Japonijos institucijos ir TATENA leido išleisti į vandenyną išvalytą vandenį iš Fukušimos AE

Prieš 1 metus 71

Japonijos branduolinės energetikos reguliavimo institucija penktadienį oficialiai patvirtino planą išleisti į vandenyną daugiau kaip milijoną tonų išvalyto vandens iš avariją patyrusios Fukušimos elektrinės ir sulaukė piktos Kinijos reakcijos.

Šį planą jau patvirtino vyriausybė ir jam pritarė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), tačiau elektrinės operatorė TEPCO, prieš pradėdama jį įgyvendinti, dar turi įtikinti vietos bendruomenes.

2011 metais, kai dėl galingo povandeninio žemės drebėjimo kilo cunamis ir įvyko didžiausia branduolinė avarija nuo Černobylio laikų, buvo pažeistos branduolinės elektrinės aušinimo sistemos. Šiuo metu vykdomi jėgainės eksploatavimo nutraukimo darbai, kurie, kaip manoma, užtruks apie keturis dešimtmečius.

Kiekvieną dieną iš elektrinės išteka 140 kubinių metrų užteršto vandens – požeminio, jūros ir lietaus vandens, kuris prasiskverbia į teritoriją, ir aušinimui naudojamo vandens derinys.

Vanduo filtruojamas, kad būtų pašalinti įvairūs radionuklidai, ir perpilamas į saugyklas, kurių šalia elektrinės jau susikaupė 1,29 mln. tonų, ir maždaug po metų nebebus vietos jam saugoti.

Šalies Branduolinio reguliavimo tarnyba pritarė vandens išleidimui, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime, kuriame sakoma, kad vyriausybė užtikrins išvalyto vandens saugą ir „tvarkymo patikimumą bei skaidrumą“.

Tačiau Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas išreiškė nepritarimą šiam planui, sakydamas, kad jis „susijęs su pasauline jūrų aplinka ir Ramiojo vandenyno regiono šalių visuomenės sveikata ir jokiu būdu nėra privatus Japonijos reikalas“.

„Jei Japonija primygtinai nori savo asmeninius interesus iškelti aukščiau už tarptautinius viešuosius interesus ir primygtinai reikalauja žengti (šį) pavojingą žingsnį, ji tikrai sumokės kainą už savo neatsakingą elgesį“, – sakė Wangas žurnalistams.

TEPCO teigia, kad išvalytas vanduo atitinka nacionalinius radionuklidų kiekio standartus, išskyrus vieną elementą – tritį, kuris, ekspertų teigimu, žmonėms kenksmingas tik didelėmis dozėmis.

Operatorė planuoja atskiesti vandenį, kad sumažintų tričio kiekį, ir per kelis dešimtmečius išleisti jį į jūrą vieno kilometro ilgio povandeniniu vamzdžiu.

TATENA teigia, kad daugelį metų truksiantis išleidimas, kuris turėtų prasidėti ne anksčiau kaip 2023 metų pavasarį, atitinka tarptautinius standartus ir „nepadarys jokios žalos aplinkai“.

Tačiau vietos žvejų bendruomenės, nukentėjusios po branduolinės avarijos, baiminasi, kad vartotojai vėl vengs jų produktų, jei vanduo bus išleistas į aplinką.

Regiono kaimynės, įskaitant Kiniją ir Pietų Korėją, ir tokios organizacijos kaip „Greenpeace“ taip pat anksčiau kritikavo šį planą.

Per 2011 metų kovą įvykusią katastrofą šiaurės rytų Japonijoje žuvo arba dingo be žinios apie 18 500 žmonių, daugumą jų pražudė cunamis.

Apie 12 proc. Fukušimos regiono buvo paskelbta nesaugia teritorija, tačiau dabar uždraustos zonos sudaro apie 2 proc. teritorijos, nors daugelyje miestų gyventojų skaičius tebėra gerokai mažesnis nei iki tol.

Skaityti visą pranešimą