Irane dėl protestų sulaikyta 40 užsieniečių

Prieš 1 metus 62

Irane, teisėsaugos duomenimis, dėl protestų sulaikyta 40 užsieniečių. Jie, be kita ko, kaltinami šnipinėjimu, antradienį sakė institucijos atstovas Massudas Setajeshis, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Irna“. 

Kaltinamųjų procesai esą vyks pagal islamo baudžiamąją teisę. Anot atstovo, priešai nori „juodo ir niūraus“ šalies vaizdo, „kur daug chaoso ir nesaugumo“.

Tuo tarpu 1 118 demonstrantų jau pateikti kaltinimai, toliau sakė atstovas. Jie kaltinami sukėlę grėsmę nacionaliniam saugumui. Iki šiol mažiausiai šešiems protestų dalyviams skirta mirties bausmė. Teisėsauga pabrėžė, kad kaltinamieji gali pateikti apeliaciją.

Protestai Irane prieš islamo sistemą praėjusiomis dienomis tapo vis labiau smurtiniai. Kurdų teritorijose vakaruose ir šiaurės vakaruose, anot liudininkų, vyksta į pilietinį karą panašios scenos. Čia esą žuvo, buvo sužeista ar sulaikyta dešimtys žmonių. Pranešama, kad ir kitose šalies dalyse yra žuvusiųjų ir daug areštų.

Teisėsaugos atstovas dar kartą atmetė kaltinimus dėl smurto prieš protestuotojus. Demonstrantai tuo tarpu piešia visai kitokį vaizdą. Anot jų, saugumo pajėgos beatodairiškai šaudo į protestuotojus ar net automobilių vairuotojus. Socialiniuose tinkluose skelbiami įrašai, kuriuose esą pavaizduoti tokie incidentai.

Žmogaus teisių aktyvistų duomenimis, nuo protestų pradžios rugsėjo viduryje žuvo daugiau kaip 430 žmonių, 17 500 protestuotojų buvo sulaikyti.

Protestus visoje šalyje sukėlė kurdės Mahsos Amini mirtis. Ji mirė rugsėjo 16-ąją po to, kai buvo sulaikyta dorovės policijos dėl esą neteisingai dėvėto galvos apdangalo.

Skaityti visą pranešimą