Ir toliau skriejant raketoms, Hagoje susirinkę teisininkai siekia ištirti Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje

Prieš 1 metus 84

Per Rusijos raketų smūgį Ukrainos centrinėje dalyje esančiame Vinycios mieste žuvo mažiausiai 22 žmonės, dešimtys sužeisti. Raketos pataikė į devynaukštį biurų pastatą ir automobilių stovėjimo aikštelę. Ukrainos prezidentas ataką pavadino Rusijos teroro aktu ir ragina Nyderlanduose įkurti Rusijos karo nusikaltimų tribunolą.

Kai Hagoje prasidėjo Europos Sąjungos konferencija dėl Rusijos karo nusikaltimų, Centrinės Ukrainos miestą sudrebino Rusijos sparnuotoji raketa.

Dar kartą sunaikinti gyvenamieji pastatai, dar daugiau nekaltų civilių mirčių – pasikartojančias atakas galima įvardyti tik kaip tiesioginį Rusijos teroro aktą, sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Per Rusijos raketų smūgius Vinycios mieste – jau kelios dešimtys žuvusiųjų, tarp jų ir vaikas.

„Tiesa ta, kad gyvename nežinomybės kupinu metu, kol kalbamės, vaikai, moterys ir vyrai, jauni ir seni žmonės patiria terorą“, – sako Tarptautinio baudžiamojo teismo prokuroras Karimas Khanas.

Teisė negali būti tik stebėtoja, perspėja Hagoje susirinkę Europos teisininkai ir prokurorai, pasiryžę ištirti Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje.

Rusijos ištremtų ukrainiečių gali būti iki 1600000, praneša Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius. Antony Blinkenas mini Rusijos filtracijos stovyklas, iš kurių rusai deportuoja net į tolimuosius Rytus.

„Raginu visas valstybes paremti mūsų teisingą ir teisėtą teisingumo ir atsakomybės siekį. Priešingu atveju, jei nusikaltėliai išvengs bausmės už šiuos nusikaltimus, mums teks gyventi tamsiame pasaulyje. Rusijos agresijos karas prieš Ukrainą yra didžiausias ir žiauriausias karas Europoje nuo 1945 metų. Jo imtasi paminant pamatinius Tarptautinės teisės principus“,– tikina Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Tuo metu Ukrainos pajėgos smogė dviem Rusijos pajėgų kariniams kontrolės punktams ir nusileidimo aikštelei Naujojoje Kachovkoje Chersono srityje. Ukrainiečių duomenimis, per ataką žuvo 13 Rusijos karių. Tai jau antras ukrainiečių smūgis Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje Pietų Ukrainoje šią savaitę. Prieš kelias dienas Kyjivas perspėjo apie artėjantį kontrpuolimą Rusijos okupuotuose Zaporižios ir Chersono miestuose ir paragino jų gyventojus evakuotis.

„Dažniau vyksta apšaudymas. Šiandien separatistai naudojo kasetines bombas. Nors tvirtina, kad jų nenaudoja“, – tikina Ukrainos karys Vladyslavas.

„Kai persikeli į fronto liniją, o priešas ne taip toli, važinėti po lauką baisoka. Automobilyje – pusantros tonos trotilo, įsivaizduokite, jei pataikytų... Bet mes tai darome dėl tėvynės, dėl Ukrainos. Esame pasirengę oriai atremti priešą“, – kalba Ukrainos karys Oleksijus.

Maskvos paskirta Zaporižios administracija praneša – tariamą referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos planuoja surengti rugsėjį. Kremliaus kontroliuojamos žiniasklaidos teigimu – Rusijos pajėgos įžengė į Siversko miestą Donecke. Pasak Kyjivo, Rusijos pajėgos ten daug nepasistūmėjo ir tik apšaudė miestą iš artilerijos.

Skaityti visą pranešimą