Išgirdusi apie išmaniųjų skaitiklių keitimą kaunietė nerimauja: ką man teks daryti su kontroliniais skaitikliais?

Prieš 1 metus 59

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) inicijuotas procesas diegti išmaniuosius elektros energijos skaitiklius kai kuriems gyventojams vis dar kelia klausimų. Pavyzdžiui, kaip bus elgiamasi su skaitikliais, turinčiais kontrolinius skaitiklius. ESO atsako, kad savo pastangomis jų keisti neketina.

Senus elektros skaitiklius šalyje keičiant į naujus, dalis žmonių nerimauja, kaip tai paveiks jų kasdienybę.

Į LRT GIRDI besikreipusi kaunietė Jolanta pasakoja, kad jos valdomame objekte yra ne tik pagrindinis, bet ir kontroliniai skaitikliai.

Patalpas atskiroms įmonėms nuomojančios verslininkės teigimu, kiekvienas nuomininkas turi atskirą kontrolinį skaitiklį ir moka tik už paties suvartotą elektrą.

„Mes turime daug objektų, kuriuose, pavyzdžiui, yra vienas pagrindinis skaitiklis ir dar 4–5 kontroliniai skaitikliai. Kai mums įrengs išmanųjį skaitiklį, kuris pats nuskaitys elektros duomenis, kaip elgtis su kontroliniais skaitikliais?“, – klausia kaunietė.

„Kai ateina laikas deklaruoti, nurašome pagrindinio skaitiklio duomenis, atskirų nuomininkų rodmenis. Sudėjus kontrolinių skaitliukų duomenis, jie turi atitikti pagrindinio skaitliuko. Būna suma, kurią turime sumokėti ir išdalijame ją pagal kontrolinius skaitiklius“, – taip pat pabrėžia ji.

Šiuo klausimu moteris sako besikreipusi ir į Energetikos ministeriją, ir į Ryšių reguliavimo tarybą. Jolanta nuogąstauja, kad bendrovė ESO skaitiklius pakeis neįspėjusi.

Kontroliniai skaitikliai nekeičiami

Energetikos ministerija nurodė, kad šiuo klausimu tiksliausia kreiptis į ESO.

ESO atstovas Paulius Kalmantas paaiškina, kad moters valdomame objekte yra du elektros apskaitos prietaisai, ne išmanieji, jie priklauso bendrovei ESO.

„Kontroliniai skaitikliai, nepriklausantys ESO ir pagal kuriuos nevykdomi atsiskaitymai su tiekėjais, mūsų pastangomis keičiami nebus“, – LRT.lt trumpai komentavo jis.

Elektros vartotojams nauji elektros energijos skaitikliai aktyviausiai pradėti diegti praėjusių metų rudenį. Lietuvos gyventojams jau įdiegta 200 tūkst. išmaniųjų elektros skaitiklių. Kasdien bendrovės inžinieriai pakeičia apie 2 tūkst. apskaitos prietaisų. Planuojama, kad iki 2024 m. gyventojai sulauks dar bent 1 mln. tokių skaitiklių.

„Naujųjų – išmaniųjų – skaitiklių diegimo darbai visoje Lietuvoje vyksta sklandžiai ir pagal numatytą grafiką. Penktadalis milijono elektros vartotojų šiandien naudojasi išmaniąja elektros energijos apskaita. Šie gyventojai gali pamiršti apie skaitiklių rodmenų nurašymą, matyti tikslų vartojimą, gauti naujų paslaugų iš rinkos dalyvių bei efektyviau vartoti energiją“, – sako ESO Išmaniosios apskaitos valdymo departamento direktorė Aurelija Židickytė-Orvydė.

Išmanieji skaitikliai diegiami dviem etapais. Diegimas prasidėjo nuo daugiausia elektros suvartojančių klientų. Kitiems klientams išmanieji skaitikliai bus keičiami, kai pasibaigs esamų skaitiklių metrologinės patikros terminas.

A. Židickytė-Orvydė akcentuoja, kad diegimo darbai vyksta bendradarbiaujant su gyventojais ir dėkoja už supratingumą, kai keičiant trumpam laikui reikia atjungti elektros tiekimą. Atstovė primena, kad gyventojams už išmaniųjų skaitiklių diegimą atskirai mokėti nereikia, tačiau ragina gyventojus būti atidžius, kadangi gali atsirasti piktavalių, kurie, prisidengę skaitiklių keitimu, gali bandyti išvilioti pinigus.

Skaityti visą pranešimą