Ispanija panaikino kaltinimus maištu buvusiam Katalonijos lyderiui

Prieš 1 metus 53

Ispanijos teisėjas panaikino kaltinimus maištu buvusiam Katalonijos prezidentui Carlesui Puigdemont'ui dėl jo vaidmens 2017 metais neteisėtai siekiant regiono atsiskyrimo.

Dėl šio bandymo paskelbti Katalonijos nepriklausomybę Ispanijoje kilo rimčiausia politinė krizė per pastaruosius dešimtmečius.

Aukščiausiojo Teismo teisėjo Pablo Llareno sprendimas taip pat galioja kitiems keturiems katalonų separatistams, dalyvavusiems 2017 metų įvykiuose, nes įsigalioję Ispanijos kovos su maištais įstatymo pakeitimai reiškia, kad jis nebetaikomas jų įtariamiems nusižengimams, sakoma ketvirtadienį paskelbtame Teismo pranešime.

Tačiau teisėjas paliko galioti kaltinimus dėl turto pasisavinimo ir nepaklusnumo, nurodė Teismas.

Tai reiškia, kad prieš penkerius metus iš šalies pabėgusiam C. Puigdemont'ui ir jo bendražygiams, jei jie grįš, vis tiek teks stoti prieš teismą, nors ir už lengvesnius nusikaltimus. C. Puigdemont'as gyvena Belgijoje, yra Europos Parlamento narys.

Ispanijos vyriausybės pastangos dėl jo ekstradicijos iki šiol buvo nesėkmingos, todėl neaišku, ar dėl P. Llarenos padarytų pakeitimų gali padidėti tikimybė, kad Belgijos pareigūnai jį išduos.

Praėjusį mėnesį Ispanijos įstatymų leidėjai pritarė prieštaringai vertinamoms kovos su maištais ir turto pasisavinimu reformoms. Taip Ispanijos valdančioji centro kairiųjų koalicija siekia išlaikyti nepriklausomybę remiančios Katalonijos partijos paramą parlamente ir sumažinti įtampą turtingame šiaurės rytų regione.

Kaltinimai maištu ir turto pasisavinimu buvo tarp pagrindinių kaltinimų devyniems iš 12 už nepriklausomybę pasisakančių katalonų aktyvistų ir politikų, nuteistų dėl jų vaidmens 2017 metų spalio 27 dieną paskelbiant vienašališką nepriklausomybės nuo Ispanijos deklaraciją – po anksčiau tą mėnesį įvykusio neteisėto referendumo dėl atsiskyrimo.

Pernai Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) suteikė dalinę malonę devyniems separatistams, išleisdamas juos iš Ispanijos kalėjimo, kur jie praleido trejus metus – dalį jiems paskirtų 9–15 metų laisvės atėmimo bausmių.

Skaityti visą pranešimą