Iš Ukrainos į Lietuvą pabėgusi vaistininkė Tetiana: apie egzaminą lietuvių kalba ir darbą, kurį moka geriausiai

Prieš 1 metus 87

Dėl Ukrainoje vykstančio karo Lietuva laikinais namais tapo daugybei ukrainiečių. Viena jų – vaistininkė Tetiana Shamara. Klaipėdoje gyvenanti ir dirbanti moteris tapo pirmąja Lietuvoje vaistininko praktikos licenciją įgijusia ukrainiete, rašoma „Camelia“ vaistinių tinklo pranešime žiniasklaidai.

Ukrainietė papasakojo apie profesinį kelią gimtojoje šalyje iki karo ir naujai susikurtą gyvenimą Lietuvoje, kuriame daug pirmųjų kartų – tarp jų ir pirmoji nuo karo bėgančiai ukrainietei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos išduota lietuviška vaistininko praktikos licencija.

Kad bus vaistininke, žinojo nuo 15 metų

„Esu Tetiana – 48-erių moteris, kuri gimė ir užaugo Ukrainoje, Černihivo mieste, o šiandien gali džiaugtis didžiausiu turtu – 10-ties metų dukryte Katerina. Iki karo mėgau darbuotis sode, aktyviai leisti laisvalaikį, keliauti, dirbau vaistinės vedėja. Kelias iki šių pareigų buvo ilgas: būdama 15-kos įstojau į Medicinos mokyklos farmacijos fakultetą, kuriame studijas baigiau 1992 metais, ir pradėjau dirbti gamybinėje vaistinėje“, – pasakojo Tetiana.

Po 6-erių metų moteris nusprendė siekti aukštojo mokslo ir įstojo į Charkivo farmacijos akademiją.

„Joje studijavau iki 2003-iųjų, o vėliau dar metus skyriau internatūrai, kad galėčiau įgyti vaistininko licenciją. Visą mokymosi laiką nepertraukiamai dirbau vaistinėje, kad įgaučiau kuo daugiau profesinės praktikos. Vaistinės vedėja tapau 2009-iais, kai baigiau dar vienus reikalingus mokslus, ir ja dirbau iki karo“, – savo istorija dalijasi Tetiana.

Ukrainietė atskleidė, kad farmacininkų jos giminėje yra ir daugiau. Šią specialybę įgijo ir vaistinėje dirba Tetianos teta bei vyresnė jos sesuo. Vaikystėje Tetiana daug laiko praleisdavo jų darbe, stebėdama, kaip gaminami ir pakuojami vaistai, o labiausiai įsiminė vaistinės kvapą, kurį skleidė jos įsivaizduojama „vaistinės dvasia“.

„Tikriausiai tai mane įkvėpė tapti vaistininke“, – prisipažino Tetiana.

Džiaugiasi galėdama dirbti tai, ką moka geriausiai

Prasidėjus karui ir dėl to palikus gimtąją šalį bei pasiekus Lietuvą Tetiana pirmiausia atsidūrė Klaipėdoje, kur jau gyveno jos giminaičiai. Moteris neslėpė, kad pradžioje apie darbą vaistinėje ji net negalvojo, nes buvo įsitikinusi, kad bus sunku gauti Ukrainoje įgyto diplomo pripažinimą Lietuvoje, neramino ir kalbos barjeras.

Vis dėlto netrukus apsisprendė pabandyti gauti licenziją ir dirbti tai, ką moka geriausiai, t. y. farmacininke.

„Pirmojo darbo pasiūlymo ir kvietimo į pokalbį sulaukiau iš „Camelia“ vaistinių tinklo. Klaipėdos regiono vadovas supažindino su darbo galimybėmis ir vaistinės asistentės pareigomis – visa tai man tiko, tad nieko nelaukdama, priėmiau pasiūlymą ir darbą pradėjau 2022 m. gegužę.

Pirmoji mano darbo vieta buvo Mažvydo gatvėje įsikūrusi vaistinė – ne tik didelė, graži, turinti platų asortimentą vaistinė, bet ir puiki vieta mokytis su itin draugišku kolektyvu, kuris padėjo kiekviename žingsnyje“, – pasakoja Lietuvoje naują gyvenimą susikūrusi ukrainietė.

Vėliau moteris darbą tęsė kitose Klaipėdos vietose įsikūrusiose vaistinėse.

Nusprendė siekti daugiau

Pradėjusi kaip vaistininkės asistentė, netrukus Tetiana nusprendė siekti daugiau. Ji kreipėsi į Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą (VVKT) su užklausa, kokių veiksmų reikėtų imtis, norint įgyti vaistininko praktikos licenciją. Taip prasidėjo beveik pusę metų trukęs procesas.

„Gegužės pabaigoje pateikiau šiai valstybinei institucijai reikiamus dokumentus. Pirmiausia ji siuntė užklausą į Ukrainą, kad gautų patvirtinimą apie joje įgytą išsilavinimą. Vėliau abu Lietuvoje veikiantys universitetai, kurie rengia visuomenės sveikatos priežiūros specialistus, įvertino mano įgytą išsilavinimą, nustatė, kiek kreditų trūksta tam, kad galėčiau Lietuvoje įgyti vaistininko praktikos licenciją. Pirmasis atsakymą pateikė Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, kuris pasiūlė laikyti specialiai man paruoštą testą, kad būtų įvertintos reikiamos žinios iš trūkstamų studijų dalykų. Nieko nelaukdama, priėmiau šį pasiūlymą“, – apie sudėtingą ir ilgą procedūrą, kuriai ryžosi, pasakojo ukrainietė.

Pasak jos, universitetas nurodė, kad egzaminas laukia rugsėjo viduryje ir suteikė visą savarankiškam mokymusi reikalingą medžiagą. Tetianos teigimu, mokytis nebuvo lengva, kadangi medžiaga buvo lietuvių kalba, tad teko naudotis vertėjo pagalba. Tačiau ji turėjo užsibrėžtą tikslą ir atkakliai jo siekė.

„Egzaminą sudarė 100 specialiai man paruoštų klausimų – džiaugiuosi, kad mokymosi procesas davė vaisių ir aš jį išlaikiau iš pirmo karto. Universiteto dėstytojas pasidžiaugė, kad esu pirmoji ukrainietė Lietuvoje, laikiusi egzaminą vaistininko licencijai įgyti, kuriai viskas pavyko puikiai. Išlaikius egzaminą, reikėjo dar šiek tiek palaukti, kol bus išduota licencija. Oficialiai vaistininke „Camelia“ vaistinių tinkle pradėjau dirbti nuo lapkričio 1-osios“, “, – savo istorija dalijasi Tetiana. pasakoja optimizmu spinduliuojanti Tetiana.

Iššūkis – lietuvių kalba

Keturis mėnesius vaistininke dirbanti ukrainietė juokauja, kad be iššūkių gyventi negali ir dabar turi naują tikslą: gerai išmokti lietuvių kalbą. Ji neslepia, kad tik lietuviškai kalbančių klientų konsultavimas jų gimtąja kalba kol kas jai yra sunkiausia darbo dalis. Šiuo metu ji lanko lietuvių kalbos kursus ir, kur tik gali, stengiasi kalbėti lietuviškai.

„Nors vis dar tenka susidurti su sunkumais ir kalbos barjeru, džiaugiuosi, kad atvykusi į Lietuvą nusprendžiau ieškoti galimybių dirbti mėgstamą darbą. Esu dėkinga ne tik savo užsispyrimui, bet ir „Camelia“ vaistinių tinklui, kuris patikėjo manimi, pasiūlydami darbo vietą bei padėjo gilinti profesines žinias“, – teigia ukrainietė.

Šiandien dirbdama tai, kas jai patinka svečioje šalyje, moteris pataria kitiems tikėti savimi, neprarasti vilties ir drąsiai eiti į priekį, nepriklausomai nuo to, kokios yra aplinkybės.

„Camelia“ vaistinių tinkle šiuo metu dirba 11 ukrainiečių ir beveik visi jie turi farmacinį išsilavinimą įgytą gimtojoje šalyje. Darbuotojai skatinami siekti lietuviškos vaistininko praktikos licencijos: keletas „Camelia“ dirbančių ukrainiečių jau turi paskirtą egzamino datą.

Skaityti visą pranešimą