Įsibėgėjo Mozūriškių dvaro tvarkymo darbai

Prieš 1 metus 107

Vilniaus rajone esantis kultūros ir istorijos paveldo objektas – Mozūriškių dvaras – prikeliamas naujam gyvenimui. Balandžio mėnesį startavę dvaro rekonstravimo ir atnaujinimo darbai sparčiai juda į priekį.

Vilniaus rajono savivaldybė š. m. balandžio mėnesio pradžioje pasirašė rangos sutartį dėl Mozūriškių dvaro tvarkymo. Į projekto suplanuotus infrastruktūros pokyčius įeina pastato erdvių pritaikymas lankytojų poreikiams, naujos įrangos bei baldų įsigijimas, pastato pritaikymas neįgaliesiems.

Darbai pradėti pavasarį ir šiuo metu restauruojamos ir stiprinamos sienos, įrenginėjamos šildymo ir vandens/nuotekų sistemos, tvarkomas stogas, ruošiamas pagrindas grindims.

Ūkiniame pastate atlikti visi valymo darbai, restauruotas visas akmenų mūras, sumontuota perdanga ir bus montuojamos stogo konstrukcijos.

Atgimusiame Mozūriškių dvare planuojama įkurti senųjų amatų centrą, taip užtikrinant Vilniaus krašto tradicijų, papročių, tradicinių amatų ir kulinarinio paveldo tęstinumą. Taip pat bus renkama ir kaupiama informacija, susijusi su Mozūriškių dvaro sodyba ir apylinkėmis (biblioteka, audioteka).

Mozūriškių dvaro sutvarkymo projektas susijęs su kito Vilniaus rajono savivaldybės administracijos įgyvendinamo projekto „Pikeliškių ir Mozūriškių dvarų želdyno teritorijos kraštovaizdžio arealo sutvarkymas bei pažeistų žemių tvarkymas Vilniaus rajone“ dalimi.

Įgyvendinant projektą bus tvarkoma Mozūriškių dvaro želdyno teritorija: įrengti pėsčiųjų takai, pasodinti želdiniai ir pasėta veja. Taip pat planuojama įrengti aikštelę prie kūdros ir automobilių stovėjimo vietas.

Sutvarkytas dvaro parko kraštovaizdis pasitiks lankytojus ir poilsiautojus gražia bei vaizdinga gamta. Tai neabejotinai taps traukos tašku norintiems atsipūsti nuo kasdienybės – pasivaikščioti, pasigėrėti parko alėjomis ir sudalyvauti dvaro rūmuose organizuojamuose renginiuose.

Dvaro sutvarkymo darbus planuojama pabaigti 2023 m. Projekto vertė – daugiau kaip 1,5 mln. Eurų, Vilniaus rajono savivaldybė šiam projektui skyrė net 1,3 mln., iš valstybės biudžeto gauta 400 tūkst. eurų.

Pikeliškių dvaro parko teritorijos sutvarkytos šių metų rugpjūtį. Projekto metu yra sutvarkyta Pikeliškių dvaro želdyno teritorija, ežero pakrantė, įrengti pėsčiųjų takai, poilsio vietos ir kitos funkcinės zonos, kuriomis jau džiaugiasi ir mėgaujasi Vilniaus rajono gyventojai ir svečiai. Pamatyti kaip atrodo atnaujintas Pikeliškių dvaro parkas galima čia.


Mozūriškių dvaras – tai Zujūnų seniūnijoje išsidėstęs XIX–XX a. kultūros ir istorijos paveldo objektas. Istoriniai duomenys apie dvarą negausūs: yra žinoma, kad 1805 m. dvaro savininku buvo Vitebsko vaivada A. Prozoras, vėliau dvare šeimininkavo kiti šeimininkai. Pokariu dvaro rūmuose buvo įkurta mokykla.

Be dvaro rūmų išliko samdinių darbininkų namas, pirtis, malūnas, parko liekanos su užaugusiu mažu tvenkiniu, kryžius, ūkinių pastatų, tvoros liekanos.

Skaityti visą pranešimą