JK rūkoriams siūlys įprastas cigaretes iškeisti į elektronines: specialistai įspėja – pereinama tik prie mažesnio blogio

Prieš 1 metus 90

Apie milijonui rūkančių britų valdžia siūlo cigaretes iškeisti į elektroninius prietaisus, o nėščias moteris mesti rūkyti žada skatinti finansiškai. Tokį planą, kaip teigia pirmąjį pasaulyje, pristačiusi JK Sveikatos ministerija siekia daugiau nei per pus sumažinti rūkančių skaičius. Tokiu tikslus jie jau kėlė 2019-siais. tačiau naujausios ataskaitos teigimu, jiems pasiekti reikalingos griežtesnės priemonės.

2 iš 3 ilgamečių rūkalių dėl to mirs. Cigaretės yra vienintelis parduodamas produktas, kuris vartojamas teisingai tave pražudys – tai teigia JK sveikatos ministras.

Skaičiuojama, kad šalyje rūko apie 7 mln. žmonių – tai 13 proc. suaugusiųjų.

Valdžia nori skaičius drastiškai sumažinti ir tai padaryti kuo greičiau – iki 2030-ųjų Angliją paversti nerūkimo šalimi. Vadinasi, rūkančiųjų skaičiai turėtų kriti žemiau penkių procentų.

O, kad tai pasiektų, atsigręžiama į elektronines cigaretes – milijonui anglų šie prietaisai bus siūlomi nemokamai, valdžios sąskaita, bet su sąlyga, kad atsisakys paprastų cigarečių.

Specialistai teigia, kad nors elektroninės cigaretės ir mažesnės blogis nei paprastos, kadangi jose nėra tabako, ir jos kelia grėsmę. Kokią – vis dar trūksta tyrimų, tačiau prietaisuose yra cheminių medžiagų – tarp jų ir nikotino. Visgi, teigiama, kad elektronines cigaretes naudojantiems gyventojams mesti rūkyti išvis – žymiai lengviau.

„Žinau daug žmonių, kurie elektrinių cigarečių pagalba išvis metė rūkyti. Pradėjo rūkyti vis mažiau ir mažiau, kol galiausiai visai atsisakė. Ir taip ir negrįžo“, – sako elektroninių cigarečių parduotuvės JK savininkė Wahid.

Valdžiai šis planas 2 metams kainuos apie 45 mln. svarų sterlingų (maždaug 51,3 mln. eurų). Be nemokamų elektroninių cigarečių pristatomos ir kitos priemonės – specialios konsultacijos mesti norintiems bei informaciniai tabako atsisakymo lankstinukai cigarečių pakeliuose.

Tuo metu besilaukiančių lauks ir finansinės paskatos. Skaičiuojama, kad kiek mažiau nei dešimtadalis nėščių moterų neatsisako šio žalingo įpročio, joms žadama pasiūlyti specialias konsultacijas bei 400 svarų sterlingų (apie 455,5 Eur.).

„Rūkymo sukeltos ligos sveikatos sistemai kainuoja didžiulius pinigus. Jei tai padės žmonėms rūkyti mažiau ir galiausiai mesti – manau, tai gera investicija. Šiek tiek išliesti, kad dar daugiau sutaupytum“, – aiškina Elektroninių cigarečių parduotuvės klientas Lucasas.

Specialistai sveikina šį žingsnį, bet ragina imtis ir dar griežtesnių priemonių, uždrausti rūkyti kavinių terasose, paplūdimiuose, prie kavinių, restoranų, barų. Taip pat raginama kelti tiek paprastas, tiek elektronines cigaretes įsigyti galinčių asmenų amžių. Radikalai siūlo šį amžių kelti kasmet po metus, kol tabako gaminių negalės įsigyti absoliučiai visi.

Tokio spendimo ėmėsi Naujoji Zelandija, kuri nuo šių metų cigarečių nepardavinėja visiems, gimusiems 2009-ųjų sausį ar vėliau. Taip po truputi amžiaus limitas pirkti tabako gaminius šalyje kyla.

Tačiau Jungtinėje Karalystėje amžiaus kėlimas neišspręstų visų problemų. Naujausia statistika rodo, kad per paskutinius metus nuo 6 iki 9 proc. pakilo elektronines cigaretes rūkančių nepilnamečių – konkrečiau 11-15 amžiaus paauglių, ypač merginų. Žadama kovoti ir su tuo.

Kol kas vienas griežčiausių priemonių mažinti rūkančių skaičius ėmėsi Meksika – draudžiama tabako gaminių reklama net ir jį pardavinėjančiose parduotuvėse, o rūkyti nebegalima visose viešose erdvėse – parkuose, paplūdimiuose, kavinėse.

Skaityti visą pranešimą