Iš vaistinių dingus populiariam vaikiškam antibiotikui ir net paracetamoliui, tėvai nerimauja – vaistus teks vežtis iš Lenkijos?

Prieš 1 metus 230

Peršalimo ligų sezonas įsibėgėja, tačiau kai kurioms ligoms gydyti skirtų antibiotikų nė vienoje Vilniaus vaistinėje nėra. Deficitu tapo ir paracetamolis – socialiniuose tinkluose jau antra savaitė netyla tėvų diskusijos, savame rate apie tai, kad nežinia, kuo reikės gydyti pacientus, diskutuoja ir gydytojai.

Kad dalies medikamentų tiekimas jau kurį laiką sutrikęs, pripažįsta ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT), ir vaistinių tinklai. Problema žinoma ir Sveikatos apsaugos ministerijai.

Vaistų gamintojų asociacija tikina, jog šiuo metu dėl tiekimo Lietuvoje trūksta arba greitu metu gali trūkti maždaug 80-ies medikamentų. Ir nors tiekimo trikdžių priežastys žinomos, greitų sprendimų nebus – su tuo esą susiduria visa Europa, o didžiausių problemų kyla mažiausioms rinkoms, tarp kurių yra ir Lietuva.

Antibiotikų rado tik kitame mieste

Vilnietė Kotryna augina du sūnus – penkerių ir septynerių metų amžiaus. LRT.lt ji pasakojo, kad mažasis sūnus serga jau daugiau nei savaitę. Net ir dienomis temperatūra kyla iki 39,6 laipsnių, tad šios savaitės pradžioje jie apsilankė pas šeimos gydytoją ir pasidarė kraujo tyrimą. Tyrimas parodė bakterinę infekciją, todėl gydyti buvo paskirta antibiotikų. Kadangi vaikas mažas, gydytoja išrašė tokiu atveju įprastų miltelių geriamajai suspensijai.

Anot Kotrynos, šį vaistą, kuris naudojamas amoksicilinui jautrių bakterijų sukeltoms užkrečiamosioms ligoms gydyti, šeima yra vartojusi ne kartą ir niekada nekilo sunkumų jų įsigyjant. Tačiau šįkart į vaistinę nusiųstas vyras netrukus paskambinęs pranešė, kad išrašytos formos ir veikliosios medžiagos antibiotikų nėra ne tik konkrečioje vaistinėje, bet ir kitose šio vaistinių tinklo vaistinėse.

„Vaistininkė pasakė, kad sutrikęs tiekimas, visi prekiauja likučiais. Savo atsargas jie jau baigė, bet antibiotikų yra kituose miestuose. Artimiausia vaistinė, kur galima nusipirkti, buvo už 50-ies kilometrų nuo Vilniaus – Elektrėnuose“, – pasakojo karščiuojantį vaiką slauganti mama.

Tą vakarą nuvažiuoti ir nusipirkti vaistų šeima jau nespėjo – iki vaistinės Elektrėnuose darbo laiko pabaigos buvo likusios vos 10 minučių.

„Tačiau man pavyko prisiskambinti ir paprašyti atidėti mums antibiotiką. O kitą dieną mano tėtis iš Alytaus nuvažiavo ir nupirkęs atvežė jį mums į Vilnių. Vaistininkė jam sakė, jog gerai, kad greit atvažiavome, nes ji nebūtų galėjusi ilgiau išlaikyti vaisto: buvo atėjęs ne vienas pirkėjas, taip pat ieškojęs šio antibiotiko“, – patirtimi pasidalijo Kotryna.

Nori žinoti priežastis

Ji prisipažino jau anksčiau girdėjusi gandų ir skaičiusi socialiniuose tinkluose kitų tėvų komentarų apie tai, jog vaistinėse ėmė trūkti paracetamolio.

„Tada dar man nebuvo aktualu, be to, vaistų nuo temperatūros pasirinkimas didesnis. Su antibiotikais sudėtingiau. Žinoma, gydytoja gali išrašyti ne miltelių geriamajai suspensijai, bet, pavyzdžiui, tablečių. Tačiau, kas turi sergančių vaikų, žino, kaip sudėtinga kartais sugirdyti jiems neskanius vaistus. O čia tai reikėtų daryti tris kartus per parą mažiausiai dešimt dienų.

Galų gale man kyla natūralus klausimas: kokios [vaistų dingimo iš vaistinių] priežastys? Ar tai laikini sutrikimai ir jie bus išspręsti per savaitę, mėnesį? O gal nerimauti ir užsipirkti vaistų Lenkijoje? Juk peršalimo ir kitų užkrečiamųjų infekcinių ligų sezonas tik prasidėjo, vaistų tikrai reikės. O likučiai greit baigsis“, – pagrįstus nuogąstavimus išsakė dviejų mažamečių mama.

Nerimą jai kelia ir kalbos apie tai, jog ėmė trūkti medikamentų, skirtų lėtinėms ligoms gydyti. „Aš pati nuolat vartoju širdžiai skirtus vaistus. Girdėjau, kad rinkoje trūksta vaistų plaučių uždegimui, astmai gydyti. Kas žino, ar ligoninės pasirūpinusios atsargomis? Kai pasiklausai, darosi baisu. Norisi atsakymų ir sprendimų“, – kalbėjo vilnietė.

Problemų kilo dėl daugiau nei 80 vaistinių preparatų tiekimo

Vaistų gamintojų asociacijos direktorė Rasa Bričkienė LRT.lt sakė, kad vaistinių preparatų tiekimo sutrikimų būna nuolatos, tačiau pastaruoju metu tai tampa ypač skaudžia problema.

„Gamintojai Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai per pastarąsias 10 dienų pranešė apie daugiau nei 80 vaistinių preparatų tiekimo sutrikimų. Dalies vaistų registracijos Lietuvos rinkoje yra nutraukiamos išparduodant likučius“, – neslėpė pašnekovė.

Vaistų gamintojų asociacija yra Europos asociacijos „Medicines for Europe“ narė ir ne kartą atkreipė Lietuvos atsakingų institucijų ir politikų dėmesį, kad vaistų tiekimo sutrikimo ir vaistų trūkumo pacientams problema vis aštrėja.

Anot R. Bričkienės, priežastys yra kelios. „Lietuvoje esantis ir numatomas ypač griežtas kompensuojamųjų vaistų kainų reguliavimas lemia, kad Lietuvos rinka tampa nepatraukli, dėl to vaistų gamybos eilėje tenka laukti ilgai. Žinoma, ir COVID-19 bei karo Ukrainoje sukelti padariniai sutrikdė tiekimo grandines. Išaugo vaistų gamybos kaštai dėl veikliųjų, pagalbinių ir pakavimo medžiagų, energijos žaliavų, logistikos kainų padidėjimo dešimtimis ir šimtais procentų. Dėl pakavimo medžiagų, pavyzdžiui, aliuminio, trūkumų, į rinką negali būti išleistos vaistų serijos. Kai visos šios priežastys susisumuoja, neigiamas efektas tampa dar stipresnis“, – kalbėjo Vaistų gamintojų asociacijos vadovė.

Ji pabrėžė, jog Vaistų gamintojų asociacija nuolat tariasi su Sveikatos apsaugos ministerija, kitomis atsakingomis institucijomis, Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariais, ieško būdų pagerinti situaciją.

„Seimo darbotvarkėje šiuo metu yra svarstomas Farmacijos įstatymo projektas. Jam Vaistų gamintojų asociacija teikė siūlymus, kuriais prašoma atsisakyti išorinio kainų referavimo ir kainų įšaldymo, kaip ribojančių rinkos konkurenciją“, – sakė R. Bričkienė.

Vaistų gamintojų asociacijos teigimu, problemą paaštrina tai, kad Lietuvos rinka yra labai maža. „Situaciją palengvintų, jeigu vyktų rinkos konkurencija. Kuo daugiau tiekėjų, tuo mažesnės būtų vaistų trūkumo pasekmės pacientams“, – savo nuomonę išsakė R. Bričkienė.

VVKT ir SAM: vaistų tiekimo sutrikimai laikini

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) susidariusios situacijos nedramatizuoja. LRT.lt atsiųstame bendrame atsakyme pabrėžiama, jog vaistų tiekimo sutrikimai yra laikini, todėl vartotojams nereikia jaudintis, kad rinkoje pritrūks vaistų.

„Minimų vaistų tiekimas buvo laikinai sutrikęs, tačiau jau lapkričio 21 d. vaisto registruotojo atstovas „Sandoz Pharmaceuticals“ pateikė pranešimą apie vaistinio preparato „Ospamox“ (amoksicilinas) (250 mg/5 ml milteliai geriamajai suspensijai 11 g ir geriamasis švirkštas / matavimo šaukštas N1) tiekimo atnaujinimą. Kalbant apie vaistą „Ospamox“ 250 mg/5 ml (milteliai geriamajai suspensijai 11 g ir geriamasis švirkštas / matavimo šaukštas N1), pirmą pranešimą apie jo tiekimo sutrikimą VVKT gavo spalio 7 d., antrą – spalio 20 d. Tačiau 3 savaičių vaistų likučių duomenys rodo, kad šio vaisto didmeninio platinimo įmonių sandėliuose buvo apie 20 000 flakonų. Vadinasi, kad vaisto mažesnėmis pakuotėmis didmeninio platinimo įmonėse buvo ir yra, o vaistinės privalo užsakyti ir aprūpinti gyventojus. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad jeigu farmacijos specialistas neturi galimybių išduoti tikslų išrašytą vaistinio preparato dozuočių kiekį, leidžiama, pacientui sutikus, išduoti panašų į nurodytą recepte vaistinių preparatų kiekį“, – rašoma VVKT atsiųstame laiške.

Tarnybos duomenimis, vaisto „Panadol“ (paracetamolis) 24 mg/ml geriamosios suspensijos siunta jau atvežta į Lietuvą.

„Reikėtų suprasti, kad nuo vaisto įvežimo į didmeninio platinimo sandėlį iki jo atsiradimo vaistinėje praeina šiek tiek laiko (vaistas turi būti užpajamuotas, sutvarkyta reikiama dokumentacija). Tikimės, kad artimiausiu metu vaistas atsiras vaistinėse ir bus prieinamas pacientams“, – teigia VVKT.

Vaistinės siūlo rinktis kitus vaistus

Kaip LRT.lt teigė dviejų didžiausių Lietuvoje veikiančių vaistinių tinklų atstovai, medikamentų tiekimo sutrikimų pasitaiko nuolat. Tačiau vartotojai gali rinktis alternatyvas, o jų rinkoje yra.

„Šiuo metu pastebime, kad gyventojai dažniausiai susiduria su vaikiško antibiotiko amoksicilino trūkumu. Planuojame, kad šis vaistas vaistines pasieks jau gruodžio pradžioje, o šiuo metu iš vaikų antibiotikų turime amoksicilino su klavulano rūgštimi, jis gali būti skiriamas panašioms ligoms gydyti“, – sakė „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

„Camelia“ vaistinių tinklą valdančios bendrovės „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė taip pat patvirtino, jog šiuo metu susiduriama su kai kurių vaistų trūkumu. Anot jos, šiuo metu yra sutrikęs tam tikrų vaikiškų suspensijų „Ospamox“, „Ospen“, „Amoksiklav“ antibiotikų tiekimas.

„Antibiotikų, kurie yra skirti suaugusiesiems, tiekimo sutrikimų nėra. Vaikiškų antibiotikų tiekimas yra sutrikęs iš gamintojų pusės dėl gamybos sutrikimų“, – sakė vaistinių tinklo atstovė. Anot jos, gamintojai žada „Ospamox“ tiekimą atnaujinti artimiausiu metu, kitų antibiotikų – gruodžio mėnesį.

Pašnekovės priminė, kad kai gyventojai neranda vieno ar kitos receptinio vaisto, vaistininkas gali tik nusiųsti pas mediką, nes gydytojas turi išrašyti naują receptą vaistinėse esantiems medikamentams. Kartais pavyksta iškart telefonu susisiekti su šeimos gydytoju ir el. receptas per el. sistemą vaistininką pasiekia per maždaug 15 minučių.

Kai vaistas yra nereceptinis, gyventojai turėtų kreiptis į vaistininką, kuris iš karto gali pasiūlyti alternatyvių medikamentų.

„Pavyzdžiui, kalbant konkrečiai apie vaikų temperatūrai malšinti skirtą paracetamolio sirupą, tai taip – jo rinkoje šiuo metu nėra, bet vaikams vaistininkai gali pasiūlyti tos pačios veikliosios medžiagos tirpių granulių (tinkamų vartoti nuo 4 m. amžiaus) arba žvakučių, kurios skirtos mažiausiems ligoniams – kūdikiams ir vaikams iki 4 metų. Taip pat turime ibuprofeno sirupą, kuris veikia analogiškai kaip ir minėtas vaistas“, – pasakojo R. Lipnevičiūtė.

Apie vaistų tiekimo sutrikimus informuoja naujienlaiškiu

Komentuodama situaciją VVKT pabrėžė, kad vaisto tiekimo sutrikimų pasitaiko gana dažnai. Kartais šios problemos išsprendžiamos greitai. Pavyzdžiui, būna situacijų, kai vaisto tiekimo sutrikimą lemia logistikos problemos. Nors tokiu atveju didmeninio platinimo licencijos turėtojas vaisto neturi, vaistinėse jo yra pakankamas kiekis, todėl gyventojai šio trūkumo nepajaučia. Taip pat problemų kyla mažiau, jei rinkoje yra pakankamai kitų tos pačios veikliosios medžiagos preparatų, tokiu atveju vaistas nesunkiai pakeičiamas kitu. Sudėtingesni tie atvejai, kai sutrinka tam tikros veikliosios medžiagos gamyba. Tokiais atvejais vaisto pritrūksta ne vienos šalies rinkoje.

„Kaskart apie vaistų tiekimo sutrikimus informuojama ir Valstybinė ligonių kasa, kuri priima sprendimus dėl vaistų kompensavimo. Kad pacientai nejaustų vaistų tiekimo sutrikimų pasekmių, Lietuvos rinkai gali būti tiekiami vardiniai vaistiniai preparatai (jei jie registruoti bent vienoje kitoje EEE valstybėje arba gamintojo valstybėje) bei vaistai užsienio pakuotėmis. Šios priemonės padeda spręsti iškilusias tiekimo problemas“, – rašoma VVKT atsiųstame atsakyme.

Tarnybos teigimu, gydytojai apie kiekvieną vaisto tiekimo sutrikimą atskirai neinformuojami.

„Visa informacija apie vaistų tiekimo sutrikimus yra vieša – skelbiama VVKT svetainėje, taip pat naujienų skiltyje. Kiekvienas vartotojas turi galimybę šias naujienas užsisakyti ir kaip naujienlaiškį automatiškai gauti savo nurodytu elektroninio pašto adresu. Šiuo metu kitokio būdo sužinoti apie vaistų tiekimo sutrikimus nėra. Suprantame, kad vartotojai pageidautų turėti patogesnę sistemą, kurioje jau išrašydamas receptą konkrečiam vaistui gydytojas galėtų pasitikrinti, ar jo tiekimas nėra sutrikęs. Tikimės, kad esamos informacinės sistemos ateityje turės daugiau funkcionalumų“, – teigia VVKT.

Skaityti visą pranešimą