Įtampa Sakartvele – nuo mobilizacijos pabėgę rusai grįžti namo neskuba

Prieš 1 metus 58

Nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios į Sakartvelą persikėlė per 100 tūkstančių Rusijos piliečių. Ir nors Maskva oficialiai skelbia baigusi dalinę mobilizaciją, dauguma nuo jos bėgusių vyrų į savo šalį artimiausiu metu grįžti neketina. 

Tai Sakarvele kursto įtampą, kai Kremliaus kontroliuojami separatistai nuo 2008-ųjų okupavę apie dvidešimt procentų teritorijos, o didelė dalis gyventojų rusus laiko nepageidaujamais.

Tbilisio gatvėse ant tvorų ir sienų paliktų užrašų, skirtų į miestą atvykusiems Rusijos piliečiams, nepastebėti neįmanoma.

Tačiau, kaip kai kurie jų sako, tokios žinutės nuo galimybės pasilikti šalyje jų neatbaido.

„Kai atvykau, užrašus iškart pastebėjau. Pirma mintis buvo: „esame čia nelaukiami“. Bet pasišnekėjęs su vietiniais ir pasivaikščiojęs po miestą priėjau išvadą, kad tai netiesa“, – sako žaidimų kūrėjas iš Rusijos Slava.

Nors Rusijoje mobilizacija oficialiai nutraukta prieš gerą mėnesį, šaukimo į kariuomenę vengiantys vyrai grįžti neskuba.

Esą rizika būti išsiųstiems į frontą niekur nedingo.

„Visų pirma konfliktas turi baigtis, tai mažiausia, kas turėtų nutikti. Nes dabar jis išsiplėtė iki tokio lygio, kad rizika kyla visiems, ypač vyrams. Taigi, pagal Maslow piramidės principą, prioritetas man – užtikrinti savo saugumą“, – sakė kitas žaidimų kūrėjas Emilis.

Dalis jų uždaręs verslus Rusijoje uždarė dar vasarą ir dabar juos steigia Tbilisyje.

„Kai prisimenu, kaip drąsiai elgiasi mūsų Sankt Peterburgo policija, miesto administracija ir valdžia, nė kiek nenoriu ten grįžti“, – teigia verslininkas iš Rusijos Denisas Šebenkovas.

Pasiturinčių rusų kraustynės skatina ekonomiką, kuri, pasak Tarptautinio valiutos fondo, metams pasibaigus bus išaugusi dešimčia procentų.

Tačiau tai džiugina ne visus kai tokia Rusijos piliečių banga kiek mažiau nei keturi milijonus gyventojų turinčioje šalyje kelia įtampas visuomenėje.

„Šiandien situacija tapo nekontroliuojama: ne tik dėl piliečių judėjimo iš Rusijos į Sakartvelą, nevaldome ir realiai vykstančios migracijos. Tai turi keistis“, – sako opozicinės „Lelo“ partijos narė Salome Samadašvili.

Rusijai pavaldūs separatistiniai daliniai užėmę du šiaurinius regionus. Patys kartvelai tai vadina penktadalio šalies teritorijos faktine okupacija ir baiminasi, kad Kremliaus režimas ateityje tuo gali pasinaudoti pretekstu vykdyti agresiją.

„Tai yra, buvo ir bus blogai. Ir, tikiuosi, okupacija greitai baigsis. Tai pradžia ir pabaiga. Nieko daugiau. Ir man nerūpi jokie reikalavimai mūsų ekonomikai kol mūsų šalis okupuojama“, – teigia Tbilisio gyventojas Giorgi Isakadze.

Sakarvelo Vyriausybės duomenimis, šiemet į šalį atvyko virš 110 tūkstančių rusų.

Skaityti visą pranešimą