Iš teniso turnyro iškritęs Rusijos sportininkas Lietuvos nepaliko: naudojasi infrastruktūra ir rengiasi varžyboms Prancūzijoje

Prieš 1 metus 66

Lietuvoje užvirus diskusijoms, kodėl į šalį netrukdomai pateko Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, norėję dalyvauti tarptautiniame teniso turnyre, paaiškėjo, kad iš turnyro pirmą dieną iškritęs Rusijos tenisininkas iš šalies neišvyko – pasilikęs Lietuvoje ir naudodamasis sporto infrastruktūra, jis ruošiasi kitam turnyrui Prancūzijoje. 


Tenisininkas Jevgenijus Donskojus 2021 m. buvo Rusijos komandos kapitonas ATP taurėje. Šiais metais jis užsiregistravo žaisti Vilniuje vykusiame tarptautiniame teniso turnyre „Vitas Gerulaitis Cup“. Rusui nepasisekė – jis iškrito kvalifikacinėse varžybose turnyrui dar neprasidėjus, tačiau iš Lietuvos taip ir neišvyko.

LRT RADIJO pakalbintas Rusijos tenisininkas pirmiausia pasitikslino, ar gali kalbėti rusų kalba. J. Donskojus rusiškai pasakojo, kad pralaimėjęs varžybas pasiliko Lietuvoje, nes namo, į Maskvą, skristi nepatogu, per daug persėdimų.

„Kitas mano turnyras – ateinantį sekmadienį, o treniruotės prasideda tik penktadienį. Iki namų su tiek persėdimų sunku, nepatogu skristi, todėl pasilikau čia treniruotis. Dar porą dienų pasitreniruosiu, gal dar atsiras šansas patekti į dvejeto varžybas. Jeigu pateksiu, sužaisiu, o jeigu nepateksiu, pasitreniruosiu ir išvyksiu į turnyrą Prancūzijoje“, – teigė rusų sportininkas.

Jis į Vilnių atvyko be jokių kliūčių, nors Lietuva Rusiją ir yra paskelbusi teroristine valstybe. Trukdžių likti treniruotis Lietuvoje rusų tenisininkas taip pat neturėjo. „Pagal ATP turnyro taisykles žaidėjai gali likti tam tikrą dienų kiekį. Na, tokios taisyklės“, – LRT RADIJUI sakė Lietuvos teniso sąjungos komunikacijos konsultantas Tomas Ganusauskas.

Nesunkiai J. Donskojus susirado ir treniruočių partnerį. „Tokiu atveju su kuo ten sutaria, su tuo ir treniruojasi iš, matyt, varžybų žaidėjų. Jų labai daug suvažinėja be savo trenerių, nes papildomai kainuoja“, – teigė T. Ganusauskas.

Paklaustas, ar galėtų nurodyti, kas sutiko treniruotis su Rusijos tenisininku, Lietuvos teniso sąjungos atstovas tvirtino, kad tokių dalykų sąjunga neregistruoja.

Pats Rusijos tenisininkas LRT RADIJUI pasakojo, kad tiek Lietuvoje, tiek Europoje jis jaučiasi patogiai, o į šalį atskrido be jokių problemų.

„Skridau iš Europos, niekas neturėjo man jokių klausimų. Nėra pasų kontrolės, jeigu skrendi iš Europos, niekam neturėjau rodyti paso, niekas manęs nesustabdė, netikrino. Ramiai įlipau į lėktuvą, visi buvo man draugiški, viskas buvo puiku. Sėkmingai greitai pridaviau bagažą ir atskridau.

Nusileidus Lietuvoje irgi jokių klausimų dėl manęs niekam nekilo. Aš dar prieš skrisdamas iš anksto pasidomėjau, ar galiu atskristi į turnyrą, man pasakė, kad jokių draudimų dalyvauti turnyre nėra“, – teigė J. Donskojus.

Paklaustas, ar pasisako prieš karą, ar jį smerkia, rusų sportininkas atsakė nenorintis apie tai kalbėti: „nenoriu, nes iš to nebus nieko gero“ ir pasiskubino užbaigti pokalbį, pridurdamas, kad manė šiltai pasikalbėsiąs apie sportą.

Lietuvos teniso sąjungos vadovas Ramūnas Grušas LRT RADIJUI aiškino – sąjunga priešinosi tam, kad Rusijos ir Baltarusijos tenisininkai patektų į turnyrą, tačiau esą privalėjo laikytis tarptautinės federacijos reglamento.

R. Grušo teigimu, dar rudenį jis pats asmeniškai kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto viceministrą Liną Obcarską pasitarti, kaip užkirsti kelią Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti turnyre.

„Buvo skambutis su švietimo ir sporto viceministru apie tai, kaip buvo priimtos tos griežtos rekomendacijos iš ministerijos pusės, kad nerekomenduojama priimti [asmenų] iš šitų šalių ir taip toliau. Mes būdami šitoje situacijoje su tarptautinėmis organizacijomis, priimdami jų reglamentą, privalėdami organizuoti pagal jų reglamentą, iš karto kėlėme klausimą, kaip mums reikės toliau elgtis.

(...) Jų (ministerijos – LRT.lt) [buvo] labai aiškus atsakymas – jie jokiais būdais negalės patekti į Lietuvą ir tiesiog bus apgręžti ir viskas. Tai mes sakėme, kad viskas tvarkoj. Jeigu jie bus apgręžti ir jie neatvažiuos, reiškia, sistema veikia, juos tikrina, jų nebus turnyre ir bus klausimas uždarytas“, – tvirtino Lietuvos teniso sąjungos vadovas.

Švietimo mokslo ir sporto viceministras L. Obcarskas savo ruožtu pabrėžė, kad ir ministerija dėjo pastangas, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai į Lietuvą neatvyktų. Viceministro teigimu, informacija, kad į turnyrą registruojasi sportininkai iš šių šalių, ministerija pasidalino su institucijomis, „kurios už tai yra atsakingos“, tačiau įvardinti konkrečiai, kokias institucijas turi omenyje, atsisakė, mat tai yra konfidenciali informacija.

„Na, galiu tik pasakyti, kad mums niekas neuždegė raudonos šviesos, kad turėtume imtis kažko dar“, – tvirtino L. Obcarskas. Anot jo, raudoną šviesą uždegti galėtų „bet kokia tarnyba, kuri tam turi teisę“.

Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaida džiaugėsi savo sportininkų pasirodymais Lietuvoje ir plačiai aprašė visas rungtynes bei savo sportininkų pasiekimus Europoje. Teniso turnyre „Vitas Gerulaitis Cup“ dalyvauti užsiregistravo du sportininkai iš Baltarusijos ir vienas iš Rusijos.

Viso reportažo klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą