JK streptokoko infekcijai jau pareikalavus gyvybių, Lietuvos medikai ramina: liga nėra nauja

Prieš 1 metus 92

Jungtinėje Karalystėje užsikrėtimų skaičius streptokoko infekcija sparčiai auga. Pranešama, kad daugėja ir mirusiųjų. Lietuvos medikai ramina gyventojus. Nors užsikrėtusiųjų daugėja, gydytojai sako, kad šia infekcija užsikrečiama kasmet.

Jungtinėje Karalystėje tėvai sunerimę – nuo streptokoko infekcijos sukeltų komplikacijų šalyje jau mirė 9 vaikai. Stebint blogėjančią situaciją čia, sunerimta ir dėl infekcijos plitimo kitose šalyse.

Lietuvos gydymo įstaigų atstovai sako taip pat pastebintys, kad daugėja streptokoko A infekcijos sukeltų susirgimų.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) vaikų ligų klinikos docentė Giedra Levinienė sako, kad praėjusį mėnesį 30 proc. ėminių buvo teigiami.

„Mes stebime pacientų, sergančių šia infekcija, padidėjimą mūsų stacionare“, – konstatuoja ji.

Pasak gydytojos, bakterinė infekcija gali pasireikšti įvairiai. Pacientai dažniausiai suserga faringitu, kartais pasitaiko skarlatinos atvejų, o sunkiausia infekcijos forma – toksinio šoko sindromas. Specialistai perspėja, kad didžiausias pavojus kyla prasidėjus infekcijos komplikacijoms.

„Pavyzdžiui, reumatinė karštinė, inkstų uždegimas. Dėl to gali būti pažeistas ir širdies raumuo, ir širdies vožtuvai, šita prasme infekcija yra tikrai pavojinga“, – perspėja Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto docentas Tomas Kačergius.

Specialistai sako, kad streptokoko infekcija dažniausiai užsikrečia darželinukai ar pradinių klasių mokiniai, ji perduodama oru. Užsikrėtusiesiems gydytojai pataria izoliuotis.

„Izoliacija turi trukti dvi dienas nuo antibakterinio gydymo pradžios. Ilgiau izoliuotis nereikia, jau sukėlėjo neišsiskiria“, – pataria G. Levinienė.

Tačiau gydytojai ramina gyventojus – streptokoko infekcija užsikrečiama kasmet ir šaltuoju metų laiku susirgimų daugėja.

„Apskritai virusinių infekcijų padaugėjo ir paralelėje streptokokinės infekcijos dažniau matome. Dabar mėnesį, pusantro, susirgimų skaičius didesnis“, – aiškina Šeškinės poliklinikos vaikų ligų gydytoja Vilma Jankauskienė.

Medicinos darbuotojai pastebi, kad streptokoko infekcija užsikrečia ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Specialistai pataria pajutus gerklės ar pilvo skausmus, taip pat esant aukštai temperatūrai, nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.

Skaityti visą pranešimą