Johnsonas apie karo išvakares: Vokietija verčiau norėjo greito ukrainiečių pralaimėjimo, Prancūzija viską neigė

Prieš 1 metus 67

Prancūzija „neigė“ Rusijos invazijos Ukrainoje galimybę, o Vokietijos Vyriausybė iš pradžių verčiau norėjo, kad Ukrainos kariuomenė patirtų greitą pralaimėjimą, o ne kad konfliktas tęstųsi ilgai, interviu CNN pareiškė buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas.

Anot jo, Vakarų valstybių požiūris prieš Rusijos plataus masto invaziją buvo gana skirtingas. Nors dabar ES šalys vieningai remia Ukrainą, nuolat jai teikia paramą, prieš vasarį taip nebuvo.

„Tai buvo didžiulis šokas, (...) mes matėme renkamas Rusijos bataliono taktines grupes, bet skirtingos šalys turėjo skirtingus požiūrius“, – kalbėjo B. Johnsonas.

„Vokiečių požiūris buvo toks, kad vienu metu, jei tai nutiktų, nors tai būtų nelaimė tada jau geriau, kad viskas baigtųsi greitai, o Ukraina atsitrauktų“, – CNN sakė buvęs JK premjeras.

„Aš negalėjau to paremti, maniau, kad tai pragaištingas požiūris. Bet galiu suprasti, kodėl jie taip galvojo ir jautėsi. (...) Neabejokite, kad prancūzai neigė iki pat paskutinio momento“, – teigė B. Johnsonas.

Tuo tarpu Italijos Vyriausybė, kuriai tuomet vadovavo Mario Draghi, „vienu metu paprasčiausiai sakė, kad jie negalėtų paremti mūsų užimamos pozicijos“, dėl didelės šalies priklausomybės nuo Rusijos angliavandenilių.

Bet, anot B. Johnsono, po invazijos pradžios, Europoje požiūris pasikeitė.

„Kas įvyko, tai visi – vokiečiai, prancūzai, italai, visi, Joe Bidenas – pamatė, kad opcijų nėra. Tu negali derėtis su šiuo vyruku (Putinu). Tai pagrindinis dalykas“, – sakė buvęs JK premjeras. Anot jo, „ES nuostabiai“ veikia oponuodama Rusijai.

„Po visų mano nerimų, (...) noriu išreikšti pagarbą tam, kaip ES veikė. Jie yra vieningi. Sankcijos yra griežtos“, – kalbėjo B. Johnsonas.

Jis taip pat gyrė Volodymyrą Zelenskį, ragino Ukrainą siekti narystės ES, jei „ji taip pasirinks“.

Leidinys „The Washington Post“, remdamasis pokalbiais su aukšto rango JAV, NATO ir Ukrainos pareigūnais, jau anksčiau pranešė, kad Vašingtonas apie rusų planus rengti plataus masto puolimą prieš Ukrainą sužinojo dar 2021-ųjų rudenį. Kai uždarame NATO susitikime apie tai buvo informuoti sąjungininkai, tik Baltijos šalių ir JK atstovai pritarė pozicijai, kad Maskva ketina rengti invaziją.

Skaityti visą pranešimą