Į Lietuvą pabėgo Rusijos studentė, kuriai už antikarinius įrašus grėsė kalėjimas

Prieš 1 metus 68

Viename Rusijos universitete studijavusiai 20-metei Olesiai Krivcovai grėsė dešimtmečiai kalėjime už „terorizmo pateisinimą“ ir „Rusijos ginkluotųjų pajėgų diskreditavimą“ dėl jos įrašų socialiniame tinkle. Bėgdama nuo Rusijos režimo moteris pasiekė Vilnių.

O. Krivcova įraše „Instagram“ socialiniame tinkle svarstė, kodėl ukrainiečiai džiaugėsi, kai spalį buvo atakuotas Rusijos pastatytas Kerčės tiltas į aneksuotą Krymą. Kai Vladimiras Putinas pradėjo invaziją Ukrainoje, O. Krivcova socialiniuose tinkluose skelbė komentarus, smerkiančius karą. Gegužės 9-ąją, kai Rusija mini Pergalės dieną, ji Archangelske dalino skrajutes, kuriose rašyta, kad Ukrainoje tebėra Antrojo pasaulinio karo veteranų, o dalį jų dabar apšaudo Rusijos pajėgos, rašo „The New York Times“.

Jau sekančią dieną Kovos su ekstremizmu centro pareigūnai privertė O. Krivcovą nufilmuoti savo „atsiprašymą“ ir iš jos išgavo rašytinę „išpažintį“ bei apkaltino ginkluotųjų pajėgų diskreditavimu. JI buvo įtraukta į teroristų ir ekstremistų sąrašus, jai pritaikytas namų areštas, uždrausta naudotis telefonu ar internetu.

Ji dalyvavo teismo posėdžiuose kartu su savo advokatais, tačiau bylos verdikto nelaukė ir praėjusią savaitę pabėgo iš šalies.

„Nusprendžiau išvykti, nes jaučiausi beviltiškai. (...) Rusijos teismui nieko neįmanoma įrodyti“, – kalbėdama telefonu iš Vilniaus ji sakė „The New York Times“ žurnalistei.

O. Krivcovos „Instagram“ paskyra buvo privati, tačiau apie jos įrašą, susijusį su Kerčės tiltu, tarnyboms pranešė vienas studentas, besimokantis tame pačiame Šiaurės (Arkties) Federaliniame universitete, moteris jį pažįsta ir asmeniškai. Kiti studentai taip pat kritikavo jos įrašą, draugai siūlė pasisaugoti ir jį pašalinti.

Fakulteto, kuriame studijavo O. Krivcova, vadovas sveikino studentę kritikavusius kolegas ir sakė, kad „kiekviena visuomenė turi savo imuninę sistemą“. Teismui jis parašė ir neigiamą O. Krivcovos charakteristiką.

Moteris pasakoja supratusi, kad jos galimybės būti išteisintai yra itin mažos, kai jos vardu buvo nupirkti traukinio bilietai. O. Krivcova neigia pati pirkusi bilietus ir mano, kad tai padarė Rusijos saugumo tarnybos, norėdamos pateikti versiją, kad moteris ketina bėgti iš šalies.

Rusijos valdžia O. Krivcovą įtraukė į ieškomų asmenų sąrašą. Rusijai pradėjus invaziją Ukrainoje Maskva įvedė įstatymus, kurie baudžia už „ginkluotųjų pajėgų diskreditavimą“.

Nevyriausybinės organizacijos OVD-Info duomenimis, apie 6 tūkst. rusų jau buvo apkaltinti ginkluotųjų pajėgų diskreditavimu, iš jų – apie 2 tūkst. internete. Pirmą kartą už tokį nusižengimą įprastai baudžiama pinigine bauda ar trumpu laisvės atėmimu, tačiau už pakartotinius prasižengimus taikoma baudžiamoji atsakomybė ir skiriama iki 10 metų kalėjimo. Baudžiama ir už praeityje paskelbtus įrašus.

Tai ne vienintelė panaši byla Rusijoje. Riazanės rajone teisiamas vyras, kuris internete pajuokavo apie rusų pajėgų atsitraukimą iš Chersono. Vienas studentas, kuris „Telegram“ programėlėje buvo sukūręs antikarinį kanalą, buvo nuteistas 8,5 metų kalėjimo bausme, jį viešai pasmerkė ir jo universiteto rektorius.

Po pabėgimo paskelbtame įraše O. Krivcova nusifilmavo, kaip nukerta namų arešto apykoję, o ant merginos kojos matyti voro su V. Putino veidu ir užrašu „didysis brolis stebi“ tatuiruotė.

„Dabar esu Lietuvoje ir negaliu patikėti, kad viskas baigėsi. Ačiū jums už paramą“ – O. Krivcova rašė „Telegram“ kanale, kuris buvo sukurtas jai paremti.

Skaityti visą pranešimą