JK surakinta medikų streiko: atidėta ketvirtis milijono vizitų, kyla pavojus pažeidžiamiausiems pacientams

Prieš 1 metus 83

Jungtinėje Karalystėje iki šeštadienio streikuoja jaunesnieji medikai, kurie skundžiasi nuo pandemijos pradžios vis didėjančiu krūviu ir nesąžininga alga. Skaičiuojama, kad dėl streiko gali tekti atidėti iki ketvirčio milijono vizitų pas gydytojus. Vyriausybės pareigūnai sako, kad medikų reikalavimas daugiau nei trečdaliu kelti algą – nerealistiškas.

Streikuojantys medikai tikina, kad per pastaruosius 15 metų jų realus darbo užmokestis smuko 26 procentais.

Negana to, Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos sistema nesumažina darbo naštos studijas baigusiems specialistams. Dėl milžiniško krūvio jie perdega, daugėja sergančiųjų depresija.

„Šiuo metu eilėje – 7 milijonai pacientų. Ir dėl darbuotojų trūkumo jų tik daugės“, – sako gydytojas Vivekas Trivedi.

Beveik pusę šalies medicinos darbuotojų sudarantys jaunesnieji medikai nedirbs iki penktadienio.

Streiku, anot kai kurių ligoninių atstovų, rizikuojama suparalyžiuoti valstybei svarbiausią sveikatos sektorių.

Atšaukta dešimtys tūkstančių operacijų, atidėta ketvirtis milijono vizitų pas gydytojus. Kyla pavojus pažeidžiamiausiems pacientams.

„Juntamas visų medikų profesionalų nerimas. Visi sunkiai dirba, kad užpildytų spragas ir suteiktų reikiamas paslaugas. Sunku pasakyti, ar nenukentės kokia nors pacientų grupė“, – teigia Šv. Tomo ligoninės medikas Simonas Steddonas.

Sveikatos apsaugos ministras piktinasi gydytojų pasirinktu streiko laikotarpiu – po Velykų savaitgalio, kai pacientų daugiau.

Be to, streikuojantys medikai nesutiko suteikti išimčių onkologiniams ligoniams.

Dauningo gatvė atmeta jaunesniųjų medikų siūlymą kai kurioms pozicijoms algą pakelti daugiau nei trečdaliu.

„Siekiame teisingo susitarimo su jaunesniaisiais gydytojais ir esame pasirengę diskutuoti, tačiau prašymas pakelti algą 35 procentais arba net daugiau nei 20 tūkstančių svarų – nerealistiškas. Ir būtent dėl to proveržio nepasiekėme“, – sako Jungtinės Karalystės sveikatos sekretorius Steve`as Barclay`us.

Streikuojantys jaunesnieji gydytojai pasakoja – jų draugai ir kolegos kreipiasi į maisto bankus ir turi skolintis pinigų, kad galėtų susimokėti už buto nuomą.

„Vos prieš ketverius metus baigiau universitetą, o mano kurse jau būta savižudybių. Mano keli draugai metė mediciną, kadangi palūžo. O po pandemijos pati turėjau eiti į terapiją dėl potrauminio streso sindromo. Tikimasi, kad mes lyg niekur nieko nereaguosime į prastėjančias sąlygas“, – teigia gydytoja akušerė ginekologė Marsha Green.

Medikai sako – Australijoje ar Kanadoje sveikatos apsaugos sistema jiems palankesnė.

Jaunesniųjų medikų streikas – tik dalis dešimtmečius nematytos streikų bangos, kuri šalyje tęsiasi jau beveik metus. Pagrindinis darbuotojų reikalavimas – didinti algą.

Skaityti visą pranešimą