Irane per neramumus jau žuvo 11 žmonių, apribota prieiga prie interneto

Prieš 1 metus 75

Visuomenės pyktis islamo respublikoje įsiplieskė po to, kai penktadienį valdžia paskelbė apie 22 metų Mahsos Amini, kuri buvo sulaikyta už tai, kad neva „netinkamai“ dėvėjo hidžabą, mirtį.

Aktyvistai teigė, kad moteris patyrė mirtiną smūgį į galvą; tačiau pareigūnai, paskelbę apie tyrimą, šį tvirtinimą paneigė.

Per šešias naktis iš eilės vykusius protestus kai kurios demonstrantės, kaip rodo socialinėje žiniasklaidoje išplatinti vaizdo įrašai, demonstratyviai nusiėmė galvos apdangalus ir sudegino juos laužuose arba simboliškai nusikirpo plaukus priešais džiūgaujančią minią.

„Ne – skaroms, ne – turbanams, taip – laisvei ir lygybei!“ – skandavo Teherano protestuotojos per mitingą, kurį atkartojo solidarumo protestai užsienyje.

Tarptautinė bendruomenė vis labiau nerimauja dėl Irano susidorojimo su protestais, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną, kuris trečiadienį savo kreipimesi į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją sakė: „Šiandien mes palaikome drąsius Irano piliečius ir drąsias moteris, kurios protestuoja, kad užtikrintų savo pagrindines teises“.

Irano valstybinė žiniasklaida pranešė, kad trečiadienį gatvės protestai išplito į 15 miestų, o policija, siekdama išsklaidyti iki 1 000 žmonių minias, naudojo ašarines dujas ir vykdė areštus.

Demonstrantai mėtė akmenis į saugumo pajėgas, padeginėjo policijos automobilius ir šiukšlių dėžes, skandavo antivyriausybinius šūkius, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

„Mirtis diktatoriui“ ir „Moteris, gyvybė, laisvė“, – buvo girdėti protestuotojų šūksniai vaizdo įrašuose, kurie pasklido už Irano ribų, nepaisant apribojimų internete, apie kuriuos pirmoji pranešė interneto prieigos stebėsenos bendrovė „Netblocks“.

Ketvirtadienį Iranas blokavo prieigą prie „Instagram“ ir „WhatsApp“. Šios dvi programėlės buvo plačiausiai naudojamos Irane po to, kai pastaraisiais metais buvo užblokuotos kitos platformos, įskaitant „Facebook“, „Twitter“, „Telegram“, „YouTube“ ir „Tiktok“.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą