Izraelio premjeras kaltina Iraną užpuolus su Izraeliu susijusį tanklaivį

Prieš 1 metus 55

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį apkaltino savo aršų priešą Iraną anksčiau šį mėnesį užpuolus su Izraeliu susijusį tanklaivį.

„Irano fronte mūsų pastangos nenutrūksta dėl paprastos priežasties – nesiliauja Irano agresyvūs veiksmai“, – sakė B. Netanyahu, pradėdamas kassavaitinį vyriausybės posėdį.

„Praėjusią savaitę Iranas vėl užpuolė naftos tanklaivį Persijos įlankoje ir pažeidė tarptautinę laivybos laisvę“, – sakė jis.

Vasario 10 dieną su Liberijos vėliava plaukiojančiam tanklaiviui „Campo Square“, skirtam produktų pervežimui, Arabijos jūroje, maždaug už 300 jūrmylių (555 km) nuo Indijos ir Omano krantų, „smogė ore esantis objektas“, pranešė laivą valdanti Graikijos bendrovė „Eletson“.

„Tiek laivas, tiek įgula yra saugūs ir plaukia pagal suplanuotą maršrutą. Laivas apgadintas nežymiai“, – sakoma šeštadienį paskelbtame „Eletson“ pranešime.

„Eletson“ atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Liberijos bendrovė, kuriai priklauso „Campos Square“, yra susijusi su Didžiosios Britanijos laivybos bendrove „Zodiac Maritime“, kurią įkūrė ir kuriai vadovauja izraelietis Eyalas Oferas (Ejalas Oferas).

Iranas šio išpuolio nekomentavo.

Iranas jau daugelį metų dalyvauja šešėliniame kare su Izraeliu, nes Teheranas kaltina Izraelį, kad šis kartu su Jungtinėmis Valstijomis vykdo sabotažinius išpuolius ir žmogžudystes, nukreiptas prieš jo branduolinę programą.

Teheranas apkaltino Izraelį prisidėjus prie drono atakos prieš gynybos ministerijos objektą Irano centrinėje Isfahano provincijoje sausio mėnesį.

Lapkritį Izraelis ir Jungtinės Valstijos apkaltino Iraną dėl drono smūgio į tanklaivį prie Omano krantų. Laivą valdė bendrovė, priklausanti Idanui Oferui, Eyalo broliui.

2021 metų liepos mėnesį prie Omano krantų į „Zodiac Maritime“ valdomą laivą pataikė dronas ir žuvo du įgulos nariai. Dėl šio išpuolio kaltinamas Iranas.

Skaityti visą pranešimą