JAV reiškia „gilų susirūpinimą“ dėl Irano branduolinės programos pažangos

Prieš 1 metus 62

Teheranui paskelbus apie Fordo komplekse pradėtą urano sodrinimą iki 60 proc., Jungtinės Valstijos antradienį išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl Irano daromos pažangos įgyvendinant savo branduolinę programą ir didinant balistinių raketų gamybos pajėgumą.

„Mes tikrai nepakeitėme savo nuomonės ir neleisime, kad Iranas įgytų pajėgumą gaminti branduolinius ginklus“, – per spaudos konferenciją Vašingtone pareiškė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas spaudai Johnas Kirby.

Tuo tarpu Iranas antradienį paskelbė savo Fordo komplekse, vėl atidarytame 2019 metais, pradėjęs sodrinti uraną iki 60 procentų,

„Iranas savo Fordo gamykloje pirmą kartą pradėjo gaminti iki 60 proc. sodrintą uraną“, – pranešė iraniečių naujienų agentūra ISNA. Kiek vėliau tai patvirtino ir Irano atominės energijos organizacijos vadovas Mohammadas Eslami.

Atominei bombai pagaminti reikalingas 90 proc. sodrinimo lygis, todėl 60 proc. yra reikšmingas žingsnis ginklų link.

Teheranas nuolat neigia siekiantis gaminti branduolinius ginklus ir primygtinai tvirtina, kad jo branduolinė veikla yra skirta tik civiliniams tikslams.

Pagal 2015 metų susitarimą su galingosiomis šalimis Iranui buvo leidžiama sodrinti uraną iki 3,67 proc. lygio, be to, Teheranas sutiko nutraukti Fordo komplekso veiklą.

Fordo urano sodrinimo įmonė yra požeminis kompleksas netoli Komo miesto Irano centriniame regione, už maždaug 190 km į pietus nuo Teherano. Giliai po žeme jis buvo pastatytas todėl, kad buvo siekiama jį apsaugoti nuo priešų oro atakų ir raketų smūgių.

Skaityti visą pranešimą