Į trūkstamų profesijų sąrašą įtraukti teismo medicinos ekspertai

Prieš 1 metus 82

Vyriausybė pritarė teismo medicnos ekspertų įtraukimui į trūkstamų profesijų sąrašą, rašo ELTA.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) duomenimis, teismo medicinos ekspertų skaičius jau keletą metų mažėja: 2006 m. jų buvo 89, 2010 m. – 82, 2022 m. – 731.

„Šiuo metu 18 proc. teismo medicinos ekspertų yra pensinio amžiaus, o dar 4 teismo medicinos ekspertai per ateinančius 5 metus sulauks pensinio amžiaus“, – rašoma nutarimo pakeitimo projekte.

Dalis asmenų, įgijusių teismo medicinos gydytojo kvalifikaciją, dėl mažo darbo užmokesčio ir psichologiškai sunkaus darbo neįsidarbina VTMT, o renkasi kitas darbovietes (draudimo bendroves ir kt.). Arba, padirbėję trumpą laiką VTMT, palieka įstaigą ar perstoja į kitas medicinos specialybes.

„VTMT pateiktais duomenimis, 2019–2022 m. laikotarpiu VTMT priimti dirbti 6 teismo medicinos ekspertai (2 iš jų teismo medicinos gydytojai), atleista iš viso 14 teismo medicinos ekspertų (iš jų 8 teismo medicinos gydytojai)“, – pažymima projekte.

VTMT teismo medicinos gydytojų ekspertų vidutinis darbo užmokestis 2022 m. sudarė 2121 eurą ir buvo 1361 euras arba 64 proc. mažesnis nei asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ASPĮ) dirbančių gydytojų (3482 eurai).

Nors 2023 m. teismo medicinos gydytojų ekspertų vidutinis darbo užmokestis padidintas ir sieks 2257 eurus, tačiau, lyginant su prognozuojamu 2023 m. ASPĮ gydytojų užmokesčiu (3959 eurai) bus mažesnis net 75 proc. (1702 eurai).

Dėl teismo medicinos ekspertų trūkumo ir jų skaičiaus mažėjimo, ekspertinių išvadų parengimas užtrunka – 11,7 proc. ekspertinių tyrimų VTMT nespėja atlikti laiku. Dėl užsitęsusių teismo medicinos ekspertams paskirtų užduočių atlikimo terminų apsunkinamas ir kitų teisėsaugos institucijų darbas.

„Prie aplinkybių, lemiančių teismo medicinos ekspertų trūkumą, prisideda ir tai, jog ekspertui tenka dirbti kenksmingomis ir net pavojingomis darbo sąlygomis“, – priduriama nutarimo pakeitimo projekte.

Taip pat fiksuojama, kad norinčių studijuoti teismo medicinos rezidentūroje atsiranda vis mažiau. Asmenys, įstoję į teismo medicinos rezidentūrą, jos nebaigia, keičia specializaciją, o, įgiję kvalifikaciją, dėl nekonkurencingo darbo užmokesčio neįsidarbina.

„Per pastaruosius 10 metų (2011–2022 m.) buvo parengti 26 teismo medicinos gydytojai-ekspertai. Iš jų VTMT liko dirbti tik 17 (65 proc.)“ – akcentuojama nutarimo pakeitimo projekte.
Todėl ministerijos teikiamo projekto tikslas – įtraukiant teismo medicinos eksperto profesiją į Lietuvos Respublikoje trūkstamų profesijų sąrašą, įtvirtinti teisinį pagrindą didinti teismo medicinos ekspertų darbo užmokestį.

Remiantis VTMT skaičiavimais, 2024 m. reikėtų visų teismo medicinos ekspertų darbo užmokestį didinti iki 50 proc., siekiant jį padidinti iki prognozuojamo ASPĮ gydytojų darbo užmokesčio.

Tam reikėtų papildomų 2 mln. 438 tūkst. eurų valstybės biudžeto asignavimų, iš jų 2 mln. 403 tūkst. eurų darbo užmokesčiui, rašoma nutarimo pakeitimo projekte.

Skaityti visą pranešimą