Irano televizijos kanalas po grasinimų nutraukia transliacijas Londone

Prieš 1 metus 59

Privatus televizijos tinklas „Iran International TV“ šeštadienį pranešė, kad Jungtinės Karalystės policijos patarimu buvo priverstas uždaryti savo studijas Londone dėl, anot jo, protestų krečiamo Irano režimo keliamų grėsmių.

Televizijos stotis plačiai nušvietė prieš penkis mėnesius Irane kilusias antivyriausybines demonstracijas ir teigia, kad du svarbiausieji jos žurnalistai sulaukė grasinimų nužudyti dėl savo reportažų.

Londono metropoliteno policija pranešė, kad bendradarbiaudama su žvalgybos agentūra MI5 nuo 2022 metų pradžios sužlugdė 15 sąmokslų „pagrobti ar net nužudyti“ žmones, laikomus „Irano režimo priešais“.

Lapkričio mėnesį policija įrengė betonines užtvaras prie studijų Čisike, vakarų Londone, kad užkirstų kelią bet kokiam išpuoliui automobiliu.

Studijos įsikūrusios verslo parke, kuriame taip pat veikia kelios tarptautinės užsienio bendrovės, kuriose iš viso dirba tūkstančiai darbuotojų.

Persų kalba transliuojančio televizijos tinklo generalinis direktorius Mahmoodas Enayatas sakė, kad grasinimai pasipylė po to, kai prieš savaitę prie studijos buvo suimtas vyras.

„Negaliu patikėti, kad taip nutiko“, – sakė jis ir pridūrė, kad iš stoties biurų Vašingtone 24 valandas per parą tęsiamos transliacijos.

„Užsienio valstybė sukėlė tokią didelę grėsmę Didžiosios Britanijos visuomenei Didžiosios Britanijos teritorijoje, kad mes turime imtis veiksmų, – sakė M. Enayatas. – Aiškiai pasakykime, kad tai grėsmė ne tik mūsų televizijai, bet ir visai Didžiosios Britanijos visuomenei.“

„Dar daugiau, taip kėsinamasi į suvereniteto, saugumo ir žodžio laisvės vertybes, kurios visada buvo brangios Jungtinei Karalystei“, – sakė jis.

Vėlų penktadienio vakarą šis sprendimas buvo priimtas po to, kai praėjusį šeštadienį buvo suimtas 30 metų Austrijos pilietis Magomedas-Husejnas Dovtaevas.

Jis pirmadienį buvo apkaltintas „rinkęs informaciją, kuri gali būti naudinga asmeniui, vykdančiam ar rengiančiam teroro aktą“, pranešė policija.

Stotis teigė, kad M. H. Dovtaevas fotografavo ir filmavo studijos išorę.

Vyriausybė patiria spaudimą

Metropoliteno policija šeštadienį pareiškė, kad, nepaisant M. H. Dovtaevo arešto, „mes vis dar rimtai nerimaujame dėl šioje bendrovėje dirbančių žmonių saugumo“.

„Tai paskatino mus teikti tolesnius patarimus, ir šiuo metu bendrovė persikelia“, – teigė ji ir pridūrė, kad jos patarimai buvo „išskirtiniai“ ir nebuvo „duoti lengvabūdiškai“.

„Iran International TV“ Londone dirba apie 100 žurnalistų, kurie ir toliau dirbs iš namų, rengdami reportažus ir laidas, sakė bendrovės atstovas spaudai Adamas Baillie.

Panašus skaičius žmonių dirba stotyje Vašingtone, kuri aptarnauja 30–40 milijonų farsi kalba kalbančių žmonių auditoriją visame pasaulyje, sakė A. Baillie ir paneigė režimo teiginius, kad ji palaiko ryšius su Irano opozicijos grupėmis tremtyje.

TV stotis neturėjo jokių nusiskundimų dėl policijos reakcijos Londone, pridūrė A. Baillie.

„Jie labai rimtai žiūrėjo į visą šį reikalą, vienu metu vietoje buvo septynios ginkluotos reagavimo grupės, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Tačiau Metropoliteno policija turi būti susirūpinusi dėl tūkstančių kitų toje vietovėje dirbančių žmonių.“

Tikėtina, kad televizijos stoties perkėlimas paskatins JK parlamento raginimus vyriausybei griežčiau elgtis su Iranu, nors Londonas ir jo Vakarų sąjungininkės bando įkalbėti Teheraną grįžti prie susitarimo dėl branduolinės programos apribojimo, kurį 2018 metais sužlugdė buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Praėjusį mėnesį Didžiosios Britanijos parlamento nariai balsavo už tai, kad Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpusas būtų įtrauktas į uždraustų teroristinių organizacijų sąrašą.

Tada nuolat įtempti Londono ir Teherano ryšiai tapo dar labiau įtempti, kai režimas įvykdė mirties bausmę Jungtinės Karalystės ir Irano dvigubą pilietybę turinčiam Alirezai Akbari, nuteistam už šnipinėjimą JK naudai.

„Netoleruosime jokių grasinimų žiniasklaidos organizacijoms ar žurnalistams“, – šeštadienį sakė vyriausybės atstovas spaudai.

„Žinome, kad Irano režimas yra sukūręs tokio elgesio modelį, kuris yra visiškai nepriimtinas, tačiau, deja, būdingas režimui ir jo nepagarbai pagrindinėms teisėms“, – sakė atstovas spaudai.

Skaityti visą pranešimą