Indijos pareigūnas kritikuoja tuos, kurie teigia, kad šalies demokratija silpnėja

Prieš 1 metus 64

Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras šeštadienį pažėrė kritikos asmenims, teigiantiems, jog šalyje silpsta demokratija ir paminėjo milijardierių JAV filantropą George'ą Sorosą, kuris dažnai tampa dešiniųjų jėgų pykčio taikiniu.

Renginio metu Sidnėjuje S. Jaishankaras atmetė kaltinimus, esą daugkartiniai reidai BBC biuruose Indijoje rodo, jog šalies ministras pirmininkas Narenda Modi ir jo vyriausybė krypsta autoritarizmo link.

Jis gynė šalies premjerą, o kritikus pavadino „baimės kurstytojais“, kurie laikosi pasenusio „euroatlantinio požiūrio“ į demokratiją ir nepagarbiai vertina Indijos žmonių padarytą demokratinį pasirinkimą.

„Pasaulyje vis dar yra žmonių, kurie mano, kad jų įsitikinimai, pageidavimai ir pažiūros turi būti svarbesni už viską“, – pridūrė S. Jaishankaras.

Indijos mokesčių institucijos surengė kratas BBC biuruose Naujajame Delyje ir Mumbajuje praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai šis britų transliuotojas paleido į eterį dokumentinį filmą apie N. Mobi veiksmus per 2002-aisiais vykusias mirtinas riaušes.

S. Jaishankaras taip pat paminėjo G. Sorosą, kuris visai neseniai akcentavo glaudžius Indijos premjero ryšius su dėl sukčiavimo kaltinamo jo sąjungininko Gautamo Adani valdomomis įmonėmis ir pareiškė, kad nors Indija yra demokratinė valstybė, N. Mobi „nėra demokratas“.

S. Jaishankaras pasmerkė 92 metų Vengrijoje gimusį finansininką kaip „seną, turtingą ir pavojingą“ asmenį, kuris „vis dar mano, kad jo pažiūros turėtų lemti viso pasaulio veikimą“.

„Jis iš tikrųjų mano, kad nesvarbu, jog šioje šalyje gyvena 1,4 mlrd. žmonių, mes beveik tokie esame – kurių rinkėjai sprendžia, kaip turi būti valdoma šalis“, – pridūrė jis.

Ilgą laiką G. Sorosas finansavo skaidrumo ir demokratijos skatinimo projektus, dėl to jis tapo nesuskaičiuojamų sąmokslo teorijų ir politiškai motyvuotų išpuolių objektu.

„Tokie žmonės kaip jis mano, kad rinkimai yra gerai, jei laimi tas, kurį norime matyti. Jei rinkimai atneš kitokį rezultatą, tada iš tikrųjų sakysime, kad tai ydinga demokratija“, – teigė S. Jaishankaras.

Skaityti visą pranešimą