Itališka „frittata“ su pomidorais – lengvas būdas sunaudoti maisto likučius ir sutaupyti: vakarienė asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Prieš 1 metus 99

„Frittata“ – tai lengvai pagaminamas itališkas patiekalas, tinkamas tiek vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams, tiek vakarienei. Jam tereikia kiaušinių, o kiti ingredientai gali būti pačios įvairiausios daržovės, mėsa bei sūris, taigi, galima drąsiai improvizuoti ir tvariai panaudoti maisto likučius. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kiaušinių ir pomidorų duetas šiame patiekale labai tinkamas, nes valgant termiškai apdorotus pomidorus organizme geriau pasisavinamas likopenas, reguliuojantis cholesterolio apykaitą. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šaltuoju metų laiku pomidorai yra vienos mėgstamiausių lietuvių daržovių, o ypač – mažieji. 

Natūralus antioksidantas

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pomidoruose yra pakankamai daug skaidulų, ypač jei jie valgomi su visa odele. Taip pat juose gausu sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų. 

„Pomidorus rekomenduojama įtraukti į kasdienį racioną ir skanauti visais metų laikais. Vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės normos. Pomidoruose taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui bei kaulų sveikatai“, – sako dr. E. Gavelienė, pridurdama, kad pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, chlorogeninės rūgšties bei naringenino. Tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai.

Pomidorai mėgstami visais metų laikais

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, visais metų laikais pirkėjai ieško pomidorų: „Šiuo metu daugumą asortimento importuojame iš Ispanijos, šiek tiek atsivežame ir iš Turkijos, Nyderlandų. Mažųjų slyvinių įvairiaspalvių pomidorų turime ir iš Lietuvos augintojų. Ne pirmus metus pirkėjai pamėgę mažuosius pomidoriukus: vyšninius, vynuoginius, kokteilinius, mažuosius slyvinius. Jie gardūs, išlaikantys formą, todėl puošia bet kokias salotas.“

Komercijos operacijų vadovė rekomenduoja sunokusius pomidorus suvartoti per savaitę. Juos geriausia laikyti kambario temperatūroje, nes šaldytuve gali pasidaryti vandeningi – šalta temperatūra pomidorams nėra itin palanki: „Renkantis pomidorus parduotuvėje, reikėtų atkreipti dėmesį, kad nebūtų pažeista jų odelė, nes kiekvienas toks pažeidimas sudaro sąlygas puvimui. O jei nusipirkote jų daugiau per akcijas ar norite ilgiau palaikyti, vertėtų rinktis šviesesnius bei kietesnius – tokie baigs sunokti namuose.“

O. Suchočeva siūlo atkreipti dėmesį į fasuotus, privačia „Rimi“ etikete pažymėtus pomidorus dėl palankaus kainos ir kokybės santykio. „Norint efektyviai apsipirkti, patartina planuoti savaitės maisto meniu iš anksto. Verta pasidomėti šiuo metu galiojančiais ypatingais pasiūlymais, nuolaidomis ir apgalvoti, kokių pirkinių jums reikia. „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas“, – pataria specialistė.

Kiaušiniai – būtinų maisto medžiagų šaltinis

Dr. E. Gavelienė pastebi, kad „frittatai“ gaminti reikalinguose kiaušiniuose yra ir tokių maistinių medžiagų, kurių įprastai randama tik augalinės ar jūrinės kilmės maisto produktuose: „Kiaušiniuose galima rasti karotinoidų – liuteino ir zeaksantino. Tai – antioksidantai, kurių daugiausia randama augalinės kilmės maisto produktuose. Jie reikalingi kataraktos vystymosi profilaktikai. Kiaušiniuose gausu ir kitų maistinių medžiagų, būtinų žmogaus organizmo veiklai palaikyti. Pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgščių. Viename kiaušinyje jų yra apie 70 miligramų. Turint omenyje, kad žmogui per parą reikėtų suvartoti apie 1 gramą šių riebalų rūgščių, kiaušiniai – puikus maistinis šios medžiagos šaltinis.“ 

Taip pat kiaušiniai vertinami dėl didelės biologinės vertės baltymo, turtingo visomis būtinomis amino rūgštimis. „Kiaušiniuose yra visų žmogui reikalingų mineralinių medžiagų ir mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo. Gausu ir vandenyje bei riebaluose tirpių vitaminų: regėjimui svarbaus vitamino A, širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai reikalingo vitamino D, visų grupių vitamino B. Pavyzdžiui, vitamino B4, kitaip dar vadinamo cholinu. Ši medžiaga yra būtina smegenų vystymuisi, nervų sistemos veiklai palaikyti ir nervinių impulsų perdavimui. Vitaminas B4 ypač reikalingas ir moterims nėštumo metu, todėl svarbu, kad šis produktas būtų įtrauktas į mitybos racioną“, – sako gydytoja dietologė.

Pirkėjai vertina lietuviškus kiaušinius 

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad daugėja pirkėjų, kurie, rinkdamiesi kiaušinius, atsižvelgia į ant pakuotės nurodytą prekės kategoriją, o pirmenybę teikia laisvėje užaugintų vištų arba ekologiškiems kiaušiniams, taip pat itin vertina lietuvišką produkciją: jos kokybę, šviežumą, ekonominę naudą vietiniam verslui.

O. Suchočeva pažymi, kad „Rimi“ parduotuvėse galima rasti tik Europos Sąjungos reikalavimus atitinkančių sertifikuotų kiaušinių. Jiems, kaip ir kitiems produktams, taikomi itin griežti kokybės reikalavimai: „Be to, šiais metais prekybos tinkle atsisakome narvuose augintų vištų kiaušinių baltais lukštais. Vietoje jų pirkėjai lentynose ras ant kraiko laikomų vištų kiaušinius. Juos galima rinktis pagal kilmės šalį, vištų auginimo būdą ar kiaušinio dydį. Norintiems sutaupyti patartina rinktis privačios etiketės „Rimi Basic“ kiaušinius, kurie pigesni už kitus. Taip pat nepamiršti pasinaudoti lojalumo kortelių suteikiamais asmeniniais pasiūlymais, kuriuos galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse“. 

Norintiems paįvairinti mitybą ispaniškais skoniais kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo kepant „frittatą“ improvizuoti: „Pridėdami į patiekalą bet kokios mėsos, sūrio ar daržovių likučių ne tik sutaupysite, bet ir nešvaistysite maisto bei pasiruošite maistingą, sveikatai palankų patiekalą. „Frittatai“ galite naudoti brokolius, bulves, paprikas, cukinijas, lapinius kopūstus, pačius įvairiausius žalumynus. Jei neturite šviežių pomidorų, galite ją gardinti saulėje džiovintais. Sūris taip pat tinka įvairių rūšių: ožkų, fetos, mocarela ar kietasis fermentinis. Norintiems mėsos, galima dėti kumpio, šoninės, dešros ar likusios nuo vakarykščių pietų vištienos gabaliukų. Taip pat nepamirškite prieskonių ir šviežių, šaldytų ar džiovintų žalumynų“. 

Skaityti visą pranešimą