Internete pasklidus melagienai apie vabzdžiais „paskanintus“ sūrelius, įmonė neslepia apmaudo: „Tai elementariausia provokacija“

Prieš 1 metus 53

Nors pasaulio mokslininkai vieningai sutaria, kad iš vabzdžių gaminami maisto priedai taps vis populiaresni, jau ne vienai lietuvių įmonei teko aiškintis, kad savo gaminiuose tokių ingredientų nenaudoja. Internete pradėjus plisti informacijai, jog „Urigos“ sūrelių sudėtyje yra priedas, gaminamas iš skydamarių, kurie yra vabzdžiai, įmonė paaiškino, kad nieko panašaus nėra. Dėmesio dėl neva gaminiuose naudojamų svirplių miltų buvo sulaukusi ir bendrovė „Biržų duona“, ji taip pat patvirtino, jog gaminiuose minėto priedo nebuvo ir nėra.

Produkto sudėtyje priedo nėra

Pirmadienį puslapis „Būkime vieningi“ paskelbė tekstą, jog „Socialiniai tinklai pastaruoju metu tiesiog ūžia nuo informacijos apie tai, kad daugelio pamėgtų sūrelių sudėtyje yra priedas E120, kuris yra gaminamas iš vabzdžių“.

Tinklalapis teigė, jog patikrino interneto svetainę „e-gulbele.lt“ bei „Urigos“ sūrelių sudėtį, o ten esą pastebėjo, jog rado E120 priedą, kuris gaminamas iš skydamarių, kurie yra vabzdžiai, dažniausiai aptinkami ant augalų.

Glaistytų sūrelių gamybos įmonės „Uriga“ technologė Raimonda Kriaučiūnaitė LRT.lt komentavo, kad internete paplitusi informacija, jog sūreliuose naudojamas E maisto priedas, gaminamas iš skydamarių, yra „elementariausia provokacija“.

„Tai buvo „Barboros“ tinklalapio klaida, nuo jų nusikopijavo kitas tinklalapis. Kreipiausi į „Barborą“, jie labai greitai ištaisė klaidą. Pirmiausia prašė patikrinti informaciją, ką turi iš mūsų – buvo gavę teisingą informaciją. Žinote, kaip daro kompiuteristai: atlieka copy-paste. Esmė ta, kad [sūrelių] sudėtis buvo gera, o tie [maistiniai] priedai buvo likę nuo kito produkto sudėties. Bandžiau tinklalapiuose, kuriuose pasirodė informacija, rašyti, kad sudėtyje tų priedų nėra“, – sakė atstovė.

Pasak pašnekovės, kai puslapyje „Būkime vieningi“ buvo paskelbta informacija, kad „Urigos“ sūreliuose naudojamas iš skydamarių gaminamas maisto priedas E120, į įmonės paaiškinimus nebuvo atsakoma. Visgi vėliau publikacija buvo papildyta įmonės atstovės komentaru, jog šio maisto priedo sūreliuose nėra.

„Aš ir komentaruose feisbuke rašiau – ar suprantate, kad pagal visus maisto ženklinimo reikalavimus, kas įdėta [į produktą], tas turi būti parašyta. Prie priedų yra įrašytas tik lecitinas – nėra jokio [E120]. Galų gale, tai yra raudonos spalvos dažas – ką mes dažome sūrelyje? Nebent pakuotę. Juk nei varškės, nei aguonų nedažome – eina banga, pasigavo produktą ir nesigilina. Tai bet kas bet ką blogai paskelbs ir bus antireklama“, – sakė R. Kriaučiūnaitė.

Žala jau padaryta

Pasak jos, įmonė yra gamintoja, todėl laikosi pozicijos, kad sūrelius valgo ir vaikai, todėl dažyti nieko nereikia.

„Lecitinas yra natūrali medžiaga, žmonės jį geria kaip maisto papildą, jis būtinas tam, kad glaistas neišsisluoksniuotų, tai yra rapsų lecitinas, visiškai natūrali [medžiaga]. Kai prieš tave pavaro tokią provokacinę medžiagą... Jau kokia žala mums padaryta. (...) Kai žmogus visiškai nedirbo maisto srityje, nežino ženklinimo standartų, reikalavimų, pasigavo, būsiu madinga, parašysiu straipsnį. Net neįsivaizduoju, ką mums toliau daryti. (...) Kai esi prisidirbęs, tada bent jauti, dėl ko – čia tiesiog lygioje vietoje“, – kalbėjo pašnekovė.

Internetinės prekybos puslapio „e-gulbele.lt“ komercijos vadovė Laura Aurylė LRT.lt patvirtino, jog puslapyje įvyko žmogiškoji klaida, o informacija galėjo būti kopijuota nuo kito produkto: „Tai darė asistentas, buvo toks techninis darbas.“

L. Aurylė paskelbė komentarą, kad atsiprašė už susidariusią klaidingą nuomonę dėl „Urigos“ sūrelių.

„Straipsnyje pateikta informacija (svetainės nuotraukos iškarpa) yra klaidingai nukopijuota nuo kito produkto. Minėta klaida jau pataisyta. Dar kartelį atsiprašome dėl susidariusios informacijos“, – rašė „e-gulbele.lt“ komercijos vadovė.

Maisto ir kasdienių vartojimo prekių pristatymo įmonės „Barbora“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė LRT.lt patvirtino, jog praėjusią savaitę buvo užfiksuota prekės sudėties aprašymo klaida.

„Praėjusią savaitę būtent iš šių sūrelių tiekėjo gavome informaciją apie įsivėlusią klaidą sudėtyje ir prašymą pataisyti. Kaip matote, sudėtyje yra nurodyta, kad sūreliuose yra lecitinas – E322. Mes gavę tokią informaciją ištaisėme, bet papildomai susisieksime su tiekėju pasitikslinti, ar viskas teisingai pataisyta, nes tikrai buvo įsivėlusi klaida“, – sakė pašnekovė.

Masinė gamyba iš svirplių miltų būtų nuostolinga

„Biržų duona“ taip pat sulaukė dėmesio, kai internete paplito informacija, jog įmonė kepiniuose pradėjo naudoti svirplių miltus.

„Biržų duonos“ marketingo ir tvarumo vadovė Natalija Kurganovė LRT.lt pateiktame komentare teigė, jog šia tema sulaukia dviejų rūšių užklausų: vieni susirūpinę klausia, ar tokius miltus naudojame kepiniuose, kiti priešingai – prašo kepinių su svirpliais.

„Deja, pastaruosius klientus turime nuvilti. Gaminių su svirplių miltais mūsų parduotuvėse nebuvo ir nėra. Prieš porą metų eksperimentiniame ceche darėme bandymus – klientas iš Skandinavijos norėjo tokių kepinių pristatyti savo rinkai. Tačiau projektas iki galo išplėtotas nebuvo ir gaminiai parduotuvių lentynų nepasiekė. Todėl susirūpinusius klientus nuraminame, o norinčius paragauti gaminių su svirplių miltais kviečiame kreiptis į kitus gamintojus“, – rašė N. Kurganovė.

Pasak jos, Vakaruose į produktus iš svirplių žiūrima laisviau.

„Lietuvoje gaminių iš svirplių paklausa labai maža, o kadangi tokie produktai dar ir brangūs, masinė jų gamyba būtų tiesiog nuostolinga“, – akcentavo vadovė.

LRT.lt primena, jog anksčiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) teigė, kad vabzdžių produkcijai galioja visi kitiems maisto produktams taikomi reikalavimai. Kaip ir anksčiau, gamintojai turėtų pažymėti, jei maiste naudotų svirplių miltus.

„Produkto ženklinimo etiketėje vartotojams turi būti pateikta visa informacija apie produkto sudėtines dalis, jei tai yra svirplių miltai ar kitos sudedamosios dalys – irgi, taip pat ir apie alergenus. O maisto produktų, kurių sudėtyje yra naujai patvirtinti naminių svirplių Acheta domesticus miltelių, etiketėje turi būti nurodyta „naminių svirplių Acheta domesticus milteliai, iš kurių pašalinta dalis riebalų“, – teigė VMVT.

Skaityti visą pranešimą