Jei vairavai girtas, gali netekti automobilio: kuriuo atveju jis konfiskuojamas, kuriuo – ne?

Prieš 1 metus 62

Kelių policijai pričiupus girtą vairuotoją, jam gresia ne tik pinginė bauda. Gali būti pritaikyta labai skausminga priemonė – vairavai girtas, netekai automobilio. LRT TELEVIZIJOS laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ kūrėjai, pasižvalgę po konfiskuotų automobilių aikštelę, čia prabangių automobilių nė su žiburiu nerado. Kodėl? Ar tai reiškia, kad prabangūs automobiliai nekonfiskuojami? Kur dingsta brangūs „Lexus“, „Mercedes-Benz“, BMW?

Konfiskuoja ne visada

Neretas atvejis, kai neblaivūs vairuotojai praranda ne tik vairuotojo pažymėjimą, bet ir patį automobilį. Tikriausiai daugeliui teko girdėti apie įvykius, kurių metu neblaivūs vairuotojai sėdi naujutėlaičiuose brangiuose automobiliuose. Pričiuptų girtų vairuotojų yra, bet konfiskuotų jų automobilių – nelabai.

„Kai vairuoja neblaivus asmuo, nuo 0,41 iki 1,5 promilės, tai yra administracinis pažeidimas. Nuo pusantros promilės ir daugiau – jau baudžiamasis nusižengimas. Tarkim, 2020 metais buvo maždaug per tūkstantį atvejų, 2021-aisiais irgi panašiai. Pernai buvo 1180 atvejų. Tai, sakyčiau, pakankamai dažnas pažeidimas“, – aiškina Dainius Šalomskas, Vilniaus kelių policijos valdybos viršininkas.

Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Kolyčienė pasakoja, kaip taikoma teisės norma dėl automobilio konfiskavimo, kai vairuotojas įpučia 1,5 ar daugiau promilių. Anot jos, priemonė konfiskuoti automobilį taikoma ne visada.

„Turto konfiskavimas yra baudžiamojo poveikio priemonė, įtvirtina Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 72 straipsnyje, tai yra priverstinis neatlygintinas bet kokio pavidalo konfiskuoto turto iš kaltininko ar kitų žmonių paėmimas valstybės nuosavybėn.

Būtent kaltininkui nuosavybės teise priklausantis turtas privalo būti konfiskuotas visais atvejais, iš trečiųjų, kitų asmenų – juridinių ar fizinių – turtas konfiskuojamas tokiais atvejais, kai nustatomi tam tikri mano jau minėtame straipsnyje esantys požymiai.

Pavyzdžiui, jei asmuo buvo neblaivus ar kitais nustatytais atvejais. Tokiais atvejais, kai turtas priklauso tretiesiems asmenims, yra sprendžiama, ar žinojo, ar turėjo galimybę žinoti, kad su transporto priemone gali būti padaryta nusikalstama veika“, – aiškina J. Kolyčienė.

Vėliau parduodami

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovės Džiugintos Balčiūnienės teigimu, konfiskuoti prabangūs automobiliai niekur nedingsta. Automobiliams vertinti pasitelkiami nepriklausomi turto vertintojai, vėliau automobiliai parduodami.

„Darbuotojai gauna automobilio dokumentus, tarkime, turto arešto aktą iš antstolio, juose būna institucijos nustatyta turto vertė. Tačiau labiausiai vadovaujamės viešosios įstaigos „Mprekis“ nustatyta verte, kuri atitinka rinkos vertę. Darbuotojas apžiūros metu vertina esamus automobilio defektus, būklę ir pagal tai nustato vertę. Būtent ši kaina yra perduodama įmonei, kuri realizuoja turtą už mūsų nustatytą kainą“, – dėsto VMI atstovė.

Prabangiausio praeitų metų automobilio vertė – 27 tūkst. eurų. Automobiliai, kurių vertė didesnė nei 7 tūkst. eurų, parduodami viešojo konkurso būdu.

„Prabangūs automobiliai parduodami viešojo konkurso būdu, tokia informacija yra skelbiama mokesčių inspekcijos internetinėje svetainėje. Be to, automobilius tam tikros institucijos, pavyzdžiui, policija gali perimti patikėjimo teise. Tokių automobilių būtent patikėjimo teise per 2022 metus institucijoms perduota 22 – valdyti, disponuoti“, – aiškina VMI atstovė.

Konfiskuoja nebūtinai asmeninį automobilį

Konfiskuoti galima ne tik pačiam pažeidėjui priklausantį automobilį. Jo gali netekti ir kitas asmuo, leidęs savo pažįstamam vairuoti, nors puikiai matė, kad pastarasis yra neblaivus. Tačiau jei automobilis pirktas lizingu, situacija kiek kitokia.

„Automobilis priklauso lizingo bendrovei, o vairuotojas yra to automobilio valdytojas. Tokiais atvejais teismai paprastai konfiskuotiną turtą iš kaltininko išieško pinigais, nes bylose paprastai pateikiamas vertinimas nustatant tokio automobilio rinkos vertę“, – aiškina advokatas Vytenis Dziegoraitis.

Vertinant, ar automobilis turi būti konfiskuojamas, atsižvelgiama ir į kitas detales. Advokatas V. Dziegoraitis pateikia keletą pavyzdžių.

„Tačiau būna ir tam tikrų išimčių, sakykime, kai teismas, remdamasis teisingumo ir proporcingumo principu, turto arba ekvivalento sumos konfiskavimo tam tikrais atvejais netaiko arba šias priemones švelnina.

Pavyzdys: studentas be tėvų žinios pasiėmė, vairavo automobilį, o to automobilio vertė sudaro maždaug 20 tūkst. eurų. Tai būna, jog teismas tokioje situacijoje nusprendžia, kad būtų neteisinga konfiskuoti tokio dydžio pinigų sumą iš jauno žmogaus, savarankiškai dar neturinčio tokių pajamų. Ir, sakykime, konfiskuoja pusę tos vertės, 10 tūkst. eurų“, – aiškina advokatas.

Konfiskuoti automobiliai gali ne šiaip stovėti ir rūdyti, o pasitarnauti geriems darbams. Lietuvoje iš kontrabandininkų konfiskuoti automobiliai siunčiami į Ukrainą. Pernai Muitinės departamentas perdavė apie 80 automobilių.

Plačiau apie tai – laidos reportaže.

Skaityti visą pranešimą