Istorinis „Žalgirio“ sugrįžimas sužavėjo Maksvytį: žiūrėjau ir gėrėjausi

Prieš 1 metus 72

„Komanda pati išsikapstė“, – po įspūdingo sugrįžimo ir pergalės namuose kalbėjo Kauno „Žalgirio“ (3-3) treneris Kazys Maksvytis.

Jo auklėtiniai Eurolygoje pratęsė savo pergalių seriją namų tvirtovėje ir 88:81 (13:25, 19:19, 22:17, 34:20) įveikė Berlyno ALBA (3-3) krepšininkus. Tačiau tą žalgiriečiai padarė fantastišku stiliumi. „Žalgiris“ vienu metu atsiliko 20 taškų skirtumu, tačiau galiausiai grįžo į rungtynes ir jas laimėjo. Tai buvo rekordinis „Žalgirio“ sugrįžimas Eurolygoje, nes iki šiol panaikinti tokio deficito ir laimėti dar nebuvo pavykę.

Pergalę nukalė lemiamas „Žalgirio“ spurtas ketvirtajame kėlinyje, kuomet žalgiriečiai laimėjo atkarpą 14:2.

„Prašėme komandos kovoti. Kitas dalykas, per pertrauką prašėme, kad kovotų protingai. Kad ir negrįžome iš karto, bet jau buvo gerų ženklų trečiajame kėlinyje. Gerai gynėmės, laikėmės iki pat pat galo, o kai kovojome, stengiamės, sukrito ir sunkūs metimai. Per savo karjerą esu labai mažai matęs tokių sugrįžimų“, – spaudos konferencijos metu sakė K. Maksvytis.

Tačiau jo auklėtiniams vakaro pradžia nebuvo tokia laiminga, kad jo pabaiga.

„Žalgirio“ krepšininkai lygią kovą rungtynių pradžioje varžovams pasiūlė vos keletą pirmųjų minučių. K. Maksvyčio auklėtiniams kuo toliau, tuo sunkiau sekėsi tiek stabdyti ALBA puolimą, tiek ir rinkti taškus patiems. Berlyno ekipa pirmojo kėlinio metu tiesiog žudė „Žalgirį“ tritaškiais metimais, kai tikslą pasiekė 4 tolimi šūviai iš 7.

Nieko nuostabaus, kad ALBA po 10-ies minučių jau turėjo dviženklę persvarą – 25:13. Tačiau antrojo kėlinio pradžioje vaizdas aikštėje buvo dar slogesnis. Varžovai spurtavo 9:2, o keletą minučių 15 tūkstančių sirgalių „Žalgirio“ arenoje buvo nuščiuvę.

Dar neįpusėjus antrajam ketvirčiui švieslentėje degė baugokas rezultatas – 15:34. Tačiau Edgaras Ulanovas dvitaškiu išjudino areną, o kėlinį sirgaliai užbaigė stovėdami ant kojų, kai Lukas Lekavičius paskutinėmis sekundėmis atsilikimą aptirpdė iki 12 taškų – 32:44.

Po pertraukos „Žalgiris“ sugebėjo pratęsti gerą atkarpą ir ALBA pranašumas dar labiau sumenko – 61:54.

Ketvirtojo kėlinio metu pagaliau žalgiriečiams pavyko užkurti visą areną, o po Keenano Evanso tritaškio K. Maksvyčio auklėtiniai ėmė alsuoti varžovams į nugarą (60:64). Netrukus amerikietis smeigė vienas po kito dar du tolimus metimus ir ALBA pranašumas tapo minimalus.

Ir tai buvo dar ne pabaiga. K. Evansas, pajutęs kraujo skonį, netrukus kalė dar vieną tritaškį per varžovų rankas. Triukšmas arenoje pasiekė kurtinantį lygį, o rezultatas jau buvo lygus 69:69.

Likus žaisti 3 min. 32 sek. „Žalgiris“ dar buvo besivejančių vaidmenyje (71:74), tačiau vėliau per 2 minučių atkarpą sužaidė taip, kad iš ALBA liko tik šlapia vieta. Žalgiriečiai spurtavo 14:2 ir beveik visas rungtynes pirmavusiems svečiams iš Berlyno daugiau vilčių pakovoti dėl pergalės nepaliko.

„Pripažinkime, kad pradžioje atrodėme labai blogai, nežaidėme savo krepšinio, ne tie žaidėjai. Kad ir buvo minus 20, tačiau matėsi, kad yra rezervas didžiulis. Reikia pagirti ir ALBA dėl savo krepšinio. Vėliau, kai pradėjome dalintis kamuoliu, kai pataikėme, buvo kartais iš individualių pastangų tokių taiklių metimų, tai ir jausmas buvo nuostabus. Žiūrėjau ir gerėjausi.

Turbūt, kad viena iš įspūdingiausių atmosferų, kurią esu turėjęs buvo šiandien. Tikiuosi, kad tai taps rutina Kaune. Žiūrovai rinksis, o komanda kausis taip, kaip šiandien“, – po rungtynių konstatavo K. Maksvytis.

– Kokias klaidas darė komanda pirmoje rungtynių pusėje?

– Dažniausiai klydo ten, kur akcentavome. Silpnųjų pusių pasirinkimas, jų geriausias metimas mėtė tritaškius. Po dvikovos sakiau komandai, kad tokia pradžia gali kainuoti pergalę.

– Šiandien rungtynėse buvote labai emocingas. Bandėte užvesti komandą?

– Bandžiau, kaip sakant, įlįsti į žaidėjų vidų, sukelti jų emocijas. Blogiausia, kad tai įvyko. Reikės kartoti. Tie žaidėjai, kurie gavo daugiausiai pastabų, sužaidė geriausiai.

– Kiek prisidėjo prie tų emocijų sprogimo keturi K. Evanso tritaškiai iš eilės?

– Prisidėjo ir nemažai. Tą ir jūs pastebėjote, kad iki ketvirto kėlinio tas pats Lukas Lekavičius atrodė geriau. Bet vėliau, kai įsižaidė K. Evansas, buvo individualus meistriškumas, nestabdėme jo, užsikūrė ir kiti.

– Koks tas jausmas panaikinti 20 taškų deficitą ir laimėti?

– Jausmas, tai vau. Ir atmosfera, ir sirgaliai, kurie tikėjo mumis. Replikos, kad kovokime iki galo. Eilinį kartą sirgaliai mums labai padėjo. Gal ir nežaidėme pačio kokybiškiausio krepšinio, bet tikiuosi, kad su tokiu žaidimu pritrauksime dar daugiau sirgalių.

– Šiandien aikštėje daugiau laiko praleido Karolis Lukošiūnas, mažiau Tomas Dimša. Toks buvo pirminis planas?

– Karolis, jeigu pamenu gerai, turi savo rekordą prieš Berlyno ekipą. ALBA prasčiau ginasi be kamuolio situacijose ir buvo toks pasiūlymas iš trenerių štabo, kad Karolį labiau naudoti ir tai padėjo.

– Laimėjote visas rungtynes namuose, tačiau išvykose dar to padaryti nepavyko. Ko reikėtų, norint laimėti ir varžovų teritorijoje?

– Trūksta nedaug. Lygiai taip pat būti rungtynėse iki jų pabaigos ir laimėti jas. Tikiuosi, kad namie žaisime taip pat, o išvykoje susikaupsime ir laimėsime.

– Galima sakyti, kad dvikovos pabaigoje pergalė nulėmė emocijos, o ne taktiniai sprendimai?

– Visaip galima vadinti. Gynyba nebuvo prasta. Manau, kad mano nuopelnas, jog komandai nereikia maišyti, kai emocijos yra geros. Komanda pati išsikapstė iš to ir pati padarė darbą.

– Sekmadienį laukia rungtynės su „Rytu“. Spėsite atsigauti?

– Nedaug laiko yra. Prieš tai minėjau, kad turime mažiau nei dvi paras. Apie 40 valandų turime iki kitų rungtynių. Reikia atsistatyti emociškai, o ypatingai ir fiziškai. Tikiuosi, kad tą pavyks padaryti ir sužaisime gerai.

Skaityti visą pranešimą