Izraelis ir palestiniečių kovotojai naktį intensyviai apšaudė Gazos ruožą

Prieš 11 mėnesius 89

Izraelio kariuomenė ir Gazos Ruožo kovotojai naktį apsikeitė intensyvia tarpvalstybine ugnimi, o per dvi dienas žuvo mažiausiai 22 palestiniečiai – tai didžiausia smurto eskalacija pakrantės teritorijoje per pastaruosius kelis mėnesius.

Sirenos Tel Avivo apylinkėse ir Izraelio pietuose perspėjo apie atskriejančias raketas, o naujienų agentūros AFP reporteris stebėjo raketų paleidimą iš Gazos Ruožo, Izraelio pareigūnams teigiant, kad Egiptas siekia galimų paliaubų su palestiniečių kovotojų grupuote „Islamo džihadas“.

Grupė ketvirtadienį pranešė, kad per Izraelio pajėgų smūgį prieš aušrą Gazos ruože žuvo vienas iš jos karinių vadų.

„Ali Ghali,.. raketų paleidimo padalinio vadas,.. buvo nužudytas Gazos ruožo pietuose kartu su kitais kankiniais“, – sakoma „Al-Quds Brigades“, ginkluotos grupuotės padalinio, pareiškime.

Izraeliui paskelbus, kad taikėsi į grupuotės raketų paleidimo vietas, iš tankiai apgyvendinto pakrantės anklavo rūko dūmai.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas pažymėjo, kad vėlai trečiadienį iš Gazos Ruožo buvo paleista daugiau kaip 400 raketų, o „Islamo džihadas“ pareiškė, kad palestiniečių pasipriešinimas tęsia ugnį.

Izraelio pietiniuose Aškelono ir Sderoto miestuose raketos pataikė į namus ir automobilį, pranešė Izraelio pareigūnai, o kariuomenė paskelbė apie naujus smūgius blokuotame Gazos ruože.

Gazos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad trečiadienį, praėjus dienai po Izraelio smūgių palestiniečių teritorijoje, žuvo septyni žmonės.

Keturi iš žuvusiųjų buvo Palestinos išlaisvinimo liaudies fronto kovotojai, pranešė grupė.

Vėlai trečiadienį ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sakė, kad Izraelis vis dar vykdo kampaniją, ir pažymėjo, kad „iki šiol nebuvo sužeistas nė vienas Izraelio civilis gyventojas“.

Izraelio ir Palestinos konfliktas paaštrėjo po to, kai gruodžio mėnesį į valdžią atėjo naujausia B. Netanyahu koalicija, į kurią įeina kraštutinių dešiniųjų ir ultraortodoksų partijos.

Tai vyksta didžiausios per pastaruosius dešimtmečius Izraelio vidaus krizės, susijusios su šiuo metu sustabdytomis teismų reformomis, kurias pasiūlė B. Netanyahu, kuris pats yra teisiamas dėl korupcijos, kurią neigia, fone.

Anksčiau vienas Izraelio pareigūnas su anonimiškumo sąlyga AFP sakė, kad Egiptas „stengiasi sudaryti palankesnes sąlygas ugnies nutraukimui“.

Šaltiniai Gazos Ruože, artimi „Islamo džihadui“ ir grupuotei „Hamas“, patvirtino Egipto pastangas užtikrinti paliaubas, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Šiemet per Izraelio ir palestiniečių konfliktą žuvo jau 132 palestiniečiai.

Per tą patį laikotarpį žuvo devyniolika izraeliečių, vienas ukrainietis ir vienas italas, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais abiejų pusių šaltiniais.

Šie skaičiai apima tiek kovotojus, tiek civilius, o iš Izraelio pusės – tris šalies arabų mažumos atstovus.

Izraelis okupavęs Vakarų Krantą nuo 1967 metų.

Skaityti visą pranešimą