Januška apie situaciją dėl Kaliningrado tranzito: Rusija toliau stumia koridorių

Prieš 1 metus 89

Lietuvos diplomatas, Nepriklausomos valstybės atkūrimo akto signataras Albinas Januška vertindamas situaciją, susidariusią dėl Kaliningrado tranzitui taikomų apribojimų, teigia, kad „Rusija toliau stumia koridorių“.

„Kažkas Lietuvoje padarė klaidą, pataręs valdžios politikams, sankcijų įgyvendinimo tranzitu problemą nuleisti tyliai, be politikos (kaip jau įprasta tokių klaidų istorijoje, per Lietuvos geležinkelius). Nepavyko ir negalėjo pavykti. Su Rusija nepolitizuoti nebemokama ir nebeįmanoma.

Lietuvos valdininkijos strateginė, komunikacinė, vadybinė „Kaliningrado tranzito“ klaida ruošiasi virsti geopolitine problema. Tai, ką atrodė galima ignoruoti dėl didesnio tikslo – kai Vyriausybė ir Prezidentas nesvyruoja. Bet kai paaiškėjo per žiniasklaidą nutekėjusi informacija, kad Europos Komisija (EK) ruošiasi keisti sankcijų interpretavimą ir dėl šventos ramybės kurti koridorių Rusijai Lietuvoje, keičia situaciją“, – „Facebook“ paskyroje rašo jis.

Svarbiausias faktas, anot A. Januškos, kad „Rusija per savo Kaliningrado atstovę pripažino, kad Lietuva teisi, ir pasiūlė keisti taisyklių interpretavimą. Atrodo, EK valdininkai (ir ten yra besmegenių) nedelsiant pradėjo įgyvendinti Kremliaus nurodymus (kas čia naujo). Rusijos įgyvendintas mūsų protų užkariavimas, kad tik Lietuva atsakinga už Rusijos prekių tranzitą, toliau triumfuoja“.

Diplomatas atkreipė dėmesį ir į oficialų komisijos išaiškinimą dėl sankcijų įgyvendinimo, leidžiantį vilkikams važiuoti į Kaliningradą (tik su prekėmis, kurioms netaikomos sankcijos) tranzitu.

„Draudimas nedaro poveikio pašto paslaugoms ir tranzitu tarp Kaliningrado srities ir Rusijos vežamoms prekėms“ (nes ši dalis kalba apie transportą, kuriam pritaikytos sankcijos, ne prekes). Ar matote žodį „per Lietuvą“? Nematote. Bet garantuoju, kad instinktyviai pagalvojote, kad tik per Lietuvą. O kodėl ne per Lenkiją? Gal Komisija galėtų koridoriaus formavimą Lenkijai pasiūlyti? Ir, beveik tikras, būtų pasiųsta paskui Rusijos laivą. O dalis Lietuvos politikų klaupiasi patys. Vergovinė sąmonė. Kas ją įdiegė? Rusija.

Šitas išaiškinimas jau yra vienas iš koridoriaus elementų. Jau yra. Lietuva galėjo pasakyti, kad tai nereiškia, jog tas galioja Lietuvai. Bet nepasakė. Rusija padėkojo? Aišku, ne. Davėm pirštą įkąsti, dabar visą ranką praris“, – rašoma A. Januškos komentare.

Pasak jo, dabar Komisija ir dalis didžiųjų ES valstybių „bandys mus nulaužti“.

„Kiek žinau, tas jau pradėta. Labai įtakingų veikėjų. Aišku, netikiu (nenoriu net svarstyti), kad dabartinė koalicija gali pasiduoti. Nes tai būtų kapituliacija be karo. Teritorijų atidavimas be karo. Rusija nepajėgi kariauti su NATO ginklais, bet pajėgi iki šiol varyti baimę EK ir kai kuriems Lietuvos politikams.

Be to, šie galimi EK veiksmai (jei jų nepaneigs EK) galimai prieštarautų Lietuvos Konstitucijai. Tokius koridoriaus elementus, kaip pažeidžiančius Lietuvos suverenitetą, ir nesijungimo į posovietines erdves konstitucinio draudimo dvasią turėtų ratifikuoti Seimas 2/3 dauguma“, – rašo jis.

Skaityti visą pranešimą