JAV kario žūtį Klaipėdoje gaubia paslaptis: teisėsauga vis dar atlieka tyrimą, klausimai neapleidžia ir įvykio liudininkų

Prieš 1 metus 95

Liepos pabaigoje Klaipėdoje nuo pakelto Pilies tilto nuvažiavusio ir žuvusio Jungtinių Amerikos Valstijų kario tragediją vis dar gaubia nežinia. Tyrimą atliekantys teisėsaugininkai kol kas naujų detalių neatskleidžia ir tvirtina laukiantys ekspertų išvadų. Į daugybę klausimų atsakymų neranda ir tragedijos liudininkai, kurių prisiminimuose vaizdai iš lemtingos nakties – vis dar itin ryškūs.

30-metis vyresnysis seržantas Robertas Magallanas nuo pakelto Klaipėdos centre esančio Pilies tilto nuvažiavo ir Danės upę įkrito į vandenį liepos 28-osios naktį. Nelaimės metu vyras žuvo.

LRT.lt jau skelbė, kad vyro kūną aptiko į nelaimės vietą atvykę narai – kūną pavyko ištraukti tik išdaužus upėje ant stogo gulėjusio „VW Taigo“ stiklą.

Įdienojus internete pradėjo plisti nuo greta esančio namo darytu vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota daugybę klausimų sukėlusi nelaimė.

Vaizdo įraše matyti pakeltas Pilies tiltas ir prie apsauginių užtvarų išsirikiavę keli automobiliai, laukiantys važiuoti leisiančio signalo, kai tiltas bus nuleistas. Tačiau ramus laukimas trunka tik kelias sekundes – matyti, kaip pirmas antrojoje eismo juostoje stovėjęs automobilis kelis kartus pajuda atgal ir į priekį ir netikėtai, lyg vairuotojui spustelėjus greičio pedalą, šoka į priekį ir nesmarkiai kliudęs apsauginę užtvarą nukrenta nuo tilto.

Žmonės internete klausinėjo, kas prieš pat tragediją lėmė keistus automobilio vairuotojo manevrus. Atsakymų į šiuos klausimus iškart po nelaimės neturėjo ir tyrimą atliekantys prokurorai.

„Kaip vairuotojas, aš galiu pasakyti, kad turbūt nebuvo automatas. Tas toks važiavimas atgal automatui nebūtų leista, ypač naujas automobilis neturėtų važiuoti atgal. Tai galima spręsti, kad buvo mechaninė greičių dėžė arba kažkokia kita aplinkybė, kuri lėmė tą įvykį. Gali būti paties vairuotojo veiksmai. Žmogui įvairiai gali būti atsitikę – gal sveikata sušlubavo. Gali būti ir taip“, – tuomet svarstė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Žilvinas Šiurna.

Atsakymų į šį bei kitus keltus klausimus dėl vairuotojo blaivumo, automobilio techninio stovio ir pan., teisėsaugininkai nepateikia ir po nelaimės praėjus beveik dviem savaitėms.

Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Raštutytė teigė, kad vis dar laukiama tiek žuvusiojo kūno, tiek automobilio ekspertizių rezultatų.

„Šiuo metu – tikslinamos priežastys, projektuojama, kaip galėjo įvykti įvykis. Pirmine išvadas daryti dar yra anksti“, – sakė V. Raštutytė.

Įvykio liudininkė: matyti vaizdai dar gyvi atmintyje

Į tuos pačius klausimus sau vis dar kelia ir tą naktį prie tilto buvę nelaimės liudininkai. LRT.lt pavyko susisiekti su nelaimę mačiusia kito automobilio vairuotoja.

Klaipėdietė Deimantė sako, kad matytas vaizdas ją sukrėtė ir privertė sugrįžti prie kurį laiką patirtos asmeninės netekties stresą bei skausmą, o iškart po įvykio buvo net sunku apie jį kalbėti. Nelengva į tos nakties prisiminimus grįžti ir dabar.

„Tie matyti vaizdai dar tikrai gyvi atmintyje. Ramybės neradau visą tą savaitę. Sukrečia tas vaizdinys. Išlieka lyg filmas“, – sakė nelaimę mačiusi ir pagalbos tarnybas iškvietusi klaipėdietė Deimantė.

Pašnekovė vairavo automobilį, kuris stovėjo už JAV kario vairuoto „VW Taigo“. Automobilio manevrai Deimantei klausimų sukėlė jau artinantis prie tilto.

„Mano automobilis sustojo prie mašinos iškart, kai jis pradėjo manevruoti. Jau atvažiuojant mačiau, kad mašina važiuoja atgal. Aš sustojau, maniau, kad jis norės apsisukti ir važiuoti aplinkkeliu ir nelaukti kol tiltas nusileis. Sustojau, luktelėjau kurį laiką, bet mačiau, kad jis važiuoja tai pirmyn, tai atgal. Man pirma mintis buvo, kad tai kažkokie vaikinukai juokauja, tai privažiavau ir išlaikiau atstumą, tačiau jis toliau manevravo. Dar susižvalgėme su moterimi, kuri stovėjo šalia jo, ji veidu davė man ženklą lyg klaustų kas čia vyksta“, – prisiminė Deimantė.

Klaipėdietė dar ketino išsitraukti telefoną ir nufilmuoti keistai prie tilto bejudantį automobilį, tačiau nespėjo – netrukus išgirdo smarkiau paspausto greičio pedalo garsą ir vos pakėlusi akis nuo rankinės išvydo, jog priešais stovėjęs automobilis netikėtai šoktelėjo pirmyn ir įkrito į upę. Iškart po to moteris suskubo skambinti pagalbos numeriu.

„Atvažiavo greitoji, ugniagesiai, o aš pasitraukiau iš įvykio vietos, kad pagalbos tarnybos galėtų atvažiuoti. Kai paskambinau pagalbos numeriu, jie manęs paprašė, kad aš išlipčiau iš mašinos ir nueičiau pažiūrėti, ar matosi automobilis, nes aš iškart nešokau, kiti nubėgo, o man buvo toks sąstingis ir pamaniau, kad reikia pagalbą kviesti. Aš jiems pasakiau, kur atvykti, o kai priėjau prie vandens, atrodo, kad pasąmonė aptemo“, – pasakojo nelaimės liudininkė.

Pasak pašnekovės, pagalbos tarnybos atvyko labai greitai, tačiau pati gelbėjimo operacija atrodė kiek chaotiška, o praslinkus keliasdešimčiai minučių jau visiems įvykio vietoje buvusiems žmonėms tapo aišku – vairuotojas žuvo.

„Aš pasitraukiau prie netoli esančios kavinės ir laukiau kol ištrauks. Mačiau, kad praėjo ir 20, ir 40 minučių, valanda – kiek žmogus gali būti po vandeniu. Mačiau tą paniką, vaikinukai ten lakstė su botais. Negreita ta reakcija buvo“, – pastebėjo klaipėdietė.

Deimantė vėliau bendravo su šalia JAV kario vairuoto automobilio stovėjusio automobilio vairuotoja, kuri pasakojo, jog vyras vilkėjo civilio drabužiais, o jo veidas prieš pradedant važinėti pirmyn ir atgal atrodė visiškai ramus. Klaipėdietė svarsto, kas galėjo lemti nelaimę – galbūt tai galėjo būti savižudybė, o galbūt – JAV pilietis nebuvo įgudęs vairuoti automobilį su mechanine pavarų dėže, jeigu automobilyje buvo būtent tokia ir dėl to netikėtai automobilį nuvažiavo nuo tilto.

Pašnekovė sako, kad po nelaimės buvo susimąsčiusi ir apie tai, ar užkardos priešais pakeliamą tiltą iš tiesų yra pakankama saugos priemonė.

„Ta užkarda – vėjo papučiama. Ji tikrai jokio saugumo neprideda. Tik tiek, kad tai yra kaip apsauginis ženklas. Taip pat, kaip ir priešais geležinkelio bėgius – įspėjamasis ženklas“, – pastebėjo pašnekovė.

Skaityti visą pranešimą