. Dėl klimato kaitos šie ekstremalūs oro reiškiniai, tokie kaip karščio bangos, gaisrai ir sausros, tampa dažnesni ir intensyvesni, o tai kenkia ne tik žmonėms, bet ir gamtai. Mes privalome įsiklausyti į šiuos įspėjimus ir privalome veikti dabar“, – aiškina Pasaulio gamtos fondo atstovė Katie White.

Nuo 18 amžiaus antrosios pusės vidutinė temperatūra pakilo daugiau nei vienu laipsniu. Ekspertai prognozuoja, kad jei vyriausybės nesiims smarkiai mažinti išmetamų teršalų kiekio, pasaulis ir toliau šils.

Skaityti visą pranešimą