JK geležinkelių darbuotojai pratęsė streiką – tvirtina, kad Vyriausybė su jais nesidera

Prieš 1 metus 42

Jungtinėje Karalystėje streikų sezoną pratęsė geležinkelių darbuotojai. Keturiasdešimt metų nematyta infliacija sparčiai tirpdo ir darbuotojų algas. Iki savaitės pabaigos streiką paskelbę geležinkelių darbuotojai reikalauja kompensuoti skirtumą.

Antrą kartą per pusmetį Jungtinės Karalystės geležinkelių darbuotojai rengia didelio masto streiką. Nepatenkinti algomis, darbo sąlygomis, jie jungiasi prie kitų viešojo sektoriaus darbuotojų. Iki savaitės pabaigos kursuos tik saujelė traukinių – žmonės raginami vengti kelionių. O tie, kuri išdrįsta surizikuoti ir atvyksta į traukinių stoties, iš karto pasigaili.

„Man pavyko pakliūti į traukinį, bet jis buvo visiškai užgrūstas, žmonės vos galėjo pajudėti, šaukė vieni ant kitų. Nežinau, kaip grįšiu namo“, – dalijasi keleivis.

„Financial Times“ prognozuoja, kad Jungtinės Karalystės laukia sunkiausia recesija iš visų didžiojo septyneto valstybių. Mažėjantis realusis darbo užmokestis, nepalankios finansinės sąlygos ir nekilnojamojo turto rinkos pokyčiai – britų ekonomikai nuodingas kokteilis, palietęs kone kiekvieną viešojo sektoriaus darbuotoją.

Šalis išgyvena didžiausią profsąjungų bruzdesį nuo Margeret Thatcher laikų, dešimtmečius nematytą infliaciją.

Dar metų pabaigoje sukilus greitosios pagalbos darbuotojams, nerimauta kad bus neatsiliepta net į rimtus pagalbos kvietimus, vietoje streikuojančių darbuotojų kai kur įdarbinti kariškiai.

Dabar geležinkelininkai sako, kad infliacija ištirpdė ir jų algas, reikalauja Vyriausybės kompensuoti skirtumą. Šalyje vartotojų kainų indekso infliacijos lygis šiuo metu siekia 14 proc. Reikalavimai nuo vasaros protestų beveik nepasikeitę, o profsąjungos lyderis kartoja, kad Vyriausybė derėtis vis dar nenusiteikusi.

„Iš Vyriausybės ir visų jos atšakų iš esmės girdime tą patį – kad jie nori pasiekti susitarimą, bet jie nieko dėl to nedaro. Susitikau su geležinkelių ministru ir kompanijomis gruodžio viduryje. Nuo to laiko nieko apčiuopiamo negirdėjome“, – pabrėžia streikuojančios profesinės sąjungos atstovas Mickas Lynchas.

Vyriausybė komentarus atmeta ir sako palaikanti ryšį su streikuojančiaisiais. Kitą savaitę Škotijoje streikuoti planuoja ir mokytojai.

Skaityti visą pranešimą