Janušonis nekomentuoja tragiškai pasibaigusių paciento pagalbos paieškų ligoninėse, bet pabrėžia: jis gavo viską, ko jam reikėjo

Prieš 1 metus 84

Klaipėdoje bus aiškinamasi, kas lėmė tragišką net dviejose uostamiesčio ligoninėse pagalbos ieškojusio gyventojo istorijos baigtį. Po to, kai prastai pasijutęs Grigorijus Postnovas kreipėsi į Klaipėdos universitetinę, o vėliau į Klaipėdos jūrininkų ligoninę ir, kaip tvirtina artimieji, ten reikiamos pagalbos nesulaukęs dar tą pačią dieną mirė savo namuose, tyrimą pradėjo teisėsauga. Tuo tarpu ligoninių pozicijos, panašu, išsiskiria: viena artimojo netekusiai šeimai reiškia užuojautą ir pradeda vidinį tyrimą, kita, panašu, savo kaltės neįžvelgia ir aiškintis situacijos savarankiškai kol kas neskubės.

LRT.lt jau skelbė apie skaudžią istoriją Klaipėdoje, kai lapkričio 3 d. Prastai pasijutęs G. Postnovas suskubo kreiptis į gydytojus.

Anot ligonio sūnaus Romano Postnovo, pirmiausia jo tėvas kreipėsi į Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Onkologijos chemoterapijos skyrių, kur po poros valandų laukimo eilėje sužinojo, jog jį gydanti medikė atostogauja. Tą pačią dieną jokio kito gydytojo konsultacija žmogui pasiūlyta nebuvo, tačiau nurodyta kreiptis į KUL registratūrą, kur G. Postnovas buvo užrašytas į vizitui pas gydytoją lapkričio 11 d.

Prastai jautęsis pacientas KUL darbuotojai paaiškino, kad jam reikalinga skubi pagalba. Žmogui buvo nurodyta kreiptis į Klaipėdos jūrininkų ligoninę, nes būtent ji tuo metu buvo budinti kaip skubios medicinos pagalbos teikėja.

Šioje ligoninėje žmogų apžiūrėjo priešpiet. Pacientą apžiūrėjusi Klaipėdos jūrininkų ligoninėje medikė jį nusiuntė konsultacijos pas kitą šios gydymo įstaigos specialistą, tačiau, anot velionio artimųjų, ir šis nesuteikė reikiamos pagalbos, o tik apžiūrėjo formaliai ir išsiuntė namo.

„Grįžęs į namus savo automobiliu, kurį pats vairavo, pasakė, kad jis niekam nereikalingas, nes yra ne jų pacientas, atsigulė ant lovos ir tuoj numirė“, – apie netikėtą tėvo pagalbos paieškų baigtį dėstė R. Postnovas.

Dėl atvejo tyrimą pradėjo prokuratūra

Tėvo gedintis vyras teigia neabejojantis, kad artimojo mirties priežastis yra laiku nesuteiktos medicinos pagalbos pasekmė, todėl artimieji nusprendė kreiptis į Klaipėdos apygardos prokuratūrą.

Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Raštutytė patvirtino, kad G. Postnovo kreipimasis yra gautas ir dėl situacijos pradėtas tyrimas.

„Galime patvirtinti, kad šiandien Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūroje pradėtas tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 229 straipsnį („Tarnybos pareigų neatlikimas“)“, – teigė V. Raštutytė.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė išreiškė užuojautą artimojo netekusiai šeimai ir tvirtina, jog situaciją bus siekiama išsiaiškinti vidinio tyrimo metu, tam sudaryta speciali komisija.

KUL vyriausiasis gydytojas: „Jis gavo viską, ką jam reikėjo gauti“

KUL, į kurią pacientas ir kreipėsi pirmiausia, vadovaujantis vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis teigė konkretaus atvejo komentuoti negalintis dėl asmens duomenų apsaugos, tačiau pažymėjo, kad onkologinių susirgimų baigtis dažnai yra netikėta ir skaudi.

„Pirmiausia norėčiau pasakyti, kad daugumos sunkių, labai sunkių ligų, ypač onkologinių, išeičių stadijoje ligų baigtis yra visiems žinoma, tik ji dažniausiai nebūna tiksliai žinoma kada ir dažniausiai būna netikėta. Toks yra bendras pastebėjimas. <…> Tik tiek galu pasakyti, kad tą atvejį mes pasižiūrėjome, mūsų ligoninėje visa pagalba, pradedant nuo diagnozės nustatymo ir visą laiką buvo teikta tinkama ir absoliučiai tinkamai pagalba teikta“, – sakė V. Janušonis.

Paklaustas, ar ligoninėje ketinama pradėti vidinį tyrimą, V. Janušonis tiksliai neatsakė, tačiau paminėjo, kad atvejo komentuoti negali, kol savo išvadų nėra pateikę prokurorai.

„Jeigu jie imsis to tyrimo plačiau, tai tada jie, be abejonės užklaus, tai mes teiksime. Jeigu jie tyrimo nesiims, tada irgi mes galėsime, jeigu paciento giminės kreipsis“, – sakė KUL vyriausiasis gydytojas.

V. Janušonis aiškino, kad pacientų priėmimo tvarka yra gera ir veikianti, o žmonės esą iš vienos ligoninės į kitą nėra siunčiami, tačiau pacientas kartais „pats atsiranda ten, kur jam atrodo“.

„Šiaip viskas yra daroma teisingai. Blogai pasijutęs kviečia greitąją pagalbą. Kadangi ten rašo, kad jis pats važiavo, tai turbūt nebuvo taip blogai, jeigu jis pats vairavo ir visa kita tuo metu. Viskas ten buvo padaryta taip, kaip reikia, kaip reikalinga ir pakankamai greitai. Pacientas paprastai, jeigu skubi pagalba, kur kreipiasi, ten ji ir suteikiama. Žinoma, jeigu greitoji medicinos pagalba iškviečiama, tai jis gabenamas į tą ligoninę, kuri tuo metu budi, jeigu ji gali suteikti tam tikrą pagalbą.

O šiaip pacientas jeigu kreipiasi kitur, tarkime, į mūsų ligoninę, tai jam suteikiama visada. Niekur nesiunčiamas pacientas. Aš negaliu komentuoti konkretaus atvejo, nes neturiu nei įgaliojimų giminių, nei nieko kito, vyksta ikiteisminis tyrimas. Jis gavo viską, ką jam reikėjo gauti. Pakomentuosime plačiau, kada bus išvados prokuratūros ir bus sutikimas artimųjų“, – aiškino V. Janušonis.

Skaityti visą pranešimą