Irano, Rusijos ir Turkijos prezidentai Teherane susitiks derybų dėl karo Sirijoje

Prieš 1 metus 71

Maskvai tęsiant agresiją prieš Ukrainą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį vyksta į Teheraną, kur su Irano ir Turkijos vadovais ves derybas dėl Sirijos konflikto. 

Rusija, Turkija ir Iranas pastaraisiais metais susitikdavo aptarti Sirijos klausimo vadinamojo Astanos taikos proceso, kuriuo siekiama užbaigti ilgiau nei 11 metų trunkantį konfliktą šioje arabų šalyje, rėmuose.

Rusija ir Iranas Sirijos pilietiniame kare palaiko Damasko režimą, o Turkija remia sukilėlius.

Antradienio viršūnių susitikimas rengiamas Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui pagrasino pradėti naują puolimą Sirijos šiaurėje prieš kurdų kovotojus.

Iranas, kurio prezidentas Ebrahimas Raisi rengia šį susitikimą, jau įspėjo, kad bet kokie Turkijos kariniai veiksmai Sirijoje gali „destabilizuoti regioną“.

Per viršūnių susitikimą Teherane R. T. Erdoganas taip pat galės pirmą kartą akis į akį susitikti su V. Putinu nuo tada, kai Rusija vasario gale užpuolė Ukrainą.

Turkijos prezidentas pastaraisiais mėnesiais nekart siūlėsi susitikti su Rusijos vadovu, siekdamas padėti sumažinti karo sukeltą pasaulinę įtampą.

„Šio viršūnių susitikimo laikas nėra atsitiktinis“, – naujienų agentūrai AFP sakė Rusijos analitikas Vladimiras Sotnikovas.

„Turkija nori surengti „specialiąją operaciją“ Sirijoje, kaip Rusija vykdo „specialiąją operaciją“ Ukrainoje“, – sakė jis.

Nuo 2016 metų Turkija rengia atakas Sirijoje, taikydamasi į kurdų kovotojus, taip pat džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ narius ir Sirijos prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) lojalias pajėgas.

Skaityti visą pranešimą