JAV žiniasklaida: prieš rungtynes su JAV – grasinimai Irano žaidėjų šeimoms, čempionate veikia iraniečių tarnybos

Prieš 1 metus 43

Antradienio vakarą pasaulio futbolo čempionate laukia JAV ir Irano rinktinių susitikimai, o įtampą ir taip jautę iraniečiai susidurs su ypatingu spaudimu – CNN žurnalistas Samas Kiley praneša, kad Irano futbolininkų šeimos sulaukė grasinimų kankinimais ir kalėjimu jei futbolininkai „tinkamai nesielgs“ rungtynėse. 

Teigiama, kad tokią informaciją suteikė su čempionato saugumu susijęs šaltinis.

Priminsime, kad Irano futbolininkai jau parodė solidarumą su protestuojais savo šalyje.

Irane ir toliau tęsiasi masiniai protestai. Jie tęsiasi nuo rugsėjo vidurio, protestus išprovokavo 22-ejų kurdės Mahsos Amini mirtis rugsėjo 16-ąją, praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė moralės policija už tai, kad ji, kaip įtariama, pažeidė griežtą šiitiškos respublikos moterų aprangos kodą.

CNN skelbiama, kad po to, kai Irano futbolininkai negiedojo savo šalies himno prieš pirmąsias čempionato rungtynes, po jų su jais susitiko Islamo revoliucijos gvardijos atstovai.

Jau tada buvo pagrasinta, kad futbolininkų šeimos susidurs su smurtu ir kankinimais, jei kitose rungtynėse futbolininkai negiedos himno. Jie tai ir padarė rungtynėse prieš Velsą, tiesa, atrodė, kad kai kurie žaidėjai himno visgi negiedojo, arba tai darė murmėdami žodžius.

Skelbiama, kad CNN šaltinis aktyviai seka Irano agentūros veiklą Katare, skelbiama, kad daug Irano saugomo tarnybų atstovų užsiima Irano futbolininkų sekimu.

CNN netgi skelbiama, kad rungtynėse prieš Velsą tribūnose buvo šimtai Irano valdžios siųstų aktorių, kurie turėjo sukurti palaikymo įspūdį. Šaltinis CNN teigė, kad rungtynėse prieš JAV tokių aktorių gali būti tūkstančiai.

Priminsime, kad JAV ir Irano rinktinių susitikimas bus esminis norint patekti į kitą etapą.

Irano rinktinei mače su JAV reikia pergalės ir jie – kitame etape. Iranui gali pakakti ir lygiųjų, jeigu Anglija įveiks Velso futbolininkus. JAV tinka tik pergalė.

Skaityti visą pranešimą