Iš žinomo irkluotojo Lietuvos federacija atima valtį ir irklus: mano sportinė karjera pakibo ant plauko

Prieš 11 mėnesius 117

Lietuvos irklavimo bendruomenę ir toliau skaldo nesutarimai tarp sportininkų ir federacijos. Vienas kandidatų į Paryžiaus olimpines žaidynes Martynas Džiaugys viešu laišku kreipėsi į ŠMSM ir Nacionalinę sporto agentūrą (NSA) teigdamas, kad iš jo Lietuvos irklavimo federacija (LIF) atima inventorių – valtį ir irklus.

Laiške, kuris adresuojamas ŠMSM ministrei Jurgitai Šiugždinienei ir NSA direktoriui Mindaugui Špokui, M. Džiaugys rašo, kad LIF taip pat nutraukia finansavimą.

„Tai nebe pirmas kartas, kai mes, irkluotojai, patiriame federacijos vadovų spaudimą ir psichologinį smurtą.

Valstybės interesas yra turėti kuo daugiau sportininkų olimpinėse žaidynėse ir laimėti ten medalius, o LIF peržengia visas ribas dėl asmeniškumų ir mano akimis tiesiogiai prieštarauja valstybės interesui. Tai skaldo komandą, sukuriama bloga atmosfera, sportininkai pasitraukia iš didžiojo sporto“, – žurnalistams išsiųstame pranešime rašo sportininkas.

Martyno Džiaugio viešas laiškas:

„Lietuvos irklavimo federacija (toliau – LIF) š. m. gegužės 9 d, informavo mane, Martyną Džiaugį, kad iš manęs atimamas treniruotėms skirtas sportinis inventorius – valtis ir irklai. Taip pat rašte nurodyta, kad „sportavimo finansavimas toliau nebus vykdomas LIF ir Nacionalinės sporto agentūros prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos aukšto meistriškumo sporto programai skirtomis lėšomis“.

LIF rašte nurodoma, kad tolesnis finansavimas nutraukiamas ir atimamas treniruotėms būtinas sportinis inventoriaus, nes š. m. balandžio 29-30 d. atrankos varžybose Trakuose neatsirinkau į Lietuvos rinktinę. Informuoju, kad minėtų varžybų pusfinalyje užėmiau 2 vietą ir patekau į Top 8 kas ir buvo siekiamybė nurodyta atrankos kriterijuose, tačiau kovoti finale negalėjau dėl sveikatos problemų (rizikuoti nenorėjau dėl atsinaujinusių nugaros skausmų). Taip bandoma kerštauti man už tai, kad paviešinau LIF vidines problemas.

Nesutarimai tarp LIF ir skirtingą nuomonę išsakančių sportininkų nebe pirmą kartą išryškėjo 2022 m. pabaigoje, kai su kolegomis atsisakėme dirbti su treneriu M. Masilioniu. Šis treneris 2020 m. pabaigoje atostogų metu Turkijoje treniravo ne kartą už draudžiamų preparatų vartojimą baustą Rusijos irklavimo rinktinę ir apie tai oficialiai nebuvo informavęs LIF. Be to, atsižvelgdami į ankstesnę darbo su šiuo treneriu patirtį, pažymėjome, kad mums nepriimtini ir šio trenerio darbo metodai. Dėl šio konflikto man ir Dovydui Nemeravičiui teko šį sezoną treniruotis atskirai nuo Lietuvos rinktinės. Mes, du valstybės stipendijas gaunantys sportininkai, buvome palikti be trenerių ir medicininės priežiūros, į stovyklą Ispanijoje keliavome nuosavu automobiliu, valtis veždami ant stogo ir miegodami automobilyje.

Šiuo metu gaunu valstybės stipendiją už 2020 m. Europos čempionate iškovotą 3 vietą ir turiu tikslą atstovauti Lietuvai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Atrankos į rinktinę varžybų metu įrodžiau, kad šiuo metu esu vienas stipriausių irkluotojų Lietuvoje ir realus kandidatas padėti iškovoti Lietuvai kelialapį į olimpines žaidynes. Vis dėlto, neturint reikiamo inventoriaus treniruotėms, tai padaryti neįmanoma.

Nacionalinė sporto agentūra praėjusių metų pabaigoje jau padėjo, kad mes su D. Nemeravičiumi rastume kompromisinį sprendimą konflikte su LIF. Prašau padėti tarpininkauti ir šįkart, nes mano sportinė karjera pakibo ant plauko. Dėl blogos atmosferos, psichologinio spaudimo Lietuvos rinktinėje tituluoti, pajėgiausi irkluotojai ir treneriai pasitraukia iš didžiojo sporto, nenoriu, kad tas pats likimas ištiktų ir mane.

Valstybė į mane investuoja didelius pinigus, todėl noriu pateisinti lūkesčius ir toliau atstovauti Lietuvai aukščiausio lygio varžybose.“

LRT.lt primena, kad tarp irkluotojų ir federacijos juoda katė perbėgo po to, kai į rinktinę buvo grąžintas prieš tai su rusais dirbęs treneris Mykolas Masilionis.

Su juo dirbti atsisakė M. Džiaugys ir jo kolega Dovydas Nemeravičius. Apie D. Nemeravičiaus nelengvą kelią į Lietuvos rinktinę rašėme šioje publikacijoje.

Federacija: inventorius skiriamas rinktinėje esantiems sportininkams

LRT.lt po M. Džiaugio atsiųsto laiško susisiekė su Lietuvos irklavimo federacija. Jos generalinis sekretorius Saulius Ritter paaiškino, kad pagal dabartinę tvarką inventoriumi aprūpinami tik į rinktinę patekę sportininkai. Tiesa, kiti irkluotojai irgi nėra paliekami už borto – jiems gali būti skirtas inventorius, tik ne tokio pačio lygio, kaip rinktinės nariams.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad šie sportininkai atsisakė treniruotis su vyriausiuoju rinktinės treneriu. Federacijos vykdomasis komitetas jiems suteikė išimtį treniruotis atskirai. Pagal jų išdėstytas sąlygas ir reikalavimus buvo numatytas priemonių planas, kurio ir buvo laikomasi. Jie žinojo, koks yra mūsų rinktinės formavimo atrankos kriterijus ir kaip yra atrenkami sportininkai, kurie turės teisę dalyvauti pasaulio ir Europos čempionatuose. Atrankos sistemoje buvo aiškiai parašyta, kad į vyrų įgulas patenka aštuoni sportininkai. Martynas Džiaugys į tą aštuntuką nepateko. Dėl šios priežasties ir skirstymo tvarkos inventorius atitenka tiems sportininkams, kurie yra rinktinėje. Federacija tikrai nenori atimti visų galimybių iš tų sportininkų, kurie nepateko į rinktinę, todėl pagal savo galimybes gali skirti šiek tiek prastesnį inventorių. Tik noriu pabrėžti, kad tai nėra privatus inventorius, jis priklauso federacijai ir ji pagal tam tikrus kriterijus jį skirsto sportininkams, kurie yra pajėgūs ir atstovauja rinktinei“, – kalbėjo S. Ritter.

Buvęs irkluotojas nesupranta, kodėl M. Džiaugiui reikėjo viešai rašyti laišką ir kreiptis į ŠMSM.

„Šiek tiek apmaudu, kad jis nusprendė kreiptis viešai. Jis žino, kur mane rasti, jeigu kyla tam tikri klausimai. Manau, kad pirmiausia problemą turime spręsti viduje, todėl apmaudu, kad į visą šią situaciją yra įveliama ministerija. Mes išsiuntėme jam konkretų paaiškinimą, kodėl buvo priimtas toks sprendimas, jis jį puikiai supranta. Dabartiniai jo veiksmai yra vedami emocijų, bet mūsų sprendimas yra logiškai paaiškinimas“, – tęsė S. Ritter.

„Martynas Džiaugys turėjo visas galimybes patekti į rinktinę, labai gaila, kad jam to padaryti nepavyko. Tačiau tai nereiškia, kad mes jam užkertame kelią, tiesiog visiems rinktinėje nesantiems sportininkams turi būti vienodos sąlygos“, – pridūrė LIF generalinis sekretorius.

Skaityti visą pranešimą