Izraelio ministrui apsilankius palestiniečių šventykloje, kilo įtampa: vizitą pasmerkė arabų šalys, pasisakė ir JAV

Prieš 1 metus 41

Baltieji rūmai ragina Izraelį vengti vienašališkų veiksmų, kurie galėtų kelti grėsmę Jeruzalės šventų vietų „status quo“. Taip pareiškė Vašingtonas, kai Izraelio kraštutinių dešiniųjų nacionalinio saugumo ministras apsilankė Al Aksos komplekse, kurį šventu laiko ir musulmonai, ir žydai. Situacija išliko rami, tačiau Palestina, taip pat dalis arabų valstybių pasmerkė tokį vizitą. 

Al Aksos mečetė – viena švenčiausių vietų musulmonams. Taip pat ir žydams, šį kompleksą vadinantiems Šventyklos kalnu. Abiejų pusių pretenzijos į šią vietą skaldo Izraelį ir palestiniečius.

Rytų Jeruzalėje esantį kompleksą administruoja islamo reikalų taryba, jame veikia Izraelio pajėgos, kontroliuojančios patekimą. Melstis čia leidžiama tik musulmonams, tačiau patekti gali ir žydai bei kitų tikėjimų žmonės. Palestiniečiai tai mato kaip bandymą keisti prieš dešimtmečius nusistovėjusią tvarką, teigia, kad paskutiniu metu policija nebestabdo žydų ortodoksų maldų.

Komplekse ne kartą lankėsi ir parlamentaras Itamaras Ben-Gviras, tačiau šis 15 minučių vizitas buvo jau kitoks. Dabar jis – Nacionalinio saugumo ministras, vadovaujantis šalies policijai, todėl apsilankymas Al Aksos komplekse kur kas reikšmingesnis, sukėlė ir didelį palestiniečių bei dalies kitų arabų valstybių, tarp jų Turkijos, pasipiktinimą.

„Smerkiame šį provokuojantį įsilaužimą ir laikome Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu už tai tiesiogiai atsakingu. Rimtai vertiname ekstremistų ministro Ben-Gviro įsiveržimą į Al-Aksos kompleksą, nes tai turės įtakos bendrai padėčiai. Manome, kad tai oficialus Izraelio kvietimas kelti smurto bangą, kurią bus sunku suvaldyti“, – teigia Palestinos užsienio reikalų ministro patarėjas Ahmedas Al-Dykas.

Toks apsilankymas ne pirmas. Prieštaringai vertinamas tuomečio opozicijos lyderio Arielio Šarono vizitas 2000 m. buvo viena pagrindinių antrojo palestiniečių sukilimo, kuris tęsėsi iki 2005-ųjų, priežasčių.

2021-ųjų gegužę per musulmonų pasninko mėnesį Jeruzalėje kilęs smurto protrūkis, įskaitant susirėmimus tarp Izraelio pajėgų ir Al Aksoje susirinkusių palestiniečių, peraugo į niokojantį 11 dienų konfliktą tarp žydų valstybės ir Gazos Ruožą kontroliuojančios organizacijos „Hamas“.

Neramumus paskatino palestiniečių susirinkimų apribojimai ir galimas gyventojų iškeldinimas. Sužeista šimtai palestiniečių ir dešimtys Izraelio policijos pareigūnų.

Pranešama, kad šiandieninis ministro vizitas Al Aksos komplekse vyko po konsultacijų su saugumo pareigūnais bei premjeru B. Netanyahu. I. Ben-Gviras jo dešiniausios Izraelio vyriausybės nariu tapo prieš penkias dienas, kai buvo prisaikdintas Nacionalinio saugumo ministru.

Dar prieš rinkimus lapkritį I. Ben-Gviras pareiškė reikalausiantis iš B. Netanyahu, kad komplekse būtų užtikrintos lygios teisės žydams. Apie tai kalbėjo ir viešėdamas Al Aksoje.

„Izraelio vyriausybė nepasiduos niekingai teroristinei žudikų organizacijai. „Šventyklos kalnas“ yra svarbiausia vieta Izraelio žmonėms. „Šventyklos kalnas“ yra atviras visiems. Čia ateina musulmonai, krikščionys ir žydai. Vyriausybėje, kurios narys esu, nebus rasistinės diskriminacijos ir žydai lankysis „Šventyklos kalne“. Aiškiai sakome „Hamas“ – nenusileidžiame, nepasiduodame“, – teigė Izraelio nacionalinio saugumo ministras I. Ben-Gviras.

B. Netanyahu suskubo patikinti Izraelio sąjungininkus, kad jokie pakeitimai neplanuojami, o koalicijos sutartyje numatyta, kad šventyklų atžvilgiu bus laikomasi „status quo“.

Skaityti visą pranešimą